Steki z karkówki marynowane w cząbrze, musztardzie i czarnuszce
Składniki:
4 steki z karkówki (po 150 g)
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki suszonego cząbru
łyżeczka pieprzu ziołowego
2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Mięso przełóż do miski i przełóż do lodówki, najlepiej na noc. Całość dokładnie wymieszaj. Grilluj na mocno rozgrzanym węglu po 4 min. z każdej strony.
Polędwiczki z indyka w marynacie kreolskiej
Składniki:
800 g polędwiczki z indyka pokrojonej w plastry grubości kciuka
płaska łyżka curry
40 ml sosu sojowego jasnego
czubata łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 przeciśnięte ząbki czosnku
pieprz
Szaszłyki z dorsza w marynacie jogurtowej z kurkumą, chili i melisą
Składniki:
4 polędwiczki z dorsza (120–150 g)
400 g jogurtu – im gęstszy tym lepszy
1 przeciśnięty ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej melisy
1 posiekana drobno papryczka pepperoni
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
sok z 1/2 cytryny
sól
1 duża czerwona papryka
2 czerwone cebule
1 dojrzały ananas
Przygotowanie:
Rybę osusz dokładnie za pomocą ręczników papierowych, następnie pokrój mięso w sporą dwucentymetrową kostkę. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty jogurtowej. Włóż do niej rybę i marynuj przez maksimum 2 godz. Pokrój pozostałe produkty, tj. paprykę, cebule oraz ananasa. Na patyczki szaszłykowe nabijaj naprzemiennie wszystkie składniki. Zakończ i rozpocznij rybą. Grilluj przez 3–4 min. z każdej strony na mocno rozgrzanym węglu.
Świetnie pasuje świeża kolendra do posypania.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN