Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dziennikarkę i podróżniczkę kulinarną Gosię Molską. Przygotowała dla nas dania kuchni polskiej: kruszonkę tatarską z jagnięciny, pyry z gzikiem i kawior po żydowsku z przedwojennej Warszawy.
Jak komponować dania wegetariańskie tak, by dostarczały wszystkich niezbędnych składników, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha i wege-dania dla dzieci i nastolatków! Smacznego.
Oto Katarzyna Knioła i Marzena Jarczak i ich potrawy na dobry początek dnia. Skorzystajcie z przepisów na pierwsze, drugie śniadanie i zdrowe przekąski. Te produkty można przygotować bardzo szybko i nie zawierają one prawie w ogóle białka. Smacznego!
Piotr Kucharski i jego kuchnia dla przejedzonych po Świętach i sylwestrze. Zobaczcie, jakie potrawy można zrobić z poświątecznych resztek. Te smaczne i zdrowe dania przygotujecie bardzo szybko.
Co dzieje się w butelce szampana, dlaczego potrafi on wystrzelić w najmniej spodziewanym momencie i jak otworzyć go minimalizując zagrożenie? Gościem Dzień Dobry TVN był popularyzator nauki - Karol Wójcicki.
Co Włosi jedzą w wieczór sylwestrowy i podczas zabaw karnawałowych? W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na typowe włoskie dania i przekąski przedstawiła nam Cristina Catese. Smacznego!
Kasza gryczana na obiad wcale nie musi występować w towarzystwie gulaszu. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan pokazał, jak można wykorzystać ją w kuchni! Wypróbujcie jego przepisy na: kluski śląskie z kaszą, kasze z serem, szpinakiem i granatem oraz zapiekankę z kaszy gryczanej.
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz przystawek Marcin Dudek przygotował przekąski idealne na sylwestra: domowy pasztet, kaczkę w sosie z jabłkami i śliwkami, śledzia bałtyckiego z sałatką, carpaccio z buraka z serem owczym, ser kozi grillowany z sosem z gruszek i fig oraz sery regionalne z dodatkiem wędzonych śliwek.
Polska kuchnia świąteczna korzennymi przyprawami stoi. Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przybliżył nam postać goździka (mowa oczywiście o przyprawie, a nie ciętym kwiecie wazonowym). Opowiedział o jego właściwościach, które możemy wykorzystać nie tylko w kuchni i pokazał ja zrobić: śledzie w zalewie korzennej, pieczoną szynkę z sosem pomarańczowo-goździkowym, pudding z sosem i gruszkami oraz bezalkoholowego grzańca.
Co pojawia się na wigilijnych stołach uczestników MasterChefa? W Dzień Dobry TVN Mateusz Guncel i Damian Sobek zdradzili tą tajemnicę. Wypróbujcie ich przepisy na: makówki po nowoczesnemu, tatara ze śledzia z pierzgą i piernikiem, wigilijny kompot, zupę grzybową z uszkami, bigos śląski i bigos bezmięsny. Smacznego!
Zdarza się, że nie możemy wcześniej zająć się przygotowaniami do Świąt. Co, jeśli do Wigilii został niecały tydzień, a my nie mamy jeszcze ani piernika, ani nastawionego zakwasu na barszcz, ani nawet kapusty z grzybami? Przede wszystkim nie należy wpadać w panikę. A następnie skorzystać z dobrych rad, jakie ma dla Was Jan Kuroń.
Na żadnym świątecznym stole nie może zabraknąć bakalii. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z udziałem orzechów: dorsza, smażone buraki z jabłkami i chałwowy tort.
Zupa Pho to aromatyczny, rozgrzewający bulion, który powstał w Wietnamie. Jak ją przygotować i czy faktycznie jest to tak trudne jak mówią? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odczarowuje zupę Pho!
Mikołaj Rey spotkał się z pochodząca z Taszkientu Shahzodą Shavkatovą, która opowiedziała mu o tradycjach jej kraju. Jakie zwyczaje związane ze stołem, rodziną i gotowaniem panują w Taszkiencie? Co najbardziej zaskoczyło ją w Polsce? I jak robi się taszkienckie pierogi w podawane rosole?
W kuchni Dzień Dobry TVN mieliśmy zaszczyt gościć Anię Starmach i Mateusza Zielonkę - zwycięzcę 6. edycji programu "MasterChef". Razem przygotowali dania proso z książki kucharskiej nowego kuchennego mistrza: napar zazwor, mleko sezamowe, nutellę z ciecierzycy i syropu klonowego, spring rollsy z buraczanym hummusem, vegan power bites i ratatouille. Skorzystajcie z przepisów!
Boże Narodzenie, jak każde inne święta, to nie tylko czas spędzany w gronie rodzinnym. To również czas wielkiego gotowania. Wiele gospodyń domowych przygotowania do świąt zostawia na ostatnią chwilę, a w same święta brakuje im energii na radość ze wspólnie spędzonego czasu. Dlatego wielkie gotowanie warto zacząć już dwa tygodnie wcześniej. Które potrawy możemy przygotować z dużym wyprzedzeniem? Na takich rzeczach najlepiej zna się Jan Kuroń.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: Piotr Kucharski i jego twarogowe wariacje. Poznajcie przepisy Piotra na: sernik z makiem i białą czekoladą, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pasta z pora, pasta z migdałami i granatem. Smacznego!
Spośród pięciu wyłonionych przez jury finalistów wybraliście "Mistrza Smaku"! Tytuł ten oraz główną nagrodę o łącznej wysokości 100 000 złotych otrzymują Sylwia Ostrowska i jej szwagierka Agata. W studiu Dzień Dobry TVN wspólnie z jurorem akcji Robertem Sową przygotowały swoje popisowe dania: rybę po grecku, sandacza z pieczarkami w cieście francuskim i pijane pierogi! Smacznego.
W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało dziś wanilią za sprawą szefa kuchni i doradcy kulinarnego Macieja Wawryniuka. Koniecznie skorzystajcie z jego przepisów na: polędwiczkę w waniliowym miodzie, waniliowe pierożki z konfiturą z dyni, kopytka w sosie waniliowym oraz koktajl brzoskwiniowo-waniliowy. Smacznego!
Przebiegła i doświadczona pani Sprytna wie, że planowanie to podstawowy element przygotowań świątecznych. Od czego rozpoczęła pracę nad świątecznym menu? Jakie naczynia przy tym skompletowała? Alicja Sprytna z doświadczenia wie, że gotowanie na ostatnią chwilę to zły pomysł. Co zatem przygotowała kilka dni przed świętami?
Dziennikarka Izabela Wojnowska i blogerka Maja Sobczak uważają, że smak i zapach nierozerwalnie łączą się z naszymi emocjami. Tezę tę postanowiły udowodnić w kuchni Dzień Dobry TVN i przygotowały słodkości, które sprawiły nam niezwykłą przyjemność. Na stole pojawiły się: puszyste polane miodem placuszki z gruszką na tłoczonym soku jabłkowym jak u babci, kakao na mleku migdałowym z rozgrzewającą masalą, jabłkowe zacierki z łyżką jogurtu kokosowego i podsmażonymi okruszkami bułki oraz grzanki na słodko. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN najczęściej po soli i pieprzu używana w Polsce przyprawa, czyli majeranek. Piotr Kucharski przygotował z jego nieodzowną pomocą: pieczonego kurczaka, ziemniaki w boczku, zupę grzybowo-żurkową i omlet.
Sekret idealnie kruchych ciasteczek zna Anna Starmach i zdradziła go nam w kuchni Dzień Dobry TVN. Przygotowała ciasteczka z marcepanem i ciasteczka czekoladowe z migdałami. Towarzyszył jej Mateo Brunetti, który pokazał, jak zrobić włoskie ciasteczka: pangiallo i giuggiulena.
W polskiej kuchni Dzień Dobry TVN pojawiło się dziś "coś francuskiego". Kucharz David Gaboriaud ze swoją książką o takim właśnie tytule i przepisami na: szakszukę, królika z białą kiełbasą i rozmarynem oraz ptysie nadziewane lodami kokosowymi i polane sosem czekoladowy. Smacznego!
"Jest ostoją Kurdystanu w Polsce" - powiedział o Kurdzie Hajarze Bahri Mikołaj Rey. Kucharz spotkał się z nim, by porozmawiać o kurdyjskiej kulturze i kuchni. Co ją wyróżnia? Jak Kurd mieszkający od 28 lat w Polsce odnalazł się w naszym kraju? Czy tęskni z ojczyzną? I kiedy ostatnio ją odwiedził?
Nasze studio opanowały dziś... orientalne grzyby. Jakie są ulubione grzyby Doroty, a jakie Marcina? Jakie właściwości mają grzyby shiitake? Co można zrobić z grzybów maitake, a co z boczniaków? I jak smakuje burger z portobello i kozim serem? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedział kucharz Charlie Daigneault, któremu towarzyszyła Natalia Gmyrek, uczestniczka programu MasterChef. Skorzystajcie z ich przepisów!
Co zrobić z ziemniakami, które zostają z obiadu? Jak w kreatywny sposób wykorzystać resztki jedzenia? Z pomocą przychodzi kucharz Jan Kuroń. Zobaczcie kolejny odcinek cyklu "Jasiek zna się!" Czy wiecie jaki produkt spożywczy najczęściej marnuje się w naszych domach?
W kawiarence Dzień Dobry TVN Kinga Burzyńska gościła 10 finalistów akcji Mistrz Smaku: Agatę i Sylwię (kategoria "Kocham"), Zuzę i Michała (kategoria "Smakuję"), Matrę i Tomasza (kategoria "Lubię"), Kasię i Milenę (kategoria "Szanuję") oraz Asię i Daniela (kategoria "Pomagam"). Dlaczego zgłaszający zgłosili swoich zgłaszanych? I komu w jury w składzie: Grażyna Wolszczak, Daria Widawska i Robert Sowa wręczyło główną nagrodę w wysokości 100 000 zł?