Co jeść w styczniu i lutym?
W zimowych miesiącach owoce cytrusowe są najbardziej soczyste. W sklepowe warzywniaki uginają się od mandarynek, pomarańczy, mandarynek, grejpfrutów, pomelo limonek czy cytryn.
Cytrusy są przede wszystkim źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność i poprawia wchłanianie żelaza. Zawierają również witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy oraz flawonoidy. Tego rodzaju owoce świetnie sprawdzą się jako przekąska, składnik sałatek, a także można je spożywać w postaci soku.
Porady dietetyków
Poza cytrusami warto też sięgać po jabłka i gruszki, które długo zachowują świeżość i dobry smak aż do wiosny. Ponadto idealnym dodatkiem do potraw i rozgrzewających herbat będzie imbir - działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne.
Warzywa w sezonie zimowym
Zimą królują warzywa korzenne - marchewki, pietruszki, buraki czy selery. Można również gotować dania na bazie pora, dyni czy też ziemniaków.
Szczególnie teraz warto spożywać kiszoną kapustę, która zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, witaminy A, E oraz K. Jest też źródłem magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Co więcej, pałeczki kwasu mlekowego obecne w kiszonkach korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usprawniają też proces trawienia.
Ponadto w styczniu i lutym nie musimy rezygnować z truskawek, malin, borówek, jagód czy też wiśni. Te i wiele innych owoców tuż po zbiorach są zamrażane, więc tracą niewiele właściwości odżywczych. Bez obaw można więc sięgać po mrożonki i przyrządzać z nich zdrowe koktajle, dodawać do śniadań czy wykorzystywać do słodkich wypieków.
Zobacz także:
- Jak zorganizować najmłodszym niezapomniane ferie zimowe? "Dzieci robią bałagan, ale to koszt całej zabawy"
- Aneta ze "Ślubu od pierwszego wejrzenia" pokazała ciążowy brzuch. "Rośnijcie zdrowo"
- Badanie USG u dzieci - co warto o nim wiedzieć? "Przez 40 lat nie opisywano żadnych działań niepożądanych"
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: Oscar Wong/Getty Images