Przepisy na koktajle bezalkoholowe na sylwestra. "Są teraz bardzo mocnym trendem"

Przepisy na koktajle bezalkoholowe na sylwestra
Koktajle bezalkoholowe, którymi olśnisz gości
Źródło: Dzień Dobry TVN
Barman Roku World Class Poland 2023 Grzegorz Pikulski pokazał w Dzień Dobry TVN, jak krok po kroku przygotować koktajle bezalkoholowe. Wśród nich półdeserowe, orzeźwiające i wytrawne. Oto przepisy.

Drinki i koktajle 0% - jak przygotować?

Grzegorz Pikulski przygotował cztery propozycje koktajli bezalkoholowych.

- Koktajle bezalkoholowe są teraz bardzo mocnym trendem, więc bardzo się cieszę, że mogę przedstawić parę rzeczy. [...] Na dzisiaj przygotowałem cztery pozycje. Każda będzie ciutkę inna - zapowiedział barman.

- Pierwszym będzie kordiał, czyli tzw. dokwaszony syrop wiśniowy w połączeniu z czekoladą i octem balsamicznym. Będzie lekko wytrawno-słodki. [...] Drugi to koktajl półdeserowy. Znowu mamy kordiał, tym razem malinowy. Zasada produkcji jest taka sama. Do tego syrop z białej czekolady i śmietanka. [...] Kolejny to gazowany. Mamy połączenie jabłka, miodu i cytryny. Gazujemy to w nowoczesnym syfonie, ale każde urządzenie do gazowania się nada. [...] Czwarty to esencja z zielonej herbaty jaśminowej, z sokiem pomarańczowym i sokiem do zakwaszenia - dodał.

Koktajle bezalkoholowe - przepisy

Koktajl mniej oczywisty

Przepis:

  • 50 ml kordiał wiśniowy,
  • 10 ml syrop kawowy,
  • 5 ml ocet balsamiczny.

Wszystkie składniki przelewamy do szklanki, zasypujemy lodem i mieszamy.

Kordiał wiśniowy:

  • 1000 g wiśnie (mogą być mrożone),
  • 500 g cukier,
  • 15 g kwas cytrynowy,
  • 7,5 g kwas jabłkowy.

Wszystkie składniki umieszczamy w worku próżniowym i wsadzamy do urządzenia sous-vide (60 st. Celsjusza na 3 godziny). Następnie oddzielamy owoce od płynu za pomocą sitka.

Substytut kordiału wiśniowego:

Do 700 ml syropu wiśniowego wsypujemy około 50 gramów kwasku cytrynowego i mieszamy.

Koktajl półdeserowy

Składniki:

  • 30 ml śmietanka (30%),
  • 30 ml syrop biała czekolada,
  • 30 ml kordiał malinowy.

Wszystkie składniki wlewamy do shakera, dosypujemy lodu i wstrząsamy intensywnie zawartością. Następnie przelewamy koktajl do schłodzonego szkła przez sito tak, aby odseparować lód.

Kordiał malinowy:

  • 1000 g malin (mogą być mrożone),
  • 500 g cukier,
  • 15 g kwas cytrynowy,
  • 7,5 g kwas jabłkowy.

Wszystkie składniki umieszczamy w worku próżniowym i wsadzamy do urządzenia sous-vide (60 st. Celsjusza na 3 godziny). Następnie oddzielamy owoce od płynu za pomocą sitka.

Substytut kordiału malinowego:

Do 700 ml syropu malinowego wsypujemy około 50 gramów kwasku cytrynowego i mieszamy.

Koktajl gazowany

Składniki:

  • 60 ml wytrawny sok z tłoczonych jabłek,
  • 30 ml miód wielokwiatowy,
  • 20 ml sok z cytryny,
  • 100 ml woda gazowana.

Wszystkie składniki poza wodą gazowaną przelewamy bezpośrednio do szklanki, dodajemy lodu i mieszamy. Dodajemy wodę gazowaną i uzupełniamy lód do pełna szklanki.

Koktajl herbaciano-cytrusowy z odrobiną pędów sosny. Dostrojony jadalnym złotym brokatem

Przepis znajdziesz w wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości