Młode ziemniaczki z serem
Składniki:
1,5 kg młodych, małych ziemniaków
Sól
Oliwa z oliwek
150 g sera brie
Pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszorować, ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 15-20 minut. Wyjąć ziemniaki i każdego lekko nadusić aby się rozpłaszczył. Na każdego ziemniaka ułożyć mały kwadracik sera i zapiec jeszcze raz przez 5-7 minut.
Podawać posypane posiekanym koperkiem.
Wiosenna zupa
Składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
Pół główki młodej kapusty
2 kalarepy
2-3 młode ziemniaki
3-4 młode marchewki
2 pomidory malinowe
Sól i pieprz
Pęczek świeżego koperku
Kwaśna śmietana do podania
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle z oliwą z oliwek. W tym czasie posiekać kapustę i dodać do garnka. Obrać kalarepę i ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Marchewkę wyszorować, pokroić w plasterki i dodać do garnka. Zalać 3 litrami wody i gotować na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone w kostkę pomidory. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekanego koperku. Można podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Owsianka zapiekana z truskawkami
Składniki:
200 g płatków owsianych
60 g posiekanych migdałów
½ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
500 ml mleka
3 -4 łyżki roztopionego i lekko schłodzonego masła
1 duże jajko
2 opakowania cukru waniliowego
500 g truskawek
Krem mascarpone:
250 g mascarpone
100 ml śmietany 30%
skórka otarta z cytryny
500 g truskawek do podania
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, połowę posiekane migdały, sól i cynamon i sodę. W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, rozpuszczone masło i jajko. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Płatki owsiane z przyprawami wyłożyć do naczynia Zalać całość mieszanką mleczną. Truskawki pokroić w grube plasterki i ułożyć warstwę na owsiance.Tak przygotowaną owsiankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C, piec około 35 minut, aż całość się przyrumieni.
W tym czasie wymieszać mascarpone ze śmietaną i skórką z cytryny.
Lekko przestudzić i podawać z kremem oraz świeżymi truskawkami.
Kisiel jabłkowo-marchewkowy z truskawkami
Składniki:
2 średniej wielkości jabłka
Średniej wielkości marchewka
200ml wody
2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Truskawki
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, ze skórki i wydrąż środek. Marchewki również obierz ze skórki. Jabłka i marchewki, pokrój w kostkę i uduś, aż do miękkości. Całość zmiksuj do uzyskania konsystencji musu. Następnie dolej do musu wodę i powtórnie zagotuj. W ¼ szklanki wody wymieszaj skrobię ziemniaczaną. Do gotującej się wody z musem zacznij pomalutku dodawać skrobię, cały czas mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje, odstaw go, aż do wystygnięcia. Kisiel podawaj dziecku
z pokrojonymi truskawkami.
Knedle z mięsem i marchewką oraz surówka z młodej kapusty z koperkiem
Składniki:
Knedle:
1kg ziemniaków
150g skrobi ziemniaczanej (ilość zależy od rodzaju ziemniaków)
Jajko
Sól
farsz mięsny:
350g piersi z indyka
Mała cebula
Marchewka
Koperek
Sól, pieprz
Łyżka oleju rzepakowego
Surówka:
Młoda kapusta
Łyżeczka oleju rzepakowego
Marchewka
Koperek
sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj bez obierania, a następnie odcedź i zalej je zimną wodą, co ułatwi obieranie ich ze skórki. Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę i całość posól. Wszystko razem wymieszaj.
Mięso ugotuj wraz z marchewką. Ugotowane mięso z marchewką, zmiel w maszynce do mielenia mięsa i dodaj cebulkę podsmażoną na oleju rzepakowym. Mięso połącz z cebulką, dodaj koperek i przypraw solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego odrywaj kuleczki, które ręką rozpłaszczaj na mały placuszek i nakładaj po łyżeczce farszu. Zwiń placuszek ponownie w kulkę z farszem w środku. Gdy ręce będą się Tobie kleić do farszu obsyp je skrobią ziemniaczaną. Tak przygotowane knedle wrzucaj do garnka, do gotującej się wody i gotuj, aż do momentu wypłynięcia knedli na wierzch. surówka:. Kapustę umyj i poszatkuj następnie dodaj odrobinę soli i odczekaj kilka minut, aż kapusta odpowiednio zmięknie. Dodaj do niej, startą na tarce, marchewkę oraz dużą ilość koperku. Do całości dodaj olej. Knedle podawaj swojemu dzieckiem z surówką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN