Jajka w pomidorach
SKŁADNIKI (dla 2–4 osób):
4 jajka
6 pomidorów (poza sezonem 1 puszka pomidorów pelati)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
szczypta słodkiej i ostrej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
1. Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów, obierz je.
2. Obrane pomidory pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój.
4. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę oraz słodką i ostrą paprykę. Dopraw solą i pieprzem.
5. Po chwili dodaj pomidory, całość wymieszaj, duś na średnim ogniu mniej więcej 10 minut (abyczęść wody z pomidorów wyparowała i sos stał się gęstszy).
6. Łyżką zrób w sosie 4 niewielkie wgłębienia, do których wbijaj pojedynczo jajka.
7. Patelnię przykryj i duś potrawę około 5 minut.
8. Po tym czasie delikatnie przełóż jajka z pomidorami na talerze, podawaj z pietruszką.
Spaghetti z pulpecikami mięsnymi
SKŁADNIKI (dla 3–4 osób)
300 g mielonego mięsa wołowego
250 g makaronu spaghetti
400 ml przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)
½ dużej cebuli lub 1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 małe jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka bułki tartej
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Natkę pietruszki posiekaj.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój (możesz zetrzeć je na tarce).
3. Przełóż je do dużej miski, dodaj natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko oraz mięso. Przypraw solą i pieprzem.
4. Całość wymieszaj rękoma.
5. Z masy mięsnej formuj małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego w łupince).
6. Na patelni rozgrzej oliwę, ostrożnie kładź pulpeciki, smaż około 2–3 minuty z każdej strony, aby się przyrumieniły.
7. Na patelnię wlej przecier pomidorowy (uważaj, może pryskać).
8. Gotuj na małym ogniu około 10–15 minut.
9. W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Wrzuć makaron – czas gotowania jest podany na opakowaniu.
10. Ugotowany makaron odcedź, przełóż na talerze, dodaj pulpeciki i polej sosem. Posyp parmezanem, a jeśli lubisz – również natką pietruszki.
Jajka faszerowane
SKŁADNIKI (dla 2–4 osób) :
4 jajka
2 łyżeczki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła do smażenia
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Do niewielkiego rondelka włóż umyte jajka, nalej zimnej wody tak, aby je przykryła. Podgrzewaj na małym ogniu, a gdy woda zacznie się gotować, odczekaj 10 minut, po tym czasie jajka są ugotowane na twardo. Odlej wrzątek i zalej jajka zimną wodą, żeby się nie poparzyć.
2. Dużym nożem przekrój jajka na pół (nie ściągając skorupki).
3. Łyżeczką wyciągnij wnętrze jajek (białko + żółtko), przełóż je do miski (nie wyrzucaj skorupek!) i rozdrobnij widelcem.
4. Do miski dodaj śmietanę, szczyptę soli i pieprzu, szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.
5. Farszem jajecznym wypełnij skorupki jajek.
6. Jajka obsyp na wierzchu bułką tartą (lekko przyklep łyżeczką, aby dobrze się przykleiła).
7. Na patelni rozgrzej masło, smaż jajka kilka minut, aż bułka tarta się zarumieni, a wnętrze jajek zagrzeje!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN