Jesień to czas na długie spacery w lesie. Co możemy znaleźć między drzewami? Mikołaj Rey wybrał się do zaszytej w kniei leśniczówki, aby przygotować pyszną grzybową zapiekankę z serem korycińskim, a w Dzień Dobry TVN powiedział o zaletach dzikiej róży i głogu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Dobrzański przygotował dania dla biegaczy: krem pomidorowy, pesto pietruszkowe, pęczotto z warzywami oraz deser śliwkowo-dyniowy. Smacznego!
Niełatwo znaleźć w sklepie dobre chałwy, ponieważ - zamiast sezamu - zwykle na pierwszym miejscu w składzie mają cukier. Do tego konserwanty, emulgatory i sztuczne aromaty. Jak zatem zrobić dobrą domową chałwę? Jakie są jej zalety? Ile możemy zjeść chałwy? O tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka.
Joanna Studnicka i Grzegorz Bień odpadli z Masterchefa. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali nam swoje jesienne pomysły na ziemniaki, dynię i cielęcinę.
Sophie Moris po raz kolejny odwiedziła kuchnię Dzień Dobry TVN. Tym razem przygotowała: ciastka z gorzką czekoladą i żurawiną, Maślane kotlety wieprzowe z kapustą oraz malinowe brownie. Smacznego!
Sezon na jabłka w pełni, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Andrzej Polan przygotował smakowite desery z tym właśnie owocem. Mieliśmy więc okazję skosztować szarlotkę, omlet z jabłkami do góry nogami oraz kruszonkę z jabłkami. Palce lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha złamała stereotypy dotyczące produktów, które powinniśmy jeść w okresie jesienno-zimowym. Czy chleb może być rozgrzewający?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy uczestnika MasterChefa Marka Pukasa i jurorkę programu Anię Starmach. Przygotowali dla pysznego kurczaka w warzywach. Palce lizać!
W naszej kuchni gościliśmy dziś "Pogromców meatów" czyli Andrzeja Andrzejczaka i Tomasza Tomaszka. Zobaczcie co dla nas przygotowali!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: placki dyniowo-owsiane z miodem, zupę fasolową z porem i ziemniakami, kanapki na ciepło z pastą z wędzonego pstrąga, kanapki na ciepło z ziołowym serkiem oraz pęczak z kiełbasą, cebulą oraz cukinią.
W kuchni Dzień Dobry TVN Janusz Fic przygotował dania z ryb: zupę rybną z płatkami marynowanego leszcza i suszonymi pomidorami, sandacza pieczonego w soli z kiszonym selerem i polentą oraz jesiotra duszonego w białym winie z kulebiakiem z kiszonej kapusty i brokułami. Był też smażony filet z okonia na tarcie z jarmużu. Smacznego!
Kiedy widzimy kominiarza, najlepiej złapać się za guzik. Podobno to przynosi szczęście. Tymczasem Mikołaj Rey na widok kominiarza złapał za garnki ;) A o technikach wędzenia nasz ekspert od smaków powiedział w Dzień Dobry TVN. Jak przygotować produkty, które chcemy uwędzić? Ile czasu trwa wędzenie?
Anna Starmach i Sylwia Ładyga pokazały nam dziś jak przygotować lasagne. Przy okazji poznaliśmy historię tej potrawy. Co zrobić, żeby nie wyszła nam ... "mamałyga zamiast lasagne"? Zobaczcie.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy znanego z programu Azja Express Darka Kuźniaka. Przygotował dla nas pyszne jesienne dania: flaki z boczniaka, tatara wołowego z kurkami i parmezanem oraz skrzydełka kurczaka w boczku. Było też coś dla smakoszy słodkości: jabłka pod kruszonką z rozmarynem.
Rozpoczynamy nowy cykl "Smaki Regionów" z dziennikami regionalnymi w całej Polsce oraz Tele Magazynem i Tele Programem. Dzisiaj w Dzień Dobry TVN kuchnia małopolska, do której zapraszamy razem Gazetą Krakowską. Andrzej Polan przygotował: zupę bryndzową, placki z blachy po zabielsku, maczankę krakowską, pierogi z bryndzą i kurkami. Smacznego!
Daria Ładocha przywiozła nam, ze swojej wyprawy, odrobinę słońca, mnóstwo pozytywnej energii i przepisy na szybkie, tanie i zdrowe dania. Poznajcie jej przepisy na: śniadanie - grzanki z pastą z pomidorów z miętą i orzechami, obiad- polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, deser - sernik z zieloną herbatą i polewą z białej czekolady i kolację - makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik MasterChefa Michał Fabiszewski i Ania Starmach przygotowali risotto na trzy sposoby: z grzybami, pesto oraz dynią i kurczakiem. Smacznego!
Jakub Kaczmarek jest dyrygentem oraz kompozytorem. W rozmowie z Mikołajem Reyem przyznał, że w czasie koncertu potrafi zrzucić aż 5 kg wagi. Dyrygent przez ogrom obowiązków nie ma też czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Mikołaj Rej zaproponował mu pożywną potrawę, która nie wymaga umiejętności kulinarnych. Co to było? I czy Jakub był z dania zadowolony?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasza Dziurę. Kucharz przygotował potrawy na bazie gęsi. Na naszym stole pojawiły si takie potrawy jak: tatar z gęsi, czosnkowy bulion z gęsi z krewetkami, serowe kluseczki z gęsimi sercami oraz udko z gęsi z kremowymi ziemniakami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy kojarzące się nam z latem. Na naszym stole pojawiły się: konfitura z jabłek, ananasa i imbiru, fasolka z wędzonym tofu, sznycle z kurkami i szpinakiem, a na deser - maślane ciasteczka z kremem mascarpone, malinami i jeżynami. Macie ochotę?
Anna Stamach zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN przepis na idealnego strogonowa. Ani towarzyszyła w naszej kuchni Dominika Słowik, uczestniczka programu "MasterChef", której poślizgnęła się - jak mówi Dorota Wellman - na deseczce i odpadła z programu. Lubicie strogonowa?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne „jesienne” dania. Na stole pojawiły się: kluski z dziurką, grzybami i dynią, krem z pomidorów z kaszą, szałwią i grzybami, polędwica smażona z chrupiącymi ziemniakami i gorczycą oraz kręcone ciasto ze śliwkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN tanie i pożywne dania w wykonaniu Darii Ładochy i Leona Myszkowskiego. Syn Justyny Steczkowskiej pomimo, że ma dopiero 16 lat jest wielkim pasjonatem gotowania i blogerem kulinarnym. Razem z Darią przygotował naleśniki czekoladowo-cynamonowe, fit koktajl, podsmażane warzywa i stek z tuńczyka.
Obecnie w gastronomii panuje trend powrotu o natury. Szef kuchni Ewa Malika Szyc-Juchnowicz trzy lata temu wymyśliła, że będzie gotować w kociołku nad ogniem. Teraz Ewa w ten sposób gotuje dla swoich gości. Co można ugotować nad ogniem? I czy klienci są zadowoleni?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Justynę Czekaj-Grochowską. Miłośniczka włoskiej kuchni przygotowała pierożki z dynią, sałatkę z toksańskim chlebem, a na deser - tiramisu. Smacznego!
Piotr Wantkiewicz jest fizjoterapeutą, który współpracuje z profesjonalnymi sportowcami. Wykonując zawód fizjoterapeuty Piotr potrzebuje dużo energii. Mikołaj Rey przygotował dla Piotra pożywne potrawy. Czy mu zasmakowały?
Anna Starmach, razem z uczestnikami programu Masterchef - Sławomirem Sobańskim i Mateuszem Łuczajem - przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszną kaszkę z jabłkami i żurawiną. Ania podpowiada też, jak odpowiednio piec kaczkę oraz jak poznać, że mięso jest już gotowe. Smacznego!
Od kilku lat, w ramach promocji polskiej kultury, organizuje w Berlinie "obiady czwartkowe". O swojej inicjatywie i przełamywaniu stereotypów, opowiedziała nam, w studiu Dzień Dobry TVN, Julia Bosski. Przy okazji zaprezentowała też swoje przepisy na: sałatkę z kaszy pęczak z burakiem i bryndzą, bosski burger i sernik lawendowy.
Trwa sezon na cukinię. Warzywo w kuchni Dzień Dobry TVN wykorzystała Daria Ładocha. Blogerka przygotowała szybkie i łatwe potrawy z cukinią w roli głównej. Co powiecie na: cukinię w cieście naleśnikowym, cukinię faszerowaną kaszą gryczaną i suszonymi morelami, zupę warzywną i tagliatelle z cukinii i marchewki?
Wrzesień to miesiąc Meksyku, dlatego do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Magdę i Łukasza Sawę, by przygotowali dania kuchni meksykańskiej. Na stole pojawiły się: totopos, guacamole, churros z czekoladą, tacos tinga de pollo i salsa z grillowanego ananasa. Palce lizać!