Złocista zupa z boczkiem i prażonymi ziarnami
Składniki:
1 kg dyni
1 cebula
3 ziemniaki
4 skrzydełka z kurczaka
boczek wędzony surowy w plastrach
masło klarowane do smażenia
200 g serka topionego śmietankowego
50 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
50 g siemienia lnianego
imbir świeży
natka pietruszki
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, skrzydełek przygotowujemy bulion. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone ziemniaki, smażymy chwilę. Dodajemy następnie dynię, zalewamy bulionem w niedużej ilości, doprawiamy imbirem i solą. Dusimy do momentu aż ziemniaki staną się miękkie. Kiedy tak się stanie, miksujemy na krem, w trakcie dodając serek śmietankowy. Boczek smażymy na chrupiąco na patelni. Ziarna słonecznika i dyni rumienimy, pod koniec dodajemy siemię lniane, kiedy tylko zacznie podskakiwać zdejmujemy patelnię z ognia. Zupę posypujemy boczkiem, ziarnami i natką.
Dynia, indyk, figi
Składniki:
1 pierś z indyka ok. 1,5 kg
ok. 700 g dyni
6 fig świeżych
olej rzepakowy do marynaty
2 łyżki miodu
ostra papryka
sól, pieprz czarny, cukier
3 cytryny
tymianek świeży, rozmaryn świeży
masło klarowane do smażenia
100 g masła ekstra
śmietanka 30 proc.
Przygotowanie:
Mięso z indyka dokładnie oprószamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i tymiankiem. Odstawiamy do lodówki. Na maśle klarowanym obsmażamy filet na złoty kolor, wykładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia. Podlewamy bulionem, dodajemy masło ekstra. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godziny. 1/3 dyni kroimy na mandolinie na bardzo cienkie paski, skrapiamy sokiem z cytryny, miodem, olejem, doprawiamy solą i odstawiamy. Pozostałą dynię kroimy w kostkę, na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy dynię, rozmaryn i chili. Dodajemy sos z pieczenia indyka i dusimy do miękkości. Miękką dynię miksujemy wcześniej, wyjmując gałązki rozmarynu, dodajemy śmietankę. Pod koniec dodajemy ocet jabłkowy do smaku, solimy. Indyka kroimy na plastry, polewamy sosem dyniowym, na wierzch wykładamy zamarynowaną dynię i przesmażone na miodzie figi.
Racuchy dyniowe
Składniki;
500 g dyni
100 g jogurtu naturalnego gęstego
3 jajka
60 g masła
3 łyżki cukier trzcinowy
ok. 2 szkl. mąki pszennej
proszek do pieczenia
cukier wanilinowy
1 kg śliwki węgierskiej
3-4 łyżki miodu
świeża mięta
białe kwiatki begonii
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku, skropioną sokiem z cytryny, posypaną cukrem wanilinowym w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła. Upieczoną miksujemy na puree wraz z masłem z pieczenia. Puree łączymy z jogurtem, żółtkami. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy do puree. Na koniec mąka, proszek, odrobina soli, mieszamy wszystko razem. Wypiekamy małe racuszki. Na miodzie przesmażamy śliwki, pod koniec dodając kilka kostek dyni. Placki polewamy miodem ze śliwkami i dynią, posypujemy sporą ilością mięty i kwiatkami begonii.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN