Mini tartaletki z ciastem francuskim i tuńczykiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3x 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
- 1 op. Baby spinach (500g)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- Sól pieprz
- Oliwa z oliwek
- 250 g ricotty
- 12 pomidorów suszonych (1 mały słoik)
- Tymianek
- ½ mleka do posmarowania ciasta
Dodatkowo: blaszka do muffinek (12 szt.), jednorazowe papilotki.
Wykonanie:
- Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek, a gdy wszystko się zrumieni, dodajemy umyty szpinak. Kiedy wszystko zmięknie, ale nie zwiędnie, odkładamy całość do ostygnięcia.
- Ricottę odcedzamy na sitku. Następnie mieszamy ją z pokrojonymi w kostkę pomidorami suszonymi i tymiankiem.
- Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.
- Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy nimi papilotki. Następnie do każdej wkładamy szpinak, 1 łyżkę ricotty i 1 łyżkę tuńczyka. Kiedy wszystkie tartaletki będą nafaszerowane, składamy ze sobą 3 rogi ciasta, tak, żeby pozostał mały otwór.
- Ciasto smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Włoska focaccia podawana z tuńczykiem, rukolą i kaparami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 350 g ugotowanych ziemniaków
- 13 g świeżych drożdży
- 100 ml letniej wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżeczki soli
Na wierzch ciasta: oliwa z oliwek extra vergine, rozmaryn, sól
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania zaczynu: w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy, aż zaczną buzować. Mąkę przesiewamy na blat kuchenny, w środku kopczyka robimy wgłębienie i dodajemy ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Dodajemy zaczyn, mieszamy widelcem całość. Dolewamy oliwę z oliwek i sól. Ugniatamy energicznie ciasto przez około 10 minut, przekładamy do oprószonej mąką miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej 3 godziny.
- Po wyciągnięciu przekładamy na blat oprószony mąką, ugniatamy przez kilka minut i rozciągamy na natłuszczonym papierze do pieczenia. Z podanych składników otrzymamy focaccię o średnicy ok. 30 cm lub wysoką focaccię o średnicy 22-24 cm.
- Wierzch ciasta polewamy oliwą, solą i rozmarynem i odstawiamy do odpoczęcia na 20-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy naszą focaccię przez ok. 30 minut, aż się zarumieni.
Farsz do focacci z tuńczykiem, rukolą i kaparami
Składniki:
- 2 x160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
- duża garść kaparów
- 2 filety anchovis
- 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- garść oliwek
- 200 g rukoli
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
- Tuńczyka, kapary, anchovis, żółtka, sok z cytryny, oliwę przekładamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, aż powstanie nam niejednolita pasta. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Jogurt i majonez oraz przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy w oddzielnym naczyniu.
- Ostygniętą foccacię przecinamy wzdłuż. Obie części smarujemy sosem jogurtowym, na nim układamy rukolę, oliwki i pastę z tuńczyka. Składamy jak kanapkę.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Spring rollsy z tuńczykiem i chrupiącymi warzywami z dipem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
- 8-10 blatów papieru ryżowego
- 1 marchewka
- 1 podłużny ogórek
- 1 awokado
- 1 łyżka czarnego sezamu
- ½ czerwonej papryki
- natka kolendry
- garść dowolnych kiełków
- garść liści szpinaku baby
Składniki na sos do spring rollsów:
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
- 1 posiekana papryczka chili
- 1 cm startego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
- Składniki sosu wymieszaj. Warzywa pokrój w paski, a papier ryżowy mocz w wodzie pojedynczo.
- Na zmoczony papier wysyp odrobinę sezamu, dodaj warzywa, szpinak, kolendrę, tuńczyka. Papier zwijaj w ruloniki przypominające kształtem małe krokiety.
- Spring rollsy maczaj w sosie. Jedz od razu!
Zobacz także:
- Sylwestrowe przekąski - proste przepisy dla każdego
- Sylwestrowe wege menu. Najlepsze przepisy Beaty Kartowicz
- Z jakimi przekąskami wejść w nowy rok? Sylwestrowa kuchnia Piotra Kucharskiego
- Przekąski na sylwestra typu finger food - przepisy braci Zawierucha
- Sylwestrowe przekąski z użyciem boczku na słodko i na słono. Poznaj sprawdzone przepisy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: