Batoniki z musli dla cukrzyków

Zwycięzca MasterChefa Damian Kordas od dzieciństwa choruje na cukrzycę. Z tego też powodu musi zdrowo się odżywiać i tak komponować posiłki, aby unikać nagłych skoków cukru we krwi. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania odpowiednie dla diabetyków: mini fritatty z cukinią, pęczakotto z kurkami oraz batoniki z musli.

Mini fritatty z cukinią

Składniki:

1 mała cukinia – 300 g

5 jajek klasy wagowej M – 255 g

ser parmezan(starty na tarce) – 30 g

3 czubate łyżki śmietany 12 % tł. – 66 g

3 łyżki posiekanego szczypiorku – 15 g

3 łyżki posiekanej natki pietruszki – 15 g

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Wartości odżywcze w całym daniu (6 porcji):

Energia – 642 kcal

WW – 1,1

WBT – 6

IG – 8,7

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia – 107 kcal

WW – 0,18

WBT – 1

IG – 8,7

Pęczakotto z kurkami

Składniki:

1 szklanka kaszy pęczak – 180 g

500 ml bulionu warzywnego 

1 szalotka – 30 g

2 ząbki czosnku – 10 g

1 szklanka kurek – 120 g

2 łyżki tartego parmezanu – 16 g

1 łyżeczka oliwy truflowej – 5 g

1 łyżka masła – 20 g

1 łyżka natki pietruszki – 6 g

Sól

Pieprz 

Wartości odżywcze w całym dniu (3 porcje po około 250 g)

Energia – 1131 kcal

WW – 13,5

WBT – 5,7

IG – 24,6 

Wartości odżywcze w 1 porcji (około 250 g)

Energia – 377 kcal

WW – 4,5

WBT – 1,9

IG – 24,6

Batoniki z musli

Składniki:

200 g płatków owsianych górskich

100 g otrębów żytnich

50 g siemienia lnianego

50 g pestek słonecznika

50 g pestek dyni

6 suszonych daktyli

50 g orzechów laskowych

50 g wiórków kokosowych

3 łyżki masła

3 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki praż przez chwilę na suchej patelni, następnie dodaj masło i smaż do czasu, aż się z nimi dokładnie połączy. W osobnym garnku roztop syrop z agawy, aż stanie cię całkowicie płynny i dolej go do musli, starannie mieszając. Gotową mieszankę przełóż do keksówki wyłożonej folią aluminiową albo papierem do pieczenia i odczekaj aż wystygnie. Pokrój placek na porcje i wstaw do lodówki na około 30 min., do całkowitego zastygnięcia.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia - 100 kcal

WW – 1,5

WBT – 0,4

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!