Śniadanie: Gofry z pure z dyni z dodatkiem bitej śmietany zrobionej z tłuszczu kokosowego, karmelizowanych fig, oraz pistacji
Składniki:
-dynia hakkaido
-cukier puder
-cynamon
-jajka (2 sztuki)
-szklanka mąki
-szklanka mleka
-masło
-4 figi
-garść pistacji
-cukier
-dwie puszki schłodzonego mleka kokosowego, o dużej zawartości tłuszczu(to ważne!), aby tłuszcz się oddzielał od wody, (około 18 proc. zawartości tłuszczu, bądź więcej)
Przygotowanie:
1.Dynię kroimy w paski, wraz ze skórą pieczemy w 180stopniach przez około 30 minut (piekę dwie dynie od razu na wszystkie dania).
2.Z upieczonej dyni ściągamy skórę i blendujemy na gładką masę
3.Dodajemy, mleko, żółtka, cukier, oraz cynamon i miksujemy.
4.Białka ubijamy osobno i dodajemy do masy,
5.Pieczemy w gofrownicy około 4 minuty.
5.Figę kroimy na ćwiartki i smażymy na cukrze z masłem.
6.Tłuszcz kokosowy miksujemy z cukrem pudrem na sztywną śmietankę
7.Danie posypujemy pistacjami.
Obiad: Gęsty krem z dyni z masłem orzechowym, curry i kurczakiem
Składniki:
-pierś z kurczaka
-pure z dyni (wcześniej upieczonej)
-cynamon
-kurkuma
-czerwona pasta curry
-cebula
-czosnek
-łyżeczka cukru
-pieprz cayenne
-bulion warzywny: 3 marchewki, por, 2 pietruszki, mały seler, natka pietruszki
-śmietana 18%
-sól
-pieprz
-słoik masła orzechowego- mały. Potrzebuję około 3 łyżek
-olej
Przygotowanie:
1.Gotujemy warzywa około 15 minut.
2.Na patelni smażymy czosnek, cebulę i curry. Dodajemy dynię.
3.Odcedzamy warzywa i do bulionu wrzucamy podsmażoną cebulę, curry, dynię i czosnek
4.Całość gotujemy 5 minut, przyprawiamy, dodajemy masło orzechowe- blendujemy
5.Pierś kroimy na cienkie paski i grillujemy
6.Całość przyozdabiamy śmietaną i kładziemy na wierzch kawałek zgrillowanej piersi.
Kolacja: Tarta z dynią, fetą, oraz suszonymi pomidorami
Składniki:
-cebula
-czosnek
-sól
-pieprz
-gałka muszkatołowa (mielona)
-300g śmietany 18%
-jajka 2 sztuki
-olej
-100g fety
-suszone pomidory w zalewie z oleju (pół sloiczka)
-czarny sezam
-mąka 250g
-masło zimne 125g
Przygotowanie:
1.Masło łączymy z mąką i szybko zagniatamy. Dodajemy sól i 2 łyżki śmietany z zagniatamy. Foliujemy i wkładamy do lodówki.
2.Wyklejamy blaszkę do tarty ciastem, pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
3.Smażymy dynię, cebulę czosnek- wykładamy na podpieczony spód.
4.Kroimy fetę w kostkę, oraz pomidory i wykładamy na resztę składników.
5.Jajka łączymy ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą, oraz pieprzem- całość wylewamy na tartę,
6.Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
7.Wierzch posypujemy czarnym sezamem.
Triki na ułatwienie życia w kuchni:
- obieranie mango bez użycia noża ( za pomocą szklanki )- należy przekroić owoc na pół i szklanką podważyć skórę, kiwi można w podobny sposób obierać
-pomidorki koktajlowe umieścić pomiędzy dwoma talerzami i przekroić nożem ( w jednym czasie mamy przekrojone wszystkie pomidory)
-czyszczenie rąk sodą oczyszczoną, po zabarwionych rękach sokiem z buraków
-Awokado aby nie ściemniało należy pokropić sokiem z cytryny, przechowywać wraz z cebulą, bądź zostawić pestkę
-aby jajko się nie rozpadało podczas krojenia, należy nóż ochłodzić pod zimną wodą i nóż nie będzie przyklejać się do żółtka
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN