Francuski deser czekoladowy

Amerykanka Susan Herrmann Loomis jest zakochana w kuchni francuskiej, mało tego - wyjechała do Francji, aby Francuzów uczyć gotowania ich narodowych potraw. My też mogliśmy się przekonać o jej mistrzostwie. W kuchni Dzień Dobry TVN jest przygotowała dla nas specjały znad Sekwany: sałatkę z klasycznym sosem winegret, muszle Michała w czekoladzie oraz jagnięcinę z cytryną, rozmarynem i pomidorkami cherry. Palce lizać!

Sałata z klasycznym sosem winegret

Składniki:

2 łyżeczki musztardy Dijon

4 łyżeczki octu z czerwonego wina

sól morska

3 łyżki stołowe łagodnego oleju, np. arachidowego

1 łyżka stołowa oliwy extra virgin

świeżo zmielony czarny pieprz

1 mały pęczek szczypiorku

zielona sałata

Muszle Michała w czekoladzie

Składniki:

1/2 szklanki mąki

szczypta drobnej soli morskiej

7,5 łyżek stołowych masła

150 g czekolady o zawartości kakao 52 proc.

150 g czekolady o zawartości kakao 70 proc.

6 dużych jaj

1 szklanka cukru waniliowego

2-3 łyżki stołowe cukru pudru

jadalne kwiaty do przyozdobienia, np. fiołki/bratki, pierwiosnki, niezapominajki

Jagnięcina z cytryną, rozmarynem i pomidorkami cherry

Składniki:

1-2 łyżki stołowe oliwy extra virgin

8 kotletów jagnięcych, każdy o wadze ok. 120 g

drobna sól morska

świeżo zmielony pieprz

1 czubata łyżka stołowa świeżych listków rozmarynu

24 pomidorki czereśniowe

1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z cytryny

kwiat solny

pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości