Kurkuma nadaje potrawom piękny żółty kolor i niesamowity aromat. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystał ją do zrobienia: wiosennych warzyw, filetów z kurczaka i ciasta z semoliny. Czy wiedziałeś, że kurkuma wybiela zęby? Zobacz, jak zrobić wybielającą pastę!
W kuchni Dzień Dobry TVN Zosia Zaborowska, która zajęła 2. miejsce w MasterChef Junior, wspólnie z Charlesem Daigneault, przygotowała swoje popisowe dania: tatar z łososia, ciastka czekoladowo-miętowe z sosem malinowym i pierogi z kaczką, majerankiem, czerwonym winem oraz jabłkami. Polecamy!
Weki są świetne nie tylko na zimę! W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Marciniewicz pokazała jak zrobić: marynowane żółte buraki, granolę dyniową bez cukru, śliwki londyńskie w herbacie, lemon curd i domową peanutellę. Wszystkie pyszności zamknęła w słoikach. Czy wiesz, jak długo można przechowywać weki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: lemoniadę z pędami sosny i rabarbarem, ptysie z rabarbarem, drożdżowe z rabarbarem i cynamonem oraz naleśniki z rabarbarem, słonym karmelem i rozmarynem.
"Para w kuchni" - taki tytuł nosi najnowsza książka kulinarna Macieja i Karoliny Szaciłło, entuzjastów gotowania, których gotowanie właśnie zbliżyło do siebie. To książka nie tylko o kuchni i gotowaniu, ale też o ich wspólnym życiu. Czy wiecie, że na parze można zrobić nawet chleb? Skorzystajcie z ich przepisów na potrawy na parze!
Mikołaj Rey postanowił sprawdzić, jak smakuje kuchnia indyjska. Pomógł mu w tym pochodzący z Indii Pardeep Kumar. Przygotował dla Mikołaja kurczaka po indyjsku. Danie wyglądało dobrze, a jak smakowało?
Suszona bazylia daje potrawom całkowicie inny smak i aromat niż ta świeża. Z czym dobrze się komponuje? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski powiedział, w jaki sposób ozywać suszonej bazylii w kuchni alby najlepiej wydobyć jej aromat i przygotował: carbonarę, tatara oraz zieloną zupę. Smacznego!
...i wcale nie musi zawierać cytryny! W Dzień Dobry TVN coach żywienia Agnieszka Mielczarek pokazała jak zrobić domowe wody smakowe i izotoniki. Wypróbujcie jej przepisy na naturalne orzeźwienie! ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni MasterChefa Junior, Julia Cymbaluk, podzieliła się przepisem na swoje popisowe danie: raki na tronie. Młoda kucharka, z pomocą Anny Starmach przygotowała również polędwiczki z purée kasztanowym, szparagami i czarną soczewicą oraz figi z kremem migdałowym na sosie truskawkowym i pokruszonymi ciasteczkami. Skorzystajcie z jej przepisów!
Jak zaczęła się ich przyjaźń, współpraca zawodowa i... wspólne gotowanie? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe dania przygotowali Aleksandra Szwed i Marcin Przytulski.
W sklepach pojawiły się już pierwsze polskie szparagi. Jak przygotować je do gotowania i w jakiej formie smakują najlepiej? Dlaczego białe szparagi są białe, a zielone - zielone? A co z fioletowymi? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan powiedział wszystko, co chcielibyście wiedzieć o szparagach i przygotował: omlet, kluski leniwe i wytrawne ciasto. Oczywiście wszystko z dużą ilością szparagów.
"Jogin schabu level master" Sebastian Stankiewicz i rozumiejący ziemniaki jak mało kto Wojciech Solarz pokazali w kuchni co potrafią. Każdy z nich przygotował własną wersję najpopularniejszego polskiego drugiego dania: schabowego z ziemniakami i mizerią. Czyje danie zrobiło na jury większe wrażenie? Do czego tak naprawdę służą dziurki w pokrywkach od garnków? Dlaczego współczesne kury znoszą jajka z numerkami? I jak poradzić sobie z niesfornym kotletem, który uciekł z patelni? Rozwiązanie tych i innych życiowych zagwozdek znajdziecie w kolejnym odcinku cyklu Ogniem i Nożem. Uprzedzamy, będzie śmiesznie! :-)
Dziś w naszej kuchni zrobiło się patriotycznie. A wszystko za sprawą Mikołaja Reya, który postanowił kulinarnie uczcić Święto Konstytucji 3 maja. Mikołaj przygotował potrawy w kolorze biało-czerwonym. Skorzystajcie z jego przepisów i sami przygotujcie: sałatkę z kopru włoskiego i truskawek, panna cottę z kalafiorem serem korycińskim i sosem pomidorowo-paprykowym, krwawego łososia z grilla oraz deser z ricotty i czereśni. Smacznego!
Mikołaj Rey postanowił zgłębić tajniki kuchni brazylijskiej. Pomógł mu w tym pochodzący z Rio de Janeiro Emilio Dante, który obecnie mieszka w Polsce. Co tu robi? Co panowie razem ugotowali?
W kuchni Dzień Dobry TVN było ostro. Piotr Kucharski przygotował dania z pieprzem: szaszłyki z wołowiny i cukinii z sosem pieprzowo-miodowym, pity z nadzieniem, grzanki ze szparagami i truskawkami marynowanymi w pieprzu oraz chleb z pieprzem i suszonymi śliwkami.
Dziś w naszej kuchni urzędowali: Charles Daigneault, Joanna Krajniak i Mateusz Biernat. Zobaczcie, jakie smakołyki przygotowali uczestnicy programu MasterChef i MasterChef Junior. Skorzystajcie z ich przepisów!
W Dzień Dobry TVN zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef Beata Śniechowska przygotowała warzywa i owoce z grilla. Mogliśmy spróbować: grillowaną chałkę z truskawkami „balsamico”, ananasa z grilla i prostymi lodami kokosowymi, grillowananego bakłażana z pikantnym tatarem z cukinii i serem halloumi oraz sałatę rzymską z grilla z wegańskim majonezem i boczniakami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował dla nas dania na grilla. Doradził również, jakie mięso wybrać na grilla i jak grillować karkówkę, drób i ryby.
Majówka to tradycyjnie czas, kiedy po raz pierwszy rozpalamy grilla. Jak wiadomo, żaden prawdziwy grill nie może obyć się bez pysznej kiełbasy. Dlatego właśnie w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał jak przygotować kiełbasę z grilla na 4 sposoby. Wykorzystacie któryś z nich w nadchodzący weekend?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN królowało oregano! Jan Kuroń przygotował dla nas niezwykła pizzę na kalafiorowym spodzie, gazpacho i pyszne bajgle z oregano i oliwkami. Skorzystajcie z jego przepisów. Smacznego!
Gotowaliście kiedyś jajko na patelni? A może pomyliliście musztardę z sosem? W "Ogniem i Nożem" Kapitan Oczywistość Adam Zdrójkowski i Przestraszek Leon Myszkowski stanęli w dwóch narożnikach kuchennego ringu. Czyja sałatka Cezar bardziej przypadła do gustu kobiecemu jury? Zobaczcie!
Po Wielkanocy trzeba pozwolić odpocząć swojemu żołądkowi od tłustego jedzenia. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała lekkostrawne dania rodem z Włoch: ciocco-pera, sałatkę wiejską, sałatkę dziadka i giardiniera alla romana. Skorzystajcie z przepisów!
Czym kmin rzymski różni się od polskiego kminku? Do czego najbardziej pasuje? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski powiedział wszystko o tej przyprawie i przygotował: roladki z sałaty z pastą jajeczną i warzywami, placuszki naan, gulasz warzywny z ciecierzycą i sałatkę z fasoli i awokado. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy miłośniczkę i pasjonatkę słodkich wypieków Kingę Filipowicz. Dzięki niej mogliśmy spróbować mazurka czekoladowego, mazurka kawowego z solonym karmelem, koszyczki bezowe z lemon curd i babeczki jogurtowe z cytryną. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował wielkanocne dania z dodatkiem kminku, który wspomaga trawienie. Wypróbuje jego przepisy na: żurek, pieczoną szynkę i focaccię. Smacznego!
Domowa kiełbasa, pasztet warzywno-jaglany i pieczony filet z indyka to dzisiejsze propozycje Piotra Kucharskiego na świąteczne dania. Bez jakich potraw Wy nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu.
Nawet mieszkając w centrum dużego miasta możemy uprawiać własne warzywa i gotować bazując na samodzielnie wyhodowanych składnikach. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka pomysłów na domową uprawę pokazał nam Piotr Kucharski, kucharz i autor książki "Miejski Farmer". Macie swoje balkonowe ogródki?
Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: zielone naleśniki, zieloną zupę i oczywiście zielony biszkopt. Prawda, że wyglądają apetycznie? :-)
Prawdziwy góral z Podhala, Maciej Koźlakowski opowiedział w kuchni Dzień Dobry TVN o Wielkanocy w górach. Kucharz pokazał proste przepisy na: podhalańskie moskole, zupę chrzanową i deser z twarogu.
W kolejnym odcinku cyklu Ogniem i Nożem w szranki stanęli: Rafał Rutkowski i jego żona Magda Godlewska. Ich zadaniem było przygotowanie Beef Wellingtona. Kto z nich wszystko zaplanował, a kto małpował? Kto był wychowany w fabryce sreberek? Komu nie układało się z sosem i musiał z nim iść na terapię? Kto solił cukrem? Zobaczcie, czyje danie smakowało jury.