Ciasto maślane
Składniki:
200 ml mleka
20 g drożdży
5 żółtek
4 łyżki cukru
500 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
120 g masła
Przygotowanie:
W mleku rozpuścić drożdże. Dodać żółtka i cukier. Dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę i sól, lekko zagnieść. Dodawać partiami masło ciągle zagniatając.
Zagniatać całość tak długo aż masło wchłonie się w ciasto.
Ciasto może się kleić - najlepiej wtedy lekko podsypać mąką.
Ciasto przełożyć do misy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godz.
Śniadaniowe bułeczki „Pluszki”
Składniki:
Ciasto maślane
Farsz serowy
200 g twarogu
5 łyżek mleka
2 łyżki cukru
200 g mrożonych jagód
Farsz cynamonowy
4 łyżki rozpuszczonego masła
6 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu
Przygotowanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrąg. Połowę okręgów posypać twarogiem wymieszanym z mlekiem i cukrem. Na twarogu ułożyć jagody. Zwinąć w ruloniki, na środku zrobić nacięcia wzdłuż i przez środek przełożyć końce ruloników. Drugą część placuszków posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zrolować i powtórzyć czynności jak z poprzednim farszem. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut następnie piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 20-25 min.
Smażone ciasto z kurczakiem po afrykańsku
Składniki:
Połowa porcji ciasta maślanego
Olej do smażenia
Kurczak po afrykańsku
12 podudzi z kurczaka
500 ml wywaru warzywnego
250 g masła orzechowego
3 łyżki oleju
3 łyżki posiekanego imbiru
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżeczki mielonych nasion kolendry
3 łyżeczki mielonego kminu
2 liście laurowe
1-2 ostre papryczki chilli
3 duże marchewki
1 puszka krojonych pomidorów
Świeża kolendra
Cząstki limonki
Przygotowanie:
Masło orzechowe rozpuścić w ciepłym wywarze warzywnym.
W dużym garnku podsmażyć na oleju mięso z kurczaka. Po 15 min. dodać imbir, przyprawy i posiekaną papryczkę chilli.
Dodać marchewki pokrojone w duże kawałki i całość jeszcze chwilę przesmażyć.
Całość zalać bulionem wymieszanym z masłem orzechowym i dusić aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie dodać puszkę pomidorów.
W trakcie gdy kurczak się dusi w dużej patelni rozgrzać olej.
Z ciasta maślanego formować 10 cm płaskie placki i smażyć na głębokim oleju aż będą złocisto-brązowe.
Kurczaka podawać na plackach. Danie posypać posiekaną kolendrą i położyć cząstki limonki na wierzchu.
Wytrawne bułki serowo-orzechowe
Składniki:
Ciasto maślane
Nadzienie
2 cebule
1 łyżka masła
Sól i pieprz
200 g sera z niebieską pleśnią
100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto podzielić na 4 części.
Cebulę pokroić drobno i poddusić na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Cebula musi być uduszona aż będzie bardzo miękka.
Ciasto rozwałkować na prostokąty o bokach około 15x20 cm.
Posypać pokruszonym serem, orzechami i podduszoną cebulą.
Zrolować bardzo dokładnie żeby nadzienie „wtopiło” się w ciasto.
Każdy kawałek ciasta zwinąć w ślimaka i ułożyć ciasno obok siebie w dużej tortownicy.
Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez około 40 min.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN