Chcesz przejść na wegetarianizm? Zobacz, jakich błędów nie popełniać

Agnieszka Tokarczyk, dietetyk kliniczny
Źródło: Dzień Dobry TVN
Błędy przy przechodzeniu na wegetarianizm
Błędy przy przechodzeniu na wegetarianizm
Akrobatyka w powietrzu dla każdego
Akrobatyka w powietrzu dla każdego
 Tropem krakowskich szopek
Tropem krakowskich szopek
Pełnosprawni w miłości
Pełnosprawni w miłości
Sklepy charytatywne spełniają marzenia
Sklepy charytatywne spełniają marzenia
Ania Karwan
Ania Karwan
Jak modnie ubrać się "na cebulkę"?
Jak modnie ubrać się "na cebulkę"?
Czar dawnej Galicji
Czar dawnej Galicji
Z nowym rokiem, nowym krokiem
Z nowym rokiem, nowym krokiem
Niedościgniony
Niedościgniony
Miniaturowa pasja, która stała się terapią
Miniaturowa pasja, która stała się terapią
Jak wybrać agenta nieruchomości?
Jak wybrać agenta nieruchomości?
Jak ukryć oznaki zmęczenia i nieprzespanej nocy?
Jak ukryć oznaki zmęczenia i nieprzespanej nocy?
Miarka wzrostu w stylu skandynawskim
Miarka wzrostu w stylu skandynawskim
Z miłości do tańca
Z miłości do tańca
Blanka Ukarma - dwunastoletnia primabalerina
Blanka Ukarma - dwunastoletnia primabalerina
Wiadomości z życia gwiazd
Wiadomości z życia gwiazd
Niebanalny duet – Ilona Majer i Rafał Michalak
Niebanalny duet – Ilona Majer i Rafał Michalak
Co nas czeka w tym roku?
Co nas czeka w tym roku?
Z nowym rokiem część osób decyduje się, by przejść na wegetarianizm. Jak umiejętnie zrezygnować z mięsa? Jakie błędy są najczęściej popełniane? Co należy uwzględnić w jadłospisie? Na te pytania w Dzień Dobry TVN odpowiedziała Agnieszka Tokarczyk, dietetyk kliniczna.

Błędy przy przechodzeniu na wegetarianizm

Agnieszka Tokarczyk ma 42 lata i w zasadzie od urodzenia z własnego wyboru nie je mięsa.

- To mięso nie do końca przechodziło mi, krótko mówiąc, przez gardło. To nie były żadne względy ideologiczne, bo mając rok czy dwa lata trudno myśleć o tej kwestii śmierci zwierząt. Rodzice jedli mięso, ja nie. I tak sobie żyłam - opowiadała nasza rozmówczyni.

Dopiero gdy ukończyła studia medyczne zdała sobie sprawę z błędów żywieniowych, jakie popełniają wegetarianie.

- Pierwsza rzecz, która mnie natknęła, że jest coś nie do końca okej z tym wegetarianizmem, to historia, kiedy wegetarianizm zaczął być modny, ludzie zaczęli wiedzieć, co to tak naprawdę znaczy. Jakieś 15-20 lat temu w Łodzi powstały knajpki adresowane wyłącznie dla wegetarian. (...) Było ich sporo i jedna rzecz mnie zastanowiła, że ci ludzie byli otyli, a jeśli nie otyli, to ze znaczącą nadwagą. Na palcach jednej ręki można byłoby znaleźć osobę z prawidłowym BMI - wspominała Agnieszka Tokarczyk.

Z perspektywy czasu i zdobytej wiedzy dietetyk kliniczna odkryła, że działo się tak, ponieważ miały one problem z nieprawidłową podażą węglowodanów.

- Przede wszystkim to uzupełnianie braków energetycznych węglowodanami prostymi, czyli ktoś je kotleta, a ja w to miejsce jem pampuchy, kluski śląskie, naleśniki, placuszki itp. I tych węglowodanów w diecie robi się zwyczajnie za dużo. To jest główny błąd. Drugi to taki, że wegetarianie - ok, nie jedzą mięsa, ale te produkty odzwierzęce często już tak i ich często jest za dużo, np. serów. Ktoś je kanapeczkę z chudą szyneczką, wędlinką, a osoba, która nie je mięsa, je codziennie albo trzy razy dziennie ser żółty. Niestety ser żółty jest kaloryczny, ciężkostrawny, ma prozapalne białka i tłuszcze zwierzęce nasycone, które blokują przepływ krwi w naszych naczyniach krwionośnych - zauważyła specjalistka.

Czym możemy zastąpić mięso?

Dieta wegetariańska właściwie ułożona ma naprawdę wiele korzyści. Istotne jest jednak, co znajdzie się na talerzu oraz w jakiej ilości, by nie był to wspomniany wcześniej ser żółty trzy razy dziennie. Zdaniem dietetyk klasyczne mięso warto zastąpić:

  • rybami - "są dobrym źródłem białka, żelaza hemowego, witamin z grupy B i kwasów omega";
  • jajkami;
  • produktami mlecznymi - "ale przede wszystkim te fermentowane, pozbawione cukru, czyli tej laktozy: jogurty, kefiry, maślanki";
  • zbożami - "bazując na życie, gryce, ale proszę ostrożnie z pszenicą";

- Cały czas pozostajemy przy tych złotych proporcjach, o których mówią wytyczne dietetyczne, czyli garstka węglowodanów, garstka białka, jakiekolwiek by ono nie było, czy to będzie rybka, czy chude mięso, czy jajko, czy kotlet z soi, a resztę talerza powinny zajmować warzywa - przypomniała dietetyk.

Jakie witaminy należy uzupełniać, stosując dietę wegetariańską? Posłuchaj całej rozmowy w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości