Ossobuco to tradycyjna włoska potrawa, najczęściej przyrządzana z mięsa cielęcego pokrojonego w plastry. Mięso obsmaża się na maśle, a następnie dusi w białym winie z pomidorami, czosnkiem i cebulą. W Mediolanie potrawę podaje się z sosem i ryżem z dodatkiem szafranu.
Makaron penne to skośnie ścięte rurki, które stanowią bazę wielu ciekawych i smacznych posiłków. Na bazie makaronu penne możemy przygotować sałatki, zapiekanki oraz dania obiadowe. Makaron penne podajemy z kurczakiem, warzywami, kurkami, sosami.
Choć oryginalny przepis na pesto nakazuje użycia liści bazylii, równie dobrze możemy go przygotować z natki pietruszki. Wystarczy trochę zieleniny, migdały, cytryna, oliwa i kilka chwil, a pyszny sos pesto z pietruszki będzie gotowy.
Pesto to bardzo popularny sos, który w wersji oryginalnej sporządzany jest na bazie bazylii, orzeszków pinii, oliwy i sera typu parmezan. Jednak coraz większą popularnością cieszy się pesto z rukoli. Zamiast orzechów piniowych możemy użyć włoskich lub nerkowców. Pesto możemy sporządzić, rezygnując z sera.
Pita to placki chętnie spożywane na Bliskim Wschodzie, najczęściej z pikantnymi sosami. Podstawowe składniki potrzebne do przygotowania pity to: mąka, woda i drożdże. Placki pęcznieją podczas pieczenia, dzięki czemu tworzy się kieszonka na farsz. Placki można piec na patelni lub w piekarniku.
Każde menu w pizzerii otwiera pizza Margarita, najpopularniejsza i najbardziej znana. Choć jest niezwykle uboga w składniki, swą nazwę zawdzięcza królowej. Nazwano ją bowiem na cześć Małgorzaty Sabaudzkiej, którą zachwycił smak skromnego placka.
Piadina to potrawa wywodząca się z północnych Włoch. Jest to cienki pszenny placek, który można wypełnić dowolnym farszem, najczęściej serem, sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Innymi dodatkami są np. rukola, szpinak, grzyby. Piadina występuje też w wersji na słodko z czekoladą bądź konfiturą.
Pierożki ravioli podawane są z różnym nadzieniem. Najczęściej są to ser ricotta, mięso lub warzywa. Ravioli to jedna z najbardziej lubianych i znanych potraw kuchni włoskiej.
Ragu to sos mięsny, podawany najczęściej z makaronem. Do jego wykonania potrzebujemy rozdrobnionego mięsa, mleka, wina, bulionu, koncentratu pomidorowego i specjalnej mieszanki warzyw.
Ricotta jest składnikiem wielu dań, szczególnie kuchni włoskiej, bowiem z tego właśnie kraju pochodzi. Choć formalnie powinien on być nazywany produktem mlecznym, nazwa ser ricotta przylgnęła do niego na stałe.
Salsiccia to surowa kiełbasa pochodząca z Włoch. Istnieją różne jej rodzaje, a używana bywa do rozmaitych typów dań. Można ją między innymi smażyć, zapiekać i grillować. Taką kiełbasę kupimy w sklepie albo przygotujemy samodzielnie.
Sałatka z brokułem i fetą jest nie tylko pyszna, lecz także dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Brokuły są bowiem bogate w naturalne przeciwutleniacze, a przy tym zawierają wiele cennych witamin i minerałów, w tym witaminy A, C oraz z grupy B, a także magnez, wapń, cynk i żelazo.
Sałatka caprese to tradycyjny, włoski przysmak, który najczęściej podaje się z chrupiącym pieczywem. Produkty, wchodzące w skład oryginalnego przepisu, mają kolory włoskiej flagi, dzięki czemu jeszcze bardziej przywodzi on na myśl słoneczną Italię.
Sałatka z suszonymi pomidorami może być przyrządzona na różne sposoby. Zawsze jednak będzie wyrazista w smaku. Sałatka z suszonymi pomidorami i kurczakiem, makaronem oraz fetą może zastąpić nam lekki obiad, natomiast ta z łososiem, słonecznikiem czy szpinakiem to doskonała przekąska.
Sałatka z mozzarellą to doskonały pomysł na szybką przekąskę, dodatek do obiadu czy poczęstunek dla znajomych. Aby uzyskać wyjątkowy smak, można ją wzbogacać o różne dodatki. Jak przyrządzić sałatkę z mozzarellą?
Serek mascarpone znajdzie zastosowanie w deserach i daniach obiadowych na słono. Aby pomysł na serek mascarpone był strzałem w dziesiątkę, warto dowiedzieć się o nim więcej. Czym jest i jak smakuje ten włoski przysmak?
Sałatka z tortellini to doskonały pomysł na lekki obiad, lunch czy poczęstunek dla znajomych. Można podawać ją również do potraw z grilla. Taka nietypowa propozycja na pewno przypadnie do gustu Twoim znajomym i rodzinie.
Sos do sałatki greckiej nie powinien być zbyt ciężki ani intensywny w smaku. Sama potrawa jest bowiem uwielbiana za jej lekkość i pyszne, świeże dodatki. Jak zrobić sos do sałatki greckiej, by spełniał te warunki?
Shakshuka to danie wywodzące się z rejonu północnej Afryki. Ta pyszna propozycja doskonale sprawdzi się jako pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Jest dość szybka w przygotowaniu i można ją dowolnie modyfikować.
Najczęściej jemy spaghetti w połączeniu z sosem pomidorowym i ewentualnie mięsem, posypane serem – zwykle jest to parmezan. Tymczasem Włosi – a szczególnie Sycylijczycy – chętnie komponują spaghetti (oraz inne makarony) z rybami i owocami morza. Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem?
Szpinak jest bogaty w wiele składników odżywczych. Warto wykorzystywać go w kuchni – można przyrządzić szpinak z makaronem na wiele różnych sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Może to być szpinak z makaronem i czosnkiem, szpinak z makaronem i kurczakiem i w wielu innych kombinacjach.
Śledzie są znane w Polsce od wieków. Można przygotowywać je na setki sposobów. Jest to tania i niezwykle zdrowa ryba. W dwudziestoleciu międzywojennym w Polsce niemal każda restauracja podawała przed posiłkiem śledzia z kieliszkiem zimnej wódki. Miało to za zadanie pobudzić apetyt. Bardzo ciekawą formą przygotowania tej ryby, są śledzie z suszonymi pomidorami.
Tagliatelle to klasyczny, włoski makaron pochodzący z rejonu Emilia-Romagna. Ma kształt długich, płaskich wstążek grubości ok. 2 mm i szerokości 1 cm. Ten typ makaronu podaje się zazwyczaj z różnymi sosami, czasem również wykorzystywany jest do zup. Porowata i szorstka struktura tego makaronu doskonale nadaje się do gęstych sosów z dodatkiem mięsa. Tagliatelle z warzywami, kurczakiem, wołowiną lub wieprzowiną jest świetnym pomysłem na szybki obiad.
Tiramisu mascarpone to deser pochodzący z Włoch. Jego nazwa po włosku oznacza “przebudzić się” lub pisane oddzielnie – “tirami su” oznacza “popraw mi humor”. Deser ten rzeczywiście poprawia humor poprzez słodki krem, czekoladę i biszkopty. Przebudza, dzięki zawartej w nim kawie, którą moczone są biszkopty. Jeśli chcemy zrobić wrażenie na gościach, nie ma nic lepszego niż przygotowanie tiramisu.
Tortellini to włoskie pierożki zawierające farsz. W zależności od rodzaju tortellini można spotkać nadzienie grzybowe, mięsne lub serowe. Tortellini podaje się głównie z sosem pomidorowym i tartym parmezanem. Można je wykorzystać również na wiele innych sposobów. Świetnie sprawdzą się np. w zupie. Pyszna będzie również sałatka z tortellini.
Sos tzatziki to rodzaj greckiego dipu, który podawany jest do dań grillowanych, pieczonych lub smażonych. Tzatziki świetnie smakuje z ciepłym pieczywem, nachosami czy na zapiekankach. Sos ma lekki i orzeźwiający smak. W jego składzie znajdują się jogurt, czosnek, zielony ogórek oraz pieprz. Tzatziki można dodawać także do sałatek.
Dorsz po angielsku to bardzo proste i szybkie danie. Jest niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie można zamówić je w niemal każdym barze szybkiej obsługi. Najlepszych odmian tego dania można spróbować na wybrzeżach Anglii i Szkocji. Danie to nie składa się jednak wyłącznie z ryby i frytek. Serwuje się je z surówkami, maślanką lub gotowanymi warzywami.
Farinata jest daniem żołnierskim. Powstało w czasach Imperium Rzymskiego. Żołnierze przebywający w pobliżu Genui przygotowywali proste placki z mąki z ciecierzycy i wody. Placki piekli na nagrzanych słońcem kamieniach lub nawet na własnych tarczach.
Co powinna mieć potrawa, by była jednocześnie pyszna, zdrowa i sycąca? Według niektórych, nieodzownym składnikiem zdrowego obiadu jest mięso – i zielone warzywa – a do nich węglowodanowa bomba, która nasyci nawet największego głodomora. Makaron penne z kurczakiem – i szpinakiem lub brokułami – spełnia wszystkie te warunki.
Połączenie mięsa, makaronu i warzyw to niemal gwarancja kulinarnego sukcesu. Sycące, efektowne, pełne smaków nadziewane muszle we włoskim stylu to pomysł na obiad, kolację, czy przekąskę na imprezę z przyjaciółmi.