Sezonowe warzywa i owoce. Co najlepiej jeść w styczniu i lutym?

warzywa i owoce
Sezonowe warzywa i owoce
Źródło: Oscar Wong/Getty Images
Pomidory, ogórki czy truskawki najlepiej smakują latem, ale również i w sezonie zimowym są owoce i warzywa, które mają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. To czas cytrusów, imbiru, a także kiszonej kapusty. Warto sięgać też po mrożonki.

Co jeść w styczniu i lutym?

W zimowych miesiącach owoce cytrusowe są najbardziej soczyste. W sklepowe warzywniaki uginają się od mandarynek, pomarańczy, mandarynek, grejpfrutów, pomelo limonek czy cytryn.

Cytrusy są przede wszystkim źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność i poprawia wchłanianie żelaza. Zawierają również witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy oraz flawonoidy. Tego rodzaju owoce świetnie sprawdzą się jako przekąska, składnik sałatek, a także można je spożywać w postaci soku.

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Poza cytrusami warto też sięgać po jabłka i gruszki, które długo zachowują świeżość i dobry smak aż do wiosny. Ponadto idealnym dodatkiem do potraw i rozgrzewających herbat będzie imbir - działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne.

Warzywa w sezonie zimowym

Zimą królują warzywa korzenne - marchewki, pietruszki, buraki czy selery. Można również gotować dania na bazie pora, dyni czy też ziemniaków.

Szczególnie teraz warto spożywać kiszoną kapustę, która zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, witaminy A, E oraz K. Jest też źródłem magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Co więcej, pałeczki kwasu mlekowego obecne w kiszonkach korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usprawniają też proces trawienia.

Ponadto w styczniu i lutym nie musimy rezygnować z truskawek, malin, borówek, jagód czy też wiśni. Te i wiele innych owoców tuż po zbiorach są zamrażane, więc tracą niewiele właściwości odżywczych. Bez obaw można więc sięgać po mrożonki i przyrządzać z nich zdrowe koktajle, dodawać do śniadań czy wykorzystywać do słodkich wypieków.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości