Ruszyła 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizuje w nim dwanaście restauracji z całego kraju. Organizatorka Edyta Brykała i kucharz Mikołaj Rey odwiedzili kolejne miejsca. Czy szefowie kuchni zaskoczyli naszych smakoszy swoją kreatywnością? Co w zasmakowało im najbardziej?
Sezon na szparagi trwa. Postanowił wykorzystać to Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował szapragi na kilka sposobów, między innymi kremową zupę i sałatkę z sosem szparagowym. Jak wybrać dobre szparagi? Dlaczego białe szparagi powinny być jak najgrubsze? Czy przy zielonych również stosować tę samą zasadę? I najważniejsze - jak obierać szparagi?
Czy boczniak zdetronizuje pieczarkę? Może tak się stanie, bo coraz więcej Polaków przekonuje się do tego smacznego i zawierającego wiele pożytecznych dla zdrowia minerałów grzyba. Nasz kulinarny smakosz i podróżnik Mikołaj Rey wybrał się do gospodarstwa rolnego w Woli Łaskiej zajmującego się uprawą boczniaka. Zobaczcie, jak uprawia się boczniaki i dlaczego potrzebna jest do tego słoma! Kto ma ochotę na tartę z boczniaków?
Jak zrobić idealny sernik? Tę wiedzę posiada Beata Kartowicz, która wraz ze swoją córką przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszny tradycyjny sernik z bakaliami, sernik z brzoskwinią i sernik na zimno z marakują. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała smakołyki, do których przepisy zaczerpnęła z czasów PRL-u. Wówczas królowały takie słodkości, jak: blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego w toffi, czy lekkie, puszyste pianki. Aż ślinka cieknie! ;)
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN duet: Andrzej Polan i Ewa Kasprzyk! Wspólnie przygotowali trzy pyszne dania na bazie makaronu: spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce, penne z fasolką szparagową, świeżym cząbrem i mozzarellą i farfalle w pomidorach z pieca. Smacznego!
"Nic tak nie oczyszcza organizmu jak pokrzywa! Zalecana jest przede wszystkim dla tych, którzy mają anemię, są osłabieni i potrzebują wzmocnienia. Więc jest dla każdego!". Agnieszka Maciąg opowiedziała nam dzisiaj O dobroczynnych właściwościach pokrzyw oraz o tym jak je zbierać i jak przygotować z nich pyszne dania! Smacznego!
To już 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizuje w nim dwanaście zespołów pod wodzą szefów kuchni, reprezentujących dwanaście restauracji z całego kraju. Do tej pory goście Dzień Dobry TVN: organizatorka Edyta Brykała i Mikołaj Rey odwiedzili trzy. Jak wyglądają poszczególne etapy konkursu? Kim są "tajemniczy klienci"? Kto ocenia restauracje, które weszły do finałowej dwunastki?
Szczaw najczęściej kojarzy się nam z zupą szczawiową. Ale ze szawiu można też zrobić tartę i sos do kotletów jajecznych. Andrzej Polan zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN, że szczaw doskonale komponuje się z kozim serem. Czy wiecie, dlaczego szczaw powinno się łączyć z nabiałem? Polecamy Wam przepisy Mistrza Polana!
Daria Ładocha zachęca do tego, by przygotowywać dzieciom potrawy z roślin strączkowych, bo są bardzo zdrowe i zawierają dużo wapnia. Jak je gotować, by nie były ciężkostrawne? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria przygotowała kotlety z soczewicy, pastę z ciecierzycy, wiosenna zupę z bobem i groszkiem oraz makaron z boczkiem i brokułami. Skorzystajcie z jej przepisów!
Z początkiem maja na straganach pojawił się rabarbar. Warzywo ma swoje zastosowanie nie tylko w przypadku ciast i deserów. Nowalijkę można przygotować również na słono. Przekonał się o tym nasz smakosz Mikołaj Rey. Rabarbar nie tylko dobrze smakuje. Ma także wiele wartości odżywczych. Jakich? Dlaczego w USA rabarbar jest uchodzi za owoc? Dlaczego rabarbaru nie powinny jeść osoby mające problemy z nerkami? O tym opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.
Jak powinniśmy przechowywać truskawki? Jak i kiedy należy je myć? Anna Starmach zdradziła w Dzień Dobry TVN kilka swoich przepisów na truskawki. Zobaczcie, jak zrobić tartę z truskawkami i mango, sandwicha z truskawkami, chłodnik truskawkowy i sernik z truskawkami. Zapewniamy, że wszystko jest pyszne!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Odeta Moro przygotowali propozycje dań, które można zaserwować podczas wiosennego śniadania: kaszę jaglaną na dwa sposoby, truskawkowo-ziołową herbatę, gryczane pancakes z rabarbarem i spaghetti z botwinki z kozim serem i jajkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Martin Gimenez Castro i jego żona Marta Mazur przygotowali dania kuchni argentyńskiej. Obok steków na stole pojawiły się: żabnica ze szparagami oraz sałatka eko z krewetkami.
Andrzej Polan zdradza Wam swoje ulubione przepisy! Zobaczcie, jak robi się charlotte z truskawkami i syropem z czarnego bzu i śmietanką, szparagi zielone w serze dojrzewającym ze śmietanką i kolorowymi warzywami oraz knedle z rabarbarem i śmietanką. Nie będą to jednak zwykle knedle! Bo te Andrzej Polan przygotowuje z ciasta zaparzanego.
Czosnek niedźwiedzi to roślina nieco zapomniana, dziko rosnąca. Od czosnku pospolitego różni go to, że ma w sobie więcej siarki. Jest przez to skuteczniejszy niż czosnek zwyczajny. Skąd nazwa rośliny? Czy czosnek daje siły? W jakiej formie jest on jadalny? I co możemy przyrządzić z czosnku niedźwiedziego? Mikołaj Rey o swoim kolejnym kulinarnym podboju opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN.
Zioła nadają potrawom charakteru. Nie tylko tym wytrawnym, bo pasują również do słodkich ciast. Gdzie najlepiej kupować i jak pielęgnować zioła, by nie straciły wartości odżywczych? Swoimi sposobami podzielił się Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował między innymi, zupę ze szparagów z koperkiem, szałwiowego kurczaka, sałatkę z glazurowanych warzyw z sosem ziołowym, rozmarynowe kruche ciasto, marynowane truskawki z cukrem miętowy oraz aromatyzowane oliwy.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka lekkich dań przygotowała, pod czujnym okiem Andrzeja Polana, młoda mama - Ola Szwed. Smacznego!
Melanzane alla Parmigiana, torta al testo i fragole con aceto balsamico czyli włoska kuchnia na dzień dobry! Naszym gościem była dziś Monika Mariotti. Czy bardziej czuje się Polką czy Włoszką i czy poza aktorstwem i gotowaniem ma jeszcze jakieś inne pasje?
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka trzeciej edycji MasterChef Samar Khanafer przygotowała manouche (w arabskiej transkrypcji man2ouche; czyt. „manaisz”). Jest to ciasto przypominające pizzę z dodatkiem za’ataru, sera halloumi (jebneh) lub keshku. W Libanie manouche jada się głownie na śniadanie i w porze obiadowej.
Tomasz Jakubiak i Katarzyna Olbińska przepędzają chmury i rozpoczynają długi majowy weekend od wielkim grillowaniem. Co dziś wrzucą na ruszt? Bez czego nasz kucharz nie wyobraża sobie grilla? Czy mięso przed grillowaniem należy marynować?
Daria Ładocha postanowiła udowodnić, że kuchnia bezglutenowa wcale nie musi być droga. By nie nadszarpnąć naszej kieszeni, blogerka kulinarna wykorzystała tańsze rozwiązania. W ten sposób w kuchni Dzień Dobry TVN powstały takie dania jak, ryżowa zapiekanka z warzywami, pstrąg pieczony z warzywami, barszcz ukraiński z ciecierzycą, a na deser czekoladowe kule. Pychota!
Dziś w naszej kuchni Mikołaj Rey, który postanowił przygotować pasty do chleba. Spod jego ręki wyszły takie smakołyki jak: tapenade z czarnych oliwek, pasta migdałowo szafranowa, pasta z Chorizo, riletty z tuńczyka czy hummus.
W kuchni Dzień Dobry TVN królował Piotr Kucharski, który przygotował dla nas włoskie przystawki. Na stole pojawiły się: sałatka mini Caprese, zielone szparagi z parmezanem, caponata, crostini i focaccia z cebulą. Smacznego!
Szparagi zawierają m.in.: kwas foliowy, błonnik, asparaginę, która wspomaga pracę nerek i glutation, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale też pomaga wątrobie w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Szparagi są także skutecznym afrodyzjakiem. W jakiej postaci powinno się je spożywać? Jak przygotować szparagi? Które szparagi trzeba obierać - białe czy zielone? I ile należy je gotować? Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy blogerkę kulinarną Agata Jędraszczak.
Paprykarze drożdżowe z rozmarynem, batony rabarbarowe oraz tortilla ze szparagami, młodym ziemniakiem i pomidorami - te przysmaki idealnie pasują do spontanicznego piknika majowego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je: Maja Hyży i Andrzej Polan.
Co zawsze wkładacie do koszyka, gdy wybieracie się na piknik? W Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przedstawiła kilka propozycji na dania piknikowe! Może znajdą się w waszym majówkowym menu? :)
Blogerka Marta Dymek postanowiła udowodnić, że burger wegetariański smakuje znacznie lepiej niż burger mięsny i wcale "nie musi być mizerny". Co powiecie na burgery z nadzieniem z batata, buraka i ciecierzycy?
W studiu Dzień Dobry TVN nasz smakosz Mikołaj Rey opowiedział, jak przygotować grzyby do zupy lub sosu. Dlaczego nie wolno ich myć? W jaki sposób prawidłowo ususzyć grzyby? Do czego je podawać? i z czym najlepiej smakują? Zobaczcie, jak zrobić dobrą i sycącą zupę grzybową!
Piotr Kucharski przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne potrawy dla najmłodszych. Co mogą jeść 6-miesięczne maluchy? Nasz kucharz proponuje między innymi: kleik ryżowy z konfiturą ze śliwek, zapiekankę ziemniaczano-warzywną i ryż z owocami. A dietetyk Anna Rzeszotek radzi, jak urozmaicić dietę dziecka.