Dobrze dobrane przyprawy potrafią odmienić każde danie z kurczaka. Udowodniła to Ewa Malika Juchnowicz, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: jamajskiego kurczaka w rumie, kuskus Saffi oraz kurczaka w śliwce z zielem angielskim i puree z selera z orzechem laskowym.
Polacy pokochali kebaby. Jak więc zrobić je w domu? O tym - goszczący w kuchni Dzień Dobry TVN - Charles Daigneault. Mieliśmy okazję spróbować, przygotowane przez niego, kebaby: wegetariański z sosem imbirowym oraz jagnięcy z sosem miętowym.
Osi Ugonoh znana jest z udziału w programie Top Model. Jako pierwsza czarnoskóra modelka wygrała polską edycję show. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby wraz ze swoją siostrą Ogi przygotowała dania z dzieciństwa. Były to: ryż z czerwonym sosem, plantany z wołowiną, plantan na słodko i sałatka.
Raclette i Fondue to atrakcje kulinarne rodem ze Szwajcarii. Często podaje się je podczas spotkań ze znajomymi. Jak je przygotować? O tym w Dzień Dobry TVN poszukiwacz smaków Mikołaj Rey.
Po erze sushi i kebaba do Polski przyszła moda na hummus. Pasta z cieciorki zawiera dużo białka roślinnego i długo pozostaje w żołądku, dzięki czemu jest idealną przekąską nie tylko dla wegetarian, ale również osób dbających o szczupłą sylwetkę. Na sklepowych półkach możemy ją znaleźć z przeróżnymi dodatkami. A może warto samodzielnie zrobić hummus w domu? Zobaczcie kolejny odcinek cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyny Bosackiej!
Co można wyczarować z ryżu? Zdradza w Dzień Dobry TVN kucharz Artur Moroz, czyli Harry Potter naszego kulinarnego zakątka - jak mówi Marcin Prokop. Zobaczcie, jak przygotować idealne ristotto. Jakich składników ze sobą nie łączyć? Lubicie risotto?
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i Bartosz Adamski z "Masterchefa" przygotowali idealny tort biszkoptowy. Skorzystajcie z ich przepisu!
Zwycięzca MasterChefa Damian Kordas od dzieciństwa choruje na cukrzycę. Z tego też powodu musi zdrowo się odżywiać i tak komponować posiłki, aby unikać nagłych skoków cukru we krwi. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania odpowiednie dla diabetyków: mini fritatty z cukinią, pęczakotto z kurkami oraz batoniki z musli.
Zupa z pietruszki, gruszek i boczku, zapiekanka z makaronu, kapusty i ryby oraz gruszki zapiekane w śmietanie i wanilii! Mimo kontuzji Andrzej Polan, jak zwykle, wspiął się na kulinarne szczyty i uraczył nas pysznymi, rozgrzewającymi daniami. Polecamy jego przepisy!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z jabłkami w roli głównej. Mogliśmy skosztować: zupę z papryki i jabłek, schab smażony z sosem ze śmietanki i jabłek oraz ciasto z jabłkami.
Jak zachować się przy stole zgodnie z zasadami savoir-vivre? Spytaliśmy o to, eksperta w tej dziedzinie, Mikołaja Reya. Jak prawidłowo zasiąść do stołu, w jakiej kolejności należy używać sztućców i, który kieliszek jest do wina, a który do wody?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zdradził nam tajemnice najpopularniejszego dodatku do mięsa na polskich stołach, czyli ziemniaków. Jak mówi Kucharski - ziemniak ziemniakowi nierówny. Z jednych ziemniaków lepiej robić purée, a z innych frytki lub dodawać je do sałatki.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach razem z uczestnikiem "Masterchefa" Szymonem Czerwińskim przygotowali danie, którego smak zna każdy z nas - kotlety mielone, znane również jako sznycle. Co zrobić, by nie były ani surowe w środku, ani zwęglone na wierzchu?
Jedną z pasji Czesława Langa jest zdrowa, wegańska kuchnia. W Dzień Dobry TVN przygotował kilka swoich popisowych dań, które wspomagają oczyszczanie organizmu. Wypróbujecie przepisy legendy polskiego kolarstwa?
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś cynamon i blogerka kulinarna Kasia Bukowska. Zobaczcie, jak zrobić idealne bułeczki i rozgrzewające kakao.
Agata odpowiada za ilustracje, Anna za przepisy, a wspólnie stworzyły książkę z prostymi przepisami dla dzieci. Kilka z nich zaprezentowały w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobaczcie jak gotują siostry Starmach.
Dziś Marcin Meller pojawił się w studiu wyjątkowo nie w roli prowadzącego program. Wraz z siostrą Katarzyną przejęli stery w kuchni Dzień Dobry TVN i przygotowali tradycyjne potrawy ze stołu Mellerów. Wszystkie przedstawione w programie receptury zostały zawarte w książce kucharskiej Katarzyny "W kuchni mamy i córki", gdzie znajdziemy przepisy na dania poznane podczas podróży po świecie oraz rodzinne anegdoty.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Stermach i Paweł Gradowski z Masterchefa zajęli się truflami. Z czym podać tak wyjątkowy i drogi specjał aby wydobyć jego niezwykły smak? Oczywiście z czymś prostym. W garnkach pojawiły się włoskie kluski z ziemniaków, czyli gnocchi. Czym różnią się od polskich kopytek?
Drożdżowe ciasto maślane kojarzy nam się raczej z deserem lub słodką przekąską, jednak, jak się okazuje, może stanowić również świetny dodatek do wytrawnych dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał nam przepisy na maślane bułeczki w niekonwencjonalnych odsłonach.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z warzyw. Na stole pojawiły się: warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem, warzywa pod beszamelem oraz orientalna zupa z krewetkami. Palce lizać!
W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem restauratorka Beata Kartowicz zrobiła w kuchni Dzień Dobry TVN specjały z Wielkopolski. Mieliśmy okazję spróbować czerninę na gęsinie, piersi z gęsi, modrą kapustę z jabłkami, szagówki poznańskie oraz pierogi z gęsiną.
Sałatki kojarzą nam się raczej z okresem wiosenno-letnim ze względu na to, że składają się zazwyczaj ze świeżych warzyw i serów, które wychładzają organizm. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha udowodniła, że sałatki mogą być tanie, polskie i rozgrzewające!
Już wiemy kto będzie nowym prezydentem USA. A jak jedzą główni kandydaci tegorocznego rajdu o najważniejszy fotel w Stanach? Kuchnią Dzień Dobry TVN rządził dzisiaj Michał Molenda, który miał okazję przygotowywać kolację dla Donalda Trumpa i Hillary Clinton.
Masło orzechowe, zaraz obok bekonu i pancake'ów, jest najpopularniejszym przysmakiem pojawiającym się na amerykańskich stołach podczas śniadań. Można je zrobić z każdego rodzaju orzechów, choć najpopularniejsze jest to z fistaszków. Zawiera duże ilości białka roślinnego, zdrowych tłuszczów oraz magnezu. A jak wybrać dobre masło? Kupić je w sklepie, czy przygotować w domu? Orzechowe tajemnice rozwiązała dla nas Katarzyna Bosacka w swoim cyklu "(Ro)zważmy to".
Na półkach księgarń właśnie pojawiła się pierwsza książka kucharska Kasi Bosackiej. Czy znawczyni zdrowej żywności wykorzysta swoje polonistyczne wykształcenie i zajmie się pisaniem na stałe? Być może, ale zanim to nastąpi odwiedziła kuchnię Dzień Dobry TVN i ulepiła bajecznie kolorowe pierogi.
Jesień to czas na rozgrzewające dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Staramach i była uczestniczka Masterchefa Marta Ignasiak-Kciuk przygotowały placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem. Z czym jeszcze można podać ten prosty przysmak polskiej kuchni?
Jakob Kosel był w finałowej trójce 5. edycji Top Model. Mimo, że nie wygrał programu jego kariera rozwija się w błyskawicznym tempie. A wszystko to dzięki zdrowemu stylowi życia i prawidłowemu odżywianiu. Tego nauczyła go jego mama Krystyna, która dziś towarzyszyła mu w kuchni Dzień Dobry TVN.
Piotr Kucharski postanowił sprawić kulinarną frajdę Marcinowi Mellerowi, który "cierpi gdy musi rano jeść kiełki czegoś i listki". Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował "dania konkretne": pyzy ziemniaczane z kapustą, kluski śląskie z gęsiną i gruszką oraz kopytka z warzywami. Smacznego!
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Darka Kuźniaka, uczestnika programu Azja Express. Przygotował dla nas wątróbkę drobiową z owocami i rozmarynem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała nietuzinkowe pomysły na tradycyjne polskie zupy. Mogliśmy spróbować: kalafiorową z jabłkami, pomidorową z cieciorką, chili i limonką, krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami oraz wege leczo z ogórkami.