Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Przystawka
Sałatka z granatami
Składniki:
różne rodzaje sałaty
gruszki
granaty
płatki migdałowe
musztarda
miód
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Sałaty umyć, porwać na kawałki. Gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Połączyć z sałatą i kuleczkami granatów. Składniki dresingu, czyli miód, oliwę oraz musztardę. Sałatkę polać dresingiem i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Zupa
Krem z zielonego groszku
Składniki:
marchewka
pietruszka
zielony groszek
litr wody mineralnej
pieprz
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
czosnek
jogurt naturalny 0%
chleb tostowy
Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić i ugotować wraz z zielonym groszkiem na miękko. Dodać przyprawy i zmiksować. Na patelni zrobić grzanki z chleba tostowego, przyprawionego czosnkiem. Podawać z łyżką jogurtu, posypać posiekaną natką.
Danie główne
Papiloty z pstrąga na sałacie
Składniki:
filety bez ości ( 4-5 sztuk)( może być pstrąg lub łosoś)
różne rodzaje sałaty
masło
cytryna
limonka
świeże zioła: tymianek, natka, rozmaryn, bazylia
Sposób przygotowania:
Filety umyć, ułożyć na folii aluminiowej i dokładnie pokryć posiekanymi ziołami. Na wierzchu ułożyć kawałek masła i polać sokiem z cytryny. Zawinąć, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut. Podawać z limonką.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN