Grillowany lub pieczony łosoś w marynacie miodowej
Składniki:
4 filety z łososia (każdy po ok. 200 g)
2 łyżki miodu
3 łyżki soku z limonki
3 łyżki jasnego sezamu
1 łyżeczka drobno startego imbiru
6 łyżek sosu sojowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i wymieszaj. Włóż do niej łososia i marynuj ok. 30 min. Następnie rozgrzej piekarnik lub patelnie grillową i upiecz lub usmaż łososia uważając, by nie zrobił się suchy. Podczas pieczenia lub grillowania możesz posmarować go z wierzchu pozostałą marynatą.
Sałata z orzechami, gorgonzolą i truskawkami w miodowym sosie
Składniki:
garść liści szpinaku
garść rukoli
10 truskawek obranych z szypułek i przekrojonych na pół
100 g sera gorgonzola pokrojonego na mniejsze kawałki
garść orzechów laskowych utłuczonych w moździerzu na mniejsze kawałki
kilka czarnych oliwek
Sos:
1 łyżka oliwy
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki sosu umieść w słoiku i dokładnie wymieszaj. Na półmisku ułóż rukolę oraz szpinak. Dodaj truskawki, ser, orzechy oraz oliwki i polej sosem. Możesz podawać z grillowanym łososiem.
Pieczone jabłko z nadzieniem truskawkowo-miodowym
Składniki:
6 jabłek typu szara reneta lub antonówka
2 łyżki miodu
200 g mielonych migdałów
truskawki – można zastąpić malinami lub borówkami
garść żurawiny
garść orzechów włoskich
12 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszaj. Truskawki pokrój na mniejsze części. Na początku dodaj połowę zmielonych migdałów i sprawdź konsystencję. Nie powinna być sucha ani bardzo rzadka. Nastaw piekarnik na 180 st. C. Zetnij jabłkom kapelusze i wydrąż środek. Napełnij jabłka masą i przykryj kapeluszami. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym ok. 30 min.
Krewetki w sosie tamaryndowo-miodowym z ananasem
Składniki:
500 g dużych krewetek
2 łyżki cebuli posiekanej
1 łyżka czosnku smażonego
2 papryczki chili
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu tamaryndowego jasnego
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
garść kolendry do dekoracji
1 kubek ananasa pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
Umyj, oczyść i obierz krewetki z pancerzyków. Rozgrzej olej w woku i usmaż cebulę. Dodaj miód, wodę, sos tamaryndowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj krewetki, a następnie ananasa i smaż, aż będą gotowe. Przenieś na talerz i udekoruj usmażonym czosnkiem, chili i kolendrą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN