Materiał promocyjny

Knedle, kluchy i pampuchy

W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował pulchne knedle oraz smaczne gnocchi. Smacznego!

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Knedle z ciasta parzonego

Składniki:

2 szklanki mąki

3 szklanki wody

100 g masła

2 jajka

2 piersi z kurczaka

4 pomidory

200 g sera mascarpone lub feta

cebula

marchewka

pietruszka

seler

sól, pieprz czarny

bułka tarta

olej do smażenia

Przygotowanie:

Do garnka wstawiamy włoszczyznę, dodajemy masło, sól i pieprz. Gotujemy trochę niespotykany bulion warzywny, w trakcie dorzucamy piersi z kurczaka i gotujemy je do miękkości. Kurczaka ugotowanego wyjmujemy, studzimy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone drobno pomidory i odmierzamy 2 szklanki bulionu, wlewamy do garnka i dosypujemy mąkę. Mieszamy do momentu aż znikną wszystkie grudki. Powstałe ciasto parzone mieszamy z żółtkami. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy np. szklanką kółka. Każde napełniamy farszem, sklejamy. Knedle obtaczamy w białku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Kluchy gnocchi z brukselką i szynką

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 szklanki mąki

1 kg brukselki

śmietana 30 proc.

200 g szynki

ser mozzarella

sól

Przygotowanie;

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w skórce do miękkości. Obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Gorące jeszcze łączymy z mąką, solą i wszystko razem zaparzamy w garnku. Ciasto wykładamy na stół, robimy cienkie wałki i kroimy w równe kwadraciki. Każdy kwadracik przepuszczamy po widelcu dla nadania właściwego wyglądu naszych gnocchów. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie około 12 minut.

Brukselkę gotujemy krótko w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Po 10 minutach odcedzamy ją, a następnie zalewamy śmietaną, gotujemy do momentu aż śmietana nam lekko odparuje. Szynkę przesmażamy na patelni na złoty kolor. Ugotowane gnocchi łączymy z brukselką w śmietanie, dodajemy ser mozarella i wszystko razem mieszamy. Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy szynką i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

Pampuchy z sosem owocowym

Składniki:

500 g mąki

ok. 1 szklanki mleka

50 g masła

20 g drożdży

2 żółtka

100 g cukru

cukier waniliowy

sól

Przygotowanie:

Z podgrzanego lekko mleka, 3 łyżek mąki, łyżki cukru oraz drożdży przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy lekkie ciasto drożdżowe i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stół i postępujemy jak z pączkami. W garnku zagotowujemy wodę, garnek przykrywamy lnianą ściereczką. Na ściereczce układamy podrośnięte porcje ciasta, przykrywamy miską i parujemy. Owoce mrożone rozpuszczamy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy. Uparowane pampuchy polewamy sosem owocowym.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości