Nasz kucharz, Joseph Seeletso pochodzi z Botswany, której mieszkańcy właśnie świętują Dzień Niepodległości. Joseph zaprezentował w Dzień Dobry TVN narodowe potrawy, czyli Dikgobe, owsiankę z sorgo, Morogo oraz wołowe seswaa.
W związku ze Światowym Dniem Wegetarianizmu mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy bez mięsa.
Dorota bardzo lubi gotować, a jej ulubioną kuchnią jest kuchnia włoska. Nie zawsze trzyma się ściśle przepisu, wprowadza swoje własne innowacje. Jak poradziła sobie dzisiaj w kuchni z Robertem Sową? O tym mogliście się przekonać w "Dzień Dobry TVN".
Co łączy ze sobą suszone pomidory i listownicę japońską. Skąd tak wielka popularność parmezanu i, dlaczego hamburger tak dobrze smakuje z keczupem? O tym opowiedzieli w Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Jeśli zdecydowaliście się spędzić jesienny urlop nad dolną Wisłą, z pewnością nie będziecie żałować. Okolice Wisły to istny raj dla łasuchów. Nigdzie nie ma tak pysznych konfitur jak tu - zdradza krytyk kulinarny Maciej Nowak, czyli nasz kulinarny podróżnik.
Pomidory faszerowane krewetkami tygrysimi, ravioli nadziewane suszonymi pomidorami i serem ricottą oraz zupa z dojrzałych pomidorów i świeżych ogórków podana z szaszłykiem z polędwiczek drobiowych marynowanych w curry - to proponowane przez Beatę Kartowicz i jej córkę Anną dania.
Na jesienne dni Andrzej Polan proponuje wołowinę zapiekaną z kremowymi ziemniakami, kruche babeczki orzechowe z pigwą i ricottą oraz bałkański torcik z galaretką z Sangrii i winogronami. Smacznego!
W kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy dziś panią Alicję Sołtysiak-Gortat i Helenę Przybysz. Specjalnie dla nas przygotowały potrawy, którymi karmiły w dzieciństwie swoje sławne dziś pociechy: Aleksandrę Przybysz-Jagiełło i Marcina Gortata.
Ola niedawno wkroczyła w dorosłość, ale na swoim koncie ma już wiele lat pracy. Karierę zawodową zaczynała od zespołu dziecięcego, który towarzyszył występom Majki Jeżowskiej. Dziś wystąpiła w naszej kuchni razem z Robertem Sową.
Rafaele wie o przygotowywaniu lodów włoskich praktycznie wszystko. Po pierwsze jest rodowitym Włochem, a ponadto pracuje jako doradca technologiczny dla lodziarni i zakładów produkujących właśnie lody. Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował kilka swoich specjałów.
Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy kucharzy z restauracji Piotra Adamczyka, którzy pokazali nam, jakie przysmaki przyrządzają w niej na co dzień.
Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" Katarzyna Zielińska i Michał Piróg postarają się przybliżyć nam prawdziwą kuchnię żydowską. Czy podołają temu wyzwaniu? Przekonajcie sie sami.
Ewa Gawryluk pod komendą Roberta Sowy przygotowała dla nas dzisiaj na Polu Mokotowskim kilka smacznych potraw. Jak sobie poradziła z tym wyzwaniem mogliście się przekonać w "Dzień Dobry TVN".
Aktorka Monika Mrozowska, która uwielbia gotować i będzie to robić w każdy poniedziałek w programie Dzień Dobry TVN, wspólnie ze swoim mężem i córką przyrządziła w naszej kuchni potrawy z produktów sezonowych: cukinii, bakłażana i pomidorów.
Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak zaskakują po wakacjach potrawami kuchni śródziemnomorskiej: portugalską zupą z dorsza, pastą z ajvarem i oliwkami oraz tartą z brzoskwiniami i rozmarynem.
Podczas pierwszego spotkania po wakacyjnej przerwie Joseph Seeletso proponuje przepisy zainspirowane Bałtykiem. Kucharz przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pastę z wędzonej ryby z grzankami, smażonego halibuta z warzywami w glazurze różanej oraz dorsza z sałatką z kuskusu i jabłek. Towarzyszył mu Paweł "Konjo" Konnak.
Kucharz Klaudiusz Wachowiak przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: kremową zupę z dyni, polędwiczki wieprzowe ze szparagami i krem czekoladowy z chili.
Karolina Malinowska z dumą przyznaje, że sama nauczyła się przygotowywania wielu pysznych rzeczy. Sprzyja temu fakt, że uwielbia gotować i chętnie spędza czas właśnie przy gotowaniu. Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" wraz z dziećmi z Pracowni Twórczego Rozwoju Bam Bam przygotowała dla nas kilka smakołyków.
Grzyby są prawdziwym skarbem polskiej kuchni. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście zakosztować smaków zbliżającej się jesieni i wraz z aktorką Moniką Mrozowską wybrać się na grzyby.
Macadamia, włoskie, pinole, pekany, laskowe i brazylijskie, a wszystkie chrupiące i aromatyczne... Orzechy na słodko i na słono, w każdej postaci, zagościły w naszej kuchni. Zapraszamy na pistacjową Panna Cottę, filet z karmazyna w orzechowej skorupce z pieczonym pomidorem, chrupiące warzywa oraz tartę.
Mistrz Andrzej Polan chce wszystkim osłodzić te mroźne dni i trochę nas rozgrzać, dlatego proponuje kaloryczne słodkości.
Gala rozdania Oscarów to nie tylko czerwony dywan, największe gwiazdy kina i upragnione statuetki. To również bankiety i wysmakowana kuchnia. Dzisiaj nasz gość, Bogdan Gałązka, przygotował dania z balu, który odbył się zaraz po wręczeniu nagród. Menu opracował Wolfgang Puck.
Jan i Jakub Kuroń, synowie Macieja Kuronia, przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN postne potrawy: sałatkę szpinakową z kozim serem, kotlety rybne oraz zupę krem z porów.
Jak urozmaicić postne menu? Andrzej Polan proponuje przygotować pieczywo na kilka sposobów.
W dzisiejszym odcinku Szkoły Mistrzów Kawy, barista Marcin Rusnarczyk, pokazał, jak można łączyć kawę z przyprawami. Czy takie kawy są trudne do przygotowania w domu? - Rozgrzewająca kawa, szczególnie z imbirem i chili, to idealna propozycją na zimę - zdradza Marcin Rusnarczyk, który jest Mistrzem Polski Baristów.
Do wiosny jeszcze dużo czasu, ale nie u nas w studio. Julia Pietrucha i Jakub Strzelecki, korzystając z owoców i warzyw, postarali się nam trochę przybliżyć wiosenny czar.
Aktorka, Violetta Arlak specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN przygotowała kilka specjałów.
Bogdan Gałązka prezentuje w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy ulubionych dań gwiazd z Hollywood.
Czym tym razem zaskoczył nas utalentowany kucharz Joseph Seeletso?