Rozgrzewająca kuchnia Polana

Zupa z pietruszki, gruszek i boczku, zapiekanka z makaronu, kapusty i ryby oraz gruszki zapiekane w śmietanie i wanilii! Mimo kontuzji Andrzej Polan, jak zwykle, wspiął się na kulinarne szczyty i uraczył nas pysznymi, rozgrzewającymi daniami. Polecamy jego przepisy!

Zupa z pietruszki, gruszek i boczku

Składniki:

200 g boczku wędzonego w plastrach

100 ml śmietanki Łaciata 36%

curry, pieprz, sól

4 pietruszki

włoszczyzna

3 ziemniaki

100 g masła

sok z cytryny

5 gruszek

por

Przygotowanie: Włoszczyznę obieramy i gotujemy szybki bulion. Ziemniaki, pietruszkę i gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło i na gorące wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, chwile smażymy i dodajemy gruszki oraz curry. Po chwili zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie po około 30 minutach miksujemy wszystko na krem i w trakcie dodajemy śmietankę Łaciata. Na papier pergaminowy wykładamy plastry gruszek, posypujemy pokrojonymi w cienkie paski boczkiem i porami, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy. Zupę podajemy z gruszkami z piekarnika w boczku i porach.

Zapiekanka z makaronu, kapusty i ryby

Składniki:

3 łyżeczki musztardy francuskiej

400 ml śmietanka Łaciata 18%

opakowanie makaronu

połowa główki kapusty

cebula

100 g szynki wędzonej

100 g sera mozzarella

800 gram łososia

pieczywo tostowe

pomarańcza

szczypiorek

2 gruszki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy troszkę krócej niż czas podany na opakowaniu. Na maśle przesmażamy cebule, dodajemy pokrojona kapustę, gruszki pokrojone w cienkie paski. Smażymy. Dodajemy śmietankę Łaciata, skórkę z pomarańczy, sól, pieprz do smaku. Na koniec dodajemy musztardę. Połowę sosu łączymy z makaronem i dodajemy ser mozzarella. Rybę oprószamy solą i pieprzem i przesmażamy na patelni. Układamy na makaron i zalewamy pozostałym sosem, posypujemy pokrojona w kostkę szynką i pieczywem tostowym. Wstawiamy do zapieczenia. Przed podaniem posypujemy wszystko szczypiorkiem.

Gruszki zapiekane w śmietanie i wanilii

Składniki:

pół szklanki mąki pszennej lub orkiszowej

250 ml śmietanka Łaciata 30%

chałka lub ciasto drożdżowe

100 g suszonej żurawiny

cukier wanilinowy

pół szklanki cukru

250 ml mleka

2 laski wanilii

6 gruszek

4 jajka

masło

sól

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy mąką. Mleko łączymy ze śmietanką Łaciata, wanilią, cukrem, jajkami, solą. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i dzielimy na ósemki. Układamy na blaszce, pomiędzy kładziemy kawałki chałki i zalewamy wszystko sosem ze śmietanki. Posypujemy żurawiną i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni na około 30 minut. Ciasto podajemy ze śmietanką ubitą z cukrem wanilinowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości