Niskokaloryczne przekąski to zdrowa i pożywna alternatywa dla kupowanych w sklepach gotowych drożdżówek oraz słonych lub słodkich przegryzek. Smaczną propozycją mało kalorycznych przekąsek do pracy są: domowe ciasteczka owsiane, sałatka z warzyw oraz zielone koktajle. Wieczorem można sięgnąć po frytki warzywne z ulubionym dipem, koreczki lub świeżo wyciśnięty sok.

    Jak można pomóc sobie dietą przy syndromie jelita drażliwego? Jakie są zasady diety FODMAP? O tym w naszej kuchni opowiada dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Poznaj jej przepisy na burgery z boćwiną, paprykę faszerowaną soczewicą, tofu lub wołowinę z makaronem z cukinii, koktajl imbirowy z bananem i ananasem oraz sałatki: z granatem i komosą ryżową oraz z wędzoną makrelą i jajkiem.

    Klasyczny przepis na muffinki bez jajek i mleka wymaga zaledwie kilku składników, które bez wątpienia znajdziesz w swojej kuchni. Taką przekąskę możesz przygotować w naprawdę krótkim czasie. Możliwość dowolnej modyfikacji dodatków i nadzienia sprawią, że babeczki będą smakować każdemu i nigdy się nie znudzą. Poznaj najlepsze przepisy na muffinki bez jajek.

    Roślinna wersja hamburgerów bazuje na samodzielnie przygotowanych kotletach z roślin strączkowych, kasz lub warzyw – możliwości jest mnóstwo. Dodatkiem mogą być warzywa, np. czerwona cebula, ogórek kiszony, oliwki, pomidor czy sałata. Wegańskie burgery warto wzbogacić pastą guacamole lub hummusem, a także wegańskim sosem – majonezem, BBQ czy połączeniem musztardy i keczupu.

    Każdy, kto lubi gotować, wie, jak ważne w kuchni są przyprawy. Sól i pieprz to podstawa, ale jest jeszcze mnóstwo innych dodatków do dań. Jednym z nich jest czubryca – wciąż mało znana, ale godna uwagi.

    Już niebawem rozpocznie się sezon Komunii. Choć w tym roku pandemia nieco pokrzyżowała rodzinne imprezy, nikt nie powiedział, że nie będą one równie wyjątkowe. Podczas takiego wydarzenia nie może zabraknąć pięknie udekorowanego tortu. Jak się okazuje, zrobienie go samodzielnie wcale nie jest takie trudne. Złote rady dali nam cukiernicy Bartek Boratyn oraz Iwona Wendel.

    W ramach naszego nowego cyklu "PodróżuJEMY" zapraszamy Was w kulinarną wyprawę do Izraela. Co pysznego możecie tam zjeść? Jak tak naprawdę je się hummus? I co świetnie sprawdzi się na letni deser? Na te pytania odpowiada Pola Namysł, redaktorka serwisu dziendobry.tvn.pl, która mieszkała w Tel Avivie.

    Wiosna, a wraz z nią dni spędzone na świeżym powietrzu, zbliża się wielkimi krokami. To oznacza także rozpoczęcie sezonu grillowego. Z tej okazji postanowiliśmy porozmawiać z Luciano Luchettim, prowadzącym program "Barbecue na wypasie" (emitowanym na kanale Food Network w środy o 23:15) i prawdziwym pasjonatem grillowania i poprosić, by zdradził nam kilka tajników perfekcyjnego barbecue i opowiedział o pracy na planie.

    Krwistoczerwone, soczyste plastry wołowiny pastrami to uczta dla zmysłów każdego miłośnika dań mięsnych. Tajemnicą doskonałego smaku mięsa jest kilkuetapowy proces obróbki cieplnej, której pastrami zawdzięcza także odpowiednią miękkość i ciągliwość. Sprawdź, skąd pochodzi przepis na pastrami i jak w prosty sposób przygotować tę potrawę!

    Pakora to bardzo popularna w kuchni indyjskiej przekąska. Najczęściej spożywana jest wraz z herbatą w ciągu dnia, jednak w wielu restauracjach pakorę podaje się jako przystawkę. Czym jest pakora? Pakorą nazywa się danie wykonane z różnych składników, najczęściej warzyw, smażonych w głębokim oleju po uprzednim namoczeniu ich w cieście.

    Wietnamskie bary i restauracje obecne są w każdym większym mieście w Polsce. Powód jest nie byle jaki: wschodnia kuchnia bardzo smakuje. Warto zatem poznać wietnamski przepis na kanapkę bánh mì, by później wykonać ją samodzielnie w domu.

    Filozofia życia w taki sposób, by wykorzystywać otaczające nas rzeczy kilkukrotnie, staje się trendem na całym świecie i nie chodzi jedynie o gotowanie. Czym jest coraz bardziej popularna zasada zero waste w kuchni? Jak wprowadzić jej reguły, by stały się normą?

    Kuchnia czeska kojarzy się najczęściej z knedliczkami i dobrym piwem. Jednak restauracje czeskie serwują mnóstwo innych przysmaków. Pyszne jedzenie można dostać również w barach przekąskowych na targach i rynkach. Tu można zjeść parówki w bułce, czyli odpowiednik amerykańskiego hot doga. Czesi uwielbiają także zupy, które są podstawą każdego obiadu. Czeska kuchnia to również przysmaki na słodko. Próbując czeskich dań, ma się pewność, że niejednokrotnie zaskoczą swoim bogactwem i różnorodnością.

    Adżika to przysmak popularny przede wszystkim w Gruzji, Abchazji, a także w Rosji i Turcji. Jest to pikantna pasta, której głównym składnikiem jest papryka. Adżika powinna być bardzo gęsta. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań, zarówno zup, jak i dań głównych, zwłaszcza mięsnych.