Każdy lubi bób! Dlatego też dziś, do kuchni Dzień Dobry Wakacje, zaprosiliśmy Andrzeja Polana by zdradził nam kilka swoich sposobów na bób idealny. Ile czasu powinniśmy go gotować, jak go "dosmaczyć" i co warto dodać do garnka podczas gotowania bobu? Zobaczcie!
Dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje Daria Ładocha, która przygotowała kilka prostych i smacznych potraw z makaronów, między innymi bavette z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami, farfalle z ricottą i migdałami, spaghetti z krewetkami i skórką cytrynową. Blogerka zdradziła też swoje sposoby jak prawidłowo ugotować makaron. Ma być przecież al dente! ;)
Nasz smakosz udał się nad polskie morze w poszukiwaniu dorsza idealnego. Kiedy trwa sezon na dorsze? Jakie wartości ma bałtycka ryba? Dlaczego jest tak popularna wśród turystów? Jakie dorsze są najsmaczniejsze? Małe czy duże? I jakie potrawy można z nich przygotować?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy Agatę Jędraszczak. Blogerka kulinarna zaproponowała nam dziś kuchnię amerykańską, ale z polskimi akcentami. Agata zamiast białych, pszennych bułek postawiła między innymi na pieczywo razowe. Typowo polskie są również dodatki. Na stole pojawiły się więc takie potrawy jak, cheeseburgery z dodatkiem marynowanych buraków, zapiekanka serowa ze świeżym szpinakiem, czy tosty z serem i pieczoną papryką.
"Sezonowany kucharz" Piotr Pielichowski, uczestnik ostatniej edycji programu MasterChef, pokazał nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, jak w warunkach domowych przyrządzić idealny stek!
Blogier kulinarny Szymon Czupkiewicz przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne i kolorowe babeczki. Na stole pojawiły się: babeczki czekoladowe z miętą, babeczkowy suflet czekoladowy z pieczoną gruszką, czekoladowe babeczki o imbirowej nucie z dodatkiem kolorowego pieprzu, babeczki wytrawne z parmezanem i babeczki drożdżowe z owocami i kruszonką. Palce lizać!
Ruszyła 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizują w nim restauracje z całej Polski. Kolejnym punktem w tej kulinarnej podróży był Poznań oraz nadmorskie kurorty. Czy zaserwowano im same ryby? Co zaskoczyło ich w tamtejszych karatach menu? Które przygotowane przez szefów kuchni potrawy zasmakowały Edycie i Mikołajowi najbardziej?
Blogerka Daria Ładocha rozpieszcza nas dziś słodkościami. Na stole pojawiły się między innymi: gofry z bitą śmietaną i owocami, tarta z białą czekoladą i granatem, arbuzowa sałatka z truskawkami w sosie z białej czekolady, domowe lody i uwielbiane przez wszystkie dzieci hot dogi. Było pysznie i kalorycznie! :)
Katarzyna Lubczyńska tworzy przepiękne torty. Łączy w ten sposób dwie swoje największe pasje: gotowanie i rękodzieło. Odwiedził ją znawca smaku Mikołaj Rey. Czy udało mu się przygotować tort idealny według przepisu Kasi? Co sprawiało mu największą trudność? Zobaczcie, jaką niespodziankę Kasia przygotowała dla Mikołaja.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś Piotr Kucharski i... bób! Z bobu Piotr przygotował potrawkę z kurczaka, sałatkę z cukinii i z krewetkami, kotleciki rybne z sosem krewetkowym i ciepłą zieloną sałatkę z parmezanem. Oczywiście wszystkie propozycje zostały wzbogacone o zielony bób. Ile czasu trzeba gotować warzywo, by był al dente? I co warto wrzucić do gotującej się wody, by wzbogacić smak bobu?
Miniony weekend pokazał nam pierwszą gorącą zapowiedź nadchodzącego lata. Temperatury przekraczające 30 stopni to idealny moment na przygotowanie chłodnika! Beata Kartowicz przedstawiła nam przepisy na: prosty i smaczny chłodnik litewski, chłodnik bułgarski "tarator", chłodnik truskawkowo - melonowy z miętą, chłodnik hiszpański "gazpacho z szynką dojrzewającą" i chłodnik rosyjski "okroszka". Smacznego!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy twórcę diety strukturalnej dr Marka Bardadyna. Z naturalnych i wartościowych produktów przygotował koktajle odchudzające. Szklanka takiego koktajlu posiada o wiele więcej substancji odżywczych niż tradycyjny posiłek.
Gofry to nieodzowny element wakacji, a że lato tuż tuż Andrzej Polan zaproponował nam kilka gofrowych propozycji. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował klasyczne gofry z frużeliną truskawkową oraz czekoladowe gofry z karmelem i malinami. Wytrawnym akcentem w kuchni Andrzeja był dziś gofry zapiekane z serem i szynką. Którą wersję wybieracie? Na słodko czy na ostro?
Ruszyła 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizuje w nim dwanaście restauracji z całego kraju. Kolejnym punktem na kulinarnej mapie Polski, jaki odwiedzili Edyta Brykała i Mikołaj Rey jest Sopot. Co zaskoczyło ich w tamtejszych karatach menu? Czy przygotowane przez szefów kuchni potrawy zasmakowały Edycie i Mikołajowi?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha postanowiła zabrać naszych widzów w sentymentalną podróż, a także wkupić się w łaski naszych prowadzących ;) Daria przygotowała ich ulubione potrawy z czasów dzieciństwa. Co było przysmakiem Doroty, a co Marcina? A jakie są Wasze ulubione potrawy z dzieciństwa?
W kuchni Dzień Dobry Xenia Kolińska. Archeolog, zainspirowana swoimi dalekowschodnimi podróżami, odkryła w sobie pasję do gotowania. W naszym studiu zaproponowała specjały kuchni arabskiej m.in.: tabulę libańską, cukinię w tahinie, buraczki w tahinie i kalafiora a'la mutabbal.
Okazuje się, że dzikie rośliny mogą mieć swoje zastosowanie w kuchni. Które ich części są najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze: liście, kwiaty czy łodygi? Co można z nich przygotować? Czy chwasty mają wartości odżywcze? Opowiedział o tym, nasz smakosz, Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Piotr Kucharski, który na ruszt wrzucił mięso wieprzowe. Przygotował je na kilka sposobów. Nie zabrakło klasycznych schabowych, ale w nowatorskiej odsłonie. Nasi prowadzący zachwycali się także smakiem kolorowej sałatki z pieczonym schabem oraz polędwiczek z młodymi marchewkami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Nestor Grojewski, włoski szef kuchni, zdradził przepis na najlepszy domowy makaron. Następnie na jego bazie przygotował kilka klasycznych włoskich potraw, między innymi, Pastę Freska, klasyczną Carbonarę czy Arrabiatę. W czym twi sekret idealnego, włoskiego makaronu?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, aktorka i studentka medycyny, Misheel (Uśmiech) Jargalsajkhan wspólnie z mamą Erdenetsetseg (Kwiat Mądrości) Khurts przygotowały dla nas najlepsze dania kuchni mongolskiej!
Agnieszka Maciąg namawiała dziś widzów Dzień Dobry TVN do korzystania z uroków "sezonowości". Mamy tylko kilka tygodni na to by wypróbować przepisy, które nam dziś zaproponowała: kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, syrop z kwiatów czarnego bzu i sałatka z kwiatami czarnego bzu i malinami. Korzystajmy!
W naszej kuchni Andrzej Polan w towarzystwie - uwaga - młodej i uwielbianej przez wszystkich kapusty! Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza na: kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką, faszerowaną kapustę oraz łososia z kapustą młodą i purée jabłkowym. I pamiętajcie, że młodej kapusty nie trzeba długo parzyć.
W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Daria Ładocha z soczystych owoców wyczarowała takie cuda, jak hiszpański chłodnik czy sałatkę z łososiem i truskawkami. A co powiecie na truskawki zapiekane z migdałami? To idealna propozycja na deser! Jesteśmy pewni, że przypadłaby do gustu niejadkom!
W kuchni Dzień Dobry TVN kipi dziś kasza. Jak ją prawidłowo ugotować? W gotowaniu każdej kaszy musimy się zastosować do trzech zasad. Jakich? Dlaczego warto jeść kaszę? Swoimi pomysłami na kaszę podzielili się Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, którzy przygotowali między innymi mini placuszki z kaszy manny z serkiem homogenizowanym i owocami, kaszotto z pęczaku z cukinią, sałatkę z kaszy gryczanej, kushi z kaszy jęczmiennej ze śledziem, jabłkiem i chrzanem, a na deser ciasteczka czekoladowe z cynamonem i amarantusem.
Na Kaszubach znajduje się strusia farma, którą prowadzi Katarzyna Michnowska. Odwiedził ją Mikołaj Rey. Jak wygląda przechowalnia jaj strusich? Ile jaj w roku znosi samica strusia? Ile jajek kurzych zmieściłoby się w jaju strusim? Z czym wyśmienicie smakuje jajecznica z jaja strusiego?
Jedni obierają młode ziemniaki, inni je tylko myją. Można to zrobić myjką, szczotką lub druciakiem. A jak to robi Piotr Kucharski? Czym powinniśmy się kierować przy wyborze młodych ziemniaków? I jak rozpoznać czy młode ziemniaki, które chcemy zakupić pochodzą z Polski czy z zagranicy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do Piotra Kucharskiego, kucharza Dzień Dobry TVN. Jeżeli lubicie młode ziemniaczki - koniecznie skorzystajcie z przepisów Piotra!
Z okazji dzisiejszego święta w kuchni Dzień Dobry TVN rządzą łobuzy z 4 A! Pomaga im Alicja Safarzyńska, która na co dzień prowadzi studio kulinarne oraz bloga podróżniczo-kulinarnego. Dzieciaki pod jej okiem przygotowały takie słodkości jak: ciasto rabarbarowe, kokosanki i tiramisu. Smacznego!
Wokalistka zespołu „Bisquit” Joanna Chacińska udowodniła nam, że nie tylko świetnie śpiewa, ale potrafi również gotować. W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna zdradziła, jak w polskich warunkach przygotować hiszpańskie tapas, a także przygotowała: gazpacho, grecki chłodnik z orzechami włoskimi i zawijasy z cukinii i sera feta. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały modelka Anna Jagodzińska i blogerka kulinarna Daria Ładocha. Przygotowały dania, dzięki którym odmłodniejemy: koktajl karoten i witaminy; koktajl śniadaniowy; brownie; sałatkę z pęczakiem, kuskus z jarmużem, marchewką i orzechami laskowymi; sałatę z bobem i radicchio. Smacznego!
W ramach akcji "5 porcji zdrowia" Katarzyna Glinka i Andrzej Polan przygotowali dania, które nie tylko są pyszne, ale również zawierają wiele witamin. Na stole pojawiły się: kanapka z metra cięta z serkiem, rzodkiewką i orzechami do soku pomidorowego, kurczak z pikantną kiełbasą, rozmarynem do soku jabłkowego oraz ciasto karmelowe z truskawkami do soku pomarańczowego. Smacznego!