Dynia na śniadanie, obiad i kolację

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, jesienne przysmaki na bazie dyni, przygotowała Natalia Maszkowska, która wczoraj zakończyła swoją przygodę z programem MasterChef. Poznajcie jej przepisy na: gofry z pure z dyni z dodatkiem bitej śmietany zrobionej z tłuszczu kokosowego, karmelizowanych fig, oraz pistacji, gęsty krem z dyni z masłem orzechowym, curry i kurczakiem i tartę z dynią, fetą, oraz suszonymi pomidorami!

Śniadanie: Gofry z pure z dyni z dodatkiem bitej śmietany zrobionej z tłuszczu kokosowego, karmelizowanych fig, oraz pistacji

Składniki:

-dynia hakkaido

-cukier puder

-cynamon

-jajka (2 sztuki)

-szklanka mąki

-szklanka mleka

-masło

-4 figi

-garść pistacji

-cukier

-dwie puszki schłodzonego mleka kokosowego, o dużej zawartości tłuszczu(to ważne!), aby tłuszcz się oddzielał od wody, (około 18 proc. zawartości tłuszczu, bądź więcej)

Przygotowanie:

1.Dynię kroimy w paski, wraz ze skórą pieczemy w 180stopniach przez około 30 minut (piekę dwie dynie od razu na wszystkie dania).

2.Z upieczonej dyni ściągamy skórę i blendujemy na gładką masę

3.Dodajemy, mleko, żółtka, cukier, oraz cynamon i miksujemy.

4.Białka ubijamy osobno i dodajemy do masy,

5.Pieczemy w gofrownicy około 4 minuty.

5.Figę kroimy na ćwiartki i smażymy na cukrze z masłem.

6.Tłuszcz kokosowy miksujemy z cukrem pudrem na sztywną śmietankę

7.Danie posypujemy pistacjami.

Obiad: Gęsty krem z dyni z masłem orzechowym, curry i kurczakiem

Składniki:

-pierś z kurczaka

-pure z dyni (wcześniej upieczonej)

-cynamon

-kurkuma

-czerwona pasta curry

-cebula

-czosnek

-łyżeczka cukru

-pieprz cayenne

-bulion warzywny: 3 marchewki, por, 2 pietruszki, mały seler, natka pietruszki

-śmietana 18%

-sól

-pieprz

-słoik masła orzechowego- mały. Potrzebuję około 3 łyżek

-olej

Przygotowanie:

1.Gotujemy warzywa około 15 minut.

2.Na patelni smażymy czosnek, cebulę i curry. Dodajemy dynię.

3.Odcedzamy warzywa i do bulionu wrzucamy podsmażoną cebulę, curry, dynię i czosnek

4.Całość gotujemy 5 minut, przyprawiamy, dodajemy masło orzechowe- blendujemy

5.Pierś kroimy na cienkie paski i grillujemy

6.Całość przyozdabiamy śmietaną i kładziemy na wierzch kawałek zgrillowanej piersi.

Kolacja: Tarta z dynią, fetą, oraz suszonymi pomidorami

Składniki:

-cebula

-czosnek

-sól

-pieprz

-gałka muszkatołowa (mielona)

-300g śmietany 18%

-jajka 2 sztuki

-olej

-100g fety

-suszone pomidory w zalewie z oleju (pół sloiczka)

-czarny sezam

-mąka 250g

-masło zimne 125g

Przygotowanie:

1.Masło łączymy z mąką i szybko zagniatamy. Dodajemy sól i 2 łyżki śmietany z zagniatamy. Foliujemy i wkładamy do lodówki.

2.Wyklejamy blaszkę do tarty ciastem, pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

3.Smażymy dynię, cebulę czosnek- wykładamy na podpieczony spód.

4.Kroimy fetę w kostkę, oraz pomidory i wykładamy na resztę składników.

5.Jajka łączymy ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą, oraz pieprzem- całość wylewamy na tartę,

6.Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

7.Wierzch posypujemy czarnym sezamem.

Triki na ułatwienie życia w kuchni:

- obieranie mango bez użycia noża ( za pomocą szklanki )- należy przekroić owoc na pół i szklanką podważyć skórę, kiwi można w podobny sposób obierać

-pomidorki koktajlowe umieścić pomiędzy dwoma talerzami i przekroić nożem ( w jednym czasie mamy przekrojone wszystkie pomidory)

-czyszczenie rąk sodą oczyszczoną, po zabarwionych rękach sokiem z buraków

-Awokado aby nie ściemniało należy pokropić sokiem z cytryny, przechowywać wraz z cebulą, bądź zostawić pestkę

-aby jajko się nie rozpadało podczas krojenia, należy nóż ochłodzić pod zimną wodą i nóż nie będzie przyklejać się do żółtka

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości