Pieczony łosoś podany na sałacie z truskawkami, oliwkami i orzechami włoskimi w balsamicznym sosie
Składniki:
500 g filetu z łososia bez skóry
garść rukoli
garść szpinaku
500 g truskawek
15 czarnych oliwek
3 łyżki orzechów włoskich
50 g sera cheddar
sól
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka jasnego sezamu
1 mała łyżeczka miodu
1 awokado (musi być miękkie)
Sos:
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy francuskiej
Do dekoracji: kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łososia umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Posyp go solą i pieprzem. Wymieszaj olej z octem balsamicznym z dodatkiem łyżeczki miodu i dodaj sezam. Całość wymieszaj i obtocz łososia. Piecz w piekarniku ok. 20 min. Na talerzu wyłóż rukolę i szpinak. Dodaj truskawki pokrojone na połówki, czarne oliwki, orzechy włoskie, awokado pokrojone w plastry i posyp tartym cheddarem. Na wierzchu ułóż łososia. Wszystkie składniki sosu energicznie wymieszaj w słoiku i polej przygotowaną sałatkę. Posyp liśćmi mięty.
Sałatka z kozim serem, polędwicą wołową i truskawkami
Składniki:
1/4 sałaty lodowej
garść roszponki
garść szpinaku
60 g koziego sera twardego lub w roladzie
300 g truskawek
400 polędwicy wołowej
4 łyżki sosu sojowego
3 plastry ananasa
50 g orzechów ziemnych prażonych, solonych
garść liści świeżej kolendry
1 łyżeczka oleju kokosowego
Sos:
1/2 kubka truskawek
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 limonki
1/2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Polędwicę wołową pokrój na cienkie plasterki i zamarynuj w sosie sojowym ok. 15 min. W tym czasie przygotuj sos. Zmiksuj truskawki na gładką masę. Wymieszaj z sosem sojowym, miodem, limonką i podgrzewaj do czasu aż sos lekko zgęstnieje. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj polędwicę wołową i na dużym ogniu podsmaż aż będzie gotowa. Smaż krótko, gdyż jak ją przeciągniesz będzie gumowata. Na sam koniec podlej jeszcze sosem sojowym i dodaj ananasa pokrojonego na mniejsze kawałki. Bardzo energicznie podrzucaj na wysokim ogniu. Na półmisek wyłóż sałaty i dodaj polędwicę z ananasem. Dodaj truskawki przekrojone na połówki oraz kozi ser pokrojony na cienkie plasterki. Całość polej sosem, dodaj kolendrę oraz utłuczone w moździerzu orzechy ziemne.
Chłodnik truskawkowy z miętą i mlekiem kokosowym
Składniki:
500 g truskawek obranych z szypułek
400 ml mleka kokosowego
1 łyżka syropu z agawy
garść liści świeżej mięty
sok z limonki
szczypta cynamonu
2 łyżki chipsów kokosowych
3 łyżki podprażonych orzechów nerkowca
skórka z limonki
1 miękkie mango
Przygotowanie:
Truskawki obierz i zmiksuj na mus. W rondelku podgrzej truskawki z mlekiem kokosowym, syropem z agawy, sokiem z limonki z cynamonem. Podgrzewaj aż się zagotuje. Następnie wyłącz źródło ciepła, pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Podawaj udekorowane orzechami, płatkami kokosowymi, plastrami mango oraz skórką z limonki
Najprostsza tarta z białą czekoladą i truskawkami bez pieczenia
Składniki:
Spód:
150 g ciasteczek owsianych
1 łyżka masła orzechowego
40 g roztopionego masła
Wierzch:
400 g białej czekolady
400 ml śmietany kremówki 36 proc.
500 g truskawek
Przygotowanie:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w mikserze i dodaj roztopione masło. Wymieszaj i ugnieć. Wyłóż całość na dno tortownicy i dokładnie dociśnij. Czekoladę zetrzyj na tarce lub zblenduj. Zagotuj śmietankę i wyłącz źródło ciepła. Dodaj czekoladę i energicznie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia na 20 min. Przelej na przygotowany spód. Dodaj na wierzch truskawki i wstaw do lodówki na 4 godz.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN