Przepisy kulinarne

    Przepisy kulinarne

    Na jesienne dni Andrzej Polan proponuje wołowinę zapiekaną z kremowymi ziemniakami, kruche babeczki orzechowe z pigwą i ricottą oraz bałkański torcik z galaretką z Sangrii i winogronami. Smacznego!

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy dziś panią Alicję Sołtysiak-Gortat i Helenę Przybysz. Specjalnie dla nas przygotowały potrawy, którymi karmiły w dzieciństwie swoje sławne dziś pociechy: Aleksandrę Przybysz-Jagiełło i Marcina Gortata.

    Ola niedawno wkroczyła w dorosłość, ale na swoim koncie ma już wiele lat pracy. Karierę zawodową zaczynała od zespołu dziecięcego, który towarzyszył występom Majki Jeżowskiej. Dziś wystąpiła w naszej kuchni razem z Robertem Sową.

    Macadamia, włoskie, pinole, pekany, laskowe i brazylijskie, a wszystkie chrupiące i aromatyczne... Orzechy na słodko i na słono, w każdej postaci, zagościły w naszej kuchni. Zapraszamy na pistacjową Panna Cottę, filet z karmazyna w orzechowej skorupce z pieczonym pomidorem, chrupiące warzywa oraz tartę.

    Mistrz Andrzej Polan poleca marchewkę na słodko i na ostro. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował ciasto marchewkowe, wieprzowinę duszoną z marchewką i kapustą oraz... sami się przekonajcie.

    Jako pierwszy Polak został laureatem prestiżowej nagrody Chef de l’Avenir 2007 przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Nagroda ta nazywana jest „kulinarnym Nobelem”. Wojciech Modest Amaro, bo o nim mowa, gościł dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN".

    Kasia Wilk brała udział w wielu projektach muzycznych i współpracowała z gwiazdami polskiej sceny muzycznej takimi jak Kayah, Mezo czy orkiestra Adama Sztaby. Dziś w "Dzień Dobry TVN" odkryła przed nami swój talent kulinarny. Wraz z Robertem Sową przygotowała kilka wyjątkowych potraw.

    By odchudzić klasyczny przepis, nie trzeba dużego zachodu - wyjaśnia Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski. Wystarczy kilka prostych zabiegów. Oliwa zamiast masła lub smalcu, jogurt lub lekka śmietana zamiast tłustej "trzydziestki szóstki". Mniej sera i więcej warzyw, a do tego codzienna dawka ruchu!

    Warto eksperymentować z egzotycznymi warzywami i ziołami, ponieważ mają wiele właściwości, których brakuje naszym tradycyjnym warzywom - radzi w Dzień Dobry TVN krytyk kulinarny Maciej Nowak. - Pod Warszawą jest farma, gdzie uprawia się właśnie takie egzotyczne warzywa. Ich producent zbiera pomysły od kucharzy. Jest tam kilkanaście gatunków pomidorów. Każdy gatunek ma inną przydatność kulinarną - dodaje.

    Nasz kucharz, Joseph Seeletso pochodzi z Botswany, której mieszkańcy właśnie świętują Dzień Niepodległości. Joseph zaprezentował w Dzień Dobry TVN narodowe potrawy, czyli Dikgobe, owsiankę z sorgo, Morogo oraz wołowe seswaa.

    W związku ze Światowym Dniem Wegetarianizmu mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy bez mięsa.

    Przepisy kuchni koszernej zaprezentowała w Dzień Dobry TVN Małgorzata Blicharz i Dorota Witkowska. Dziś rozpoczęło się żydowskie święto Szałasów.

    Agnieszka i Małgosia przyjaźnią się od wielu lat. Niejednokrotnie można było zobaczyć je wspólnie bawiące się na pokazach mody, premierach, czy innych wydarzeniach towarzyskich. Dziś odwiedziły nas w naszej kuchni, przekonajcie się co dobrego dla nas przygotowały.

