Słony karmel to świetny dodatek do wielu dań i napojów. To idealne połączenie słodkiego i słonego smaku, które potrafi odmienić nawet te najprostsze i czasem nieco nudne potrawy. Co najważniejsze – do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Z okazji Dnia Karmelu podpowiadamy, jak przygotować słony karmel. Sprawdź.
Smak kiszonych ogórków jest niepowtarzalny. Dodane do jakiejkolwiek potrawy mogą zmienić jej charakter. Świetnie się odnajdują w wielu zupach, sałatkach czy na kanapkach. Wspaniałe właściwości i walory smakowe posiada również woda po kiszonych ogórkach, która często jest marnowana i wylewana. Sprawdź, jak można ją wykorzystać.
Rezygnacja lub ograniczanie spożywania produktów odzwierzęcych to stale rozwijający się trend. Roślinne zamienniki stały się powszechne i raczej nikogo już nie dziwi, że jest ich coraz więcej na sklepowych półkach. Wielkanocny stół także można urozmaicać lub całkowicie przekształcać. Sprawdź nasze przepisy na wielkanocne dania wegetariańskie.
Dziś Dzień Żelków! Z tej przypominamy przepis Sylwii Majcher na domowe żelki w wersji bez cukru i bez sztucznych składników. Takich żelków nie musimy chować przed naszymi dzieciakami. Sprawdź, jak je zrobić.
Jajka w rozmaitych formach to podstawa wielkanocnych posiłków. Ola Juszkiewicz - zwyciężczyni 9. edycji programu "MasterChef" zaprezentowała swoje propozycje na świąteczne pasty jajeczne, które przypadną każdemu do gustu. Jak zrobić je sprawnie?
Choć gofry kojarzą nam się głównie z latem i wakacjami, nic nie stoi na przeszkodzie, by lato i ciepło przywołać wcześniej. Choć tradycja ich jedzenia wywodzi się z Belgii, są znane i uwielbiane na całym świecie. Jest to bardzo prosty i pyszny smakołyk - może być podawany zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Swoje pomysły w Międzynarodowym Dniu Gofra przedstawia nam Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa.