Jedząc te potrawy schudniesz! Zobacz przepisy

W kuchni Dzień dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy z ujemnym bilansem kalorycznym. Okazuje się, że aby schudnąć należy jeść monotematycznie. Co powiecie na stek z tuńczyka z pieca z salsą z awokado i pomidorami podany na sałacie z gruszkami lub sałatkę warzywna z brokułami, fasolką szparagową i pieczonymi pomidorami?

Przykładowy jadłospis z ujemnym bilansem kalorycznym

Śniadanie:

Twarożek z ogórkiem małosolnym, pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem i rzodkiewkami

Składniki:

2 opakowania serka białego (miękki)

8 rzodkiewek

10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sól, pieprz

2 ogórki małosolne

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie pokrój i wymieszaj z serem. Dopraw solą i pieprzem.

II Śniadanie:

Koktajl z truskawkami, jagodami i ananasem

Składniki:

1 szklanka truskawek

1 szklanka borówek

4 plastry ananasa

2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Składniki zmiksuj na gładką masę i podawaj świeże

Przekąska:

Sałatka warzywna z brokułami, fasolką szparagową i pieczonymi pomidorami

Składniki:

1/2 brokuła blanszowanego w gorącej i osolonej wodzie

1 szklanka ugotowanej fasolki szparagowej

Garść rukoli

Garść liści szpinaku

1 ogórek zielony

250 g pomidorków koktajlowych

Łyżka oliwy z oliwek

Łyżka octu balsamicznego

Gałązka świeżego rozmarynu

Sól, pieprz

Sos:

3 łyżki kefiru

Sok z limonki

Świeżo mielony pieprz

1/2 łyżeczki oregano

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Małą formę wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj pomidorki. Skrop oliwą i octem, dodaj rozmaryn i przyprawy. Piecz w piekarniku około 15 – 20 minut. W tym czasie do miski przerzuć wszystkie warzywa, dodaj pomidorki i dopraw do smaku. Podawaj z sosem z kefiru. By przygotować sos wymieszaj jego wszystkie składniki.

Sałatka selerowa

Składniki:

4 jajka na twardo

4 ziemniaki ugotowane w mundurkach

2 łyżki pokrojonego w plastry selera naciowego

6 suszonych pomidorów w oleju

Sól, pieprz

Szczypta papryki wędzonej

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżka posiekanej kolendry

2 łyżki jogurtu naturalnego

Sok z limonki

Garść rukoli

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj jajka pokrojone na mniejsze kawałki oraz seler naciowy i pomidory suszone pokrojone w cienkie paseczki. Dodaj przyprawy, zioła oraz jogurt naturalny. Na koniec posyp świeżą kolendrą.

Kolacja:

Stek z tuńczyka z pieca z salsą z awokado i pomidorami podany na sałacie z gruszkami

Składniki:

2 steki z tuńczyka

2 miękkie awokado

2 duże pomidory malinowe

2 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki posiekanej pietruszki

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

garść szpinaku

garść rukoli

1 gruszka

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 190 stopni. Blachę wyłóz papierem, ułóz steki i piecz w zależności od ich grubości około 15 minut. Awokado pokrój w kostkę, pomidora również – ale usuń pestki. Dodaj przyprawy i zioła i dokładnie wymieszaj. Podawaj tuńczyka na sałacie z pokrojoną gruszką w towarzystwie salsy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości