Mini fritatty z cukinią
Składniki:
1 mała cukinia – 300 g
5 jajek klasy wagowej M – 255 g
ser parmezan(starty na tarce) – 30 g
3 czubate łyżki śmietany 12 % tł. – 66 g
3 łyżki posiekanego szczypiorku – 15 g
3 łyżki posiekanej natki pietruszki – 15 g
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wartości odżywcze w całym daniu (6 porcji):
Energia – 642 kcal
WW – 1,1
WBT – 6
IG – 8,7
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia – 107 kcal
WW – 0,18
WBT – 1
IG – 8,7
Pęczakotto z kurkami
Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak – 180 g
500 ml bulionu warzywnego
1 szalotka – 30 g
2 ząbki czosnku – 10 g
1 szklanka kurek – 120 g
2 łyżki tartego parmezanu – 16 g
1 łyżeczka oliwy truflowej – 5 g
1 łyżka masła – 20 g
1 łyżka natki pietruszki – 6 g
Sól
Pieprz
Wartości odżywcze w całym dniu (3 porcje po około 250 g)
Energia – 1131 kcal
WW – 13,5
WBT – 5,7
IG – 24,6
Wartości odżywcze w 1 porcji (około 250 g)
Energia – 377 kcal
WW – 4,5
WBT – 1,9
IG – 24,6
Batoniki z musli
Składniki:
200 g płatków owsianych górskich
100 g otrębów żytnich
50 g siemienia lnianego
50 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
6 suszonych daktyli
50 g orzechów laskowych
50 g wiórków kokosowych
3 łyżki masła
3 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki praż przez chwilę na suchej patelni, następnie dodaj masło i smaż do czasu, aż się z nimi dokładnie połączy. W osobnym garnku roztop syrop z agawy, aż stanie cię całkowicie płynny i dolej go do musli, starannie mieszając. Gotową mieszankę przełóż do keksówki wyłożonej folią aluminiową albo papierem do pieczenia i odczekaj aż wystygnie. Pokrój placek na porcje i wstaw do lodówki na około 30 min., do całkowitego zastygnięcia.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia - 100 kcal
WW – 1,5
WBT – 0,4
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN