Grillowane smakołyki

W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował dla nas dania na grilla. Doradził również, jakie mięso wybrać na grilla i jak grillować karkówkę, drób i ryby.

Steki z karkówki marynowane w cząbrze, musztardzie i czarnuszce

Składniki:

4 steki z karkówki (po 150 g)

2 łyżki musztardy

2 łyżeczki suszonego cząbru

łyżeczka pieprzu ziołowego

2 przeciśnięte ząbki czosnku

sól

pieprz

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Mięso przełóż do miski i przełóż do lodówki, najlepiej na noc. Całość dokładnie wymieszaj. Grilluj na mocno rozgrzanym węglu po 4 min. z każdej strony.

Polędwiczki z indyka w marynacie kreolskiej

Składniki:

800 g polędwiczki z indyka pokrojonej w plastry grubości kciuka

płaska łyżka curry

40 ml sosu sojowego jasnego

czubata łyżeczka kuminu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

2 przeciśnięte ząbki czosnku

pieprz

Szaszłyki z dorsza w marynacie jogurtowej z kurkumą, chili i melisą

Składniki:

4 polędwiczki z dorsza (120–150 g)

400 g jogurtu – im gęstszy tym lepszy

1 przeciśnięty ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej świeżej melisy

1 posiekana drobno papryczka pepperoni

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

sok z 1/2 cytryny

sól

1 duża czerwona papryka

2 czerwone cebule

1 dojrzały ananas

Przygotowanie:

Rybę osusz dokładnie za pomocą ręczników papierowych, następnie pokrój mięso w sporą dwucentymetrową kostkę. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty jogurtowej. Włóż do niej rybę i marynuj przez maksimum 2 godz. Pokrój pozostałe produkty, tj. paprykę, cebule oraz ananasa. Na patyczki szaszłykowe nabijaj naprzemiennie wszystkie składniki. Zakończ i rozpocznij rybą. Grilluj przez 3–4 min. z każdej strony na mocno rozgrzanym węglu.

Świetnie pasuje świeża kolendra do posypania.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości