Czym jest głóg i jak odróżnić go od dzikiej róży? Jakie owoc ma właściwości zdrowotne? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey. Owoce dzikiej róży i głogu można także wykorzystać w kuchni. Jakie potrawy można przygotować na bazie czerwonych owoców?
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i uczestniczka programu Masterchef Agnieszka Poprawska przygotowały pyszności, które pozwolą nam zwalczyć chandrę: tartę czekoladową z gruszkami, ciasto bardzo jabłkowe, deser czekoladowo-śliwkowy, pate z kurzych wątróbek z gruszką i jabłkiem oraz pierś z kaczki w sosie śliwkowym. Smacznego!
Jak przechowywać w lodówce żywność, aby się nie zepsuła? Na którą półkę włożyć mięso, a na którą owoce i warzywa? Czy można zrobić coś pożywnego z obierków? Jak odzyskać czerstwe pieczywo? O tym specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN kucharz Marco Ghia.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś małżeński duet. Manuela i Szymon Rączka na swoim kanale w internecie dzielą się pomysłami, dzięki którym możemy ułatwić sobie pracę w kuchni. Nam zdradzili jak schłodzić napój w 2 minuty oraz jak naostrzyć nóż przy użyciu kubka. Znaliście takie patenty? ;)
W kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwy pojedynek... na pyzy! Marcin Kaczmarek-Pielin - kucharz znany z kulinarnego talent-show oraz szef kuchni Andrzej Polan rywalizowali o tytuł "najlepszej pyzy". Pyzy rodem z Mazowsza czy może te na parze? Marcin opowiedział nam również o swoim najnowszym projekcie "Master Chef 4 dogs". To akcja organizowana na rzecz bezdomnych czworonogów. Chcecie dowiedzieć się więcej? Koniecznie zobaczcie.
Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łękach Dukielskich od lat walczyły o miano wyrobu regionalnego dla Bandurzaka i zaledwie dwa miesiące temu zyskały certyfikat. To niekwestionowany przysmak Podkarpacia, a przepis na niego przekazywany jest od pokoleń. Z gospodyniami: panią Aliną i panią Marią spotkał się nasz dziennikarz Dzień Dobry TVN Mateusz Hładki. Poznał tajemnicę powstawania ciasta i sam miał okazję je zrobić. Zobaczcie, jakie składniki są potrzebne, by powstał prawdziwy Bandurzak. Ślinka cieknie na sam widok.
W kuchni Dzień Dobry TVN poznajemy nie tylko sekrety naszych mistrzów, ale i innych kultur. Daria Ładocha, trenerka żywieniowa i blogerka kulinarna zdradziła nam kilka smaczków tajskiej kuchni. Oprócz tego Daria przygotowała: kluski z tapioki, zupę z wieprzowiną i makaronem ryżowym, małże w zupie z trawy cytrynowej i klasyczny Pad Thai. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Agata Jędraszczak. Blogerka kulinarna przygotowała kilka pożywnych i rozgrzewających potraw, które dodatkowo doprawiła serkiem do smarowania. Na naszym stole pojawiła się kremowa zupa dyniowa, kasza gryczana z grzybami i polędwiczką, czy tarta z jarmużem i pieczarkami.
Ekspert Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey spotkał się z rodziną, która uprawia paprykę z pokolenia na pokolenie. To państwo Jankowscy, którzy w latach 80. ubiegłego wieku sprowadzili warzywo do Polski. Dlaczego produkcja papryki jest tak wymagającym zajęciem? Jakie potrawy można przygotować z papryki i jakie to warzywo ma wartości odżywcze?
W kuchni Dzień Dobry TVN zapanował czas na "babie lato". Mistrz Piotr Kucharski pokazał, jak połączyć produkty jeszcze letnie z cięższymi smakami jesieni. Na stole pojawiły się: jesienno-letnia zupa, zielona fasolka i dynia z sosem grzybowo-orzechowym, bakłażanowe pizze oraz sernik z pieczonymi owocami. Musicie tego spróbować!
Jedna ze słupskich szkół zaprosiła restauratorkę Magdę Gessler do współpracy. Jak przebiegło ich pierwsze spotkanie? Czy Magdzie zasmakowało to, co zaserwowali jej podopieczni? Jak będą wyglądały lekcje z Magdą Gessler?
W kuchni Dzień Dobry TVN gotowała Ania Starmach, która przygotowała kilka potraw z mięsa mielonego. Na naszym stole pojawiły się takie specjały jak: lasagne, kebaby, czy kotlety mielone, ale w nowej odsłonie.
Po raz pierwszy w historii programu „Ugotowani” gotować będą pary. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś jedną z tych par: Patrycję Durakiewicz i Przemka Pałubińskiego, którzy są razem od 1,5 roku. Podzielili się z nami swoimi przepisami na zdrowe i szybkie śniadanie.
Dagmara Smulewicz to bohaterka kolejnego odcinka cyklu "O(d)żywieni". Życie w biegu powoduje, że nie ma czasu, by zjeść porządny posiłek w ciągu dnia. Trenerka żywieniowa Daria Ładocha nauczyła Dagmarę, jak gotować szybkie i jednocześnie zdrowe potrawy. Jesteście ciekawi, co Daria wyrzuciła z lodówki i szafek naszej bohaterki? Jakie są skutki jedzenia przetworzonej żywności?
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha - trenerka żywieniowa i blogerka kulinarna radziła, jak przyrządzać szybkie i pożywne dania dla dzieci. Podzieliła się z nami przepisem na ekspresową, samogotującą się zupę, a do tego równie szybkie drugie danie. Było też coś na deser. Zobaczcie, jakie produkty warto mieć zawsze w zapasie, by w sytuacjach ekstremalnego pośpiechu nie zapomnieć o solidnym posiłku.
W kuchni Dzień Dobry TVN od samego rana trwała prawdziwa walka. Walka na bezy! Monika Goździalska i Kamil Mikołajczyk w rywalizacji o to, czyja beza zbliżona będzie do ideału. Jak powinna wyglądać idealna beza i ile trwa jej przygotowanie? Czy kobiety robią lepsze bezy? Macie ochotę na coś słodkiego?
Krewetki słyną z niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości białka, dlatego Mikołaj Rey udał się do Stawigudy, gdzie produkuje się je. Jak wygląda warmińska produkcja frutti di mare? Jak jednak rozpoznać dobrą krewetkę? I z czym najlepiej je podawać?
W kuchni Dzień Dobry TVN modelka Osi Ugonoh i Piotr Kucharski przygotowali propozycje pysznych śniadań. Na stole pojawiły się: grzanki po polsku i ciepła sałatka warzywna z szynką. Smacznego!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy prowadzących nowe programy w TVN Meteo Activ: Beatę Sadowską oraz Joannę i Dariusza Brzezińskich. Przygotowali dla nas dania kuchni fit: nutellę z awokado, chipsy z pietruszki i pasternaku, tortillę z humusem, świeżym ogórkiem i kiełkami lucerny oraz duszone tofu.
Dziś w kuchni dowodzi dziś Daria Ładocha. Pomaga jej Ignacy Piśko, przyszły krytyk kulinarny :) Duet postanowił kulinarnie improwizować. Co z tego wynikło? Takie przysmaki jak krewetki, muffuny i nie tylko!
Mikołaj Rey udał się nad jezioro Śniardwy. Tam spotkał się z Mirosławem Gworkiem, restauratorem, który zaproponował naszemu smakoszowi regionalne smaki. Mikołaj spróbował mazurskich ryb. Które są najpopularniejsze? Jak je przyrządzić, by nie zakrztusić się się ością?
Dziś w Dzień Dobry TVN: Basia Ritz i tradycyjna kuchnia kaszubska czyli m.in. grzyby, ryby, miód i sery! Laureatka pierwszej polskiej edycji MasterChef przygotowała: carpaccio z buraków z truskawkami i kozim twarożkiem, buraki zapiekane z gruszką, miodem, kozim serem i tymiankiem i smażony filet z troci na kluseczkach dyniowych z ragout z grzybów z suszoną śliwką. Smacznego!
Sobotnie śniadanie przygotowali dziś, pod okiem Tomasza Jakubiaka, Rafał Maślak i Kamila Nicpoń. Jak muzyka disco polo zmieniła życie naszych gości i kto rządzi u nich w kuchni? Zobaczcie :)
Blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne i pożywne zupy, które będą smakować każdemu, nawet wybrednym maluchom. Co powiecie na zupę kukurydzianą, krem z dyni z pomidorami i zapiekanym jajkiem lub krem pietruszkowo-gruszkowy? Już na samą myśl aż nam ślinka cieknie! ;)
W Warszawie odbywa się wielkie seminarium sushi. Z szefem japońskiego stowarzyszenia sushi rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Urszula Chincz. Jak wygląda i ile czasu trwa proces szkolenia sushi mastera? Dlaczego to mężczyźni są lepszymi sushi masterami?
W ostatnim czasie polski rynek zalewa fala sztucznych miodów. Kupienie prawdziwego produktu staje się coraz trudniejsze. Zdarza się, że sami pszczelarze mieszają prawdziwy miód z tym sztucznym. Jak sprawdzić, czy miód, który kupiliśmy jest prawdziwy? Jaki smak powinien mieć prawdziwy miód? I jakie właściwości ma miód zwany też płynnym złotem? W Dzień Dobry TVN opowiedział o tym Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Piotr Kucharski, który na kuchenny warsztat wziął makaron. Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak sałatka makaronowa z wędzonym boczkiem, sałatka z cukinią i brzoskwiniami czy makaron z pomidorkami koktajlowymi. Piotr zdradził też, jak prawidłowo ugotować makaron al dente.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziły dziś prawdziwe pasjonatki kulinarne. Nasze studio odwiedziła Anna Starmach i Iza Czyszczoń, uczestniczka programu Masterchef. 17-latka ze względu na wiek nie mogła przejść do drugiego etapu programu. Deser przygotowany przez nastolatkę tak bardzo zasmakował Michelowi Moranowi, że zaprosił Izę do swojej restauracji! W kuchni Dzień Dobry TVN Panie przygotowały potrawy na bazie borówek. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak kaczka w sosie borówkowym, tarta z borówkami czy torcik bezowy.
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy szefa kuchni i jurora w programie Master Chef Michela Moran. Przygotował dla nas pyszne dania z jeżyn i brzoskwiń: delikatny krem mascarpone z jeżynami, zupę z brzoskwiń i jeżyn ze świeżą miętą oraz pierś z kaczki z brzoskwinią. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Galiński przygotował aromatyczne potrawy z produktów przywiezionych prosto z jego mazurskiego ekologicznego gospodarstwa. Na stole pojawiły się: zupa krem z cukinii podawana z grillowaną kanapką z pomidorami, czosnkiem i konserwowaną cukinią; tarta z burakami i serem owczym oraz sałatka z pieczonych buraków i białej fasoli. Smacznego!