Tuńczyk na domowego sylwestra i karnawał. Przepisy Cristiny Catese na tartaletki, spring rollsy i focaccię

photo_8920928
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przedsylwestrowe inspiracje
Przedsylwestrowe inspiracje
Jak Blanka Lipińska spędza tegorocznego sylwestra?
Jak Blanka Lipińska spędza tegorocznego sylwestra?
Taneczne SOS przed sylwestrem
Taneczne SOS przed sylwestrem
Tradycje noworoczne w Polsce
Tradycje noworoczne w Polsce
Sylwester last minute
Sylwester last minute
Przetańczyć stopą chcę całą noc
Przetańczyć stopą chcę całą noc
Sylwester z dziećmi nie musi być nudny!
Sylwester z dziećmi nie musi być nudny!
Sylwester i karnawał to okres, w którym wiele osób zdecyduje się na zorganizowanie imprezy we własnym mieszkaniu. Jakie przekąski i startery przygotować gościom? Idealnym wyborem na imprezę w domu jest tuńczyk. Co możemy z nim zrobić? Włoska kucharka Cristina Catese proponuje mini tartaletki, focaccię z rukolą i kaparami oraz spring rollsy z chrupiącymi warzywami z dipem.

Mini tartaletki z ciastem francuskim i tuńczykiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3x 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 1 op. Baby spinach (500g)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • 250 g ricotty
  • 12 pomidorów suszonych (1 mały słoik)
  • Tymianek
  • ½ mleka do posmarowania ciasta

Dodatkowo: blaszka do muffinek (12 szt.), jednorazowe papilotki.

Wykonanie:

  1. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek, a gdy wszystko się zrumieni, dodajemy umyty szpinak. Kiedy wszystko zmięknie, ale nie zwiędnie, odkładamy całość do ostygnięcia.
  2. Ricottę odcedzamy na sitku. Następnie mieszamy ją z pokrojonymi w kostkę pomidorami suszonymi i tymiankiem.
  3. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.
  4. Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy nimi papilotki. Następnie do każdej wkładamy szpinak, 1 łyżkę ricotty i 1 łyżkę tuńczyka. Kiedy wszystkie tartaletki będą nafaszerowane, składamy ze sobą 3 rogi ciasta, tak, żeby pozostał mały otwór.
  5. Ciasto smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Włoska focaccia podawana z tuńczykiem, rukolą i kaparami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 13 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżeczki soli

Na wierzch ciasta: oliwa z oliwek extra vergine, rozmaryn, sól

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu: w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy, aż zaczną buzować. Mąkę przesiewamy na blat kuchenny, w środku kopczyka robimy wgłębienie i dodajemy ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Dodajemy zaczyn, mieszamy widelcem całość. Dolewamy oliwę z oliwek i sól. Ugniatamy energicznie ciasto przez około 10 minut, przekładamy do oprószonej mąką miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej 3 godziny.
  2. Po wyciągnięciu przekładamy na blat oprószony mąką, ugniatamy przez kilka minut i rozciągamy na natłuszczonym papierze do pieczenia. Z podanych składników otrzymamy focaccię o średnicy ok. 30 cm lub wysoką focaccię o średnicy 22-24 cm.
  3. Wierzch ciasta polewamy oliwą, solą i rozmarynem i odstawiamy do odpoczęcia na 20-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy naszą focaccię przez ok. 30 minut, aż się zarumieni.

Farsz do focacci z tuńczykiem, rukolą i kaparami

Składniki:

  • 2 x160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
  • duża garść kaparów
  • 2 filety anchovis
  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • garść oliwek
  • 200 g rukoli
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka, kapary, anchovis, żółtka, sok z cytryny, oliwę przekładamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, aż powstanie nam niejednolita pasta. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Jogurt i majonez oraz przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy w oddzielnym naczyniu.
  3. Ostygniętą foccacię przecinamy wzdłuż. Obie części smarujemy sosem jogurtowym, na nim układamy rukolę, oliwki i pastę z tuńczyka. Składamy jak kanapkę.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Spring rollsy z tuńczykiem i chrupiącymi warzywami z dipem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
  • 8-10 blatów papieru ryżowego
  • 1 marchewka
  • 1 podłużny ogórek
  • 1 awokado
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • ½ czerwonej papryki
  • natka kolendry
  • garść dowolnych kiełków
  • garść liści szpinaku baby

Składniki na sos do spring rollsów:

  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 1 cm startego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Składniki sosu wymieszaj. Warzywa pokrój w paski, a papier ryżowy mocz w wodzie pojedynczo.
  2. Na zmoczony papier wysyp odrobinę sezamu, dodaj warzywa, szpinak, kolendrę, tuńczyka. Papier zwijaj w ruloniki przypominające kształtem małe krokiety.
  3. Spring rollsy maczaj w sosie. Jedz od razu!

Zobacz także:

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Cristina Catese

podziel się:

Pozostałe wiadomości