Sałata w miodowym sosie od Darii Ładochy

Miód jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy, dlatego Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała kilka propozycji dań, w których głównym składnikiem był właśnie miód. Na stole pojawiły się: grillowany lub pieczony łosoś w marynacie miodowej, sałata z orzechami, gorgonzolą i truskawkami w miodowym sosie, pieczone jabłko z nadzieniem truskawkowo-miodowym oraz krewetki w sosie tamaryndowo-miodowym z ananasem. Smacznego!

Grillowany lub pieczony łosoś w marynacie miodowej

Składniki:

4 filety z łososia (każdy po ok. 200 g)

2 łyżki miodu

3 łyżki soku z limonki

3 łyżki jasnego sezamu

1 łyżeczka drobno startego imbiru

6 łyżek sosu sojowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i wymieszaj. Włóż do niej łososia i marynuj ok. 30 min. Następnie rozgrzej piekarnik lub patelnie grillową i upiecz lub usmaż łososia uważając, by nie zrobił się suchy. Podczas pieczenia lub grillowania możesz posmarować go z wierzchu pozostałą marynatą.

Sałata z orzechami, gorgonzolą i truskawkami w miodowym sosie

Składniki:

garść liści szpinaku

garść rukoli

10 truskawek obranych z szypułek i przekrojonych na pół

100 g sera gorgonzola pokrojonego na mniejsze kawałki

garść orzechów laskowych utłuczonych w moździerzu na mniejsze kawałki

kilka czarnych oliwek

Sos:

1 łyżka oliwy

1 łyżka musztardy dijon

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Składniki sosu umieść w słoiku i dokładnie wymieszaj. Na półmisku ułóż rukolę oraz szpinak. Dodaj truskawki, ser, orzechy oraz oliwki i polej sosem. Możesz podawać z grillowanym łososiem.

Pieczone jabłko z nadzieniem truskawkowo-miodowym

Składniki:

6 jabłek typu szara reneta lub antonówka

2 łyżki miodu

200 g mielonych migdałów

truskawki – można zastąpić malinami lub borówkami

garść żurawiny

garść orzechów włoskich

12 łyżka masła orzechowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszaj. Truskawki pokrój na mniejsze części. Na początku dodaj połowę zmielonych migdałów i sprawdź konsystencję. Nie powinna być sucha ani bardzo rzadka. Nastaw piekarnik na 180 st. C. Zetnij jabłkom kapelusze i wydrąż środek. Napełnij jabłka masą i przykryj kapeluszami. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym ok. 30 min.

Krewetki w sosie tamaryndowo-miodowym z ananasem

Składniki:

500 g dużych krewetek

2 łyżki cebuli posiekanej

1 łyżka czosnku smażonego

2 papryczki chili

2 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki sosu tamaryndowego jasnego

2 łyżki wody

2 łyżki oleju

garść kolendry do dekoracji

1 kubek ananasa pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

Umyj, oczyść i obierz krewetki z pancerzyków. Rozgrzej olej w woku i usmaż cebulę. Dodaj miód, wodę, sos tamaryndowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj krewetki, a następnie ananasa i smaż, aż będą gotowe. Przenieś na talerz i udekoruj usmażonym czosnkiem, chili i kolendrą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości