„Soczewicowo-ciecierzycowy gulasz na zimowe mrozy”
Składniki na 4 porcje:
250 g ziemniaków (2-3 średniej wielkości)
180 g czerwonej soczewicy (niepełna szklanka)
350 g ugotowanej ciecierzycy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 pomidor lub 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
Ok. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
3-4 łyżki ghee (masło sklarowane) lub oleju
Kilka liści curry
1 łyżka zmielonego kuminu
1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
1 łyżeczka kurkumy
Sól do smaku
Kilka liści kolendry
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno poszatkować i przesmażyć na tłuszczu; następnie dodać starty imbir i czosnek oraz resztę przypraw (oprócz kurkumy), dobrze wymieszać. Po około minucie dodać kurkumę i pokrojone pomidory (lub przecier) i przesmażyć je kilka minut z przyprawami. Następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, posolić je, dobrze wymieszać z pomidorami po czym wlać 700 ml wody; gdy ziemniaki są już lekko miękkie (po ok. 10 minutach) wsypać soczewicę i zamieszać. Po upływie kolejnych 10 minut dodać ciecierzycę, wymieszać wszystkie składniki i gotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekorować kolendrą.
„Rozgrzewająca czekolada po meksykańsku z chilli”
Składniki:
50 gram gorzkiej czekolady
1 szklanka mleka
5 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Szczypta chilli
Szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Mleko, śmietanę i cukier puder mieszając podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Nie doprowadzić do zagotowania, bo powstanie kożuch. Czekoladę posiekać jak najdrobniej. Wrzucić do ciepłego mleka i śmietany ( cukier puder powinien ładnie się rozpuścić), podgrzewać mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Dodać szczyptę chili i cynamonu, rozmieszać aż do całkowitego połączenia
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN