Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Knedle z ciasta parzonego
Składniki:
2 szklanki mąki
3 szklanki wody
100 g masła
2 jajka
2 piersi z kurczaka
4 pomidory
200 g sera mascarpone lub feta
cebula
marchewka
pietruszka
seler
sól, pieprz czarny
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do garnka wstawiamy włoszczyznę, dodajemy masło, sól i pieprz. Gotujemy trochę niespotykany bulion warzywny, w trakcie dorzucamy piersi z kurczaka i gotujemy je do miękkości. Kurczaka ugotowanego wyjmujemy, studzimy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone drobno pomidory i odmierzamy 2 szklanki bulionu, wlewamy do garnka i dosypujemy mąkę. Mieszamy do momentu aż znikną wszystkie grudki. Powstałe ciasto parzone mieszamy z żółtkami. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy np. szklanką kółka. Każde napełniamy farszem, sklejamy. Knedle obtaczamy w białku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Kluchy gnocchi z brukselką i szynką
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki
1 kg brukselki
śmietana 30 proc.
200 g szynki
ser mozzarella
sól
Przygotowanie;
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w skórce do miękkości. Obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gorące jeszcze łączymy z mąką, solą i wszystko razem zaparzamy w garnku. Ciasto wykładamy na stół, robimy cienkie wałki i kroimy w równe kwadraciki. Każdy kwadracik przepuszczamy po widelcu dla nadania właściwego wyglądu naszych gnocchów. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie około 12 minut.
Brukselkę gotujemy krótko w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Po 10 minutach odcedzamy ją, a następnie zalewamy śmietaną, gotujemy do momentu aż śmietana nam lekko odparuje. Szynkę przesmażamy na patelni na złoty kolor. Ugotowane gnocchi łączymy z brukselką w śmietanie, dodajemy ser mozarella i wszystko razem mieszamy. Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy szynką i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.
Pampuchy z sosem owocowym
Składniki:
500 g mąki
ok. 1 szklanki mleka
50 g masła
20 g drożdży
2 żółtka
100 g cukru
cukier waniliowy
sól
Przygotowanie:
Z podgrzanego lekko mleka, 3 łyżek mąki, łyżki cukru oraz drożdży przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy lekkie ciasto drożdżowe i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stół i postępujemy jak z pączkami. W garnku zagotowujemy wodę, garnek przykrywamy lnianą ściereczką. Na ściereczce układamy podrośnięte porcje ciasta, przykrywamy miską i parujemy. Owoce mrożone rozpuszczamy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy. Uparowane pampuchy polewamy sosem owocowym.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN