Makaron farfalle w Polsce często nazywany bywa kokardkami, choć samo słowo w języku włoskim oznacza motyla. Stanowi doskonały dodatek zarówno do dań na ciepło, jak i pysznych przekąsek na zimno, np. sałatki z kurczakiem.
Fasola adzuki pochodzi z Azji, gdzie na co dzień jest jedzona w formie słodkiej pasty. Wykorzystuje się ją również w przepisach na dania wytrawne, np. kotlety wegetariańskie. Popularnością cieszy się także zupa z fasolą adzuki.
Każdy, kto choć raz oglądał film lub serial, którego akcja rozgrywa się w Stanach Zjednoczonych z pewnością zetknął się (choćby na szklanym ekranie) ze śniadaniowym hitem zza oceanu – pancakes. W obrazku wszystko wygląda pięknie: puszyste, rumiane, niewielkie placuszki polane syropem klonowym i odrobinką masła nie raz rozbudzały apetyt telewidzów.
Faworki, chruściki, chrust – nazwy są różne, ale smak ten sam. Faworki są pyszne, słodkie, chrupiące i trudno wyobrazić sobie bez nich Tłusty Czwartek. Przepis na faworki domowe to, wbrew pozorom, nic trudnego. Sprawdź, jak przygotować tradycyjny chrust.
Od finału dzieli ich dosłownie włos - zanim zmierzą sie w wyjątkowym kulinarnym pojedynku 1:1 muszą oczarowac jurorów daniami z perliczki i trufli. Jak z tym zadaniem poradził sobie Filip Wałek? Jakie potrawy zdecydował się podać na ostatniej prostej przed finałem?
Tuż przed finałem 11. edycji programu "MasterChef" uczestnicy zmierzyli się z nie lada wyzwaniem. Jak Bartek Nowak poradził sobie z przepisami na dania z perliczką i truflami? Sprawdź jego wyjątkowe przepisy na dania, które zagwarantowały mu miejsce w ostatecznym kulinarnym pojedynku.
Zmagania uczestników programu "MasterChef" zmierzają powoli ku końcowi. Przed nimi ostatnia prosta w walce o finał... Czy rzeczywiście okaże się prosta? Jakie dania przygotują uczestnicy? Ela Stróżyńska zdecydowała się na smażoną pierś perliczki z puree z dyni i sosem warzywno-mięsnym i suflet z jajka z kalafiorem i sosem Beure Blanc.
Droga do finału MasterChef bywa trudna. Przez kolejne odcinki uczestnicy tworzyli wyjątkowe dania: szczególnie smaczne lub całkiem niejadalne. Tuż przed ostatecznym kulinarnym pojedynkiem uczestnicy, którzy wciąż pozostali w programie przygotowali swoje propozycje menu z perliczką i truflami. Jakie dania przygotował Kuba Tomaszczyk?
Tłusty czwartek to jedna z najchętniej kultywowanych w naszym kraju tradycji. Trudno jest znaleźć osobę, która by w tym dniu nie zjadła chociaż jednej słodkości. Szczególnie chętnie jedzone są wówczas faworki (chrusty), pączki czy tak zwane róże karnawałowe. W naszym studiu o historii tej pysznej tradycji opowiedział dziennikarz Paweł Loroch.
Foie gras jest przez smakoszy kulinarnych uważane za jeden z najbardziej luksusowych przysmaków nie tylko francuskiej, ale światowej kuchni. Jednocześnie wzbudza on bardzo wiele kontrowersji, przede wszystkim ze względu na sposób hodowli zwierząt, z których mięsa przygotowuje się ten rarytas.
Tofu to pyszny serek sojowy, który może znaleźć wiele zastosowań kulinarnych. Będzie pysznym dodatkiem do sałatki lub koreczków, ale równie dobrze będzie smakował samodzielnie, jako smażone tofu. Sprawdź najlepsze przepisy na to wytrawne, a jednocześnie proste w przygotowaniu danie!