3 przepisy na zdrowe koktajle. Dietetyczka: "Warto popracować nad naszą odpornością"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zdrowe i kolorowe - koktajle warzywno-owocowe
Zdrowe i kolorowe - koktajle warzywno-owocowe
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Koktajl to idealna przekąska dla zabieganych. Dobrze przygotowany jest źródłem witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oto propozycje na szybkie i zdrowe koktajle Edyty Litwiniuk, dietetyczki, trenerki i fit mamy trzech córeczek.

Czy koktajl może zastąpić posiłek?

Zdaniem dietetyczki Edyty Litwiniuk w naszej diecie powinno być miejsce na wszystko. Natomiast zdrowe koktajle znakomicie urozmaicą naszemu menu.

- Jestem zwolenniczką jedzenia wszystkiego. Może teraz obalę wszystkie mity, ale naprawdę należy jeść wszystko, ale w umiarkowanych ilościach. Człowiek musi, jeść, gryźć, przełykać - zauważyła specjalistka.

Nie zmienia to jednak faktu, że dobrze skomponowane koktajle owocowo-warzywne mają wiele zalet i właściwości:

  • są źródłem witamin i składników mineralnych, mogą być też źródłem białka;
    • zawierają ważny dla mocnych kości wapń;
      • dbają o serce – są bogate w magnez;
        • wspomagają układ trawienny;
          • mogą być pomocne we wspomaganiu odchudzania (kwasy omega-3);
            • można z łatwością zabrać je w butelce do pracy.

              To tylko kilka z wielu zalet. Koktajle, które przygotowała dla nas Edyta Litwiniuk, wspomagają też naszą odporność.

              - W każdym z tych koktajli jest taki składnik, którego nie zjedlibyśmy na surowo. W pierwszym mamy imbir, w drugim kurkumę, a w trzecim szpinak i cynamon. To, co jest fajne w tych koktajlach, to że możemy przemycać w nich produkty, których na co dzień jemy. Teraz mamy taki okres choroby, dodatkowo COVID-19, więc warto popracować nad naszą odpornością. I właśnie w tych koktajlach możemy przemycać substancje przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, czyli wspomnianą przeze mnie kurkumę czy imbir - tłumaczyła nasza rozmówczyni.

              Zdrowe koktajle warzywno-owocowe. Przepisy dietetyczki Edyty Litwiniuk

              Zielone wzmocnienie

              Składniki:

              • jabłko,
                • ogórek,
                  • imbir (pasek ok. 2 cm),
                    • pół cytryny,
                      • woda (rozcieńczamy wedle uznania).

                        Przygotowanie:

                        Wszystkie składniki obieramy ze skórek. Wodę wlewamy do blendera i po kolei dodajemy produkty. Blendujemy na gładko. Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, należy dolać wodę i jeszcze raz zblendować.

                        Bomba witaminowa

                        Składniki:

                        • 2 średnie marchewki,
                          • banan,
                            • średnia pomarańcza,
                              • 1 cm obranej kurkumy,
                                • szklanka wody (rozcieńczamy wedle uznania).

                                  Przygotowanie:

                                  Wszystkie składniki obieramy ze skórek. Wodę wlewamy do blendera i po kolei dodajemy produkty. Blendujemy na gładko. Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, należy dolać wodę i jeszcze raz zblendować.

                                  Słodka regeneracja - znakomity po treningu

                                  Składniki:

                                  • banan,
                                    • 2 łyżki płatków owsianych,
                                      • pomarańcza,
                                        • garść szpinaku,
                                          • 1 łyżeczka cynamonu, 
                                            • 2 szklanki wody (rozcieńczamy wedle uznania).

                                              Przygotowanie:

                                              Wszystkie składniki obieramy ze skórek. Wodę wlewamy do blendera i po kolei dodajemy produkty. Blendujemy na gładko. Jeśli koktajl wyjdzie za gęsty, należy dolać wodę i jeszcze raz zblendować.

                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                              Zobacz też:

                                              Autor: Dominika Czerniszewska

                                              Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana