Karp królewski został uznany za najsmaczniejszą odmianę karpia. Jego mięso wyróżnia się delikatnym smakiem, jest soczyste, a przy tym ma grube i łatwe do usunięcia ości. Najlepiej kupować młode karpie, ich mięso jest bowiem chudsze i jeszcze delikatniejsze.
Poza śniadaniem i obiadem bardzo duży wpływ na działanie organizmu ma wszystko to, co się je na kolację. Odpowiedź na pytanie, co jeść wieczorem, zależy od tego, czy pragnie się schudną, lepiej spać, czy zregenerować organizm po treningu. Zawsze warto jednak pamiętać, że kolacja powinna być lekkostrawna.
Zupę pomidorową krem możemy przyrządzić na wiele sposobów. Najlepiej smakuje wersja ze świeżych warzyw, ale często wykorzystuje się pomidory z puszki lub gotowe przeciery. Z pomidorami doskonale komponuje się bazylia oraz ser. Zupę możemy przygotować w wersji fit lub jako danie pikantne.
Krupnik jest polską tradycyjną zupą, którą gotuje się na wywarze jarzynowym lub jarzynowo-mięsnym. Najczęściej przygotowywana na bazie kaszy jęczmiennej, rzadziej ryżu. Można podawać z kawałkami mięsa wieprzowego, czasem dodaje się grzyby.
Zupa meksykańska to danie, do przygotowania którego używa się fasoli białej, czerwonej, kukurydzy, papryczki chili, pomidorów, a czasem wzbogaca smak sokiem z limonki. Jeśli zaś chodzi o mięso, mamy jej różne odmiany. Najpopularniejsze są: zupa meksykańska z mięsem mielonym, z kurczakiem, z klopsikami lub pulpecikami. Bez względu na to, którą wersję wybierzemy, jedno nigdy się nie zmienia – jej wyrazisty, pikantny smak.
Zupa ogonowa to danie, które dziś już rzadko pojawia się na polskich stołach. Tradycyjnie gotowana na wołowych ogonach, przyrządzana jest również na mięsie drobiowym, np.: skrzydełkach. Poleca się przetrzymać zupę przez noc w lodówce, by zyskała odpowiedni smak.
Zupa „nic” to zupa na bazie mleka, zagęszczona, doprawiona wanilią. Może być podawana z kluseczkami z białek. Zupa „nic” pochodzi z Francji i najczęściej podawana jest na zimno. Występuje w różnych wersjach – znana jest zupa „nic” z budyniem, z piankami, bezami, biszkoptami, a nawet z grzankami ze słodkiej bułki.
Zupa ogórkowa to tradycyjna polska zupa, której smak zna każdy już od dziecka. Jak przygotować smaczną zupę ogórkową?
Przy obecnym asortymencie każdego sklepu podążanie za modą jedzeniową nie stanowi żadnego problemu. Możesz iść z prądem, a jednocześnie być zdrowym, zadowolonym i realizować się w twórczym i ciekawym hobby, jakim jest gotowanie.
Zupa owocowa jest lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do przygotowania takiej zupy najlepiej użyć świeżych owoców. Jedną z najbardziej popularnych wersji zupy
Zupa pieczarkowa na rosole to smak, który często przypomina dzieciństwo. Kremowa konsystencja i wyrazisty smak potrafią rozpieścić kubki smakowe i sprawić, że poczujemy się ,,jak u mamy’’. Pyszna zupa pieczarkowa na szczęście nie powstaje długo, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by te wspomnienia szybko ożywić. Poznaj przepisy na zupę pieczarkową w wersji klasycznej oraz nowoczesnej.
Zupa pomidorowa to nasza polska klasyka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Każdy kucharz ma swój autorski sposób, by jego pyszna zupa pomidorowa podbiła smakiem nasze podniebienie. Zupa pomidorowa z pomidorów, na rosole, z przecieru – która wersja jest tą najlepszą? Pora, by wybrać swój ulubiony przepis.
Zupa z soczewicy zielonej czy czerwonej to proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Taka potrawa jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, dlatego warto ją wypróbować.
Angielskie śniadanie, tzw. english breakfast, jest już znane na całym świecie. Zdecydowanie nie należy do propozycji wegetariańskich, jednak z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Ale czy to dobry wybór na początek dnia?
Biszkopt przez jednych jest uznawany za najłatwiejsze ciasto na świecie. Inni uważają, że ciasto biszkoptowe łatwo zepsuć, jeśli tylko popełni się drobny błąd. Jak sprawić, żeby nie opadł, żeby nie było zakalca i abyśmy mogli postawić przed rodziną np. przepyszny biszkopt z truskawkami?
Ciasto cytrynowe możemy upiec na wiele sposobów. Z herbatnikami, kremem, masą śmietankową. Jest lekkie, delikatnie kwaskowate i puszyste. Doskonałe na każdą okazję.
Ciasto bananowe to dobry pomysł na wypiek o każdej porze roku. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, smaczne i pożywne. Możemy upiec je w wersji fit, ale także z czekoladą czy serkiem. Banany dostępne są przez cały rok, co umożliwia delektowanie się bananowym ciastem bez ograniczeń.
Ciasto drożdżowe jest jednym z najpopularniejszych, a przy tym prostych w przygotowaniu ciast. Jego nazwa pochodzi od używanego w nim środka spulchniającego, czyli właśnie drożdży piekarniczych.
Pyszne ciasto czekoladowe to nieodłączny element wielu imprez, na przykład urodzin. Jak zrobić pyszne, łatwe ciasto czekoladowe? Przepisy na deser
Ciasto krówka to doskonały deser na przyjęcia ze znajomymi czy po rodzinnym obiedzie. Możesz nawet przygotować ciasto krówka bez pieczenia, np. na herbatnikach lub krakersach.
Ciasto jogurtowe to pyszny deser, który Twoi bliscy pokochają. Można je przyrządzić w różnych wersjach, np. ciasto jogurtowe z owocami, i zawsze wyjdzie doskonale!
Ciasto murzynek to bardzo popularny wypiek, a przy tym niezwykle łatwy w wykonaniu. To idealny deser dla miłośników czekolady! Zobacz, jak go zrobić i wybierz swój ulubiony przepis na ciasto murzynek!
Idealne ciasto na tartę to ciasto uniwersalne, doskonale kruche, dające się łatwo pokroić, ale nie rozpadające się. Tarta to potrawa, którą możemy serwować na słodko lub słono, dlatego również ciasto do tarty może być słodkie lub wytrawne. Do przygotowania tarty możemy użyć również ciasta drożdżowego bądź francuskiego.
Ciasto zebra to wypiek, który jest równie prosty, co niesamowity. Przepis na nie to lista niewyszukanych produktów, które można znaleźć w każdym sklepie. Ponadto ciasto zebra jest dobre zarówno na dużą blachę, jak i na tortownicę.
Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia. Nie powinna być spożywana później niż 2-3 godziny przed snem. Dobrze, jeśli jest potrawą sycącą i lekkostrawną. W okresie jesienno- zimowym warto przygotowywać kolacje na ciepło.
Dorsz czarniak to ryba, która występuje m.in. w Morzu Północnym i w Bałtyku. Mięso dorsza czarniaka posiada właściwości prozdrowotne. Przepisy z dorszem czarniakiem z reguły są proste, a ich realizacja nie jest czasochłonna.
Drugie śniadanie można nazwać „fit” jedynie wtedy, gdy będzie składało się ze zdrowych składników. Powinno ono zawierać odpowiednią ilość węglowodanów złożonych, białka i tłuszczu. Pomysłem na drugie śniadanie fit nie jest drożdżówka i kawa z mlekiem.
Dorsz czarny cieszy się dużą popularnością w Niemczech, Norwegii czy Islandii. Mięso dorsza czarnego ma wartość odżywczą, którą doceniają zwolennicy zdrowego trybu życia. Dorsz czarny można podawać z warzywami, ryżem i koniecznie z plasterkiem cytryny.
Tradycyjna zupa fasolowa to nie tylko smaczna i pożywna zupa domowa, ale także świetne danie restauracyjne, które powoli zaczyna być coraz bardziej popularne. Jaki na zupę fasolową przepis jest najlepszy? W jaki sposób ją przygotować? Sprawdzamy!
Snikers to bogate, sycące i niezwykle smaczne ciasto z orzechami i masą krówkową. Jego wykonanie zajmuje nieco czasu. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po kilkunastu godzinach przechowywania w lodówce. Ciasto doskonale prezentuje się na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto snikers bez problemu znajdziemy w Internecie.