Filetto al pepe verde (czyli polędwica wołowa z sosem pieprzowym)
Składniki:
Polędwica wołowa (plastry grubości min. 4 cm)
100 g śmietanki łowickiej 30%
20 g masła ekstra łowickiego
30 g pieprzu zielonego
40 g musztardy
25 g brandy
Sól
10 g mąki
Świeży rozmaryn
Czosnek
Przygotowanie:
Obtoczyć polędwicę w mące. Usmażyć polędwicę ze wszystkich stron na maśle razem z rozmarynem i czosnkiem. Dodać brandy aż alkohol odparuje. Dodać pieprz zielony, łyżkę masła i całą śmietanę. Smażyć dalej polędwicę i podlewać ją sosem. Jak będzie gotowa (krwista jeszcze), podać na talerz i polać sosem śmietanowo-pieprzowym.
Torta Della Nonna
Składniki:
Do ciasta:
200 g masła ekstra łowickiego
2 jajka
450 g mąki pszennej
160 g cukru
Skórka z 1 cytryny
Do kremu:
750 ml mleka łowickiego 3,2%
3 jajka + 1 żółtko
225 g cukru
35 g skrobi ziemniaczanej
30 g mąki
Skórka z 1 cytryny
Jedna laska wanilii
Do dekoracji:
30 g orzeszków pinii
Cukier puder
Przygotowanie:
W mikserze zblendować zimne masło prosto z lodówki i mąkę. Wyłożyć i dodać cukier, żółtka i skórkę z cytryny. Mieszać, ale nie ubijać, ciasto. Zafoliować i schować do lodówki.
Do rondelka wlać mleko, dodać skórkę z cytryny i laskę wanilii z wyciągniętymi pestkami. Rozgrzać na średnio niskim ogniu, aż do pojawienia się pierwszego bąbelka. Wymieszać jajka z cukrem, dodać mąkę i skrobię ziemniaczaną. Dalej mieszać.
Odcedzić mleko, dodać do niego jajka i mieszać na średnim ogniu aż konsystencja będzie kremowa (nie jak budyń). Jak będzie gotowa przelać do brytfanki, żeby się szybciej schłodziło i zafoliować, żeby nie zrobił się kożuch.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować do grubości 2-3 mm i wyłożyć do foremki 23-24 cm. Odkroić ciasto, które wychodzi poza foremkę i zrobić dziurki widelcem na spodzie. Dodać krem i przykryć pozostałym ciastem. Zrobić dziurki widelcem i posypać orzeszkami pinii. Wstawić do piekarnika (na najniższą część) rozgrzanego do 160 stopni na 50 minut, a później na 180 stopni, przestawiając na środkową część. Wyciągnąć i poczekać aż ostygnie. Posypać cukrem pudrem.
Torta Della Nonna można trzymać w lodówce maksymalnie 2 dni. Ciasto można zrobić wcześniej, zamrozić i odmrozić kiedy jest potrzebne.
Cappuccino z dyni
Składniki:
400 g dyni w kawałkach
200 g ziemniaków
1 por
Rozmaryn 2 gałązki
Oliwa, sól, pieprz
600 g wody
Do kremu:
250 g śmietanki łowickiej UHT 36%
160 g mascarpone
Konfitura ze śliwek
Migdały w płatkach
Przygotowanie:
Wyczyścić i obrać dynię, ziemniaki i pora. Pokroić w kosteczkę wszystko. W garnku na oliwie podsmażyć pora, dodać dynię, a później ziemniaki i rozmaryn posiekany. Smażyć i dolać wodę. Jak składniki będą miękkie zblendować i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Wlać do kubków do cappuccino albo dużych przezroczystych szklanek i czekać aż wystygnie.
Do kremu: wymieszać mascarpone ze śmietaną i ubić na sztywno. Dodać dużą łyżkę kremu na krem z dyni (żeby wyglądało jak cappuccino) i udekorować konfiturą ze śliwek i migdałami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN