W kuchni DDTVN: afrodyzjaki truskawki!

Czy wiedzieliście, że polska truskawka uchodzi za najlepszą na świecie? Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy bazujące na truskawkach. I to nie tylko na słodko! Truskawki w wersji wytrawnej? Czemu nie! Daria podpowiedziała równie, jak rozróżnić polską truskawkę od tej importowanej.

Pieczony łosoś podany na sałacie z truskawkami, oliwkami i orzechami włoskimi w balsamicznym sosie

Składniki:

500 g filetu z łososia bez skóry

garść rukoli

garść szpinaku

500 g truskawek

15 czarnych oliwek

3 łyżki orzechów włoskich

50 g sera cheddar

sól

pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka jasnego sezamu

1 mała łyżeczka miodu

1 awokado (musi być miękkie)

Sos:

3 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy francuskiej

Do dekoracji: kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łososia umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Posyp go solą i pieprzem. Wymieszaj olej z octem balsamicznym z dodatkiem łyżeczki miodu i dodaj sezam. Całość wymieszaj i obtocz łososia. Piecz w piekarniku ok. 20 min. Na talerzu wyłóż rukolę i szpinak. Dodaj truskawki pokrojone na połówki, czarne oliwki, orzechy włoskie, awokado pokrojone w plastry i posyp tartym cheddarem. Na wierzchu ułóż łososia. Wszystkie składniki sosu energicznie wymieszaj w słoiku i polej przygotowaną sałatkę. Posyp liśćmi mięty.

Sałatka z kozim serem, polędwicą wołową i truskawkami

Składniki:

1/4 sałaty lodowej

garść roszponki

garść szpinaku

60 g koziego sera twardego lub w roladzie

300 g truskawek

400 polędwicy wołowej

4 łyżki sosu sojowego

3 plastry ananasa

50 g orzechów ziemnych prażonych, solonych

garść liści świeżej kolendry

1 łyżeczka oleju kokosowego

Sos:

1/2 kubka truskawek

2 łyżki sosu sojowego

sok z 1 limonki

1/2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Polędwicę wołową pokrój na cienkie plasterki i zamarynuj w sosie sojowym ok. 15 min. W tym czasie przygotuj sos. Zmiksuj truskawki na gładką masę. Wymieszaj z sosem sojowym, miodem, limonką i podgrzewaj do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj polędwicę wołową i na dużym ogniu podsmaż aż będzie gotowa. Smaż krótko, gdyż jak ją przeciągniesz będzie gumowata. Na sam koniec podlej jeszcze sosem sojowym i dodaj ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki. Bardzo energicznie podrzucaj na wysokim ogniu. Na półmisek wyłóż sałaty i dodaj polędwicę z ananasem. Dodaj truskawki przekrojone na połówki oraz kozi ser pokrojony na cienkie plasterki. Całość polej sosem, dodaj kolendrę oraz utłuczone w moździerzu orzechy ziemne.

Chłodnik truskawkowy z miętą i mlekiem kokosowym

Składniki:

500 g truskawek obranych z szypułek

400 ml mleka kokosowego

1 łyżka syropu z agawy

garść liści świeżej mięty

sok z limonki

szczypta cynamonu

2 łyżki chipsów kokosowych

3 łyżki podprażonych orzechów nerkowca

skórka z limonki

1 miękkie mango

Przygotowanie:

Truskawki obierz i zmiksuj na mus. W rondelku podgrzej truskawki z mlekiem kokosowym, syropem z agawy, sokiem z limonki z cynamonem. Podgrzewaj aż się zagotuje. Następnie wyłącz źródło ciepła, pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Podawaj udekorowane orzechami, płatkami kokosowymi, plastrami mango oraz skórką z limonki

Najprostsza tarta z białą czekoladą i truskawkami bez pieczenia

Składniki:

Spód:

150 g ciasteczek owsianych

1 łyżka masła orzechowego

40 g roztopionego masła

Wierzch:

400 g białej czekolady

400 ml śmietany kremówki 36 proc.

500 g truskawek

Przygotowanie:

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w mikserze i dodaj roztopione masło. Wymieszaj i ugnieć. Wyłóż całość na dno tortownicy i dokładnie dociśnij. Czekoladę zetrzyj na tarce lub zblenduj. Zagotuj śmietankę i wyłącz źródło ciepła. Dodaj czekoladę i energicznie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia na 20 min. Przelej na przygotowany spód. Dodaj na wierzch truskawki i wstaw do lodówki na 4 godz.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości