W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i Odeta Moro przygotowali propozycje dań, które można zaserwować podczas wiosennego śniadania: kaszę jaglaną na dwa sposoby, truskawkowo-ziołową herbatę, gryczane pancakes z rabarbarem i spaghetti z botwinki z kozim serem i jajkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Martin Gimenez Castro i jego żona Marta Mazur przygotowali dania kuchni argentyńskiej. Obok steków na stole pojawiły się: żabnica ze szparagami oraz sałatka eko z krewetkami.
Andrzej Polan zdradza Wam swoje ulubione przepisy! Zobaczcie, jak robi się charlotte z truskawkami i syropem z czarnego bzu i śmietanką, szparagi zielone w serze dojrzewającym ze śmietanką i kolorowymi warzywami oraz knedle z rabarbarem i śmietanką. Nie będą to jednak zwykle knedle! Bo te Andrzej Polan przygotowuje z ciasta zaparzanego.
Czosnek niedźwiedzi to roślina nieco zapomniana, dziko rosnąca. Od czosnku pospolitego różni go to, że ma w sobie więcej siarki. Jest przez to skuteczniejszy niż czosnek zwyczajny. Skąd nazwa rośliny? Czy czosnek daje siły? W jakiej formie jest on jadalny? I co możemy przyrządzić z czosnku niedźwiedziego? Mikołaj Rey o swoim kolejnym kulinarnym podboju opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN.
Zioła nadają potrawom charakteru. Nie tylko tym wytrawnym, bo pasują również do słodkich ciast. Gdzie najlepiej kupować i jak pielęgnować zioła, by nie straciły wartości odżywczych? Swoimi sposobami podzielił się Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował między innymi, zupę ze szparagów z koperkiem, szałwiowego kurczaka, sałatkę z glazurowanych warzyw z sosem ziołowym, rozmarynowe kruche ciasto, marynowane truskawki z cukrem miętowy oraz aromatyzowane oliwy.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka lekkich dań przygotowała, pod czujnym okiem Andrzeja Polana, młoda mama - Ola Szwed. Smacznego!
Melanzane alla Parmigiana, torta al testo i fragole con aceto balsamico czyli włoska kuchnia na dzień dobry! Naszym gościem była dziś Monika Mariotti. Czy bardziej czuje się Polką czy Włoszką i czy poza aktorstwem i gotowaniem ma jeszcze jakieś inne pasje?
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka trzeciej edycji MasterChef Samar Khanafer przygotowała manouche (w arabskiej transkrypcji man2ouche; czyt. „manaisz”). Jest to ciasto przypominające pizzę z dodatkiem za’ataru, sera halloumi (jebneh) lub keshku. W Libanie manouche jada się głownie na śniadanie i w porze obiadowej.
Tomasz Jakubiak i Katarzyna Olbińska przepędzają chmury i rozpoczynają długi majowy weekend od wielkim grillowaniem. Co dziś wrzucą na ruszt? Bez czego nasz kucharz nie wyobraża sobie grilla? Czy mięso przed grillowaniem należy marynować?
Daria Ładocha postanowiła udowodnić, że kuchnia bezglutenowa wcale nie musi być droga. By nie nadszarpnąć naszej kieszeni, blogerka kulinarna wykorzystała tańsze rozwiązania. W ten sposób w kuchni Dzień Dobry TVN powstały takie dania jak, ryżowa zapiekanka z warzywami, pstrąg pieczony z warzywami, barszcz ukraiński z ciecierzycą, a na deser czekoladowe kule. Pychota!
Dziś w naszej kuchni Mikołaj Rey, który postanowił przygotować pasty do chleba. Spod jego ręki wyszły takie smakołyki jak: tapenade z czarnych oliwek, pasta migdałowo szafranowa, pasta z Chorizo, riletty z tuńczyka czy hummus.
W kuchni Dzień Dobry TVN królował Piotr Kucharski, który przygotował dla nas włoskie przystawki. Na stole pojawiły się: sałatka mini Caprese, zielone szparagi z parmezanem, caponata, crostini i focaccia z cebulą. Smacznego!
Szparagi zawierają m.in.: kwas foliowy, błonnik, asparaginę, która wspomaga pracę nerek i glutation, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale też pomaga wątrobie w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Szparagi są także skutecznym afrodyzjakiem. W jakiej postaci powinno się je spożywać? Jak przygotować szparagi? Które szparagi trzeba obierać - białe czy zielone? I ile należy je gotować? Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy blogerkę kulinarną Agata Jędraszczak.
Paprykarze drożdżowe z rozmarynem, batony rabarbarowe oraz tortilla ze szparagami, młodym ziemniakiem i pomidorami - te przysmaki idealnie pasują do spontanicznego piknika majowego. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je: Maja Hyży i Andrzej Polan.
Co zawsze wkładacie do koszyka, gdy wybieracie się na piknik? W Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przedstawiła kilka propozycji na dania piknikowe! Może znajdą się w waszym majówkowym menu? :)
Blogerka Marta Dymek postanowiła udowodnić, że burger wegetariański smakuje znacznie lepiej niż burger mięsny i wcale "nie musi być mizerny". Co powiecie na burgery z nadzieniem z batata, buraka i ciecierzycy?
W studiu Dzień Dobry TVN nasz smakosz Mikołaj Rey opowiedział, jak przygotować grzyby do zupy lub sosu. Dlaczego nie wolno ich myć? W jaki sposób prawidłowo ususzyć grzyby? Do czego je podawać? i z czym najlepiej smakują? Zobaczcie, jak zrobić dobrą i sycącą zupę grzybową!
Piotr Kucharski przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne potrawy dla najmłodszych. Co mogą jeść 6-miesięczne maluchy? Nasz kucharz proponuje między innymi: kleik ryżowy z konfiturą ze śliwek, zapiekankę ziemniaczano-warzywną i ryż z owocami. A dietetyk Anna Rzeszotek radzi, jak urozmaicić dietę dziecka.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach wyczarowała pyszności z rzodkiewką i szczypiorkiem: kaszę gryczaną z rzodkiewką, pomidorowe tosty francuskie, Spring Roolsy i sałatkę wiosenną. Smacznego!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan opowiedział nam o zaletach spożywania otrąb owsianych. Zastanawiacie się, jak wkomponować otręby w codzienną dietę? Polecamy przepisy Andrzeja!
Niegdyś bardzo popularny, dziś praktycznie zapomniany, olej konopny wraca do kuchni! Agnieszka Maciąg zaproponowała dziś kilka przepisów na dania z dodatkiem tego oleju! Jak smakuje, jakie ma działanie i czy jego spożywanie jest w Polsce legalne? Zobaczcie!
W kuchni Dzięń Dobry TVN zdrowo i kolorowo. Ambasadorowie akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka przygotowali pyszne dania, w których główną rolę odgrywają owoce i warzywa. Na stole pojawiły się: kurczę duszone z kolorowymi warzywami, kotlety z dorsza z ogórkiem, kalarepką i jabłkiem oraz naleśniki z kapustą, jabłkami i serem.
On jest raperem, który lubi gotować, a ona szefową kuchni. Piotr "Vienio" Więcławski i Ada Marczewska, autorzy kulinarnego show "Ślinotok", emitowanego w Kuchni +, urzędują dziś w kuchni Dzień Dobry TVN. Kogo będą zapraszać do swojego programu? I co dobrego ugotowali wspólnie z dzieciakami z warszawskiej Pragi? Próbowaliście kiedyś jeść liście z rzodkiewki? Co Vienio ugotował dla Ani Kalczyńskiej z okazji jej urodzin?
Blogerka kulinarna Daria Ładocha proponuje kilka mięsnych propozycji dla małych niejadków. Mięso to białko, czyli budulec. Daria przygotowała kilka ekspresowych potraw, między innymi, kotleciki z indyka na parze w sosie pomidorowym, polędwiczki wieprzowe z jabłkami i cynamonem, ekspresowe kurczaki pieczone w sosie warzywnym i makaron z mini koftami wołowymi i warzywami. Skorzystajcie z jej przepisów!
Jak rozpoznać dobry olej? Dlaczego naturalny olej rzepakowy ma kolor brązowy? Olej powinien być tłoczony na zimno czy na ciepło? Czy jest zdrowy? Do czego można stosować olej tłoczony na zimno? Czy nadaje się do smażenia? O właściwościach "rzepakowego złota" w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział smakosz Mikołaj Rey.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, a wraz z nim jedna z bohaterek "Ugotowanych" - Kazimiera Szczuka. Oprócz niej w programie wystąpili: Magda Steczkowska, Piotr Najsztub i Jacob. W naszym studiu Kazimiera przyglądała się temu, co z zacięciem przygotowywał Piotr. W ten sposób powstały takie pyszności jak: gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, wiosenna zupa z nowalijek, polędwiczki wieprzowe na wiosennej sałatce czy truskawkowo-rabarbarowy Cobbler.
W kuchni Dzień Dobry TVN królował najbardziej znany w Polsce mim komiczny Ireneusz Krosny. Przygotował u nas: sernik i zapiekanki. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Todorczuk Perchuć i Andrzej Polan przygotowali smaczne dania, w którym główną rolę odgrywa śmietanka. Na stole pojawiły się: tarta z dymki, porów, suchej krakowskiej i śmietanki, risotto śmietankowe z kalafiorem białym i zielonym (idealne do ryby) oraz truskawki w sosie śmietankowym. Smacznego!
Każdy obiad w wykonaniu Andrzeja Polana to, zdaniem Doroty Wellman, obiad świąteczny. Co tym razem zaserwuje nam mistrz Polan? Zakręcone potrawy... dosłownie! Skorzystajcie z jego przepisów na: roladę mięsna z botwinką, mozzarellą, koprem i kaszą, roladę serową z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem oraz roladę bezową z rabarbarem. Którą z rolad przygotujecie w ten weekend na obiad?
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha, blogerka kulinarna i miłośniczka tajskiej kuchni, podpowiada jak przygotować proste i niedrogie posiłki dla dzieci. Takimi daniami, które dzieci chętnie zjedzą, są: kopytka w sosie kalarepkowym, kopytka z cynamonem i cukrem oraz kopytka z kurczakiem w brzoskwiniach, bo dzieci bardzo lubią kopytka. Daria Ładocha nie byłaby sobą, gdyby nie przemyciła w potrawach dla dzieci trochę warzyw. Dlatego zachęca do przygotowania zupy-kremu z pieczonych warzyw korzeniowych oraz kukurydzianych placków. Smacznego!