Mikołaj Rey w kolejną kulinarną podróż udał się aż do Darłówka. Zasmakował tam miejscowego, nadmorskiego przysmaku - flądry. Ze względu na jej oryginalny wygląd Mikołaj określił ją "x-menem wśród rybów". Jak ocenił smak grillowanej ryby? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała rabarbarowe słodkości. Ich smak dodatkowo wzbogaciły truskawki. Co powiecie na lody rabarbarowo-truskawkowe, tartę bez pieczenia z rabarbarem?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował tradycyjny polski obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: zapiekanki ze szpinakiem, pieczarkami i serem, zupa ziemniaczana ze szczawiem i wędzonym pstrągiem, szyncle z sałatką z rzodkiewek oraz tarta z truskawkami.
Gośćmi w kuchni Dzień Dobry TVN były dziś trzy panie: Leyla Elsanova z Czeczenii, Betelehem "Bety" Wdneh z Etiopii i Jarmiła Rybicka – koordynatorka projektu "Kuchnia Konfliktu". Zobaczcie na czym ma polegać ten innowatorski projekt. Jak myślicie, uda im się dotrzeć przez żołądek do serc Polaków? :)
Dziś kuchnia na wyjeździe. Daria Ładocha wybrała się do Barcic Drwalewskich, niedaleko Piaseczna, gdzie odwiedziła rodzinę Zdanowskich, którzy uprawiają ekologiczne warzywa. Daria razem z całą rodzina przygotowała takie potrawy jak: pizzę z szynką i kozim serem, sałatę ze szpinakiem oraz boczniaki w winie. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Charlie Daigneault. Kucharz przygotował dla nas potrawy bazując na sezonowych truskawkach. Było więc bardzo pysznie! Co powiecie na chłodnik truskawkowo-pomidorowy, a na deser truskawki z mascarpone i mille-feuille?
W pierwszej połowie maja zbiera się pędy sosny. Fakt ten postanowił wykorzystać Mikołaj Rey. Razem ze swoim gościem, szefem kuchni Aleksandrem Baronem, przygotował boczek z dzika. Podczas przyrządzania potrawy użyli pędów z sosny oraz mleczy. Jaki nadało to smak? I jakie właściwości zdrowotne mają pędy sosny?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował niestandardowe potrawy na śniadanie. Zamiast kanapki z szynką i serem nasz kucharz proponuje tofurnicę, zupę miso, penne z twarożkiem z nerkowców i zapiekaną owsiankę. Spróbujecie? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN królował juror MasterChef Junior Mateusz Gessler. Przygotował dla nas same pyszności: bliny gryczane z wędzonymi rybami, kurczaka faszerowanego i chłodnik z botwinki. Nasi prowadzący: Anna Kalczyńska i Jarek Kuźniar dali tym daniom ocenę celującą.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Dawida i Alicję Białowąs. Pasjonaci i propagatorzy diety Paleo przygotowali takie pyszności jak: omlet owocowy, frittatę z krewetkami, burgery z awokado, a na deser brownie z batatów. Na czym naprawdę opiera się ta dieta? Co dobrego może nam ona dać? Co Wy na to ?:)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Damiana Kordasa, zwycięzcę 4. edycji "MasterChefa" oraz aktora Michała Malinowskiego. W związku z tym, że maj to sezon grillowy, panowie przygotowali szaszłyki na wiele sposobów! Lubicie szaszłyki z grilla?
Miód jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy, dlatego Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała kilka propozycji dań, w których głównym składnikiem był właśnie miód. Na stole pojawiły się: grillowany lub pieczony łosoś w marynacie miodowej, sałata z orzechami, gorgonzolą i truskawkami w miodowym sosie, pieczone jabłko z nadzieniem truskawkowo-miodowym oraz krewetki w sosie tamaryndowo-miodowym z ananasem. Smacznego!
Nasz smakosz Mikołaj Rey spotkał się z pasjonatem dobrego jedzenia Tomaszem Listopadzkim. W gospodarstwie Pana Tomasza Mikołaj skosztował własnoręcznie wyrabianego sera koziego. Co więcej, Rey sam go uwędził. Jakie produkt ma właściwości zdrowotne? I z czym można go przyrządzić w kuchni?
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony. To także pyszne sery, aromatyczne przyprawy i dużo warzyw. Udowodniła to Justyna Czekaj-Grochowska, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak: miecznika z kremem z kopru włoskiego, sardyńskie pierożki z ricottą oraz grillowane warzywa.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Adama Kozaneckiego. Uczestnik programu „Masterchef” przygotował potrawy, które będą się idealnie nadawały na piknik. Adam do wiklinowego kosza schował takie pyszności jak: krucha tarta z agrestem, serem i szparagami, a na deser biszkopty z porzeczkami w obłokach.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały uczestniczki MasterChef Junior Amelia Gardaś i Daria Kuczwalska. Przygotowały dla nas: Lemon Curd, wołowinę w winie wytrawnym, sushiburgera oraz tort bezowy z bakaliami. Asystował im Mateusz Gessler.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował warzywa w śmietankowej oprawie. Na stole znalazły się: cukinia i chrupiące pieczywo, gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami oraz strudel z rabarbarem i śmietanką waniliową.
W kuchni Dzień Dobry TVN królowali najmłodsi szefowie kuchni w Polsce: Agata Gawrońska i Igor Świerczyński. Przygotowali dla nas: szaszłyk jagnięcy, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim, chłodnik z truskawek i pomarańczy oraz tagliatelle z krewetkami w sosie maślano-winnym. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan wziął na ruszt szparagi. Sezonowe warzywo przygotował w tradycyjny i niecodzienny sposób. Na naszym stole pojawiły się szparagi z karmelizowanymi w miodzie borówkami oraz curry ze szparagami. Spróbujecie? Polecamy!
Daria Ładocha gotuje dziś u widzów. Tym razem blogerka wybrała się do Kątów Wrocławskich. Daria razem ze swoimi gośćmi przygotowała pyszne potrawy ze szparagami w roli głównej. Daria do kuchni w Kątach przemyciła trochę hiszpańskich, włoskich i azjatyckich smaków. Zobaczcie, co z tego powstało :)
Nasz smakosz Mikołaj Rey udał się do Serocka. Tamtejszy szef kuchni Witek Iwański w swoich potrawach często wykorzystuje sok z brzozy. Do jakich dań pasuje sok z brzozy? Słodki w smaku sok ma także właściwości lecznicze. Przy jakich dolegliwości pomaga?
W kuchni Dzień dobry TVN Bartek Boratyn przygotowywał torty komunijne. Jakie panują obecnie trendy? Jakie smaki są najpopularniejsze? Jak zrobić dobry biszkopt?
Piotr Kucharski rozpoczął w kuchni Dzień Dobry TVN sezon na rabarbar. Nasz kucharz upiekł tradycyjne ciasto rabarbarowe, proponuje także rabarbar w niecodziennej formie. Co powiecie na pieczony rabarbar z polędwiczką wieprzową lub łososia z rabarbarową sałatką?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Mateusza Gesslera oraz Kubę Tomaszczyka, który w programie MasterChef Junior zajął drugie miejsce. Panowie przygotowali takie smakołyki jak: pierś z kaczki, doradę z warzywami, sezonową botwinkę, a na deser mini torcik Pavlovej. Smacznego! :)
Jak się najeść, ale się nie narobić? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaproponował smaczne i łatwe w przygotowaniu potrawy. Kurczak ze szparagami, pieczona wieprzowina z ziemniakami lub makaron z pieczarkami. Te dania mogą być doskonałą alternatywą dla pieczonej kiełbasy z grilla :) Co Wy na to?
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha gotuje z córką Laurą i jej koleżanką Julią. Blogerka przygotowała ulubione potrawy dziewczynek między innymi: placki ziemniaczane z łososiem i kwaśną śmietaną, makaron z boczkiem i brokułami, a na deser truskawkowe lody oraz arbuzową sałatkę z białą czekoladą.
Tym razem nasz smakosz Mikołaj Rey udał się na Podlasie, gdzie spróbował biszkoptowego ciasta z rożna. Skąd we wschodnich rejonach Polski tradycja wypiekania sękacza? Jak zrobić odpowiednie ciasto i ile czasu trwa jego wypiekanie?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Macieja Florka z żoną Magdą. Małżeństwo stawia na zdrowe i zbilansowane posiłki. Dla nas przygotowali propozycje śniadaniowe między innymi: jabłkową jaglankę, jaglankę kokosową z rabarbarem oraz sałatkę z kaszą gryczana, szparagami i białym serem.
Kanapki z szynką to jedna z najpopularniejszych przekąsek Polaków w ciągu dnia. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne kanapki, ale w niecodziennej odsłonie. Co powiecie na kanapkę z polędwiczką i truskawkami lub na bagietkę z szynką, szparagami i majonezem?
W Dzień Dobry TVN gościliśmy Natalię Paździor, pierwszego polskiego MasterChefa Juniora. 11-latania Natalia, która w przyszłości chce zostać kucharzem i, której popisowym daniem jest kaczka, zwyciężyła w kulinarnym show. W naszej kuchni towarzyszyła jej jurorka programu Anna Starmach, która opowiadziala o finale programu.