W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Anna Starmach. Pomaga jej Ludwika Dąbrowska, uczestniczka programu „Masterchef”. Panie postanowiły rozprawić się z jesienną depresją i przygotowały takie potrawy jak: sałatka pomarańczowa i dorada z pomarańczami. Na deser zaproponowały sernik z białą czekoladą i mango. Wygląda smakowicie, prawda?
W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Maciąg przygotowała genialny zakwas z buraków, zimowe kulki młodości i kruche ciasteczka zimowe. W sam raz na zimowe dni.
W kuchni Dzień Dobry TVN Agata Kościkiewicz. Restauratorka przygotowała takie smakołyki jak: suflet czekoladowy, krem z kalafiora oraz sandacza z warzywami. Smacznego!
Co powinny jeść dzieci, które mają problem z otyłością i muszą kontrolować wagę? Zapytaliśmy o to Darię Ładochę. Blogerka i coach żywieniowy przygotowała potrawy, które zasmakują każdemu dziecku. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: makaron ryżowy z warzywami, pieczony halibut, soczewica z burakami oraz leczo z fasolą i dynią. Smacznego!
Mikołaj Rey udał się w kolejną kulinarną podróż. W poszukiwaniu idealnego sera koziego, zawędrował aż do Cegłowa. Smakosz spotkał się tam z Panią Grażyną, która zajmuje się wyrobem twarogowego sera koziego. W jaki sposób powstaje ser? Jakie ma właściwości i z czym najlepiej smakuje?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, który przygotował potrawy kuchni czeskiej? Skąd ta inspiracja? Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak zupa czosneczkowa, gulasz piwny czy knedle bułczane. Lubicie czeską kuchnię? :)
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Ania Starmach. Pomaga jej Rafał Sarnowski, który odpadł z ostatniego odcinka programu MasterChef. Wspólnie przygotowali takie smakołyki jak placuszki bananowo-owsiane, placki dyniowe ze śliwkami, placki ziemniaczane z selerem czy placki budapesztańskie. A Wy, jakie placki lubicie najbardziej?
Dziś w naszej kuchni Andrzej Krzywy mówił jak ważne jest drugie śniadanie! Wspólnie ze swoimi pomocnikami Jakubem i Antoniną zaproponował kilka kanapek i przekąsek, które mogłyby się znaleźć w szkolnym plecaku.
Ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, zupa krem z pieczonych buraków, polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłka oraz carpaccio z buraka dla dzieci ze słodkim serem mascarpone i granatem - takie przepyszne cuda przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha.
W kuchni Dzień Dobry TVN słodkości w biało-czerwonych barwach. W sam raz na Święto Niepodległości. Tomasz Jakubiak przygotował bezę z Herbatką Malinową, herbaciany kisiel z bitą śmietaną oraz rurki z kremem podawane z Herbatką z Dzikiej Róży. Smacznego!
Październik to sezon na rydze. Grzyby są nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Spróbować ich postanowił nasz smakosz Mikołaj Rey. W jakich regionach Polski najłatwiej znaleźć rydze? Jak je rozpoznać i z czym przyrządzić? I dlaczego nie powinno się ich myć w wodzie?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Vaho Babunashvil, gruziński muzyk i kuchar. Pomaga mu Radek Polak, fotograf, wielki miłośnik Gruzji. Panowie wyczarowali takie cuda jak zupa Maconi czy szkmeruli.
Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość na określony rodzaj żywności. Najczęstszymi jej objawami są bole brzucha, wzdęcia, zapracia lub biegunka. Jak sobie radzić z nietolerancją pokarmową, co jeść? O pomoc poprosiliśmy w Dzień Dobry TVN blogerkę kulinarną Darię Ładochę, prowadzącą cykl "Odżywieni". Pamiętajcie, że to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie.
Aronia jest niedocenianym owocem, choć Polska jest potentatem w produkcji aronii. Bogata jest w witaminy, mikro- i makroelementy i bioflawonoidy. Aronia łagodzi skutki chemio- i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów. A regularne picie soku z aronii wzmacnia odporność. Jak przechowywać aronię? Czy można ją zamrozić i jakie przetwory można robić z aronii?
Nadają się idealnie na długie jesienne i zimowe wieczory. Są słodkie i doskonale poprawią nastrój. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN podpowiada, jak przygotować sernik bez sera i jaki jest sekret idealnego sernika. Skorzystajcie jego przepisów na serniki! Jeden z serników tak zachwycił Annę Kalczyńską, że powiedziała Piotrowi, iż do tej pory nie jadła lepszego.
W kuchni Dzień Dobry TVN Dawid Gabariaud przygotował pyszne dania z... ośmiorniczek. Mogliśmy się poczuć jak polscy politycy ;) Na stole pojawiły się: grilowane ośmiorniczki baby z sosem chimichurri, sałatka z ośmiornicy, rukwi wodnej i ziemniaki z dressingiem oliwkowo-cytrynowym oraz ośmiornica w sosie pomidorowym. Dania w sam raz na Halloween. Smacznego! :)
W kuchni dzień Dobry TVN Ania Starmach, która przygotowała pyszne i bardzo aromatycznie potrawy. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak, potrawka z soczewicy, czy potrawka z czerwonej fasoli.
Tatar rzeźnika, policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem i Sticky Toffee Pudding to dania prawdziwych mężczyzn. Przygotowali je w kuchni Dzień Dobry TVN: Paweł Suwała, Aleksander Baron i Grzegorz Kwapniewski. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Cruella Demon a'ka Daria Ładocha. Z okazji zbliżającego się Halloween blogerka przygotowała strrrasznie dobre menu m.in.: straszące jabłka w kompocie, wredne papryki, szalone tacos czy tosty w bandażach. Oprócz tego Daria podpowiedziała, jak w szybki i łatwy sposób udekorować stół na halloweenowe przyjęcie. Dzieciaki na pewno będą zadowolone!
Włoski akcent na polskiej ziemi? Tak! Wytropił go Mikołaj Rey. Nasz smakosz tym razem udał się do Sowiej Woli Folwarcznej. Spotkał się tam z Michałem Rutkowskim, który produkuje włoskie sery, między innymi, mozzarellę i ricottę. Jednak największą dumą firmy Pana Michała jest Scamorza. Co to za ser? Jak smakuje? Jakie ma właściwości i z czym go podawać?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi Tomasz Jakubiak. Kucharz przygotował takie smakołyki: leniwe z dyni z sosem węgierkowym, kaczkę w sosie wiśniowym czy smażoną chałkę ze swojskim twarogiem, dżemem malinowym i konfiturą pomidorową. Brzmi naprawdę dobrze!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował energetyczne drugie śniadanie dla uczniów. Na takie pyszności, jak batoniki z orzechami, żurawiną i daktylami, tortillie z łososiem czy spring rolsy z indykiem skusi się nawet szkolny niejadek! :)
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Anna Starmach. Pomagają jej uczestnicy programu "Masterchef": Edyta Szast i Arkadiusz Skwarczewski. Na naszym stole pojawiły się potrawy z kuskusem w roli głównej, m.in.: kuskus po marokańsku, sałatka z kuskusem i kurczakiem, a także kuskus w wersji na słodko - z chałwą. Smacznego!
Dynia, rydze, papryka, pomidory, brukselka, kabanosy i ... Andrzej Polan! Zobaczcie co naszemu mistrzowi udało się dziś wyczarować w kuchni Dzień Dobry TVN! Zapewniamy, że pachniało niesamowicie, a smakowało jeszcze lepiej! Czekamy na kolejną wizytę Andrzeja! :D
W kuchni Dzień Dobry TVN Paulina Stępień i Tamara Arciuch przygotowały kilka dań idealnych na jesienną chandrę! Zobaczcie przepisy na makaron z indykiem i grzybami, makaron z boczkiem i cukinią oraz makaron kokardki na słodko z karmelizowaną dynią.
Podobno da się z niej wytłoczyć olej. Należy do rodziny kapustowatych. Zawiera m.in.: witaminy, żelazo, kwas foliowy i aminokwasy siarkowe, które działają antywirusowo i zapewniaja jej charakterystyczny ostry smak. Rukolę, bo o niej mowa, szczególnie cenią osoby dbające o figurę, dlatego że jest lekkostrawna, niskokaloryczna i korzystnie wpływa na układ trawienny. Nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey wybrał się farmę rukoli. Jak przechowywać rukolę, by nie zwiędła?
Dzień Dobry TVN to, jak mówi Anna Kalczyńska, jedyny program, w którym zaglądamy ludziom do lodówek. W naszej lodówce, w kuchni Dzień Dobry TVN, ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia: Andrzej Polan i Katarzyna Glinka znaleźli mnóstwo owoców i warzyw. Czy wiecie, ile owoców i warzyw powinniśmy jeść każdego dnia? Skorzystajcie z naszych przepisów na: omlet biszkoptowy "do góry nogami" z jabłkami, brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem oraz pieczony filet z indyka w warzywach z sałatą rzymską. Smacznego!
Czerwone, żółte i zielone... Róznią się kolorem i smakiem, ale każda papryka jest zdrowa. W papryce jest czterokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie. Zawiera też witaminę B oraz żelazo, magnez, wapń i błonnik. Korzystnie wpływa na trawienie i kondycję układu nerwowego. Dlatego Piotr Kucharski zachęca, by cieszyć się tym jesiennym warzywem i jak najczęściej korzystać z niego w kuchni. Polecamy przepisy Piotra na: zapiekane papryki, sałatkę z pieczonych kolorowych papryk, potrawkę z papryki i wieprzowiny oraz pulpeciki z sosem paprykowym. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN zdrowo i sportowo. Andrzejowi Polanowi pomagali sumocy - Paweł i Tomasz Wojda. W efekcie tej męskiej współpracy na naszym stole pojawiły się takie dania jak, łosoś zapiekany w śmietanie z brukselką, dynią i czerwoną cebulką, łosoś kaszy jęczmiennej, łosoś na obwarzanku z kremowym twarożkiem.
Jaki jest prywatnie Jamie Olivier? Czym doprowadza swoja żonę do szału? I co Jamie lubi robić z dziećmi w wolnym czasie? Zapytała o to dziennikarka Dzień Dobry TVN Ula Chincz, która spotkała się z Oliverem w Londynie.