Nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak odwiedził najstarszą w Polsce karczmę w Sławkowie koło Dąbrowy Górniczej. Po co? By spróbować tamtejszej polewki na maślance i rolady z bobem.
Dzisiaj nie tylko omówimy sposób odżywiania się według Miechela Montignaca, ale również przedstawimy opracowane przez niego przepisy. Zaprezentujemy jabłkową tartę, burgery z frytkami z jabłek, kurczaka curry, quinoe tabouleh oraz ciasto czekoladowe. Rozkoszujmy się zatem smacznymi potrawami przygotowanymi według przepisów autora światowych bestsellerów Michela Montignaca bez obawy, że przebędzie nam kilogramów!
Ostatnio widzieliśmy ją w trzecim odcinku III serii "39 i pół", w roli kobiety która uwiodła, wykorzystała i porzuciła Tomasza Ostoję. Dziś mogliśmy ją ujrzeć w naszej kuchni. Co przygotowała wspólnie z Robertem Sową?
Świeże i kuszące... warzywa z dalekich stron lub szklarniowe pojawiają się na bazarach już w marcu. Wzbudzają wiele kontrowersji, ponieważ są sztucznie pędzone.
Znany ze swoich niezwykłych umiejętności i wyszukanych pomysłów kulinarnych, Piotr Pabisiak, pełni funkcję szefa kuchni krakowskiego hotelu Radisson SAS. Dziś specjalnie dla nas zajął się w kuchni przygotowaniem owoców morza.
Dziś przedstawimy przepyszne omlety i suflety. Kucharze Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak proponują przepis na japoński omlet z rokforem i z truskawkową salsą, hiszpański omlet z wiejską kiełbasą i pomidorami oraz suflet z chałwy z lodami waniliowymi i koglem-moglem.
Zupa rybna z ryb słodkowodnych z owocami morza to jedna z ulubionych potraw Macieja Kuronia. Jego synowie, Jan i Jakub, przyrządzili ją i inne ulubione potrawy swojego ojca w kuchni Dzień Dobry TVN.
Zgodnie z chińskim kalendarzem księżycowym 26 stycznia 2009 rozpoczynają się obchody Nowego Chińskiego Roku. Obecnie będziemy świętować Rok Bawołu. Z tej okazji Artur Barciś przygotował w naszej kuchni kilka chińskich specjałów.
Z okazji Polsko-Indyjskiego Dnia Przyjaźni w naszej kuchni gościmy Razyia i jego narzeczoną Martę. Wspólnie przygotowali dla nas oryginalne, hinduskie dania.
Wagon restauracyjny to rodzaj wagonu kolejowego, który jest wyposażony tak, by podróżni mogli w nim spożywać posiłki. Pierwsze wagony restauracyjne wprowadzono w 1879 r. Początkowo wagony restauracyjne były dodawane tylko do najważniejszych pociągów.
Krystian Zalejski to kucharz ambasadora Wielkiej Brytanii i prowadzący programu "Smaki miasta". Specjalnie dla nas przygotował w studiu kilka przysmaków.
Ponoć Kupidyn zanim zranił zakochane serce, zanurzał ostrze strzały w miodzie, a Egipcjanie miodem płacili za pracę. Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kucharz Bogdan Gałązka przygotował kurczaka marynowanego w miodzie z pieprzem, figami i orzechami, zupa miodowa, ulubiony deser Platona oraz kora królowej Kleopatry z migdałami, miodem i pomarańczami.
W dzisiejszej kuchni, Andrzej Polan proponuje przepisy na polskie, chyba trochę zapomniane potrawy. Poznamy sposób na kartacze z grzybami leśnymi i oscypkiem, bryndzowe hałuski oraz dwie leniwe kluski na osobę.
Marcin Rusnarczyk, jeden z pięciu w Polsce certyfikowanych sędziów międzynarodowych zawodów baristów, zaprezentował nam jak profesjonalnie przygotować cappuccino.
Robert Sowa w tym tygodniu do pomocy w kuchni "Dzień Dobry TVN" zaprosił Kasię Zielińską. Razem przyrządzili jagnięcinę duszoną z pomidorami i pikantną czerwoną fasolę z mieloną wołowiną.