Śniadanie inne niż zwykle: tofurnica i zupa miso

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował niestandardowe potrawy na śniadanie. Zamiast kanapki z szynką i serem nasz kucharz proponuje tofurnicę, zupę miso, penne z twarożkiem z nerkowców i zapiekaną owsiankę. Spróbujecie? :)

Wiosenne miso

Składniki:

3 łyżki oleju

2-3 marchewki

4-8 łyżek pasty miso

Kilka zielonych szparagów

Garść szpinaku

1 pęczek dymki

5-6 rzodkiewek

1 wędzona makrela

Sos sojowy

Sól i pieprz

Cukier

1 por

Sposób przygotowania:

Por i marchewkę pokroić i poddusić na oleju. Zalać 2 litrami wody lub wywarem warzywnym. Miso rozpuścić w szklance wody i dodać do garnka. Szparagi pokroić w 1 cm słupki. Szpinak umyć a rzodkiewki pokroić w plasterki. Wszystko dodać do zupy i gotować kilka minut. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i cukrem. Na talerze wyłożyć mięso z wędzonej makreli. Zalać zupą i posypać posiekaną dymką.

Tofurnica

Składniki:

2 szczypty kurkumy

1 duży pomidor malinowy

Pęczek szczypiorku

2 łyżki oleju

1 mała cebulka

200 g tofu

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Olej podgrzać i podsmażyć na nim posiekaną cebulką. Dodać mocno pokruszony ser, wymieszany z kurkumą. Podsmażyć kilka minut. Dodać pokrojony w kostkę pomidor. Wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem oraz sałatką z rukoli.

Penne z zielonym „twarożkiem”

Składniki:

400 g pełnoziarnistego penne

Garść świeżych listków rzodkiewek

150 g nerkowców

3 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Nerkowce namoczyć na noc. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nerkowce razem z listkami rzodkiewki i czosnkiem zmiksować na gładką pastę, w trakcie dodać oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Ciepły makaron wymieszać z sosem.

Zapiekana owsianka

Składniki:

3 -4 łyżki roztopionego, schłodzonego masła

2 opakowania cukru waniliowego

2-3 łodygi rabarbaru

3 łyżki miodu

200 g płatków owsianych

60 g posiekanych migdałów

½ łyżeczki soli

1 ½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

500 ml mleka kokosowego

500 g truskawek

1 duże jajko

Sposób przygotowania:

Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, wymieszać z miodem i wyłożyć na spód natłuszczonego naczynia do zapiekania. W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, posiekane migdały, sól, cynamon i sodę. W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, rozpuszczone masło i jajko. Na rabarbar wyłożyć płatki owsiane z przyprawami. Zalać całość mieszanką mleczną. Tak przygotowaną owsiankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C, piec około 35 minut, aż całość się przyrumieni. Truskawki pokroić na połówki. Posypać owsiankę przed podaniem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości