Święta Bożego Narodzenia mamy już za sobą, ale w Polsce, w rejonach zamieszkanych przez prawosławnych chrześcijan trwa przedświąteczna atmosfera. 6 stycznia, według kalendarza juliańskiego, wyznawcy prawosławia obchodzą wigilię Świąt Bożego Narodzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Miszę Hairulina.
W dzisiejszej kuchni zaproponujemy Państwu rozgrzewające dania. Kucharz Joseph Seeletso przygotował trzy potrawy: zupę z indyka i porów z żubrówką, udka indyka duszone w piecu oraz szaszłyki z piersi z indyka i ananasa marynowane w curry.
Chłodnik owocowy na trzy sposoby, pieczone śliwki i brzoskwinie i ciasteczka francuskie z czereśniami - to niektóre z propozycji owocowych dań Josepha "Józeka" Seeletso.
Andrzej Polan, szef kuchni Novotel Airport, proponuje tradycyjne potrawy kuchni tureckiej: szisz kebab, falafel i słodką turecką bakławę. A to wszystko trzeba koniecznie popić Ayranem – tureckim napojem, doskonałym na upalne dni.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN mogliście zobaczyć prawdziwe mistrzynie. Potrawy przygotowywały dla nas: pływaczka Otylia Jędrzejczak i taekwondzistki Joanna Paprocka i Ilona Działa. Zobaczcie jaki jest ich przepis na sukces.
Przy tak tęgich mrozach warto sięgnąć po coś rozgrzewającego. Zupa to strzał w dziesiątkę. Może być lekka, najlepiej kremowa z nutą imbiru i domieszką chili. Jeśli krem, to i ziarna, orzechy, świeżo siekane zioła oraz keks jogurtu.
Jacek Grochownia z restauracji "Amber room" przygotował w kuchni Dzień dobry TVN przegrzebki z topinambur i bekonem, krem z selera z jabłkowym kawiorem, polędwicę z jelenia z winnym sosem jabłkowym, canneloni ziemniaczanym i czerwoną pieczoną kapustą.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Grażyna Wolszczak i Robert Kudelski, wspólnie występujący w serialu "Na Wspólnej", pokazali jak przygotować kilka szybkich potraw dla niespodziewanych gości. Wszystkie potrawy przygotowuje się około 15 min.
Kucharz Joseph Seeletso proponuje sałatkę z cytrusów, pomidory faszerowane kuskusem, medaliony wieprzowe w skorupce pistacjowej i sos z cytrusów oraz maślane ciastka cytrynowe z ubitą śmietaną i mandarynkami.
Pierniki niezaprzeczalnie kojarzą nam się z Toruniem. Dlaczego akurat to miasto wyspecjalizowało się w produkcji tych przepysznych ciastek? Od kiedy je się produkuje? O tym opowiedział nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne zapiekanki. Poniżej prezentujemy jego przepisy na: bagietkę Myśliwego z grzybami, sosem tatarskim na ciepło i suchą krakowską, sandwicz Wielki z wątróbką, cebulą, papryką i boczkiem, zapiekankę z kaszanką, kapustą kiszoną oraz zapiekankę, jak pudding z ananasem, rodzynkami i sosem waniliowym.
Agnieszka i Małgosia przyjaźnią się od wielu lat. Niejednokrotnie można było zobaczyć je wspólnie bawiące się na pokazach mody, premierach, czy innych wydarzeniach towarzyskich. Dziś odwiedziły nas w naszej kuchni, przekonajcie się co dobrego dla nas przygotowały.
Matką chrzestną "Restauracji Filmowej" jest Krystyna Janda, przyjaciółka właścicieli restauracji. W menu znalazły się ulubione dania aktorów, na przykład, "Pory w cieście piwnym" według przepisu Bożeny Dykiel, "Żeberka dla leniwych" - specjalność Krystyny Jandy, czy "Krewetki królewskie nasączone kolendrą" według przepisu Małgorzaty Zajączkowskiej. Restauracja szybko stała się ulubionym miejscem spotkań aktorów.
W środku zimy, kiedy świeże warzywa osiągają astronomiczne ceny, warto sięgnąć po mrożonki, które choć trochę przypomną nam smaki lata. Groszek cukrowy, bób i fasolka szparagowa to propozycje kucharza Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
Jeśli karnawał, to tylko w Rio! Jeśli festiwal brazylijskich smaków, to tylko w kuchni Dzień Dobry TVN. Brazylijczyk Valmir Jaskulski oraz dyrektor brazylijskiej restauracji „Churrasco do Landa”, Agnieszka Landa, zadbali dziś o przeniesienie klimatu kraju samby na polskie ostatkowe stoły.
Jednodniowe restauracje mieszczą się w prywatnych mieszkaniach, gospodynie z gotowania dla nieznajomych czerpią satysfakcję, a każdy z gości składa się na pokrycie kosztów przygotowania takiej kolacji.
Pani Sylwia najbardziej lubi kuchnię śródziemnomorską: owoce morza i ryby. Bardzo lubi gotować, a ponieważ ze swoich podróży często przywozi różne przyprawy, często eksperymentuje. Dziś mogliście się przekonać jak radzi sobie w kuchni.
Dziś w Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali pięć pożywnych, ale lekkich potraw. Skupili się na wyjątkowych wartościach odżywczych mało znanych lub zapomnianych zbóż: komosy ryżowej, kaszy bulgur i kaszy jęczmiennej, a wszystko w nowych i zaskakujących kombinacjach.
10 lutego w studiu Dzień Dobry TVN w Warszawie odbył się drugi casting konkursu "Gotuj o wszystko" z udziałem dwunastu uczestniczek. W jury konkursu zasiedli: Andrzej Polan, Maciej Nowak i Dorota Wellman. Do kolejnego etapu zakwalifikowano pięć pań. Zobacz reportaż z zmagań uczestniczek w DDTVN! A już dziś, 17 lutego, odbędzie się trzeci casting.
Dziś Środa Popielcowa – koniec karnawału i pierwszy dzień Wielkiego Postu. Ksiądz Sławek Szczepaniak proponuje potrawy postane, choć nie mniej smaczne. Postna kuchnia w odsłonie naszego kucharza jest zdrowa i niekaloryczna. Po okresie świąteczno–karnawałowego szaleństwa kulinarnego mamy szansę oczyścić zarówno ciało, jak i ducha - mówi ks. Sławek Szczepaniak.