W kuchni DDTVN: botoks na talerzu!

W kuchni Dzień Dobry TVN nasz duet łańcuchowy przygotował potrawy bogate w antyoksydanty, będące źródłem wiecznej młodości. Co powiecie na domową granolę z owocami, sałatkę ze smażonymi ogórkami i sosem rodzynkowo-migdałowym, sałatkę z krewetkami, szparagami i salsą z mango, a na deser biszkopt migdałowy z macha i borówkami? Mniam!

Sałatka z krewetkami, szparagami i salsą z mango

Składniki:

2 duże garście mieszanki sałat

oliwa z oliwek

6-8 białych szparagów

200 g krewetek w pancerzach

1 awokado

Salsa:

1 mango

1 papryczka chilli

0,5 czerwonej cebuli

Sól i pieprz

Kolendra

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Sałatę umyć i ułożyć na dwóch talerzach. Szparagi obrać, przekroić na połowę i poddusić na oliwie z oliwek na patelni. Przyprawić sola i pieprzem. Gdy będą w połowie miękkie dodać obrane krewetki i podsmażyć jeszcze 1-2 minuty.

W trakcie gdy przygotowują się szparagi. Obrać awokado i ułożyć na sałacie. Obrać mango i pokroić w drobną kostkę. Posiekać papryczkę i pokroić cebulę w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać z listkami kolendry. Dolać duża ilość oliwy z oliwek i wymieszać. Szparagi z krewetkami ułożyć na sałacie i polać salsą z mango.

Biszkopt migdałowy z macha i borówkami

Składniki:

4 jajka

100 g cukru pudru

200 g mielonych migdałów

skórka otarta z 1 cytryny

4 łyżki macha

100 g blanszowanych migdałów

100 g borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać mielone migdały, skórkę z cytryny, machę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonych foremek. Wierch posypać borówkami i migdałami.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC.

Jogurt z domową granolą i owocami jagodowymi

Granola rabarbarowa:

2 szklanki płatków owsianych, górskich

½ szklanki orzechów włoskich

½ szklanki pestek dyni

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki syropu klonowego

Łyżeczka cynamonu

Łodyga rabarbaru

½ szklanki rodzynków

Jogurt z granolą i owocami:

Średniej wielkości opakowanie jogurtu naturalnego

5 łyżek domowej granoli

½ szklanki borówek amerykańskich

½ szklanki truskawek

Szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Rabarbar obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać posiekane orzechy, pestki dyni, płatki owsiane, olej rzepakowy, syrop klonowy oraz cynamon, wymieszać i rozłożyć równomiernie na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15-20 minut. Po wystudzeniu dodać rodzynki i przełożyć do słoika. Do jogurtu dodać granolę, owoce i szczyptę kurkumy.

Sałatka ze smażonymi ogórkami i sosem rodzynkowo-migdałowym

Składniki:

½ szklanki kaszy pęczak

5 ogórków gruntowych

10 rzodkiewek

½ dużej, czerwonej cebuli

4 łyżki suchej czarnej soczewicy

Garść natki pietruszki

Garść listków świeżej mięty

Garść listków świeżego szpinaku

3 łyżki rodzynków

2 łyżki posiekanych migdałów

4 łyżki oliwy z oliwek

Sok z 1 cytryny

sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę pęczak przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie ugotować w wodzie w proporcjach 1:3.

W drugim garnku zagotować wodę i wsypać soczewicę (uprzednio namoczoną). Gotować ok. 40 minut i pod koniec gotowania posolić. Następnie, po wyjęciu, ostudzić ją. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Poukładać na ręczniku papierowym, z góry przykryć kolejnym ręcznikiem papierowym i przycisnąć. zabieg ten ma na celu odsączenie wody z ogórków, dzięki temu będą się one smażyć, a nie dusić na patelni. Przygotowane ogórki usmaż z obu stron na łyżeczce oleju rzepakowego. Do ugotowanej i wystudzonej soczewicy dodać kaszę wraz z pozostałymi składnikami. Przepyszna sałatka gotowa.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości