Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Sałatka z ciecierzycy, pieczonych orzechów laskowych i świeżej kolendry
Składniki:
300 g ugotowanej ciecierzycy
100 g orzechów laskowych
50 g suszonej żurawiny
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka soku jabłkowego
Łyżka drobno siekanej kolendry
Kiełki lucerny
Pieprz, Cukier, Sól
Przygotowanie:
Żurawinę zalewamy sokiem jabłkowym i moczymy tak długo, aż nasiąknie i stanie się miękka. Orzechy pieczemy uważnie, by stały się złociste i pachnące, a skórka zaczęła pękać. Przygotowujemy sos mieszając sok z cytryny z przyprawami i świeżą kolendrą, a następnie powoli dolewany oliwę cały czas intensywnie mieszając. Ciecierzycę mieszamy z żurawiną orzechami i sosem. Podajemy ozdobioną kiełkami lucerny.
Pieczony kurczak zagrodowy z pietruszką i sosem cytrynowym
Składniki:
50 ml oliwy z oliwek
4 pietruszki
2 marchewki
2 główki czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka świeżego estragonu
1 kurczak lub kilka piersi
1 łyżeczka miodu
1 łyżka majonezu
Kilka gałązek świeżego tymianku
Garść prażonego słonecznika
Kilka łyżek masła
Pieprz, Sól
Przygotowanie:
Zaczynamy od kurczaka. Nacieramy go solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną musztardy. Warto też pod skórę wetknąć odrobinę masła, by nadać pieczonemu ptakowi smaku, aromatu i soczystości. Kurczaka pieczemy do zezłocenia ok. 1 1/2h w temperaturze 160 C. Piersi krócej ok. 30-40 minut. Pietruszki, marchewki obieramy i rozkrawamy wzdłuż na 4 części. Główki czosnku przekrawamy w poprzek na 2 części. Warzywa pieczemy do miękkości z zezłocenia. Kiedy kurczak i warzywa będą gotowe, przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Pamiętamy, by oliwę dodać jako ostatnią. Sałatkę podajemy w głębokim talerzu wymieszaną z sosem i posypaną ziarnami słonecznika, świeżą natką pietruszki i estragonem.
Kozi ser z gruszkami i syropem pomarańczowo-rozmarynowym
Składniki:
25 ml wody pomarańczowej
3 łyżki miodu
2 gałązki rozmarynu
1 gruszka
Garść pieczonych orzechów laskowych
Kilka listków świeżej mięty i melisy
Sok z 0,5 limonki
Ser kozi
Przygotowanie:
W małym garnku zagotowujemy 100 ml wody z rozmarynem, po kilkunastu minutach dodajemy miód, sok z limonki i wodę pomarańczową. Gotujemy tak długo, aż uzyskamy konsystencje syropu. Na talerzu układamy małe kuleczki koziego sera dekorujemy płatkami drobno pokrojonej gruszki. Całość polewamy syropem rozmarynowo pomarańczowym i posypujemy pieczonymi orzechami.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN