Blogerka Daria ładocha przygotowała potrawy z nowalijek: pesto z liści rzodkiewki, sałatkę z rzodkiewki z orzechami i kozim serem oraz krem z białej rzodkiewki z suszonymi pomidorami.
Amarantus jest zbożem o wysokich wartościach odżywczych i zdrowotnych. Czy można go jeść na surowo? W jakiej postaci najlepiej smakuje? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Michała Kurka, znawcę kuchni polskiej i azjatyckiej. Bloger przygotował kurczaka satay z sosem z orzeszków ziemnych oraz tajską rybę na parze. Spróbujecie? Skorzystajcie z przepisów Miachała!
w kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował energetyczne koktajle na wzmocnienie organizmu w okresie przesilenia wiosennego, ale nie tylko. Na naszym stole pojawiły się także pyszne placuszki z wiosennym twarożkiem, a także gęsia wątróbka z karmelizowaną gruszką i szałwią.
W kuchni Dzień Dobry TVN, w poniedziałkowy poranek, rządziły dzieciaki z MasterChefa: Mateusz Truszkiewicz i Luiza Baaziz. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: kulki z łososia w orzechach, deser z nasionami chia, mini szarlotki, trufle twarogowe i pieczoną doradę na śródziemnomorskiej sałatce. Pomagała im jurorka programu Anna Starmach.
Jedzenie to uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla naszego wzroku. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że potrawy smakują lepiej, gdy są pięknie podane. Piotrowi pomagały Marta Szostek i Antonina Kiliś, projektantki. Jakie potrawy przygotowali?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował smakołyki bazujące na cieście francuskim. Jak przygotować je samodzielnie w domu? Czy jest czasochłonne zajęcie? Z czym podawać ciasto? Andrzej proponuje nadzienia słodkie (budyń, czekoladę czy marmoladę) oraz na słono (z pomidorami i mozzarellą lub z kurczakiem, ziemniakami i groszkiem).
Daria Ładocha gości w domu Agnieszki, mamy 7-letniej Julii i 5-letniego Jasia. Cała rodzina przygotowała energetyczne, słodkie, ale i zdrowe przekąski dla małych niejadków. W kuchni pojawiły się batony owsiane z żurawiną i migdałami, batony bananowe, a na obiad komosa ryżowa z kurczakiem.
Czekolada to jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków. Czekolada to nie tylko wyjątkowy, aksamitny smak. Ten słodki produkt ma również wiele właściwości zdrowotne. Jakie? Jak powstaje czekolada? W jakiej formie najlepiej ją zjadać i co można na jej bazie przyrządzić w kuchni? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy specjalistę od steków -Jacka Pisułę. Restaurator opowiedział, jaką wybierać wołowinę na steki oraz, jak ją odpowiednio przygotować. Spróbujecie?
Bartosz Kulik i Aleksander Dąbrowski, którzy odpadli wczoraj z programu "MasterChef Junior", dziś pod czujnym okiem Anny Starmach przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN soczystego łososia z pieczonymi batatami, tiramisu, faszerowane jabłka i kurczaka na leśnej łące. Skorzystajcie z ich przepisów!
"Senses" to kolejna polska restauracja, która zdobyła gwiazdkę Michelin! Jak się dostaje taką gwiazdkę? Czy szef kuchni wie, że ktoś ocenia jego dania? W kuchni Dzień Dobry TVN gośćmi byli Andrea Camastra, szef kuchni i jego zastępca Maciej Siąkowski. Mamy dla Was przepis, specjalnie przygotowany, dla naszych widzów, przez mistrzów kuchni!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania dla osób cierpiących na alergię krzyżową, która polega na występowaniu reakcji alergicznych w jednym czasie na co najmniej dwa alergeny o zbliżonej budowie białkowej. Na stole pojawiły się: krem z pieczonych buraków z wiśniami i mlekiem kokosowym; ciecierzyca z pęczakiem, kapustą włoską i świeżą bazylią; smażone banany w cieście z granatem i orzechowym dipem oraz witalny, zielony koktajl.
Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey wziął na warsztat jedno z ulubionych warzyw Polaków - marchew. W Dzień Dobry TVN powiedział o jej właściwościach leczniczych, rodzajach i indeksie glikemicznym. Dowiedzieliśmy się również, w jakiej postaci lubi marchewkę Dorota Wellman i dlaczego w Portugalii marchew zaliczana jest do owoców.
Czas na wiosenne przysmaki. W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała: tatara z awokado, łódeczki z sałaty rzymskiej z krewetkami, zupę z sałaty z karmelizowaną cykorią, tartę z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią oraz kogel-mogel zapiekany z truskawkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystuje wielkanocne resztki jedzenia. Z jajek, świątecznej pieczeni i czerstwego ciasta przygotował takie smakołyki jak: drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym, zapiekankę z pieczeni i pyszną bajaderkę. Wypróbujecie?
Teraz sama możesz zrobić tartę cytrynową z bezą, pieczoną z funkcją pary. Skorzytaj z naszego przepisu i zobacz, jakie to proste. Czy tarta znajdzie się na Twoim świątecznym stole?
Daria Ładocha odwiedziła w Koninie rodzinę Ani. Razem przygotowały wielkanocne dania bazujące na jajach, ale w wersji fit. W kuchni Pani Ani powstały takie potrawy jak: sałatka jajeczna, omlet biszkoptowy, pasta jajeczna.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kubę Mauricza. Dietetyk i trener, stosując się do zasady "jesteś tym, co jesz", przygotował dla nas pełnowartościowe koktajle. Co powiecie na koktajl z surowej wątróbki, banana i malin lub z żółtek jaj, awokado i karobu?
Zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego Anna Starmach dzieli się z Wami swoimi przepisami na mazurki. Skorzystajcie z jej przepisów i przekonajcie się, jak smakuje mazurek orzechowy, pomarańczowo-migdałowy, śliwkowy z czekoladą i różany. Aż ślinka cieknie!
Dziś gośćmi w naszej kuchni byli: Andrzej Polan i ... śmietanka! Poznajcie i wypróbujcie koniecznie przepisy na: dorsza w śmietance z chrzanem i grzybami, ciasto czekoladowe z jabłkami i śmietanką oraz babeczki cytrynowe. Pyyyycha!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN rządzili: Magda Gessler i Robert Biedroń. Wspólnie przygotowali dania w, których główne role grały: bób, hummus i włoszczyzna! Smacznego.
Zielona herbata znana jest ze swojego dobroczynnego działania. Między innymi obniża poziom „złego cholesterolu” i wspomaga odchudzanie. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha i Anna Jelonek przygotowały, na bazie zielonej herbaty, między innymi sernik i wiosenną sałatkę. Koniecznie spróbujcie!
Tym razem nasz smakosz udał się w malownicze tereny Puszczy Białej. Na Kurpiach Mikołaj spróbował tam takich specjałów jak: fafernuchy, czyli słodkich ciasteczek i grzybowego rosołu - prośnionki. Receptura słodkości jest pielęgnowana i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Czy Mikołaj opanował sztukę wypieku ciastek? I czym są dodawane do zupy zacierki?
W kuchni Dzień Dobry TVN próbowaliśmy węgierskiego przysmaku - kurtoszkołaczy. To drożdżowe ciastko nawinięte na specjalny wałek. Serwuje się go na słodko: obtoczone cynamonem lub czekoladą. W wersji wytrawnej kurtoszkołacze podaje się obsypane ziołami? W naszej kuchni kurtoszkołacze przygotowały: Magdalena Kucharska-Moryc i Klaudia Ojdana.
W kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował potrawy z dodatkiem słodkich dżemów. Niektóre połączenia są bardzo oryginalne, a wiec warte spróbowania :) Co powiecie na bigos z jarmużu z białą kiełbasą i dżemem agrestowym lub pieczone żeberka w glazurze z czarnej porzeczki?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Pomaga mu Tamara Gonzalez Perea – blogerka modowa, znana jako Macademian Girl. Razem przygotowali potrawy bazujące na tradycyjnej kiełbasie krakowskiej. Co powiecie na fritattę, sznycle z indyka z chrupiącą kiełbasą lub warzywne babeczki z kiełbasą? Brzmi smakowicie!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował propozycje na pyszną kolację. Nie zapominajmy, że to co jemy ma wpływ na jakość naszego snu. Andrzej zaproponował carpaccio z wołowiny, pstrąga w maśle, a na deser chrupiąca bezę.
Tym razem wysłaliśmy Darię Ładochę do domu Pani Ewy, której mąż choruje na atopowe zapalenie skóry. Nasza specjalistka od żywienia pomogła jej skomponować dietę, która złagodzi objawy AZS. Razem przygotowały: pieczone pulpety z indyka z warzywami, krupnik z kaszą jaglaną oraz placki bananowe na śniadanie bez mleka.
Do kuchni Dzień Dobry TVN tanecznym krokiem wkroczyli jurorzy You Can Dance: Agustin Egurrola i Michał Piróg. Podobno panowie mają już doświadczeniu w gotowaniu, ponieważ - jak twierdzą - przygotowują catering dla uczestników YCD ;) Dla nas wyczarowali: chłodnik, jajecznicę i danie główne z cukinią i bakłażanem. Pojawiły się też kanapki. Zobaczcie, czy ktoś miał odwagę spróbować ich dań :)