Przepisy kulinarne

    Przepisy kulinarne

    Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski proponują przepis na kurę, co kaszy zbytnio jadła, pieczarki faszerowane kozim serem i orzechami, chili con carne, zapiekane w cieście oraz pieczone jabłka z serkiem i wanilią.

    Kuchnia śląska to jedna z najbardziej wyrazistych kuchni w naszym kraju. Ukształtowała się pod wpływem kuchni niemieckiej, czeskiej i austriackiej. Jest tłusta, kaloryczna i bardzo smaczna - zapewnia krytyk kulinarny Maciej Nowak. Co jest najbardziej charakterystyczne dla kuchni tego regionu? Które z potraw poleca nasz kulinarny podróżnik? Co jedzą mieszkańcy Śląska Opolskiego?

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan, szef kuchni hotelu Novotel, zaserwował nam odrobinę luksusu, czyli wykwintne potrawy w nieco „kryzysowej” wersji. Bouillabaisse nie z ryb, ale z wiejskiego kurczaka, słynny wellington, ale z polędwiczki wieprzowej z podgrzybkami oraz bliny z jagodami i czerwoną porzeczką, które smakują prawie jak kawior - mówi mistrz Polan.

    Comforting food - to znane, proste potrawy, przeważnie przygotowywane w domu. Są to przeważnie przepisy, które w jakiś sposób kojarzą nam się z dzieciństwem. Są to potrawy łatwe do przygotowania, łatwo przyswajalne, smaczne, zdrowe i traktowane jako pewna "nagroda". Przygotowując takie potrawy nie liczy się kalorii, używa się dużo masła, cukru, soli i wszystkich "niezdrowych" składników

    Agata Jędraszczak ma 27 lat, od półtora roku jest mężatką. Potrawy, które umieszcza na blogu gotuje zwykle w weekendy, bo w inne (zwłaszcza zimowe dni) nie ma wystarczająco dobrego światła, żeby móc fotografować je po pracy. Co zaprezentowała nam dziś w kuchni?

    W naszej kuchni królowały dziś tarty i kruche babeczki ze słodkim ryżem. Przygotowała je Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło.

    "Przez żołądek do serca" przekonał się o tym kucharz Tomasz Jakubiak, który swoją ukochaną Monikę zdobył "smakami miłości". Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy, które zmiękczą serce każdej kobiety. Zdaniem naszego kucharza, kuchnia miłości musi być lekka, kolorowa i z każdym kęsem powodować orgazm podniebienia.

    Mistrz Andrzej Polan przyrządził dziś w kuchni Dzień Dobry TVN polędwiczki wieprzowe.

    Na Śląsku przez wieki mieszała się kuchnia rdzenna z kuchnią polską, czeską i niemiecką. Specjalnie dla Was, nasi goście przygotowali kilka dań charakterystycznych dla kuchni śląskiej.

    Agnieszka Wosińska bezsprzecznie jest uzależniona od herbaty. Przyznaje, że tradycję picia tego napoju wyniosła z domu. Jej mama przygotowywała cudowne mieszanki herbat, co w czasach głębokiego PRL-u było nie lada wyzwaniem. Dziś w naszej kuchni zaprezentowała kilka ciekawych odmian tego popularnego napoju.

    Ewa Pacuła jest byłą żoną znanego boksera, Przemysława Salety, a także znaną modelką i prezenterka telewizyjną. W tej chwili jest w ciąży ze swoim obecnym partnerem - Marcinem. Dziś miała okazję sprawdzić się w kuchni u boku Roberta Sowy!

    W menu szkolnych stołówek wciąż jest za mało świeżych warzyw i owoców, a każde dziecko powinno mieć zapewniony dostęp do zdrowej i różnorodnej diety.

    Tarta z gorzką czekoladą, mus czekoladowy z pianą miętową, ciasto czarny las na ciepło z sosem z mango... palce lizać! Te czekoladowe przysmaki przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Joseph Seeletso.

    Krytyk kulinarny Maciej Nowak wybrał się do Pracowni Rarytasów Wedla i brał udział w tworzeniu wielkiego, czekoladowego Mikołaja, który stoi teraz na wystawie sklepu na rogu ulicy Nowy Świat i Chmielnej. W pracowni Wedla (na Pradze) wyrabia się np.: torciki, praliny, figurki z czekolady, czy czekoladowe wodospady.

    Czy można mówić o płci jedzenia? Zdaniem kucharzy, tylko desery można podzielić według tego kryterium, reszta dań jest bezpłciowa.

    Dziś w "Dzień Dobry TVN" Agnieszka Kręglicka przedstawiła kilka pomysłów na to, jak wykorzystać jabłka w kuchni.

    Tatar, który dziś wykonam, można zrobić z różnych ryb: makrelli, czy pstrąga, ale ta ryba którą chciałem państwu zaprezentować jest wyjątkowa, a tatar z niej uzyskany jest delikatny i odświeżający. Podajemy z majonezem własnej roboty.

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN smakołyki przygotowane przez Monikę Mrozowską-Szaciłło i jej męża Macieja, które pomogą nam zapomnieć o poświątecznym przejedzeniu. Będzie smacznie i dietetycznie.

    Postanowiliśmy obalić mit, że mężczyźni to najlepsi kucharze, dlatego Redakcja Dzień Dobry TVN i marka Kamis wspólnie poszukują kobiety, która bardzo dobrze gotuje, a w kuchni czuje się, jak ryba w wodzie. Nie ma znaczenia, czy gotujesz w restauracji, czy tylko w domowym zaciszu, dla nas liczy się Twój talent i osobowość. Jeżeli chcesz stać się kulinarną gwiazdą – weź udział w konkursie "Gotuj o wszystko".

    Co jest dobre na kaca? Pomidor, maślanka, woda spod ogórków czy żurek? Ważne, by jedzenie było tłuste, energetyczne i odżywcze - radzą w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.

    Przypominamy, że trwa konkurs "Gotuj o wszystko", w którym możesz wziąć udział, jeżeli w kuchni czujesz się, jak ryba w wodzie! Postanowiliśmy obalić mit, że mężczyźni to najlepsi kucharze, dlatego wspólnie z marką Kamis poszukujemy kobiety, która bardzo dobrze gotuje. Jeżeli więc chcesz stać się kulinarną gwiazdą – weź udział w naszym konkursie.

    Andrzej Polan proponuje w kuchni DDTVN smakołyki, które można przygotować dziecku do szkoły na drugie śniadanie.

    W kuchni Dzień Dobry TVN królowała dziś Anna Starmach z Krakowa, która zwyciężyła we wczorajszym ćwierćfinale konkursu "Gotuj o wszystko".

    Historia Pascala i Agnieszki to prawdziwa romantyczna love story z happy endem. Poznali się przypadkowo w restauracji. Właściwie to Pascal zwrócił uwagę na piękną Francuzkę. Regularnie bywał w tym miejscu z nadzieją spotkania niezwykłej nieznajomej, która okazała się Polką, tak świetnie mówiąca po francusku, że zmyliła tym Pascala. Teraz są szczęśliwą parą, wspólnie podróżują, odkrywają nowe smaki. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN przygotowali dla nas kilka potraw, które kojarzą im się z Wielkanocą.

    Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni potrawy wielkanocne, które mogą się znaleźć także na Waszych stołach.

    Zbliża się koniec roku podatkowego, a więc naszych rozliczeń z urzędami skarbowymi. Chcemy w związku z tym zachęcić Państwa do przekazania 1% swojego podatku OLubimy borowiki i podgrzybki. W sezonie smażymy rydze i dusimy kurki. Mrożone i marynowane cieszą nas poza sezonem. Ale nic nie odda smaku świeżych grzybów. W poszukiwani wyśmienitego smaku warto czasem sięgnąć po grzyby z hodowli. Na naszym rynku coraz częściej można spotkać dziwnie brzmiące nazwy; boczniak ostrygowaty (idealny na grilla lub do panierowania), shitake, enoki, shimei, pom pom, borowiki stepowe czy portobelo. To tylko kilka orientalnych grzybów, które hoduje się na całym świecie. Dziś w kuchni grzyby jakich nie znacie.

    Dziś razem z Andrzejem Polanem gotować będzie ćwierćfinalistka konkursu „Gotuj o Wszystko”. Małgorzata Toczek z wykształcenia jest ekonomistą, na co dzień sprawuje funkcję prezesa zarządu. Pochodzi z rodziny „smakoszy”, w której dobra kuchnia od zawsze grała ważną rolę. Przez dwa semestry studiowała Hotelarstwo, dlatego zasady żywienia oraz serwowania potraw nie są jej obce.

    Nasi goście, Agnieszka i Marcin Kręgliccy, przygotowali dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN 5 rodzajów jajecznicy i powiedzą, jak urozmaicić typowe polskie śniadanie.