Tak bardzo zachwycamy się bogactwem i różnorodnością serów naszych dalszych i bliższych sąsiadów, że zapominamy o tych, które powstają u nas. - Dlatego postanowiliśmy, zainspirowani naszym świątecznym pobytem w górach, pokazać, że oscypek ma różne oblicza - mówi Monika Mrozowska-Szaciłło.
Katarzyna Kwiatkowska, aktorka o wielkich zdolnościach parodystycznych, podjęła się trudnego zadania w teatrze Buffo. Monologuje na 40 osób. Gra bezrobotną aktorkę, która tymczasowo pracuje na zapleczu restauracji. Tam przyjmuje telefoniczne rezerwacje. Nie jest łatwo, walka o stolik w jednym z najlepszych lokali w mieście bywa brutalna i zażarta. Tymczasem w naszej kuchnia przygotowała kilka swoich ulubionych potraw.
Ponad 900 zgłoszeń i setki potraw. „Gotuj o wszystko” to coś więcej niż tylko konkurs. Dziś Grzegorz Łapanowski przygotował potrawy inspirowane kulinarnym konkursem „Gotuj o wszystko”.
Jedzmy czekoladę - apelują hiszpańscy naukowcy. Wedle ich badań przysmak ten, oprócz rozkoszy dla podniebienia, ma również zbawienne właściwości dla naszej wątroby. Im więcej kakao, a tym samym zawartych w nim przeciwutleniaczy, tym lepiej. W kuchni Dzień Dobry TVN czekoladowe menu swojego autorstwa zaserwował nam sam mistrz Andrzej Polan.
Joseph "Józek" Seeletso przygotował potrawy na długi majowy weekend. Spróbujcie jego grillowanych polędwiczek wieprzowych w limonce i imbirze oraz grillowanego steku wołowego z masełkiem z anchois.
Kuchnię Dzień Dobry TVN opanowały w majowy weekend Ogórki - na dodatek o tym samym imieniu. Tyle tylko, że jeden - Michał Ogórek - jest dziennikarzem, satyrykiem i felietonistą, a drugi jest kucharzem.
Matura to czas wyjątkowy, czas który na całe życie zapada nam w pamięć. Warto by tego dnia zjeść coś pysznego, coś co nas pobudzi , wzmocni, dając nam lekkości. Kanapki wygodne i ekspresowe w przygotowaniu idealnie pasują na przedmaturalne śniadanie. Zadomowiły się na stałe w menu na całym świecie. A wszystko zaczęło się setki lat temu kiedy Lord Sandwitch zażądał przekąski, która będzie można zjeść nie brudząc kart.
Olga Kwiecińska-Kaplińska i Agata Lewandowska, kucharki z zamiłowania, prowadzą program "Rewolucja na talerzu" w TVN Style. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazały, jak przygotować pyszne śniadanie.
Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie od wielu lat biorą udział w konkursie "Coupe Georges Baptiste", jednak placówka ta nigdy wcześniej nie była jego organizatorem. Finałowa kolacja z ogłoszeniem wyników konkursu odbyła się w restauracji Amber Room.
Zimą powinniśmy zwracać uwagę na odpowiednie zestawienie składników odżywczych, jakie dostarczamy organizmowi. Jest zimno, więc jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, zatem potrzebujemy witamin. Jednak zamiast łykać syntetyczne kapsułki, lepiej przygotować sobie sałatkę uodparniającą z pomarańczy (witamina C), natki (witamina C i żelazo) i czosnku (naturalny antybiotyk).
Tartinka orzechowa faszerowana tatarem, Kaszka na różowo, Pumpernikiel z pastą z awokado i robakiem to karnawałowe propozycje Grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka, gości Dzień Dobry TVN.
Daniel Twardo, szef kuchni w restauracji "Smaki Warszawy", wspólnie z Rafałem Krzysztoniakiem, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN krem z białych ziemniaków ze śmietanką i oliwą truflową, zraziki z polędwiczek wieprzowych z krewetkami i malinowy suflet w pomarańczy.
Znany ze swoich niezwykłych umiejętności i wyszukanych pomysłów kulinarnych, Piotr Pabisiak, pełni funkcję szefa kuchni krakowskiego hotelu Radisson SAS. Dziś specjalnie dla nas zajął się w kuchni przygotowaniem owoców morza.
Dziś przedstawimy przepyszne omlety i suflety. Kucharze Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak proponują przepis na japoński omlet z rokforem i z truskawkową salsą, hiszpański omlet z wiejską kiełbasą i pomidorami oraz suflet z chałwy z lodami waniliowymi i koglem-moglem.
Zupa rybna z ryb słodkowodnych z owocami morza to jedna z ulubionych potraw Macieja Kuronia. Jego synowie, Jan i Jakub, przyrządzili ją i inne ulubione potrawy swojego ojca w kuchni Dzień Dobry TVN.
Zgodnie z chińskim kalendarzem księżycowym 26 stycznia 2009 rozpoczynają się obchody Nowego Chińskiego Roku. Obecnie będziemy świętować Rok Bawołu. Z tej okazji Artur Barciś przygotował w naszej kuchni kilka chińskich specjałów.
Z okazji Polsko-Indyjskiego Dnia Przyjaźni w naszej kuchni gościmy Razyia i jego narzeczoną Martę. Wspólnie przygotowali dla nas oryginalne, hinduskie dania.
Wagon restauracyjny to rodzaj wagonu kolejowego, który jest wyposażony tak, by podróżni mogli w nim spożywać posiłki. Pierwsze wagony restauracyjne wprowadzono w 1879 r. Początkowo wagony restauracyjne były dodawane tylko do najważniejszych pociągów.