W kuchni DDTVN rozpoczynamy sezon na dynię!

W dzisiejszej kuchni króluje Andrzej Polan, który przygotował potrawy bazujące na dyni. Wyróżniamy kilka rodzajów dyni. Czy różnią się one smakiem? Co powiecie na racuchy dyniowe, indyka z dynią i figami oraz zupę dyniową z boczkiem?

Złocista zupa z boczkiem i prażonymi ziarnami

Składniki:

1 kg dyni

1 cebula

3 ziemniaki

4 skrzydełka z kurczaka

boczek wędzony surowy w plastrach

masło klarowane do smażenia

200 g serka topionego śmietankowego

50 g pestek dyni

50 g pestek słonecznika

50 g siemienia lnianego

imbir świeży

natka pietruszki

Przygotowanie:

Z włoszczyzny, skrzydełek przygotowujemy bulion. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone ziemniaki, smażymy chwilę. Dodajemy następnie dynię, zalewamy bulionem w niedużej ilości, doprawiamy imbirem i solą. Dusimy do momentu aż ziemniaki staną się miękkie. Kiedy tak się stanie, miksujemy na krem, w trakcie dodając serek śmietankowy. Boczek smażymy na chrupiąco na patelni. Ziarna słonecznika i dyni rumienimy, pod koniec dodajemy siemię lniane, kiedy tylko zacznie podskakiwać zdejmujemy patelnię z ognia. Zupę posypujemy boczkiem, ziarnami i natką.

Dynia, indyk, figi

Składniki:

1 pierś z indyka ok. 1,5 kg

ok. 700 g dyni

6 fig świeżych

olej rzepakowy do marynaty

2 łyżki miodu

ostra papryka

sól, pieprz czarny, cukier

3 cytryny

tymianek świeży, rozmaryn świeży

masło klarowane do smażenia

100 g masła ekstra

śmietanka 30 proc.

Przygotowanie:

Mięso z indyka dokładnie oprószamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i tymiankiem. Odstawiamy do lodówki. Na maśle klarowanym obsmażamy filet na złoty kolor, wykładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia. Podlewamy bulionem, dodajemy masło ekstra. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godziny. 1/3 dyni kroimy na mandolinie na bardzo cienkie paski, skrapiamy sokiem z cytryny, miodem, olejem, doprawiamy solą i odstawiamy. Pozostałą dynię kroimy w kostkę, na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy dynię, rozmaryn i chili. Dodajemy sos z pieczenia indyka i dusimy do miękkości. Miękką dynię miksujemy wcześniej, wyjmując gałązki rozmarynu, dodajemy śmietankę. Pod koniec dodajemy ocet jabłkowy do smaku, solimy. Indyka kroimy na plastry, polewamy sosem dyniowym, na wierzch wykładamy zamarynowaną dynię i przesmażone na miodzie figi.

Racuchy dyniowe

Składniki;

500 g dyni

100 g jogurtu naturalnego gęstego

3 jajka

60 g masła

3 łyżki cukier trzcinowy

ok. 2 szkl. mąki pszennej

proszek do pieczenia

cukier wanilinowy

1 kg śliwki węgierskiej

3-4 łyżki miodu

świeża mięta

białe kwiatki begonii

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku, skropioną sokiem z cytryny, posypaną cukrem wanilinowym w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła. Upieczoną miksujemy na puree wraz z masłem z pieczenia. Puree łączymy z jogurtem, żółtkami. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy do puree. Na koniec mąka, proszek, odrobina soli, mieszamy wszystko razem. Wypiekamy małe racuszki. Na miodzie przesmażamy śliwki, pod koniec dodając kilka kostek dyni. Placki polewamy miodem ze śliwkami i dynią, posypujemy sporą ilością mięty i kwiatkami begonii.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości