Aneta i Piotr słodzą sobie jak nigdy wcześniej :)

Czym zastąpić biały cukier w kuchni? Z takim problemem zmaga się dziś nasz łańcuchowy duet :) Piotr do ciasta drożdżowego użył ksylitolu! Aneta z kolei, przygotowała słodkie trufle z ciecierzycy! Smacznego :)

Trufle z ciecierzycy słodzone syropem z daktyli

Składniki:

200g ugotowanej ciecierzycy

50g suszonych śliwek

czubata łyżka masła orzechowego

9 łyżek syropu daktylowego

Czubata łyżka kakao naturalnego

dodatkowo:

Kakao do obtaczania kuleczek

Przygotowanie:

Ciecierzycę mocz przez całą noc. Ugotuj ją do miękkości. Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, dodając odrobinę wody, wtedy łatwiej będzie zmiksować całość na jednolitą masę. Z powstałej masy ukształtuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w kakao. Trufle ciecierzycowe gotowe.

Młoda marchewka i kasza pęczak z dressingiem migdałowo - klonowym

Składniki:

7 młodych marchewek różnokolorowych (pomarańczowa, fioletowa, biała)

4 łyżki jogurtu greckiego

Garść natki pietruszki

Garść młodej rukoli

Szklanka kaszy pęczak

Szklanka soku z buraka

Dressing:

30g migdałów

100g masła klarowanego

1 łyżka syropu klonowego

¼ łyżki octu jabłkowego

¼ łyżki startej skórki z pomarańczy

sok wyciśnięty z ¼ cytryny

¼ długiej czerwonej papryki chili

25ml oliwy z oliwek

Sól morska

Przygotowanie:

Z podanych proporcji wyjdzie znacznie więcej dressingu niż na dwie porcje dlatego resztę przelej do słoiczka i włóż do lodówki, dressing możesz przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy. Jest tak pyszny, że na pewno i tak wkrótce wykorzystasz go jako dodatek do sałatki. Przygotowanie dressingu: migdały posiekaj na grubo i przełóż do rondelka następnie dodaj masło i rozpuść je na średnim ogniu. Zdejmij rondelek z gazu i dodaj syrop klonowy, startą skórkę z wcześniej sparzonej pomarańczy, sok z cytryny, ocet jabłkowy, posiekaną papryczkę chili i oliwę. Całość wymieszaj i dopraw solą. Część sosu wraz z migdałami zmiksuj blenderem, a część pozostaw niezmiksowaną. Młode marchewki, zamiast obierania, dokładnie wyszoruj gąbką. Na patelnię dolej wodę

i zagotuj następnie połóż marchewki. Gotuj do momentu kiedy marchewki będą al dente. Kaszę pęczak dokładnie przepłucz na sitku, pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 2 szklanki wody i 1 szklankę soku z buraka. Całość zagotuj i do gotującej się wody wsyp kaszę. Gotuj ją, bez mieszania, ok. 15 - 20 minut. Po ugotowaniu przykryj pokrywką garnek i odczekaj ok. 10 minut, dzięki temu zabiegowi kasza „wchłonie” jeszcze resztę wody. Na talerzu połóż kaszę, na wierzch kaszy ułóż marchewki przekrojone wzdłuż. Warzywa polej dwiema łyżkami dressingu. Obok połóż 2 łyżki jogurtu greckiego. Całe danie posyp natką pietruszki i rukolą.

Polędwiczka wieprzowa ze szparagami w boczku

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

2 pęczek zielonych szparagów

1 kula mozzarelli

12 cienkich plasterków boczku

6 łyżeczek cukru trzcinowego

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczki oczyść z błon i zrób nacięcie wzdłuż. Do środka włóż po 3-4 szparagi i ser pokrojony w plasterki. Polędwiczki złóż. Boczek „panieruj” w cukrze i owiń w nim mięso.

Ułóż na kratce położonej na blaszce do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 220ºC i piecz około 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 i piecz około 20-25 minut.

W międzyczasie skrop oliwą resztę szparagów i dołóż do pieczenia.

Kruche ciasto z rabarbarem

Składniki:

200 g chłodnego masła

350 g mąki pszennej

100 g ksylitolu

2 jajka

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

600 g rabarbaru

50 g ksylitolu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto włóż do robota i zmiksuj. Połowę zagnieć w kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki, resztę wysyp na płaski pojemnik i wstaw do zamrażarki.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC.

Rabarbar pokrój na małe kawałki i razem z 50 g ksylitolu przesmaż aż uzyskasz gęstą konfiturę. Schłódź. Porcję z lodówki rozwałkuj na stolnicy, włóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Na całej powierzchni ciasta równo posmaruj konfiturą z rabarbaru. Wierzch posyp zamrożoną kruszonką.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 50-55 min.

Cukier waniliowy:

Składniki:

1 laska wanilii

100 g białego cukru

Przygotowanie:

Laskę przekrój wzdłuż, wyskrob nasionka i przełóż je do słoiczka. Pozostałą część pokrój na mniejsze kawałki i również przełóż do tego samego słoika. Dodaj cukier i zakręć. Raz dziennie wymieszaj zawartość słoika i odstaw. Po około 7 dniach uzyskamy bardzo aromatyczny cukier waniliowy.

Aby cukier był jeszcze bardziej aromatyczny można całość zmiksować w np. młynku do kawy.

Cukier cynamonowy:

Składniki:

100 g cukru

1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Cukier razem z cynamonem utrzyj w moździerzu aż się połączą lecz nie na puder.

Cukier cytrynowy:

Składniki:

100 g cukru

Skórka otarta z jednej sparzonej cytryny

Przygotowanie:

Cukier razem ze skórką utrzyj w moździerzu aż się połączą. Jeśli cukier będzie wilgotny rozsyp go na blaszce do pieczenia i lekko przesusz w piekarniku.

Cukier miętowy:

Składniki:

8 łyżek cukru

Garść listków mięty

Skórka otarta z cytryny

Przygotowanie:

Truskawki przekrój na połowę. Zalej octem balsamicznym, dodaj posiekane listki bazylii, wymieszaj, odstaw na kilka godzin do zamarynowania.

Cukier z miętą i skórką z cytryny utrzyj w moździerzu. Wysyp na blaszkę do pieczenia i wysusz w lekko rozgrzanym piekarniku. Cukier przełóż do słoiczka i użyj kiedy będzie potrzebny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości