Jesteś miłośnikiem słodko-słonych smaków? A może masz ochotę wprowadzić odrobinę słodyczy do swoich dań i zestawić ją z wytrawnymi produktami? Jeśli tak, to ten odcinek kulinarnej serii jest dla ciebie!
Szukasz sposobu na zdrowy deser lub przekąskę? Z pomocą przychodzi Daria Ładocha i przepisy, w których główną rolę odgrywa masło orzechowe. Nie tylko doskonale komponuje się ze słodkimi i słonymi składnikami, jest też idealną pozycją w menu osób, dbających zarówno o sylwetkę, jak i zdrowie. Sprawdź, jakie przepisy przygotowała ekspertka kulinarna.
Soczyste kawałki kiełbas JBB Bałdyga, szaszłyki czy aromatyczne warzywa z rusztu można serwować nie tylko z chlebem, bułkami czy pitami. Warto eksperymentować z dodatkami i zamiast pieczywa podać przekąski, które będą świetnie się komponować z gorącymi pysznościami z grilla. Jak je przygotować?
Choć cukinia dostępna jest przez cały rok, to w drugiej połowie lata rozpoczyna się jej sezon. Warzywo to nie tylko świetnie sprawdza się na wakacyjnym grillu, ale i do domowych przetworów. Podpowiadamy zatem, co warto przygotować z cukinii, by jej smakiem cieszyć się zimą. Oto nasze najlepsze przepisy na przetwory z cukinii.
Jak wygląda klasyczna uczta grillowa? Najczęściej na naszych stołach pojawiają się różne gatunki mięs, pełne witamin dodatki w postaci pieczonych i surowych warzyw, aromatyczne sosy, a do tego zajadamy się jeszcze pieczywem. Świeże bułki, bagietki czy chleby z chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim środkiem to coś, bez czego wielu z nas nie wyobraża sobie posiłku.
Rukola wyrasta powoli na solidnego konkurenta jarmużu czy szpinaku. Nic dziwnego, nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to jeszcze ma wiele wartości odżywczych. Można ją wykorzystać do różnorodnych sałatek oraz innych dań. Z czym smakuje najlepiej? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN. Warto wykorzystać nasze przepisy.
Mirabelka, inaczej śliwa domowa, to owoc niedoceniany we współczesnej kuchni. Jest nieco mniejsza od klasycznej, znanej nam śliwki, ma żółtą barwę i pod kwaśną skórką kryje słodkie bogactwo witamin. Lato i wczesna jesień to idealny moment, aby przygotować z niej przepyszne przetwory. Sprawdź nasze przepisy.
Nie tylko ketchup i musztarda dobrze współgrają ze smakołykami z rusztu. Wystarczy kilka składników, by ekspresowo stworzyć pyszne i aromatyczne sosy z dodatkiem świeżych ziół, wyrazistego czosnku i kremowego majonezu.