LETNIA SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
Składniki:
1kg małych, młodych ziemniaków
3 białe, młode cebule
mały słoiczek kaparów
1/4 kubka dobrej jakości oliwy z oliwek
5 łyżek octu cydrowego
sól grubo mielona
pieprz młotkowany do smaku
skórka otarta z całej, niewoskowanej cytryny garść świeżego kopru.
Przygotowanie:
Ziemniaczki (im mniejsze tym smaczniejsze:)) wyszorować i ugotować. Cebule pokroić w drobną kostkę, kapary odsączyć na sicie. Oliwę przelać do słoiczka, dodać ocet, słoik zakręcić i energicznie potrząsając uzyskując gładki sos. Ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki połączyć z cebulą, kaparami i dressingiem, posolić, popieprzyć i wstawić do lodówki na min. pół godziny.
Po tym czasie wymieszać z siekanym koprem i skórką cytrynową.
MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE
Składniki:
1kg małych, młodych ziemniaków
100g oliwek kalamata
3 niewoskowane cytryny
główka czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka płatków chilli
sól grubo mielona
3 łyżki miodu (najlepiej lawendowego)
gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Ziemniaczki wyszorować, wrzucić do naczynia do zapiekania. Cytryny dokładnie umyć, pokroić w ósemki, dorzucić do ziemniaków razem z pozbawionymi pestek oliwkami i obranymi z łupinek ząbkami czosnku. Całość polać oliwą i miodem - wymieszać dłonią, posolić, dodać chilli i rozmaryn. Piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez ok 35minut.
MŁODE ZIEMNIACZKI ZIELONE
Składniki:
1kg młodych, małych ziemniaków
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki płatków chilli
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki octu sherry
gruboziarnista sól morska
pół pęczka świeżej kolendry
Przygotowanie:
Ziemniaczki wyszorować i ugotować. Przestudzić. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć ziemniaki. W moździerzu utłuc czosnek, płatki chilli, kumin i wędzoną paprykę razem z octem, by powstała aromatyczna pasta. Pastę dodać pod koniec smażenia ziemniaków. Posypać solą, posiekaną kolendrą i podawać ze szklanką schłodzonego kefiru.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN