Kura zielononóżka kuropatwina może uchodzić za skarb narodowy, bo znosi najzdrowsze i najsmaczniejsze jaja. Reprezentuje wszystko, co najlepsze w polskiej tradycji przyrodniczej. Nigdy nie modyfikowana genetycznie i wpisana na listę światowego dziedzictwa genów. Dlaczego jaja od kur zielononóżek są zdrowe? O tym nasz kulinarny przewodnik - Maciej Nowak.
W polskich kawiarniach widnieje w menu kawa po wiedeńsku i kawa po irlandzku. Jak przygotowuje się taką kawę? Kawa po wiedeńsku to po prostu mocne espresso z dużą ilością bitej śmietany, najczęściej posypanej jeszcze czekoladą. Natomiast kawa po irlandzku jest oczywiście z whisky - wyjaśnia Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów. W dzisiejszym programie pokażemy jak je przygotować.
Aktualnie Magdalena Kumeork zakończyła pracę nad serialem "Teraz albo nigdy", gdzie grała Grażynkę, postać, która, jak sama mówi, jest jej zupełnym przeciwieństwem. Dziś mieliśmy okazję przekonać się, jak sobie radzi w kuchni.
Jesteś kulinarnym ignorantem? Przypalasz nawet wodę na herbatę, a jajecznica to dla Ciebie spore wyzwanie? Masz już tego dość i chcesz to zmienić po to, by zachwycić żonę, dziewczynę, męża, chłopaka, mamę i znajomych. Napisz do nas!
Kolejnym regionem, który odwiedził krytyk kulinarny Maciej Nowak, jest Śląsk Cieszyński. Podczas wizyty w tym regionie nasz kulinarny podróżnik poznał smaki tradycyjnych ciastek zwanych zozworkami.
Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne potrawy: chudego kurczaka w cukinii, pieczoną polędwicę z chutneyem i suflet ze szpinaku, a także białą galaretkę z jogurtu, miodu oraz jabłek.
O drinkach kawowych porozmawialiśmy z Marcinem Rusnarczykiem, Mistrzem Polski Baristów. Ekspert przygotował w studiu Dzień Dobry TVN typowe drinki kawowe.
Przez ostatnie 100 lat Woldorf Astoria Hotel to jeden z najbardziej ekskluzywnych hoteli świta. Swoim wystrojem nawiązuje do klasyki Art. Deco. Piękna sala balowa, cztery bary, 1250 pokoi, 3 restauracje i niesamowity room serwis, który rocznie serwuje 1 milion posiłków przez 24 godziny na dobę. Nad tym wszystkim czuwa 7 szefów de cuisine, 10 sous-chefs i 110 kucharzy.
Kto lepiej gotuje? Mężczyźni czy kobiety? Przeprowadzone badania pokazują, że według większości, lepiej gotują mężczyźni. Kucharzem roku 2008 została jednak kobieta. Co na to panowie? O to zapytaliśmy m.in. Kurta Schellera, byłego szefa kuchni hotelu Bristol, Scheraton i Rialto oraz Roberta Sowę, szefa kuchni hotelu Jan III Sobieski. Naszym gościem była też Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji Absynt.
Polewka jest zupą podawaną na ciepło. Jest tradycyjnym kaszubskim daniem. Chociaż jest pracochłonna, Kaszubi chętnie serwują ją swoim gościom. Nie nazywają jej zupą rybną ponieważ, ich zdaniem, zupę rybną przyrządza się tylko z ryb słodkowodnych - wyjaśnia krytyk i kulinarny podróżnik Maciej Nowak.
Potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Joseph Seeletso, Botswańczyk z urodzenia, absolwent prestiżowej angielskiej uczelni gastronomicznej "Westminster College" w Londynie.
W dzisiejszym programie Andrzej Polan przedstawił swoje pomysły na smaczne śniadanie oraz przepisy na maślane bułeczki, plecioną chałkę krakowską oraz ślimaczki drożdżowe z kokosem.
Stefania Korżawska pochodzi z rodziny, w której kultywowane jest ziołolecznictwo od pokoleń. Razem z Agnieszką Maciąg przyrządziły dla nas kilka ziołowych specjałów.
Jutro pierwszy dzień wiosny, wszyscy czekają na to, żeby wreszcie zrobiło się cieplej. Powoli budzą się zmysły. Kawa może nie tylko pobudzać, ale również studzić emocje. W tym odcinku Szkoły Mistrzów barista Kawy Marcin Rusnarczyk zaprezentował przygotowanie Ice Coffee.
Poza aktorstwem i sportem Roberta Moskwę pasjonuje dobra kuchnia. Wystąpił nawet w programie kulinarnym Magdy Gessler. Lubi gotować przede wszystkim te potrawy, które lubi jeść, czyli głównie makarony. A co przygotował dla nas pod okiem Roberta Sowy?
Dzisiaj poznamy domowy sposób na przygotowanie jogurtu. Ponadto podamy przepisy na szaszłyki z indora z curry, jogurtowy krem z zielonego groszku z miętą i suszonymi pomidorami oraz biszkopt z kawowym ptasim mleczkiem.
Nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak odwiedził najstarszą w Polsce karczmę w Sławkowie koło Dąbrowy Górniczej. Po co? By spróbować tamtejszej polewki na maślance i rolady z bobem.
Dzisiaj nie tylko omówimy sposób odżywiania się według Miechela Montignaca, ale również przedstawimy opracowane przez niego przepisy. Zaprezentujemy jabłkową tartę, burgery z frytkami z jabłek, kurczaka curry, quinoe tabouleh oraz ciasto czekoladowe. Rozkoszujmy się zatem smacznymi potrawami przygotowanymi według przepisów autora światowych bestsellerów Michela Montignaca bez obawy, że przebędzie nam kilogramów!
Ostatnio widzieliśmy ją w trzecim odcinku III serii "39 i pół", w roli kobiety która uwiodła, wykorzystała i porzuciła Tomasza Ostoję. Dziś mogliśmy ją ujrzeć w naszej kuchni. Co przygotowała wspólnie z Robertem Sową?
Świeże i kuszące... warzywa z dalekich stron lub szklarniowe pojawiają się na bazarach już w marcu. Wzbudzają wiele kontrowersji, ponieważ są sztucznie pędzone.