W polskich kawiarniach widnieje w menu kawa po wiedeńsku i kawa po irlandzku. Jak przygotowuje się taką kawę? Kawa po wiedeńsku to po prostu mocne espresso z dużą ilością bitej śmietany, najczęściej posypanej jeszcze czekoladą. Natomiast kawa po irlandzku jest oczywiście z whisky - wyjaśnia Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów. W dzisiejszym programie pokażemy jak je przygotować.
Aktualnie Magdalena Kumeork zakończyła pracę nad serialem "Teraz albo nigdy", gdzie grała Grażynkę, postać, która, jak sama mówi, jest jej zupełnym przeciwieństwem. Dziś mieliśmy okazję przekonać się, jak sobie radzi w kuchni.
Poniżej prezentujemy przepisy z dzisiejszego wydania programu.
Jesteś kulinarnym ignorantem? Przypalasz nawet wodę na herbatę, a jajecznica to dla Ciebie spore wyzwanie? Masz już tego dość i chcesz to zmienić po to, by zachwycić żonę, dziewczynę, męża, chłopaka, mamę i znajomych. Napisz do nas!
Kolejnym regionem, który odwiedził krytyk kulinarny Maciej Nowak, jest Śląsk Cieszyński. Podczas wizyty w tym regionie nasz kulinarny podróżnik poznał smaki tradycyjnych ciastek zwanych zozworkami.
Jan i Jakub Kuroń zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki z łososia.
Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne potrawy: chudego kurczaka w cukinii, pieczoną polędwicę z chutneyem i suflet ze szpinaku, a także białą galaretkę z jogurtu, miodu oraz jabłek.
O drinkach kawowych porozmawialiśmy z Marcinem Rusnarczykiem, Mistrzem Polski Baristów. Ekspert przygotował w studiu Dzień Dobry TVN typowe drinki kawowe.
Specjalnie dla nas członkowie wydziału śledczego W11 przygotowali w studiu kilka potraw.
Kuchnia Botswany jest uwarunkowana klimatem, panującym w tym południowo-afrykańskim kraju. Posiłki mają dostarczać energii na cały dzień. Stąd ich podstawą są zazwyczaj produkty z lokalnych upraw: kukurydza, sorgo, proso, słoneczniki, avokado i mieso.
W "Dzień dobry TVN" prezentujemy przysmaki kuchni australijskiej.
Kucharze Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak proponują wszystkim potrawy z domieszką orzechów. W kuchni "Dzień dobry TVN" przygotowali kilka smacznych potraw z orzechów.
W kuchnia Dzień Dobry TVN Joseph przygotuje potrawy z owoców polskiego morza: dorsza, śledzi i łososia.
Dziś naszą kuchnię opanowały panie. Swoje kulinarne umiejętności zademonstrowały nam prowadzące programu "Miasto kobiet": Paulina Młynarska-Moritz i Weronika Marczuk-Pazura.
Robert Sowa z pomocą Piotra Galińskiego przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN sałatkę z awokado oraz duszone podudzia z kurczaka.
W naszej kuchni gościliśmy dziś Katarzynę Figurę
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przedstawił kilka przepisów na fioletowe dania.
Znany z pierwszej edycji programu "You can dance" Rafał "Tito" Kryla przyjął nasze zaproszenie i zgodził się stanąć w sobotni poranek w naszej kuchni. Do pomocy wziął ze sobą... mamę, którą udało mu się namówić na powrót po 12 latach do Polski. Z Tito rozmawialiśmy także o ruszającej już jutro szkole tańca, którą uruchamia w Zabrzu.
Joseph Seeletso przygotował dla nas potrawy, które dobrze wpłyną na stan naszego serca.
W poniedziałek zaczyna się Nowy Rok Rosz ha-Szana, pierwszy dzień kalendarza żydowskiego. Święto trwa trzy dni: w poniedziałek jest wigilia, następnie dwa dni świąteczne. Podczas tych dni Żydzi nie pracują, zachowują się jak podczas Szabasu. W tym czasie najważniejsza jest rodzina i odpoczynek. W studiu Dzień Dobry TVN przedstawiliśmy państwu przepisy na kilka koszernych potraw.
Kilka swoich ulubionych przepisów zaprezentował nam Grzegorz Łapanowski
W Dzień Dobry TVN kucharze: Shaggy i Mahmoud Ali zaprezentowali nam przepisy na pyszne dania kuchni arabskiej.
Dzisiaj w naszej kuchni królują smaczne i chrupiące zapiekanki gorące - dzieło mistrza Andrzeja Polana.
Czym tym razem zaskoczył nas kucharz Joseph Seeletso?
Justyna Świerczyńska, to uczestniczka 3 edycji „You Can Dance”. Swoim tańcem podbiła serca jurorów programu, jednak niestety odpadła z show w trakcie warsztatów w Barcelonie. Justyna jest z zawodu barmanką i postanowiła pokazać nam swój kunszt.
Dziś do Kuchni Dzień Dobry TVN Robert Sowa zaprosił Krzysztofa Czeczota, aktora występującego w serialu "BrzydUla". Jako że sezon grzybowy w pełni, nasi kucharze wzięli się za gotowanie potraw z grzybami leśnymi. Razem przyrządzili dla nas żeberka w słodkiej kapuście i tartę z grzybami.
Marcin Chojecki, szef kuchni restauracji "Ale Gloria!", przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN kaczkę z modrą kapustą, tatara ze śledzi i pyszną bezę.
Czym tym razem zaskoczył nas w Dzień Dobry TVN mistrz kuchni Andrzej Polan?
Kucharze z krakowskiej restauracji "Aqua e Vino" przygotowali w Dzień Dobry TVN kilka potraw kuchni włoskiej.
Dzisiaj premiera sztuki Some Girl(s) w warszawskim Teatrze Kamienica. Spektakl realizowany jest przez Projekt Teatr Warszawa w koprodukcji z Teatrem Kamienica Emiliana Kamińskiego. Z tej okazji do kuchni DDTVN zaprosiliśmy obsadę spektaklu: Karolinę Muszalak, Magdalenę Stużyńską–Brauer, Olgę Bończyk i Roberta Kudelskiego.