Mąka do placków ziemniaczanych – jaką wybrać i ile jej dodać? Proporcje i przepisy na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
Mąka do placków ziemniaczanych – jaką wybrać i ile jej dodać? Proporcje i przepisy na placki ziemniaczane
Źródło: OlyaSolodenko/Getty Images
Placki ziemniaczane można usmażyć na oleju lub upiec w piekarniku na blasze wyłożonej cienkim pergaminem. Jednak to nie sposób przygotowania ma największy wpływ na smak potrawy, ale użyte składniki. Sprawdź, których warzyw użyć i jaka mąka do placków ziemniaczanych będzie najlepsza.
W tym artykule znajdziesz:
  • Jakie ziemniaki do placków ziemniaczanych?
  • Mąka do placków ziemniaczanych – rodzaje i wskazówki kulinarne
  • Ile dodać mąki do placków ziemniaczanych?
  • Placki ziemniaczane – przepis z mąką pszenną i ryżową

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Filip Zawada
Jak ziemniak widzi życie? - napis
Źródło: Dzień Dobry TVN

Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa, która od lat pojawia się na polskich stołach. Jest znana zarówno w wersji na słodko, z dodatkiem cukru, jak i w wersji wytrawnej ze śmietaną. Może być podana jako przekąska albo sycący obiad z dodatkiem gulaszu. Placki ziemniaczane najczęściej przygotowywane są z dodatkiem mąki pszennej, niektórzy jednak decydują się na zmiany w podstawowym przepisie. Czy pszenną mąkę do placków ziemniaczanych można zastąpić innym jej rodzajem? A może da się całkowicie z niej zrezygnować?

Jakie ziemniaki do placków ziemniaczanych?

To, jaką mąkę do placków ziemniaczanych wykorzystasz, ma duży wpływ na konsystencję potrawy, jednak za odpowiedni smak odpowiedzialne są, przede wszystkim, ziemniaki. W końcu to podstawowy składnik każdego przepisu na placki. Zaleca się wybieranie ziemniaków typu B, dzięki którym danie będzie chrupiące i lekkie. Należą do nich wszystkie odmiany mączyste, takie jak Gracja, Gustaw czy Ibis. Równie dobrze można wykorzystać ziemniaki typu C, czyli ogólnoużytkowe.

Mąka do placków ziemniaczanych – rodzaje i wskazówki kulinarne

Drugim, niezwykle ważnym składnikiem w plackach ziemniaczanych jest mąka. I choć niektórzy całkowicie rezygnują z jej dodawania, to właśnie ona w większości przypadków odpowiada za pożądaną konsystencję placków. Bez mąki placki znacznie łatwiej łamią się podczas obracania ich na patelni.

Jeśli jednak zależy ci na przygotowaniu nieco zdrowszej wersji tej tradycyjnej potrawy lub po prostu chcesz spróbować placków w nieco innym wydaniu, możesz spróbować użyć któregoś z poniższych zamienników:

  • Mąka ziemniaczana – warto używać jej wtedy, kiedy nie masz odpowiedniej ilości ziemniaków do przygotowania placków. Pozwala nadać masie właściwą konsystencję, nie należy jednak używać jej samodzielnie, a jedynie jako dodatku.
  • Mąka ryżowa – neutralny w smaku zamiennik mąki pszennej, warto stosować z dodatkiem innego rodzaju mąki ze względu na jej kleistość.
  • Mąka gryczana – nie należy stosować jej jako alternatywy dla mąki pszennej, ponieważ jest dość ciężka, co może negatywnie wpłynąć na konsystencję. Do przygotowania placków ziemniaczanych zaleca się wymieszanie jej z innym rodzajem mąki.
  • Mąka kukurydziana – świetny zamiennik mąki pszennej, zwłaszcza dla osób unikających glutenu z powodów zdrowotnych. Mąka kukurydziana nadaje plackom miękkość, delikatny posmak kukurydzy oraz delikatnie żółtą barwę.

Jeśli nie masz uczulenia na gluten i nie musisz całkowicie rezygnować z mąki pszennej, możesz spróbować połączyć ją z dowolnym zamiennikiem z powyższej listy w proporcjach 1:1.

Ile dodać mąki do placków ziemniaczanych?

W większości przepisów na placki ziemniaczane ilość mąki nie jest dokładnie określona. To, ile mąki dodaje się do placków ziemniaczanych, ma związek z różnicami w samym procesie przygotowania potrawy. Po wymieszaniu wszystkich składników w misce można dodatkowo przecisnąć nadmiar płynu przez gęste sitko lub gazę. Większość osób decyduje się jednak na mniej czasochłonną opcję i po prostu, zamiast odlewać nadmiar wody z ziemniaków, dosypuje mąkę, co pozwala na uzyskanie pożądanej gęstości masy. Na tym etapie zaleca się używanie wyłącznie mąki pszennej. Warto przetestować jednak oba sposoby przygotowania potrawy i wybrać ten, dzięki któremu gotowe placki będą najlepsze pod względem chrupkości i smaku.

Placki ziemniaczane – przepis z mąką pszenną i ryżową

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ryżowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj do miski na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar wody odciśnij przez sitko. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kosteczkę, dodaj do ziemniaków. Dodaj sól i pieprz do masy. Dodaj mąkę pszenną oraz ryżową, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt płynna, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki pszennej. Placki ziemniaczane smaż na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym z obu stron, aż do zarumienienia się.

Powyższy przepis możesz wykorzystać również do przygotowania placków na słodko. Wystarczy, że zrezygnujesz wtedy z cebuli i czosnku, a do masy tuż przed smażeniem dodasz 1 łyżeczkę cukru.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości