TARTA JABŁKOWA MONTIGNACA
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Składniki:
5 do 6 dużych jabłek
400 g mąki migdałowej
4 duże jaja
6 łyżek stołowych fruktozy
200 g musu jabłkowego
cynamon do posypania
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 220° C.
2. Obierz jabłka. Podziel na cztery części i usuń gniazda nasienne.
3. Weź dużą miskę. Wsyp mąkę migdałową. Dodaj 4 jaja i cztery łyżki fruktozy. Zmiksuj składniki do uzyskania lepkiej masy.
4. Rozprowadź masę w niskiej formie do tarty.
5. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut, aż ciasto będzie suche, ale nie przypieczone.
6. Wyjmij ciasto z piekarnika.
7. Zwiększ temperaturę piekarnika do 250° C.
8. Rozprowadź mus na całej powierzchni upieczonego ciasta.
9. Pokrój jabłka na cienkie paseczki i poukładaj na warstwie kompotu w taki sposób, by zachodziły na siebie.
10. Posyp cynamonem.
11. Posyp pozostałą fruktozą.
12. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
13. Zanim ciasto skończy się piec, ustaw na kilka minut opcje grill, by skarmelizować warstwę jabłek.
BURGER Z FRYTKAMI Z JABŁEK
Dla 4 osób - dzieci
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Składniki:
4 burgery wołowe
8 jabłek
tłuszcz z kaczki lub gęsi
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Obierz jabłka. Podziel na cztery części i usuń gniazda nasienne. Przekrój każdą z części jeszcze raz na pół.
2. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozpuść 2 łyżki tłuszczu gęsiego.
3. Następnie dodaj wszystkie jabłka.
4. Smaż przekręcając je regularnie od 5 do 10 minut, aż osiągną złoto-brązowy kolor. Uważaj by nie przypalić. Dopraw solą i pieprzem. Trzymaj w ciepłym miejscu.
5. Weź inne naczynie i usmaż burgery tak jak lubisz na tłuszczu gęsim. Dopraw solą i pieprzem.
6. Podaj mięso i jabłka w osobnych naczyniach.
CIASTO CZEKOLADOWE
Dla 6 – 8 osób
Czas przygotowania: 30 minut (plus chłodzenie przez noc)
Czas pieczenia: 8 minut
Składniki:
310 g gorzkiej czekolady (70% kakao), połamanej na kawałki, plus dodatkowo 185 g do polewy
10 duże jaja (białka oddzielone od żółtek)
Przygotowanie:
1. Wyłóż spód okrągłej formy na ciasto (o średnicy 20 cm) pergaminem; powinien wystawać kilka centymetrów poza foremkę. Rozgrzej piekarnik do 250°.
2. Umieść dużą, czystą miskę nad garnkiem z wrzącą wodą. Upewnij się, że miska nie dotyka wody. Do miski włóż 310 g czekolady by się roztopiła (około 15-20 minut), mieszaj często.
3. Ręcznym mikserem, w osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
4. Zdejmij miskę z czekoladą z kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj ubite żółtka i delikatnie wymieszaj. Dodaj kilka łyżek ubitych białek i wymieszaj, by się połączyły. Szybko i delikatnie przełóż resztę białek, do momentu, aż masa nabierze konsystencji lekkiego musu. Uważaj, by nie mieszać zbyt długo.
5. Wyłóż czekoladową masę do foremki i piecz dokładnie 8 minut. Dalej wyjmij ciasto z piekarnika i studź 30 minut, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin, by się chłodziło przez noc.
6. By ukończyć ciasto, wyjmij je z lodówki i wyłóż na duży talerz lub na inną płaską powierzchnię wyłożoną kawałkiem folii spożywczej. Rozpuść dodatkową czekoladę, w taki sam sposób jak podano w punkcie 2. Polej ciasto cienką warstwą. Wstaw do lodówki na 5 minut, żeby schłodzić. Do krojenia ciasta użyj ostrego noża zanurzonego wcześniej w gorącej wodzie.
KURCZAK W CURRY
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Składniki:
3 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g posiekanych pieczarek
4 piersi z kurczaka
tłuszcz gęsi (lub oliwa z oliwek)
1 łyżka curry
25 cl płynnej nisko procentowej śmietany
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Pokrój cebule i podsmaż na niewielkim ogniu w naczyniu żaroodpornym dopóki nie będą miękkie. Zgaś ogień i odstaw na bok.
2. Opłucz i odcedź pieczarki.
3. Piersi kurczaka pokrój w kostkę 2 na 3 cm. Rozpuść tłuszcz na patelni i smaż kurczaka z obydwu stron na bardzo małym ogniu przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp połową curry, zamieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj cebule, pieczarki, śmietanę i resztę curry. Zamieszaj dokładnie i smaż 3 minuty pod przykryciem, a następnie kolejne 3 do 4 minut bez przykrycia by zmniejszyć objętość sosu.
4. Podczas Fazy I stosowania Metody Montignac danie należy podawać z quinoa. W Fazie II, może być serwowane z ryżem basmati lub ryżem pełnoziarnistym.
QUINOA TABOULEH
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut (czas na napęcznienie quinoa)
Czas gotowania: 4 minuty
Składniki:
100 g quinoa (komosa ryżowa)
3 garść liści pietruszki
1 garść liści mięty
3 pęczki szczypiorku
Sok z 3 limonek
4 łyżki oliwy z oliwek
pomidory
cebula
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Umieść quinoa w durszlaku o małych oczkach. Opłucz pod wodą. Do garnka wlej wodę, która będzie stanowiła dwukrotność objętości quinoa. Dopraw solą. Zagotuj. Gotuj bez przykrycia przez 4 minuty. Wyłącz gaz i pozwól, by przez 10 minut quinoa napęczniało. Odsącz w durszlaku.
2. Opłucz pietruszkę i miętę. Potrząśnij, wysusz i starannie posiekaj. Sparz pomidory wrzącą wodą na 40 sekund, a następnie opłucz w zimnej wodzie. Obierz ze skórki. Przekrój na 4 części i usuń pestki, a następnie posiekaj miąższ.
3. Pokrój cienko szczypiorek.
4. Do miski wlej sok z limonek. Posyp solą. Zmieszaj dokładnie z oliwą z oliwek. Dodaj odsączoną quinoa i zamieszaj. Odstaw na 15 minut.
5. Dodaj pietruszkę, miętę, pomidory i cebule. Dopraw pieprzem i wymieszaj dokładnie.
6. Tabouleh można podawać od razu lub przechowywać na później w lodówce.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN