Zupa z pietruszki, gruszek i boczku
Składniki:
200 g boczku wędzonego w plastrach
100 ml śmietanki Łaciata 36%
curry, pieprz, sól
4 pietruszki
włoszczyzna
3 ziemniaki
100 g masła
sok z cytryny
5 gruszek
por
Przygotowanie: Włoszczyznę obieramy i gotujemy szybki bulion. Ziemniaki, pietruszkę i gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło i na gorące wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, chwile smażymy i dodajemy gruszki oraz curry. Po chwili zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie po około 30 minutach miksujemy wszystko na krem i w trakcie dodajemy śmietankę Łaciata. Na papier pergaminowy wykładamy plastry gruszek, posypujemy pokrojonymi w cienkie paski boczkiem i porami, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy. Zupę podajemy z gruszkami z piekarnika w boczku i porach.
Zapiekanka z makaronu, kapusty i ryby
Składniki:
3 łyżeczki musztardy francuskiej
400 ml śmietanka Łaciata 18%
opakowanie makaronu
połowa główki kapusty
cebula
100 g szynki wędzonej
100 g sera mozzarella
800 gram łososia
pieczywo tostowe
pomarańcza
szczypiorek
2 gruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy troszkę krócej niż czas podany na opakowaniu. Na maśle przesmażamy cebule, dodajemy pokrojona kapustę, gruszki pokrojone w cienkie paski. Smażymy. Dodajemy śmietankę Łaciata, skórkę z pomarańczy, sól, pieprz do smaku. Na koniec dodajemy musztardę. Połowę sosu łączymy z makaronem i dodajemy ser mozzarella. Rybę oprószamy solą i pieprzem i przesmażamy na patelni. Układamy na makaron i zalewamy pozostałym sosem, posypujemy pokrojona w kostkę szynką i pieczywem tostowym. Wstawiamy do zapieczenia. Przed podaniem posypujemy wszystko szczypiorkiem.
Gruszki zapiekane w śmietanie i wanilii
Składniki:
pół szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
250 ml śmietanka Łaciata 30%
chałka lub ciasto drożdżowe
100 g suszonej żurawiny
cukier wanilinowy
pół szklanki cukru
250 ml mleka
2 laski wanilii
6 gruszek
4 jajka
masło
sól
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy mąką. Mleko łączymy ze śmietanką Łaciata, wanilią, cukrem, jajkami, solą. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i dzielimy na ósemki. Układamy na blaszce, pomiędzy kładziemy kawałki chałki i zalewamy wszystko sosem ze śmietanki. Posypujemy żurawiną i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni na około 30 minut. Ciasto podajemy ze śmietanką ubitą z cukrem wanilinowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN