Anna Stamach zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN przepis na idealnego strogonowa. Ani towarzyszyła w naszej kuchni Dominika Słowik, uczestniczka programu "MasterChef", której poślizgnęła się - jak mówi Dorota Wellman - na deseczce i odpadła z programu. Lubicie strogonowa?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne „jesienne” dania. Na stole pojawiły się: kluski z dziurką, grzybami i dynią, krem z pomidorów z kaszą, szałwią i grzybami, polędwica smażona z chrupiącymi ziemniakami i gorczycą oraz kręcone ciasto ze śliwkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN tanie i pożywne dania w wykonaniu Darii Ładochy i Leona Myszkowskiego. Syn Justyny Steczkowskiej pomimo, że ma dopiero 16 lat jest wielkim pasjonatem gotowania i blogerem kulinarnym. Razem z Darią przygotował naleśniki czekoladowo-cynamonowe, fit koktajl, podsmażane warzywa i stek z tuńczyka.
Obecnie w gastronomii panuje trend powrotu o natury. Szef kuchni Ewa Malika Szyc-Juchnowicz trzy lata temu wymyśliła, że będzie gotować w kociołku nad ogniem. Teraz Ewa w ten sposób gotuje dla swoich gości. Co można ugotować nad ogniem? I czy klienci są zadowoleni?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Justynę Czekaj-Grochowską. Miłośniczka włoskiej kuchni przygotowała pierożki z dynią, sałatkę z toksańskim chlebem, a na deser - tiramisu. Smacznego!
Piotr Wantkiewicz jest fizjoterapeutą, który współpracuje z profesjonalnymi sportowcami. Wykonując zawód fizjoterapeuty Piotr potrzebuje dużo energii. Mikołaj Rey przygotował dla Piotra pożywne potrawy. Czy mu zasmakowały?
Anna Starmach, razem z uczestnikami programu Masterchef - Sławomirem Sobańskim i Mateuszem Łuczajem - przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszną kaszkę z jabłkami i żurawiną. Ania podpowiada też, jak odpowiednio piec kaczkę oraz jak poznać, że mięso jest już gotowe. Smacznego!
Od kilku lat, w ramach promocji polskiej kultury, organizuje w Berlinie "obiady czwartkowe". O swojej inicjatywie i przełamywaniu stereotypów, opowiedziała nam, w studiu Dzień Dobry TVN, Julia Bosski. Przy okazji zaprezentowała też swoje przepisy na: sałatkę z kaszy pęczak z burakiem i bryndzą, bosski burger i sernik lawendowy.
Trwa sezon na cukinię. Warzywo w kuchni Dzień Dobry TVN wykorzystała Daria Ładocha. Blogerka przygotowała szybkie i łatwe potrawy z cukinią w roli głównej. Co powiecie na: cukinię w cieście naleśnikowym, cukinię faszerowaną kaszą gryczaną i suszonymi morelami, zupę warzywną i tagliatelle z cukinii i marchewki?
Wrzesień to miesiąc Meksyku, dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Magdę i Łukasza Sawę, by przygotowali dania kuchni meksykańskiej. Na stole pojawiły się: totopos, guacamole, churros z czekoladą, tacos tinga de pollo i salsa z grillowanego ananasa. Palce lizać!
Ta potrawa składa się z warzyw, głownie z bakłażana, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ratatouille - prowansalski gulasz warzywny. Skorzystajcie z przepisu i zróbcie go sami!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy gotujących strażaków: Grzegorza Glińskiego, Wojciecha Glińskiego i Daniela Kujawskiego. Panowie przygotowali dla nas przepyszne pierogi z pieca z nadzieniem ognistym, pierożki z ciasta francuskiego w stylu meksykańskim oraz chińskie pierożki gotowane na parze.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z buraków: zupę z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem i dorsza smażonego w ziarnach słonecznika. Lubicie potrawy z buraków? Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Darii pomagał w tym Jarek. Razem przygotowali boczkownicę, pęczak z kurkami w śmietanie, szakszukę z wiejską kiełbasą, a na deser ciasto drwala z owocami leśnymi. Smacznego!
Marek Fliśnik jest instruktorem wspinaczki. Pan Marek spędza na wysokościach bardzo dużo czasu. Z tego względu jego dieta musi być przede wszystkim bardzo pożywna. Musi się też regularnie odżywiać. Zobaczcie, co przygotował dla Pana Marka Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Starmach, której pomagała zwyciężczyni "MasterChef Junior" Natalia Paździor. Dziewczyny przygotowały knedle ze śliwkami. Jakie ziemniaki są najlepsze na knedle? I czy można je rozdrobnić blenderem?
Jedzenie uliczne podbija serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Naszymi dzisiejszymi gośćmi byli, mistrzowie burgerów, Piotr Staszczyński i Dawid Bojarojć. Poznajcie ich przepisy na pyszne, domowe burgery. Jadacie w food truckach?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z sezonowych śliwek węgierek. Na naszym stole pojawiły się śliwki, ale w nieoczywistej odsłonie. Co powiecie na węgierki z serem pleśniowym w boczku, śliwkowe powidła z oscypkiem czy tartę do góry nogami?
w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Marie Banach. Blogerka przygotowała potrawy bazujące na warzywach strączkowych. Dlaczego warto je jeść? I jak je przygotowywać, by były lekkostrawne? Co powiecie na chrupiące frytki z żółtej fasolki lub brownie z ciecierzycy?
Magdalena Pilarz-Bobrowska jest śpiewaczką operową. Czy wykonując taką profesję Pani Magda musi uważać na dietę? Czego nie może jeść, a co powinno znaleźć się w jej codziennym menu? Sprawdził to Mikołaj Rey, który w nowym sezonie Dzień Dobry TVN podróżuje po Polsce i gotuje dla osób wykonujących różne zawody. Co przygotował dla Pani Magdy? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Piotra Kucharskiego. Jak zbierać grzyby? Ukręcać czy wyrywać? Jak je czyścić, a potem konserwować? Piotr podzielił się z nami swoimi sprawdzonymi metodami.
Wrzesień to czas na śliwki. Można zrobić z nich ciasto, śliwowicę lub przepyszne przetwory. W Dzień Dobry TVN autorka nowego cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka powiedziała, jakie powidła wybrać, by nie wpaść, jak przysłowiowa śliwka w kompot. Dowiedzieliśmy się również, czym charakteryzuje się dżem, konfitura, marmolada i powidła. Co - oprócz owoców - producenci wkładają do przetworów owocowych? Dlaczego do przetworów owocowych nie trzeba dodawać konserwantów?
Okazuje się, że szarlotkę można zrobić nie tylko z jabłek. Jednak w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała klasyczną szarlotkę z jabłek, a ściślej z "Szarej Renety" lub "Antonówki". To - zdaniem Ani - najlepsza odmiana jabłek na szarlotkę. Skorzystajcie z jej przepisu na pyszną szarlotkę z kruszonką. Ile trzeba piec szarlotkę? Skąd się wzięła nazwa "szarlotka"? I, kim jest "brodacz", który towarzyszył Annie Starmach podczas balu Fundacji TVN?
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował weki. Kiszonki i pikle są idealne na przesilenie jesienne. Są nie tylko smaczne, ale zawierają dużo potrzebnych nam probiotyków. Robicie w domu weki? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania kuchni nutritariańskiej. Na jakich zasadach bazuje kuchnia?Jak wpływa na nasze zdrowie? Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak: brokuły w białym sosie z migdałami, sałatka z pieczonego buraka, paprykowa zupa z fasolą i ryż z brukselkami i jajkiem.
W każdy czwartek w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha będzie przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Dzisiaj na naszym stole pojawiły się: zupa kalafiorowa z kurkami, sos pomidorowy z papryką i cynamonem, zupa krem z czerwonych papryk i kukurydzy oraz deser jaglany z malinami.
Na ciepłe dni Daria Ładocha poleca swoje przepisy na dania na bazie jogurtu. Dziś w naszej kuchni przygotowała: chłodnik z botwinki z jogurtem i wiśniami, ciasto jogurtowe z truskawkami i kurczaka marynowanego w jogurcie. Pycha!
Makaron z pesto i smażonymi pomidorkami koktajlowymi, sałatkę na ciepło z wędzoną rybą i gofry z lodami, owocami i słonym karmelem - to przysmaki, które przygotowują dla Was w naszej wyjazdowej kuchni w Kołobrzegu - kołobrzeżanka Agnieszka Rylik i kucharz Piotr Kucharski. Piotr nie pochodzi z Kołobrzegu, ale bardzo lubi to nadmorskie miasto, podobnie jak Mateusz Hładki. A Wy?