Jesień to czas, kiedy szukamy ciepła i pocieszenia w kuchni. Nic nie sprawia, że dania nabierają głębi i wyrafinowanego smaku jak dodatek Gorgonzoli DOP – jednego z najbardziej wyjątkowych serów świata.
Jak zrobić zupę ogórkową na kremie z warzyw, kaszę gryczaną z cukinią smażoną z czosnkiem, fasolką edamame i świeżymi ziołami, surówkę z marchewki z kolendrą, pulpety z ciecierzycy w karmelizowanej czerwonej cebuli, a także wegańskie, bezglutenowe brownie z musem czekoladowym?
Na wigilijnym i bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć słodkości. Wśród ciast i ciasteczek prym wiodą pierniczki. To wypieki, które nie tylko jemy w czasie świąt, ale także dekorujemy nimi choinki. Pierniczki charakteryzuje korzenny aromat, smak miodu, wspaniały zapach, a do tego piękny wygląd. Sprawdź, jak je zrobić.
Choć nie wszyscy pałają do niego miłością, głównie przez to, że brudzi, warto docenić jego prozdrowotne właściwości i wkomponować w codzienne menu. Burak jest świetny. Zarówno na surowo, jak i gotowany, zasmażany, a nawet kiszony. Fantastycznie smakuje także w formie zupy czy pysznych koktajli smoothies. Zobacz przepisy na buraka od Szymona Czerwińskiego i nie tylko. Świętuj z nimi Dzień Buraka.
Baklawa to słodki deser niezwykle popularny w Turcji, Grecji i Bułgarii. Głównymi składnikami baklawy jest ciasto filo oraz orzechy. Współcześnie w każdym kraju baklawa wygląda trochę inaczej i podaje się ją na wiele sposobów. Poznaj ten rozpływający się w ustach przysmak i sprawdź, jak zrobić go w domowym zaciszu.
Sprawdź, jak zrobić makaron z sosem serowym, halibuta z sosem serowym i pieczonymi ziemniakami, a także grzanki z serem, musem malinowym, rukolą i kiełkami słonecznika.
Polacy jedzą dużo drobiu, ale najczęściej wybierają kurczaka lub indyka. Warto sięgać również po kaczkę, ponieważ ma wyjątkowy smak oraz aromat i można z niej stworzyć wiele pysznych dań.
Wyrzucanie żywności to nie tylko marnowanie zasobów planety, ale też pieniędzy. W ramach programu "Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu", WINIARY pomaga Polakom gotować ze smakiem i z głową.