Przykładowy jadłospis z ujemnym bilansem kalorycznym
Śniadanie:
Twarożek z ogórkiem małosolnym, pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem i rzodkiewkami
Składniki:
2 opakowania serka białego (miękki)
8 rzodkiewek
10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sól, pieprz
2 ogórki małosolne
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie pokrój i wymieszaj z serem. Dopraw solą i pieprzem.
II Śniadanie:
Koktajl z truskawkami, jagodami i ananasem
Składniki:
1 szklanka truskawek
1 szklanka borówek
4 plastry ananasa
2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Składniki zmiksuj na gładką masę i podawaj świeże
Przekąska:
Sałatka warzywna z brokułami, fasolką szparagową i pieczonymi pomidorami
Składniki:
1/2 brokuła blanszowanego w gorącej i osolonej wodzie
1 szklanka ugotowanej fasolki szparagowej
Garść rukoli
Garść liści szpinaku
1 ogórek zielony
250 g pomidorków koktajlowych
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżka octu balsamicznego
Gałązka świeżego rozmarynu
Sól, pieprz
Sos:
3 łyżki kefiru
Sok z limonki
Świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Małą formę wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj pomidorki. Skrop oliwą i octem, dodaj rozmaryn i przyprawy. Piecz w piekarniku około 15 – 20 minut. W tym czasie do miski przerzuć wszystkie warzywa, dodaj pomidorki i dopraw do smaku. Podawaj z sosem z kefiru. By przygotować sos wymieszaj jego wszystkie składniki.
Sałatka selerowa
Składniki:
4 jajka na twardo
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 łyżki pokrojonego w plastry selera naciowego
6 suszonych pomidorów w oleju
Sól, pieprz
Szczypta papryki wędzonej
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka posiekanej kolendry
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sok z limonki
Garść rukoli
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj jajka pokrojone na mniejsze kawałki oraz seler naciowy i pomidory suszone pokrojone w cienkie paseczki. Dodaj przyprawy, zioła oraz jogurt naturalny. Na koniec posyp świeżą kolendrą.
Kolacja:
Stek z tuńczyka z pieca z salsą z awokado i pomidorami podany na sałacie z gruszkami
Składniki:
2 steki z tuńczyka
2 miękkie awokado
2 duże pomidory malinowe
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
garść szpinaku
garść rukoli
1 gruszka
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 190 stopni. Blachę wyłóz papierem, ułóz steki i piecz w zależności od ich grubości około 15 minut. Awokado pokrój w kostkę, pomidora również – ale usuń pestki. Dodaj przyprawy i zioła i dokładnie wymieszaj. Podawaj tuńczyka na sałacie z pokrojoną gruszką w towarzystwie salsy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN