Jakie potrawy można przygotować z liści winogron? Jak kisić liście winogron? A jak smakują blanszowane liście i jakie są ich właściwości odżywcze? Mikołaj Rey, nasz odkrywca smaków, szczególnie poleca gołąbki w liściach winogron. Lubicie gołąbki?
David Gaboriaud i jego francuska kuchnia na Święto Trzech Króli. Skorzystajcie z przepisów na: roladki z chlebem tostowym, szynkę i pesto z suszonych pomidorów, sałatkę z roszponki z wędzonej piersi kaczki i pierożki z kozim serem na ciepło oraz ciasto trzech króli.
Po świątecznym przejedzeniu najlepsza będzie lekka kuchnia warzywna Anny Starmach. Skorzystajcie z jej przepisów na: kolorowy koktajl, bardzo zieloną zupę, sałatkę z łososiem i pomarańczami oraz pieczone warzywa z kozim serem. Kto z Was ma już dosyć pasztetów, szynek, boczku i smażonego karpia? Czy to prawda, że Marcin Prokop chce w tym roku nauczyć się gotować?
Oprócz przygotowania kilku smacznych dań Daria i Alan opowiedzieli nam o akcji "Kup indeks".
Humus z warzywami i grissini, smażone pieczarki z czosnkiem, rozmarynowe oliwki, roladki z szynki parmeńskiej i rukoli, kremowy kozi ser z granatem i szczypiorkiem oraz czekoladowe cukierki czyli pyszne karnawałowe przekąski przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: Piotr Kucharski i Anna Piszczałka. Smacznego!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Zsófia Mautner, która na co dzień, prowadzi kulinarnego bloga oraz program kulinarny w węgierskiej telewizji. Jakie potrawy przygotowała specjalnie dla nas? Zobaczcie sami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Goździalska i Charles Daigneault przygotowali przekąski, które możecie podać podczas sylwestrowej domówki. Są to: ceviche z dorsza, quiche, muffinki czekoladowe, pikantne skrzydełka z sosem blue cheese, tartinki z krewetkami, tartinki z wędzonym łososiem i kawiorem tobiko oraz sałatka z polędwiczką wieprzową w sosie gorgonzola.
Dziś Mikołaj Rey był na obiedzie u króla Sobieskiego i królowej Marysieńki. Jak to możliwe? Dla nas to suma sumarum proste!:) Zobaczcie, jakie ryby podawano na królewskim stole?
Orientalne szaszłyki z kurczaka. Idealne na sylwestra. Piotr Kucharski zdradził, jak szybko i smacznie je przygotować. Jak marynować mięso, jakich przypraw dodać i jak ułożyć warzywa?
Śledziki doskonale nadają się na sylwestrową przekąskę. Jak je zrobić? O tym ekspert kulinarny Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski.
Piotr Kucharski pokazał widzom Dzień Dobry TVN, jak w łatwy i szybki sposób przygotować serowe paszteciki, które nadają się na sylwestrową przekąskę.
Orzechowe lizaki, kulki z mozarelli, łososiowe szaszłyki oraz ziemniaki faszerowane chili con carne - to propozycje Ani Starmach na przekąski, które można przygotować na domową imprezę. Czy zachwyciły prowadzących Dzień Dobry TVN Annę Kalczyńską i Roberta Kantereita?
Monika Mrozowska w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: risotto z quinoa, gołąbki z amarantusem i nori, koszyczki parmezanowe oraz sałatkę z goji i granatem, czyli przekąski idealne na sylwestra.
W kuchni Dzień Dobry TVN Grażyna Bober-Bruijn przygotowała wigilijne dania bezglutenowe: biszkopt cynamonowy, sałatkę z bobu i fasolki szparagowej, pieczone ziemniaki, pasztet z wątróbek oraz jabłko z owsianką. Smacznego!
"Na szlaku dragonów, w świątecznym klimacie, dziś serwatki nową odsłonę poznacie". Tak Mikołaj Rey rozpoczął swoją kolejną podróż w poszukiwaniu nowych smaków. Tym razem trafił do Nagórza, gdzie Zofia Fryst pokazała mu, jak się robi polewkę nagórzańską, której głównym składnikiem jest serwatka. Czy serwatka od dawna wykorzystywana jest w ludowej kuchni?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował propozycje na świąteczne śniadanie. Na stole pojawiły się: pieczona szynka, suszone owoce w szynce, oszukane krokiety z barszczem i jajka zapiekane w bułkach. Smacznego!
W świątecznej kuchni Dzień Dobry TVN Ania Stramach, jurorka programu MasterChef przygotowała: karpia z warzywami korzeniowymi, krem z buraków z jabłkiem, tartę z kapustą i grzybami oraz wigilijny kompot z suszu. Smacznego!
Jaką kuchnię preferuje prof. Jerzy Bralczyk, a jaką, jego żona, dr Lucyna Kirwil? Gdzie spędzają święta i jakie dania można znaleźć na stole wigilijnym Bralczyków? Zobaczcie też co przygotowali dziś, wspólnie z Piotrem Kucharskim, w kuchni Dzień Dobry TVN!
Tradycyjnie na polskim stole wigilijnym powinny znaleźć się śledzie. Jak je zrobić? Radzi Karina z MasterChefa.
Burger z krokodyla, krewetki z Mozambiku z sosem szafranowym i lody bananowe z masłem orzechowym - to przysmaki, które dziś w naszej kuchni przygotowuje David Gaboriaud. Kto z Was ma ochotę na krewetki, lody bananowe, a kto na burgera z krokodyla? :-)
Pierniki to ulubione świąteczne ciastka Polaków. Mamy dla Was przepis na idealny, świąteczny i tradycyjny lukier do pierników. Zobaczcie.
Kandyzowaną skórkę pomarańczową, którą wykorzystuje się do świątecznych wypieków można kupić w sklepie. Tylko po co skoro można ją przygotować samemu w domu? Ania Starmach podpowiada, jak to zrobić.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziło rodzeństwo: Klaudia i Mikołaj Chamarczukowie. Przygotowali dania, z których Magda Gessler byłaby dumna. Na stole pojawiły się: pierogi ze szpinakiem polane sosem prawdziwkowym, zupa prawdziwkowa gotowana za swojskim mleku, grillowany filet z łososia zapiekany w naleśniku ze śmietaną i pesto bazyliowym oraz nutką soku z cytryny, a na deser: jabłko nadziewane musem z bananów, mango i orzechami włoskimi. Palce lizać!
Wężymord to inaczej skorzonera. Słowo pochodzi od włoskiego "scorzone", co oznacza czarnego jadowitego węża. Jakie warzywo kryje się pod tą groźną nazwą? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział poszukiwacz nowych smaków - Mikołaj Rey. Jaki smak ma wężymord i do jakich potraw pasuje?
Monika Mrozowska udowodniła w kuchni Dzień Dobry TVN, że potrawy świąteczne mogą być zdrowe i dostarczać nam wielu wartości odżywczych. Przygotowała: makowca z amarantusem, pasztet vege, boczniaka z komosą ryżową. Smacznego!
Święta Bożego Narodzenia i Sylwester tuż-tuż. Zastanawiacie się, co podać na stół? Mamy dla was propozycję. Kurczak faszerowany ryżem i suszonymi owocami, wołowina wellington, keks mięsny, pierniczki czekoladowe oraz ciasteczka orzechowe. Smacznie, pachnąco i domowo!
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zdradziła proste przepisy na świąteczne dania, które zachwycą Waszych gości. Oto one: karp z orzechami, krem z zielonego groszku, sernik w kieliszkach z wiśniami oraz deser z płynną czekoladą.
W kuchni Dzień Dobry TVN od rana krzątała się aktorka Katarzyna Bujakiewicz, która przygotowała: śledzie ze śliwkami, pierogi ze śliwkami i sernik żurawinowy! Są tu jacyś amatorzy śledzika? A Andrzej Polan nadzorował proces tworzenia śledzia:) A dziennikarkę Dzień Dobry TVN Kingę Burzyńską Kasia oprowadziła po swoim ukochanym Poznaniu.
Michał Kurek, bloger, uczestnik programu Ugotowani, oraz Joanna Jabłczyńska przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: penne z włoskimi orzechami, suszonymi pomidorami i kurczakiem, spaghetti alla norma oraz sałatkę z krewetkami i lekkimi warzywami. Smacznego!
W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Daria Ładocha przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN przepyszne dania z kasz: kaszę gryczaną z pieczonym burakiem, rukolą, kozim serem i pistacjami; kaszę durum z łososiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem pomarańczowym; sałatkę z „grubą” kaszą jęczmienną z awokado, granatem, ogórkiem i orzechami w sosie koperkowym oraz kokosowy deser z kaszy manny z żurawiną i musem malinowym.