Marynowane żółte buraki
Składniki:
800 g małych żółtych buraczków
360 ml dobrego octu jabłkowego
120 ml wody
120 g cukru trzcinowego demerara
40 g soli
15 goździków
10 ziaren ziela angielskiego
Kawałek kory cynamonu
Przygotowanie:
Buraczki wyszoruj i gotuj w lekko osolonej wodzie 20-25 minut, aż będą̨ tylko lekko twarde.
Przygotuj zalewę̨ z octu, wody, cukru i przypraw.
Gotuj ją ok. 5 minut. Większe buraczki przekrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości.
Przełóż̇ warzywa do słoików, zalej zalewą i zakręć́.
Pasteryzuj na mokro 15 minut od zagotowania wody.
Są̨ gotowe do jedzenia mniej więcej po tygodniu.
Granola dyniowa bez cukru
Składniki:
600 g płatków owsianych górskich
100 g złotego siemienia lnianego
200 g pestek dyni
400 g orzechów włoskich
200 g płatków migdałowych
10 g (1 łyżeczka) przyprawy dyniowej pumpkin spice
100 g oleju kokosowego
400 g dyniowego purée
Owoce po upieczeniu
300 g daktyli odmiany Medjoul (są̨ miękkie, duże i bardzo słodkie)
100 g rodzynek
Przygotowanie:
Połącz w misce płatki, siemię̨, pestki dyni, orzechy i płatki migdałów.
Dodaj przyprawę̨ dyniową, olej kokosowy i purée dyniowe.
Wymieszaj, aż̇ całość́ zacznie się̨ sklejać́ w grudki.
Rozłóż̇ granolę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, najlepiej na termoobieg, by się̨ szybciej wysuszyła.
Po 20 minutach zamieszaj całość́ i piecz dalej w temp. 150°C przy lekko uchylonym piekarniku.
W zależności od piekarnika i ilości pieczonej granoli trwa to łącznie ok. 40-60 minut.
Ustawiaj minutnik na 20-minutowe interwały i w trakcie pieczenia mieszaj zawartość́ bla- chyby równomiernie się wysuszyła.
Granola lekko się̨ zrumieni i stanie się złocista.
Gdy całość́ jest sucha i chrupiąca, wyjmij blachę̨ z piekarnika i do gorącej granoli wmieszaj pokrojone drobno daktyle oraz rodzynki.
Odstaw granolę, aby całkowicie wystygła, przesyp do szczelnej puszki lub słoja.
Podawaj z jogurtem naturalnym.
Śliwki londyńskie w herbacie
Składniki:
500 g śliwek kalifornijskich
400 ml bardzo mocnego naparu Earl Grey (z 15 g herbaty)
1/2 niewoskowanej cytryny
1/2 niewoskowanej pomarańczy
400 ml dobrego octu z czerwonego wina
150 g cukru
Kawałek kory cynamonu (ok. 7 cm)
1 łyżeczka całych goździków
7 ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Śliwki włóż̇ do garnka, dodaj wyszorowane i pokrojone w plastry cytrynę̨ i pomarańczę̨, zalej bardzo mocnym naparem herbaty, przykryj folią spożywczą̨ i odstaw na noc.
Następnego dnia doprowadź́ śliwki do wrzenia i wyłącz płomień́.
Zagotuj ocet winny z przyprawami i wlej do śliwek.
Odstaw całość́ do wystudzenia na noc.
Trzeciego dnia odcedź́ śliwki na sicie i przełóż̇ je do słoików.
Ponownie zagotuj marynatę̨ i wrzącą wlej do śliwek, od razu zakręć́ słoiki.
Śliwki nie wymagają̨ pasteryzowania i mają kilka lat trwałości.
Lemon curd
Składniki:
240 g cukru (lub cukru pudru)
160 g jajek (waga bez skorupek)
120 g masła
150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z niewoskowanych cytryn
Przygotowanie:
Wersja klasyczna (użyj cukru pudru)
Do szerokiego garnka wlej wrzącą wodę̨ do 1/3 wysokości.
W dużej misce wymieszaj dokładnie mikserem jajka z cukrem pudrem, bardzo miękkim masłem, sokiem i skórką.
Zmniejsz płomień́ pod garnkiem do minimum, ustaw na nim miskę̨ i ucieraj trzepaczką lub mikserem masę̨, aż̇ powstanie gładki, gęstniejący krem.
Trwa to kilkanaście minut.
Zdejmij miskę̨ znad garnka, krem zmiksuj na gładką masę̨.
Wersja na Thermomix (użyj cukru zwykłego)
Wsyp do misy cukier, zmiel 15 sekund, obroty 10.
Dodaj jajka, masło, sok oraz skórkę̨ z cytryny – podgrzewaj 20 minut w temp. 90°C, obroty 2 – bez miarki.
Załóż̇ miarkę̨, wymieszaj 15 sekund, obroty 6.
Gorący krem przełóż̇ do wyparzonych, suchych słoiczków i od razu zakręć́.
Odstaw do wystygnięcia, przechowuj w lodówce do 3 miesięcy.
Domowa peanutella
Składniki:
300 g orzechów ziemnych (fistaszków) bez łupin i skórek
50 g naturalnego kakao
Ok. 180 g cukru pudru białego lub trzcinowego
Ok. 1/2 łyżeczki soli morskiej
75 g oleju kokosowego
Przygotowanie:
Orzeszki ziemne wysyp na blachę̨ wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp.190°C.
Fistaszki powinny się̨ podprażyć́ na złoto.
Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Zimne fistaszki zmiksuj w blenderze na gładki, lejący krem.
Początkowo będzie to gęsta masa, ale po chwili stanie się̨ bardziej płynna – powstanie masło orzechowe (trwa to 5-8 minut w zależności od mocy blendera).
Dodaj cukier puder, kakao i sól oraz 50 g oleju kokosowego, miksuj ponownie do uzyskania gładkiej pasty.
Gdyby masa okazała się̨ zbyt gęsta, dołóż̇ pozostałe 25 g oleju.
Przełóż̇ peanutellę do słoików – początkowo będzie dość płynna, ale w niskiej temperaturze zgęstnieje.
Można ją przechowywać́ 2-3 tygodnie w lodówce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN