Nietolerancja pokarmowa to nadwrażliwość na określony rodzaj żywności. Najczęstszymi jej objawami są bole brzucha, wzdęcia, zapracia lub biegunka. Jak sobie radzić z nietolerancją pokarmową, co jeść? O pomoc poprosiliśmy w Dzień Dobry TVN blogerkę kulinarną Darię Ładochę, prowadzącą cykl "Odżywieni". Pamiętajcie, że to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie.
Aronia jest niedocenianym owocem, choć Polska jest potentatem w produkcji aronii. Bogata jest w witaminy, mikro- i makroelementy i bioflawonoidy. Aronia łagodzi skutki chemio- i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów. A regularne picie soku z aronii wzmacnia odporność. Jak przechowywać aronię? Czy można ją zamrozić i jakie przetwory można robić z aronii?
Nadają się idealnie na długie jesienne i zimowe wieczory. Są słodkie i doskonale poprawią nastrój. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN podpowiada, jak przygotować sernik bez sera i jaki jest sekret idealnego sernika. Skorzystajcie jego przepisów na serniki! Jeden z serników tak zachwycił Annę Kalczyńską, że powiedziała Piotrowi, iż do tej pory nie jadła lepszego.
W kuchni Dzień Dobry TVN Dawid Gabariaud przygotował pyszne dania z... ośmiorniczek. Mogliśmy się poczuć jak polscy politycy ;) Na stole pojawiły się: grilowane ośmiorniczki baby z sosem chimichurri, sałatka z ośmiornicy, rukwi wodnej i ziemniaki z dressingiem oliwkowo-cytrynowym oraz ośmiornica w sosie pomidorowym. Dania w sam raz na Halloween. Smacznego! :)
W kuchni dzień Dobry TVN Ania Starmach, która przygotowała pyszne i bardzo aromatycznie potrawy. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak, potrawka z soczewicy, czy potrawka z czerwonej fasoli.
Tatar rzeźnika, policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem i Sticky Toffee Pudding to dania prawdziwych mężczyzn. Przygotowali je w kuchni Dzień Dobry TVN: Paweł Suwała, Aleksander Baron i Grzegorz Kwapniewski. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Cruella Demon a'ka Daria Ładocha. Z okazji zbliżającego się Halloween blogerka przygotowała strrrasznie dobre menu m.in.: straszące jabłka w kompocie, wredne papryki, szalone tacos czy tosty w bandażach. Oprócz tego Daria podpowiedziała, jak w szybki i łatwy sposób udekorować stół na halloweenowe przyjęcie. Dzieciaki na pewno będą zadowolone!
Włoski akcent na polskiej ziemi? Tak! Wytropił go Mikołaj Rey. Nasz smakosz tym razem udał się do Sowiej Woli Folwarcznej. Spotkał się tam z Michałem Rutkowskim, który produkuje włoskie sery, między innymi, mozzarellę i ricottę. Jednak największą dumą firmy Pana Michała jest Scamorza. Co to za ser? Jak smakuje? Jakie ma właściwości i z czym go podawać?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi Tomasz Jakubiak. Kucharz przygotował takie smakołyki: leniwe z dyni z sosem węgierkowym, kaczkę w sosie wiśniowym czy smażoną chałkę ze swojskim twarogiem, dżemem malinowym i konfiturą pomidorową. Brzmi naprawdę dobrze!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował energetyczne drugie śniadanie dla uczniów. Na takie pyszności, jak batoniki z orzechami, żurawiną i daktylami, tortillie z łososiem czy spring rolsy z indykiem skusi się nawet szkolny niejadek! :)
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Anna Starmach. Pomagają jej uczestnicy programu "Masterchef": Edyta Szast i Arkadiusz Skwarczewski. Na naszym stole pojawiły się potrawy z kuskusem w roli głównej, m.in.: kuskus po marokańsku, sałatka z kuskusem i kurczakiem, a także kuskus w wersji na słodko - z chałwą. Smacznego!
Dynia, rydze, papryka, pomidory, brukselka, kabanosy i ... Andrzej Polan! Zobaczcie co naszemu mistrzowi udało się dziś wyczarować w kuchni Dzień Dobry TVN! Zapewniamy, że pachniało niesamowicie, a smakowało jeszcze lepiej! Czekamy na kolejną wizytę Andrzeja! :D
W kuchni Dzień Dobry TVN Paulina Stępień i Tamara Arciuch przygotowały kilka dań idealnych na jesienną chandrę! Zobaczcie przepisy na makaron z indykiem i grzybami, makaron z boczkiem i cukinią oraz makaron kokardki na słodko z karmelizowaną dynią.
Podobno da się z niej wytłoczyć olej. Należy do rodziny kapustowatych. Zawiera m.in.: witaminy, żelazo, kwas foliowy i aminokwasy siarkowe, które działają antywirusowo i zapewniaja jej charakterystyczny ostry smak. Rukolę, bo o niej mowa, szczególnie cenią osoby dbające o figurę, dlatego że jest lekkostrawna, niskokaloryczna i korzystnie wpływa na układ trawienny. Nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey wybrał się farmę rukoli. Jak przechowywać rukolę, by nie zwiędła?
Dzień Dobry TVN to, jak mówi Anna Kalczyńska, jedyny program, w którym zaglądamy ludziom do lodówek. W naszej lodówce, w kuchni Dzień Dobry TVN, ambasadorzy akcji 5 porcji zdrowia: Andrzej Polan i Katarzyna Glinka znaleźli mnóstwo owoców i warzyw. Czy wiecie, ile owoców i warzyw powinniśmy jeść każdego dnia? Skorzystajcie z naszych przepisów na: omlet biszkoptowy "do góry nogami" z jabłkami, brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem oraz pieczony filet z indyka w warzywach z sałatą rzymską. Smacznego!
Czerwone, żółte i zielone... Róznią się kolorem i smakiem, ale każda papryka jest zdrowa. W papryce jest czterokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie. Zawiera też witaminę B oraz żelazo, magnez, wapń i błonnik. Korzystnie wpływa na trawienie i kondycję układu nerwowego. Dlatego Piotr Kucharski zachęca, by cieszyć się tym jesiennym warzywem i jak najczęściej korzystać z niego w kuchni. Polecamy przepisy Piotra na: zapiekane papryki, sałatkę z pieczonych kolorowych papryk, potrawkę z papryki i wieprzowiny oraz pulpeciki z sosem paprykowym. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN zdrowo i sportowo. Andrzejowi Polanowi pomagali sumocy - Paweł i Tomasz Wojda. W efekcie tej męskiej współpracy na naszym stole pojawiły się takie dania jak, łosoś zapiekany w śmietanie z brukselką, dynią i czerwoną cebulką, łosoś kaszy jęczmiennej, łosoś na obwarzanku z kremowym twarożkiem.
Jaki jest prywatnie Jamie Olivier? Czym doprowadza swoja żonę do szału? I co Jamie lubi robić z dziećmi w wolnym czasie? Zapytała o to dziennikarka Dzień Dobry TVN Ula Chincz, która spotkała się z Oliverem w Londynie.
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Tomasz Jakubiak. Kucharzowi pomagała zaś Klaudia Halejcio. Duet przygotował puszyste naleśniki i pierogi na słodko. Potrawy podano ze słodkimi konfiturami i dżemami. Czy wiedzieliście, że aktorka uwielbia robić owocowe przetwory?
Ula Chincz spotkała się w Londynie z Jamie Olivierem. Dziennikarka Dzień Dobry TVN odwiedziła kulinarnego mistrza w jego pierwszej, dziś już kultowej restauracji "Fifteen". Dlaczego Jamie nie lubi określenie "zdrowe jedzenie"? Jakim jest szefem dla swoich pracowników? I czy to prawda, że zatrudnia w swojej restauracji Polaków?
Polska jest królestwem serników. Które są u nas najbardziej popularne? Czym się różnią od siebie? Z jakich składników wykonuje się New York cheesecake? Jaki sernik polecił Marcin Prokop? O sernikowych pysznościach rozmawialiśmy z ekspertem Dzień Dobry TVN i poszukiwaczem smaków Mikołajem Reyem.
Duszony groszek z sałatą i porem, czarna soczewica z domowym twarogiem, risotto z jabłkiem i orzechami i zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych - to bezglutenowe dania, które w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował bloger kulinarny Szymon Kubicki, autor książki "Facet i kuchnia". Jego przepisy polecamy wszystkim, nie tylko osobom uczulonym na gluten. Czy zgadzacie się z Marcinem Prokopem, że Szymon ma w sobie coś z Rumcajsa? ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował rozgrzewające zupy: krem z ziemniaków z białą czekoladą i kaszanką, zupę grzybowo-kukurydzianą na żurku oraz zupę z małży. Na taką pogodę w sam raz.
Ciasta, które poleca dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach można przygotować błyskawicznie, bo nie wymagają pieczenia. Są proste w przygotowaniu i - jak zapewnia Anna - bardzo smaczne. Zatem skorzystajcie z przepisów na: waflowy torcik czekoladowy, wafle z malinami i torcik orzechowy. Kto z Was ma ochotę na piszingera?
Tort ziemniaczany z brukselką, suchą krakowską i ziemniakami, jesienny kociołek z warzywami strąkowymi i parówkami z fileta oraz placki pszenne z kurczakiem gotowanym i warzywami - te smakowite dania na bazie kurczaka przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan oraz finaliści konkursu Mister Polski: Hubert Hawryluk, Rafał Jonkisz, Kamil Knut.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotujące małżeństwo – Aneta i Jan Kuroniowie. Przygotowali dania, których smaki przypominają im dzieciństwo. Na stole pojawiły się: zupa rybna Halaszle, kopytka tymiankowe z sosem grzybowym oraz kacze udka w ziołowo-miodowej marynacie. Smacznego!
Nic tak nie poprawia nastroju, jak coś pysznego i słodkiego. w kuchni Dzień Dobry TVN cukiernik i pasjonat kuchni Bartek Boratyn przygotował słodkości idealne na jesienną chandrę. Na stole pojawiły się: kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą pod bezą, tort i mus gruszkowy z winiakiem. Na sam ich widok na twarzy pojawia się uśmiech.
Czym jest głóg i jak odróżnić go od dzikiej róży? Jakie owoc ma właściwości zdrowotne? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey. Owoce dzikiej róży i głogu można także wykorzystać w kuchni. Jakie potrawy można przygotować na bazie czerwonych owoców?
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i uczestniczka programu Masterchef Agnieszka Poprawska przygotowały pyszności, które pozwolą nam zwalczyć chandrę: tartę czekoladową z gruszkami, ciasto bardzo jabłkowe, deser czekoladowo-śliwkowy, pate z kurzych wątróbek z gruszką i jabłkiem oraz pierś z kaczki w sosie śliwkowym. Smacznego!
Jak przechowywać w lodówce żywność, aby się nie zepsuła? Na którą półkę włożyć mięso, a na którą owoce i warzywa? Czy można zrobić coś pożywnego z obierków? Jak odzyskać czerstwe pieczywo? O tym specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN kucharz Marco Ghia.