    Matką chrzestną "Restauracji Filmowej" jest Krystyna Janda, przyjaciółka właścicieli restauracji. W menu znalazły się ulubione dania aktorów, na przykład, "Pory w cieście piwnym" według przepisu Bożeny Dykiel, "Żeberka dla leniwych" - specjalność Krystyny Jandy, czy "Krewetki królewskie nasączone kolendrą" według przepisu Małgorzaty Zajączkowskiej. Restauracja szybko stała się ulubionym miejscem spotkań aktorów.

    Kucharz Joseph Seeletso przygotował w kuchni dzień Dobry TVN proste potrawy na zbliżające się Walentynki.

    W środku zimy, kiedy świeże warzywa osiągają astronomiczne ceny, warto sięgnąć po mrożonki, które choć trochę przypomną nam smaki lata. Groszek cukrowy, bób i fasolka szparagowa to propozycje kucharza Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

    Jeśli karnawał, to tylko w Rio! Jeśli festiwal brazylijskich smaków, to tylko w kuchni Dzień Dobry TVN. Brazylijczyk Valmir Jaskulski oraz dyrektor brazylijskiej restauracji „Churrasco do Landa”, Agnieszka Landa, zadbali dziś o przeniesienie klimatu kraju samby na polskie ostatkowe stoły.

    Jednodniowe restauracje mieszczą się w prywatnych mieszkaniach, gospodynie z gotowania dla nieznajomych czerpią satysfakcję, a każdy z gości składa się na pokrycie kosztów przygotowania takiej kolacji.

    Pani Sylwia najbardziej lubi kuchnię śródziemnomorską: owoce morza i ryby. Bardzo lubi gotować, a ponieważ ze swoich podróży często przywozi różne przyprawy, często eksperymentuje. Dziś mogliście się przekonać jak radzi sobie w kuchni.

    Dziś w Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali pięć pożywnych, ale lekkich potraw. Skupili się na wyjątkowych wartościach odżywczych mało znanych lub zapomnianych zbóż: komosy ryżowej, kaszy bulgur i kaszy jęczmiennej, a wszystko w nowych i zaskakujących kombinacjach.

    10 lutego w studiu Dzień Dobry TVN w Warszawie odbył się drugi casting konkursu "Gotuj o wszystko" z udziałem dwunastu uczestniczek. W jury konkursu zasiedli: Andrzej Polan, Maciej Nowak i Dorota Wellman. Do kolejnego etapu zakwalifikowano pięć pań. Zobacz reportaż z zmagań uczestniczek w DDTVN! A już dziś, 17 lutego, odbędzie się trzeci casting.

    Dziś Środa Popielcowa – koniec karnawału i pierwszy dzień Wielkiego Postu. Ksiądz Sławek Szczepaniak proponuje potrawy postane, choć nie mniej smaczne. Postna kuchnia w odsłonie naszego kucharza jest zdrowa i niekaloryczna. Po okresie świąteczno–karnawałowego szaleństwa kulinarnego mamy szansę oczyścić zarówno ciało, jak i ducha - mówi ks. Sławek Szczepaniak.

    Mistrz Andrzej Polan, szef kuchni Novotel Aiport, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN kiszkę ziemniaczaną, ziemniaczane kotleciki z łososiem wędzonym oraz babkę ziemniaczaną z borówkami i oscypkiem.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy amerykańską pisarkę, dziennikarkę, dawniej krytyka kulinarnego i konsultantkę w zakresie win, Marlenę de Blasi, która od ponad dwudziestu lat mieszka w Włoszech. I właśnie im poświęca swoje książki. W naszym programie gotowała i mówiła o swojej najnowszej książce "Tysiąc dni w Orvieto".

    17 lutego w studiu Dzień Dobry TVN w Warszawie odbył się trzeci casting konkursu "Gotuj o wszystko" z udziałem dwunastu uczestniczek. W jury konkursu zasiedli: Andrzej Polan, Maciej Nowak i Dorota Wellman. Kto przeszedł do kolejnego etapu? Tego dowiesz się z reportażu Dzień Dobry TVN. A już dziś, 24 lutego, odbędzie się trzeci casting.

    Szef kuchni Novotel Airport Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN strudel z mięsem, z ricottą i rodzynkami oraz ze śliwkami.