Wyobrażasz sobie gotowanie bez użycia czosnku? No właśnie. Piotr Kucharski tez nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: duszone czosnkowe boczniaki na grzankach, łososia pieczonego pod czosnkowo-ziołową skorupką z dzikim ryżem, pieczone żeberka w czosnkowo-śliwkowej glazurze i domową bagietkę czosnkową.
Wbrew temu, co głosi plotka, orzechy są idealnym jedzeniem dla osób, które są na diecie. Co prawda zawierają dużo tłuszczów, ale są to te "dobre tłuszcze". Dlatego w Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała z orzechów słodkości idealne dla osób dbających o linię: muffinki, ciastka i trufle, a także mleko orzechowe i granolę.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Dominikę Fetraś. Przygotowała dla nas przysmaki kuchni cypryjskiej: hummus, tzatziki, pastę z grillowanych bakłażanów i keftedes. Smacznego!
Poznajcie finalistów akcji Mistrz Smaku. Zostali oni wyróżnieni w 5 kategoriach: "Kocham", "Lubię", "Pomagam", "Szanuję" oraz "Smakuję". Jury skończyło już swoją pracę. Teraz czas na Ciebie! Zagłosuj na Mistrza Smaku. Zwycięska para wygra w sumie 100 000 zł.
Kawa, najpiękniejsze owoce świata i gorące rytmy - łączy je kraj pochodzenia: Kolumbia. Stamtąd właśnie pochodzi Andreas Nieva, z którym spotkał się Mikołaj Rey. Razem przygotowali tradycyjną kolumbijską tortillę. Co znalazło się w środku? I jak po hiszpańsku mówi się "cebula"?
Pieczeń huzarska, mędrzyki, tort czekoladowy i kotlety ze śledzia - to dania pochodzące prosto z polskiej kuchni dawnych lat. Wyszukiwaniem takich kulinarnych perełek zajmuje się Monika Śmigielska, która w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o typowo wiejskich i miejskich daniach. Pokazała również jak je przyrządzić.
W kuchnie Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postanowił zająć się cudowną przyprawą, którą jest tymianek. Do czego najlepiej pasuje? Z jakimi innymi ziołami go łączyć? Wypróbujcie jego przepisy na: chleb tymiankowo-serowy, cytrynowo-tymiankowe nóżki z kurczaka i zapiekankę kalafiorową z tymiankiem.
13 listopada przypada Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tej okazji jurorka MasterChefa Anna Starmach i Grażyna Kuroń przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN placki ziemniaczane w różnych wariacjach: z gulaszem, z marchewką i cukinią oraz placki "rosti".
Co modelka wie o gotowaniu? W kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów na zdrowe, smaczne, szybkie i rozgrzewające dania zaprezentowała Agnieszka Maciąg. Jak Wam się podobają jej propozycje?
Z okazji Narodowego Święta Niepodległości w kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na gęsinę i rogale zaprezentowali szef kuchni - Tomasz Purol i Mistrz Polski i Świata w cukiernictwie - Paweł Mieszała. Smacznego!
"Myślałem, że to na rok, może na dwa. A to było 23 lata temu" - powiedział o swojej przeprowadzce do Polski Szkot David Kennedy. Pochodzi z Glasgow - największego miasta w Szkocji. Czy tęskni za krajem "gdzie klany są bardzo mocne, a faceci chodzą w spódnicach"? Z rodowitym szkotem spotkał się Mikołaj Rey. Zobaczcie, co razem ugotowali.
W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Czekaj-Grochowska - znawczyni włoskiej kuchni i właścicielka restauracji przygotowała pyszne desery rodem z Włoch: migdałowe ciasteczka z Sycylii, tartę cytrynową oraz biszkopt z kremem pistacjowym i malinami. Pokazała nam również trochę kuchennej magii ;-)
Istnieje fałszywe przeświadczenie, że zdrowe jedzenie musi być drogie. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej córka Jagoda udowodniły, że wcale nie musi tak być! Razem przygotowały: babeczki z jagodami, tartę z cukinią, wegetariański pasztet, zupę z brokułem oraz wywar warzywny.
Lubi podróżować, jeść i gotować. Nazywa się Michał Gniłka, ale w Londynie mówią o nim Mickey Rotten. W kuchni Dzień Dobry TVN wegański kucharz przygotował: krem z marchewki, naleśniki z kimchi oraz muffiny z bakłażanem i twarożkiem z nerkowców. Skorzystajcie z jego przepisów!
O tym, jak przejść na dietę wegetariańską rozmawialiśmy w kuchni Dzień Dobry TVN z Darią Ładochą. Jak rzucić mięso, zostać wegetarianinem i zdrowo się odżywiać? Czy dzieci mogą nie jeść mięsa? Skorzystajcie z przepisów Darii na: kokosowy deser z tapioki z karmelizowanymi śliwkami, krem z brokułów z cieciorką, musztardą francuską i orzechami pinii oraz gulasz wege z boczniakami i soczewicą. Smacznego!
Kolejną parą, która pojedynkowała się w cyklu Ogniem i Nożem byli: Skiba i Norbi. Ich zadaniem było zrolowanie futomaków. Czyje sushi było lepiej ocenione przez miłośników japonek? Podczas pracy w kuchni wyszło na jaw, że jeden z muzyków jest samurajem gawędziarzem oświeconym przez wodorosty, a drugi - ekshibicjonistą gawędziarzem, który rozsiewa plotki o kolegach z show-biznesu ;)
Halloweenowe imprezy stają się coraz bardziej popularne dlatego tez Piotr Kucharski postanowił przygotować kilka "straszliwych przekąsek", które z powodzeniem można zaserwować na takiej zabawie. Wypróbujecie jego przepisy?
Jednym, tak jak Marcinowi Prokopowi, pomarańcze kojarzą się z jesienią i zimą. Innym, jak Ani Starmach - z latem. Jak wykorzystać te cudownie pomarańczowe cytrusy w kuchni? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, Jagoda Misztal i pomarańcze w niecodziennych odsłonach. Wypróbujcie ich przepisy na: budyń jaglany z pomarańczami, krewetki z cytrusami, kruchą tatę z pomarańczami, kandyzowaną skórkę pomarańczową, i pomarańczowe babeczki.
Anna Włodarczyk zaprezentowała nam dziś kilka przepisów na lekko zmodyfikowane dania kuchni przedwojennej. Wiecie co to jest forszmak albo auszpik? Zobaczcie!
W kuchni Dzień Dobry TVN ambasadorzy akcji Mistrz Smaku Pamela Stefanowicz i Mateusz Janusz, znani w Internecie jako Fit Lovers, oraz Andrzej Polan zabrali się za gotowanie ziemniaków. Razem przygotowali: ziemniaki pieczone w pomidorach z serami, ziemniaki z brukselką i kurczakiem oraz zapiekankę z ziemniaków i jarmużu.
Giorgi Kartvelishvili to Gruzin mieszkający z Polsce. We Wrocławiu spotkał się z nim francuz polskiego pochodzenia Mikołaj Rey. "Mam dwa domy: Gruzja i Polska" - powiedział w Dzień Dobry TVN Giorgi. Jak trafił do naszego kraju 10 lat temu? Co ugotował dla Mikołaja? Co jest podstawą gruzińskiej kuchni? I jak wygląda słynna gruzińska gościnność?
Aby poprawić sobie nastrój w deszczowe jesienne dni, można iść do kina na dobry film. Można też zostać w domu, gdzie dobry film możemy obejrzeć w towarzystwie dobrego jedzenia. Jakiego? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i uczestniczka MasterChefa Justyna Pilichowska przygotowały pyszne jesienne desery: ciasto marchewkowe, jabłka pod orzechową kruszonką, odwróconą tartę gruszkową i sernik dyniowy.
Liana Gamcemlidze to gruzińska pianistka i dyrygentka, która w Polsce prowadzi dwie restauracje. Zaprosiliśmy ją i jej męża Davida do kuchni Dzień Dobry TVN, aby przygotowała dla nas gruzińskie specjały. Na stole pojawiły się: chinkali, faszerowane bakłażany i chaczapuri.
W kuchni Dzień Dobry TVN Damian Kordas gościł uczestniczkę akcji "Mistrz Smaku" Agnieszkę Sępińską i jej córkę Wiolettę. Przygotowali dla nas: tagliatelle z pulpecikami wege, ravioli i bezglutenowe naleśniki z musem karmelowym i pieczonym jabłkiem. Smacznego!
Kotlet schabowy to temat niemalże narodowy! Mistrz Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na wyborne kotlety. Dlaczego Andrzej nie odkroił żyłek z mięsa, co bardzo zmartwiło Marcina Prokopa? Grube czy cienkie - jakie schabowe lubi Andrzej? Co zrobić, by kotlet schabowy był bardzo soczysty? Na czym smażyć kotlety? Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana.
"Nie wyobrażam sobie powrotu do Wielkiej Brytanii. [...] Kocham Polskę z całego serca" - powiedział Patryk Ney, Brytyjczyk, który mieszka w Polsce od 2010 roku. Jak trafił do naszego kraju? Czym się zajmuje? I co jest największą przyjemnością w jego życiu? Razem z Mikołajem Reyem przygotowali Beef Wellington, czyli tradycyjne brytyjskie danie złożone głównie z mięsa.
Razem ćwiczą i razem gotują. W kuchni Dzień Dobry TVN Mariola Bojarska-Ferenc i jej syn Aleksander Ferenc na ruszt wrzucili kuchnię włoską i przygotowali: cielęcinę w sosie z tuńczyka, jagnięcinę z sycylijskim pesto, makaron z pomidorami dla zabieganych, pulpeciki Babci Lorenzo i śniadaniowe pomidorki nadziewane.
Michał Łykowski jest trenerem crossfitu. Do akcji Mistrz Smaku w kategorii "Smakuję" zgłosił swoją dziewczynę Zuzannę Ratajczak. "Dzięki niej odkryłem, że jedzenie nie musi być jałowe i oznaczać jedzenia w kółko kurczaka z ryżem" - powiedział Michał. Poznajcie Michała i Zuzię - parę, której miłość zaczęła się od Święta Hubertusa.
W polskiej kuchni królują ziemniaki. Ponoć w ciągu roku statystyczny Polak zjada ich aż 100 kilogramów. Swoimi ulubionymi przepisami na potrawy z ziemniaków dzielą się z nami w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i Marta Jankowska, która odpadła z programu MasterChef. - Ziemniak - jak mówi Anna Starmach - to warzywo o bardzo wielu twarzach, dlatego macie okazję wypróbować przepisy na: ziemniaki w mleku kokosowym, naleśniki z farszem ziemniaczano-serowym, krokiety ziemniaczane oraz najlepszą zupę ziemniaczaną. Smacznego!