Wiosenne miso
Składniki:
3 łyżki oleju
2-3 marchewki
4-8 łyżek pasty miso
Kilka zielonych szparagów
Garść szpinaku
1 pęczek dymki
5-6 rzodkiewek
1 wędzona makrela
Sos sojowy
Sól i pieprz
Cukier
1 por
Sposób przygotowania:
Por i marchewkę pokroić i poddusić na oleju. Zalać 2 litrami wody lub wywarem warzywnym. Miso rozpuścić w szklance wody i dodać do garnka. Szparagi pokroić w 1 cm słupki. Szpinak umyć a rzodkiewki pokroić w plasterki. Wszystko dodać do zupy i gotować kilka minut. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i cukrem. Na talerze wyłożyć mięso z wędzonej makreli. Zalać zupą i posypać posiekaną dymką.
Tofurnica
Składniki:
2 szczypty kurkumy
1 duży pomidor malinowy
Pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju
1 mała cebulka
200 g tofu
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Olej podgrzać i podsmażyć na nim posiekaną cebulką. Dodać mocno pokruszony ser, wymieszany z kurkumą. Podsmażyć kilka minut. Dodać pokrojony w kostkę pomidor. Wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem oraz sałatką z rukoli.
Penne z zielonym „twarożkiem”
Składniki:
400 g pełnoziarnistego penne
Garść świeżych listków rzodkiewek
150 g nerkowców
3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Nerkowce namoczyć na noc. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nerkowce razem z listkami rzodkiewki i czosnkiem zmiksować na gładką pastę, w trakcie dodać oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Ciepły makaron wymieszać z sosem.
Zapiekana owsianka
Składniki:
3 -4 łyżki roztopionego, schłodzonego masła
2 opakowania cukru waniliowego
2-3 łodygi rabarbaru
3 łyżki miodu
200 g płatków owsianych
60 g posiekanych migdałów
½ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
500 ml mleka kokosowego
500 g truskawek
1 duże jajko
Sposób przygotowania:
Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, wymieszać z miodem i wyłożyć na spód natłuszczonego naczynia do zapiekania. W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, posiekane migdały, sól, cynamon i sodę. W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, rozpuszczone masło i jajko. Na rabarbar wyłożyć płatki owsiane z przyprawami. Zalać całość mieszanką mleczną. Tak przygotowaną owsiankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C, piec około 35 minut, aż całość się przyrumieni. Truskawki pokroić na połówki. Posypać owsiankę przed podaniem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN