W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni, grill master Julian Karewicz przygotował dla nas: podwędzany twaróg z solanki, z miodem lipowym, rzodkiewkami i krwawnikiem, smażony schab, z młodymi ziemniakami, sosem z maślanego agrestu, agrestowo-tymiankowym gąszczem i kwiatami szczypiorku oraz rabarbar pod kruszonką z sorbetem z soku jabłkowego i trawy żubrowej.
Róża cudownie działa na nasz organizm, ale często zwyczajnie nie wiemy, jak zastosować ją w kuchni. Dlatego właśnie w kuchnia Dzień Dobry TVN Agnieszka Mielczarek i Agnieszka Cegielska pokazały, jak zrobić: ryż z owocami i konfiturą z płatków róży, grzanki z kozim serem z konfiturą różaną oraz tatara z łososia z imbirem i konfiturą różaną. Skorzystajcie z ich przepisów!
Przywykliśmy do jedzenia chałki z dżemem. Albo z białym serem i miodem. Albo po prostu z masłem i cukrem. Krótko mówiąc: na słodko. W kuchni Dzień Dobry TVN osobisty kucharz Filip Głodek udowodnił, że można inaczej! Wypróbujcie jego przepisy na: chałkę śniadaniową, wegetariańską chałkę z serem halloumi i chałkę ze smażoną wołowiną. Mniam!
W trakcie prac archeologicznych, niedaleko Kazimierza Dolnego, znaleziono garnek, w którym znajdowała się zupa - dar dla bóstw domowych, sprzed tysiąca lat. Piotr Kucharski postanowił, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, odtworzyć to danie. Zobaczcie jak mu poszło.
Jakie dania przygotować na piknik i jak je zapakować, żeby w nienaruszonym stanie dotarły z nami na łono natury? W kuchni Dzień Dobry TVN - Anna Starmach i jej pyszne przepisy. Smacznego!
W naszej kuchni blogerka kulinarna i uczestniczka programu MasterChef - Samar Khanafer-Gniadek pokazała m.in. jak bezpiecznie obchodzić się z granatami! Skorzystajcie z jej przepisów na cytrynowy krem z pieczonych, zielonych szparagów z pistacjową kruszonką, ryż z kurczakiem i orzechami, orientalną surówkę z białej kapusty i mus czekoladowy z rabarbarem i różą.
"Tutaj, chociaż inspiruję się pewnymi smakami, przyprawami, czy połączeniami, pierwsze skrzypce grają polskie , sezonowe warzywa". W kuchni Dzień Dobry TVN - blogerka kulinarna Marta Dymek przygotowała: szparagi elote, grzybowego stroganowa, klopsiki z żurawiną i babkę pomidorową!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przedstawił swoją propozycję obiadu, w którego skład weszły następujące potrawy: szczawiowa z kotletami jajecznymi, wytrawny strudel i ciasto jogurtowe z truskawkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Artur Moroz jak zwykle zaskoczył nas swoimi kulinarnymi połączeniami. Zobaczcie jego przepisy na: młodą kapustę z mulami, zupę rybno-szczawiową i śledzia na sałatce wiosennej. Smacznego!
W kolejny odcinku cyklu "Ogniem i nożem" do kulinarnego pojedynku stanęli: Joanna Lazer "Ruda" i jej mąż Łukasz. Każde z nich musiało przygotować swą wersję tajskiej potrawy red curry. Jaką taktykę zastosował Łukasz i czy doprowadził "Rudą" do łez? Co sprawiło im największą trudność? Jakim są małżeństwem? Kto w ich związku bierze sprawy w swoje ręce? Zobaczcie, komu udało się red curry i dlaczego "Ruda" wyczulona jest na punkcie czerwonego koloru!
Kurkuma nadaje potrawom piękny żółty kolor i niesamowity aromat. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystał ją do zrobienia: wiosennych warzyw, filetów z kurczaka i ciasta z semoliny. Czy wiedziałeś, że kurkuma wybiela zęby? Zobacz, jak zrobić wybielającą pastę!
W kuchni Dzień Dobry TVN Zosia Zaborowska, która zajęła 2. miejsce w MasterChef Junior, wspólnie z Charlesem Daigneault, przygotowała swoje popisowe dania: tatar z łososia, ciastka czekoladowo-miętowe z sosem malinowym i pierogi z kaczką, majerankiem, czerwonym winem oraz jabłkami. Polecamy!
Weki są świetne nie tylko na zimę! W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Marciniewicz pokazała jak zrobić: marynowane żółte buraki, granolę dyniową bez cukru, śliwki londyńskie w herbacie, lemon curd i domową peanutellę. Wszystkie pyszności zamknęła w słoikach. Czy wiesz, jak długo można przechowywać weki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: lemoniadę z pędami sosny i rabarbarem, ptysie z rabarbarem, drożdżowe z rabarbarem i cynamonem oraz naleśniki z rabarbarem, słonym karmelem i rozmarynem.
"Para w kuchni" - taki tytuł nosi najnowsza książka kulinarna Macieja i Karoliny Szaciłło, entuzjastów gotowania, których gotowanie właśnie zbliżyło do siebie. To książka nie tylko o kuchni i gotowaniu, ale też o ich wspólnym życiu. Czy wiecie, że na parze można zrobić nawet chleb? Skorzystajcie z ich przepisów na potrawy na parze!
Mikołaj Rey postanowił sprawdzić, jak smakuje kuchnia indyjska. Pomógł mu w tym pochodzący z Indii Pardeep Kumar. Przygotował dla Mikołaja kurczaka po indyjsku. Danie wyglądało dobrze, a jak smakowało?
Suszona bazylia daje potrawom całkowicie inny smak i aromat niż ta świeża. Z czym dobrze się komponuje? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski powiedział, w jaki sposób ozywać suszonej bazylii w kuchni alby najlepiej wydobyć jej aromat i przygotował: carbonarę, tatara oraz zieloną zupę. Smacznego!
...i wcale nie musi zawierać cytryny! W Dzień Dobry TVN coach żywienia Agnieszka Mielczarek pokazała jak zrobić domowe wody smakowe i izotoniki. Wypróbujcie jej przepisy na naturalne orzeźwienie! ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni MasterChefa Junior, Julia Cymbaluk, podzieliła się przepisem na swoje popisowe danie: raki na tronie. Młoda kucharka, z pomocą Anny Starmach przygotowała również polędwiczki z purée kasztanowym, szparagami i czarną soczewicą oraz figi z kremem migdałowym na sosie truskawkowym i pokruszonymi ciasteczkami. Skorzystajcie z jej przepisów!
Jak zaczęła się ich przyjaźń, współpraca zawodowa i... wspólne gotowanie? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe dania przygotowali Aleksandra Szwed i Marcin Przytulski.
W sklepach pojawiły się już pierwsze polskie szparagi. Jak przygotować je do gotowania i w jakiej formie smakują najlepiej? Dlaczego białe szparagi są białe, a zielone - zielone? A co z fioletowymi? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan powiedział wszystko, co chcielibyście wiedzieć o szparagach i przygotował: omlet, kluski leniwe i wytrawne ciasto. Oczywiście wszystko z dużą ilością szparagów.
"Jogin schabu level master" Sebastian Stankiewicz i rozumiejący ziemniaki jak mało kto Wojciech Solarz pokazali w kuchni co potrafią. Każdy z nich przygotował własną wersję najpopularniejszego polskiego drugiego dania: schabowego z ziemniakami i mizerią. Czyje danie zrobiło na jury większe wrażenie? Do czego tak naprawdę służą dziurki w pokrywkach od garnków? Dlaczego współczesne kury znoszą jajka z numerkami? I jak poradzić sobie z niesfornym kotletem, który uciekł z patelni? Rozwiązanie tych i innych życiowych zagwozdek znajdziecie w kolejnym odcinku cyklu Ogniem i Nożem. Uprzedzamy, będzie śmiesznie! :-)
Dziś w naszej kuchni zrobiło się patriotycznie. A wszystko za sprawą Mikołaja Reya, który postanowił kulinarnie uczcić Święto Konstytucji 3 maja. Mikołaj przygotował potrawy w kolorze biało-czerwonym. Skorzystajcie z jego przepisów i sami przygotujcie: sałatkę z kopru włoskiego i truskawek, panna cottę z kalafiorem serem korycińskim i sosem pomidorowo-paprykowym, krwawego łososia z grilla oraz deser z ricotty i czereśni. Smacznego!
Mikołaj Rey postanowił zgłębić tajniki kuchni brazylijskiej. Pomógł mu w tym pochodzący z Rio de Janeiro Emilio Dante, który obecnie mieszka w Polsce. Co tu robi? Co panowie razem ugotowali?
W kuchni Dzień Dobry TVN było ostro. Piotr Kucharski przygotował dania z pieprzem: szaszłyki z wołowiny i cukinii z sosem pieprzowo-miodowym, pity z nadzieniem, grzanki ze szparagami i truskawkami marynowanymi w pieprzu oraz chleb z pieprzem i suszonymi śliwkami.
Dziś w naszej kuchni urzędowali: Charles Daigneault, Joanna Krajniak i Mateusz Biernat. Zobaczcie, jakie smakołyki przygotowali uczestnicy programu MasterChef i MasterChef Junior. Skorzystajcie z ich przepisów!
W Dzień Dobry TVN zwyciężczyni drugiej edycji programu MasterChef Beata Śniechowska przygotowała warzywa i owoce z grilla. Mogliśmy spróbować: grillowaną chałkę z truskawkami „balsamico”, ananasa z grilla i prostymi lodami kokosowymi, grillowananego bakłażana z pikantnym tatarem z cukinii i serem halloumi oraz sałatę rzymską z grilla z wegańskim majonezem i boczniakami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował dla nas dania na grilla. Doradził również, jakie mięso wybrać na grilla i jak grillować karkówkę, drób i ryby.
Majówka to tradycyjnie czas, kiedy po raz pierwszy rozpalamy grilla. Jak wiadomo, żaden prawdziwy grill nie może obyć się bez pysznej kiełbasy. Dlatego właśnie w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał jak przygotować kiełbasę z grilla na 4 sposoby. Wykorzystacie któryś z nich w nadchodzący weekend?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN królowało oregano! Jan Kuroń przygotował dla nas niezwykła pizzę na kalafiorowym spodzie, gazpacho i pyszne bajgle z oregano i oliwkami. Skorzystajcie z jego przepisów. Smacznego!