Jeżeli nie masz pomysłu na obiad, spróbuj przyrządzić zapiekankę makaronową. To szybkie i łatwe do przygotowania danie, w którym możesz wykorzystać różnorodne składniki – w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Jak ją przygotować, żeby smacznie zjeść?

    Sos pomidorowy to jeden z najpopularniejszych składników włoskiej pizzy. Nadaje jej charakterystycznego smaku, a przy tym bardzo dobrze łączy się z różnorodnymi dodatkami. Nic więc dziwnego, że jest tak lubiany. W jaki sposób można przyrządzić pyszny sos pomidorowy do pizzy we własnym domu?

    Kapusta to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Daria Ładocha. Zobacz, jak powstają: zapiekanka z kapusty, pieczona kapusta po azjatycku, kapusta duszona z koprem włoskim oraz kapuśniak. Sprawdź wyjątkowe przepisy na dania z kapusty.

    Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu staje się u nas coraz popularniejsza. Choć może kojarzyć się przede wszystkim z daniami mięsnymi, oferuje wiele zdrowych, lekkich, wegetariańskich potraw. Należy do nich m.in. tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur.

    Natłok obowiązków i brak czasu nie są sprzymierzeńcami zdrowego odżywiania się. Nierzadko zdarza się, iż pełnowartościowy posiłek zjadamy dopiero po powrocie do domu. Zdrowe przekąski to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie bardziej zaawansowanych potraw. Idealnie sprawdzą się w drodze do pracy, a także w przerwie między spotkaniami.

    Połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego serka mascarpone i rozpływającej się w ustach słodkiej białej czekolady musi zaowocować czymś przepysznym. Będzie to tort rafaello – idealny deser w przypadku każdej uroczystości rodzinnej czy imprezy urodzinowej. Spotykamy go na komuniach, ślubach i wszędzie tam, gdzie liczy się połączenie wybitnego smaku i wykwintnego stylu.

    W sieci znaleźć można kilka propozycji na ciasta o nazwie dziwak. Tak już chyba jest, gdy przygotowujące deser osoby decydują się na nietypowe połączenia smaków i szukają dla niego nazwy. Poznaj wybrany przez nas przepis na dziwaka krok po kroku.

    Zbliża się Halloween, czas w którym dzieci, zwłaszcza w USA i Wielkiej Brytanii przebierają się za różne postaci i chodzą po domach zbierając przysmaki. W Polsce tradycja ta nie jest jeszcze tak powszechna, ale bywa, że organizuje się imprezy tematyczne z nią związane. Jakie domowe słodycze można podać? Jak je przygotować i ozdobić? Przedstawiamy kilka prostych pomysłów.

    Leszcz jest wszechobecny w całej Europie, a także poza nią, dlatego często trafia na nasze talerze. Można go przyrządzić na wiele sposobów - ugotować, usmażyć lub zapiec. Ryba leszcz ma wiele drogocennych witamin.

    Dania rozgrzewające idealnie nadają się na okres jesienno-zimowy. Kilka z nich przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Nina Czarnecka, pasjonatka ajurwedy i holistycznego podejścia do zdrowia. Na naszym stole pojawiły się: śniadanie na ciepło, zupa miso, makaron bolognese z soczewicą, a także mleczny tonik na sen.

    Domowe chipsy z warzyw są zdrowe i dietetyczne, dlatego stanowią świetną przekąskę na jesienne, filmowe wieczory. Dodatkowo te przygotowane z buraków, dyni czy marchwi dostarczają cennych witamin i minerałów, które powinniśmy uzupełniać szczególnie w sezonie grypowym. Podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić chipsy z warzyw.

    Anita Włodarczyk jest trzykrotną mistrzynią olimpijską, ale nie tylko na zawodach odnosi sukcesy. Potrafi wyczarować obłędne dania. Sportsmenka ma waleczną naturę i nie poddaje się w razie niepowodzeń, zatem jej przepisy są dopracowane do perfekcji. Swoje popisowe desery przygotuje pod czujnym okiem Bartka Boratyna, eksperta od słodkości. Zobacz jak przygotować idealne tiramisu, sernik na zimno i brownie.

    Kuchnia wietnamska to bogactwo smaków, barw i aromatów. Stanowi połączenie wieloletnich tradycji, wpływów po francuskim kolonizatorze oraz Republice Chińskiej. Wietnamskie jedzenie uznawane jest nie tylko za jedno z najsmaczniejszych na świecie, ale i jedno z najzdrowszych.

    Przyprawy z grzybów to idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po grzybach - trzonków czy uszkodzonych kapeluszy. Szkoda marnować ich pyszny aromat wyrzucając te części do kosza. Można z nich przygotować proszek lub kostki grzybowe, które sprawdzą się jako przyprawy do różnych dań. Sprawdź, jak łatwo je przygotować.