Zupa pomidorowa to nasza polska klasyka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Każdy kucharz ma swój autorski sposób, by jego pyszna zupa pomidorowa podbiła smakiem nasze podniebienie. Zupa pomidorowa z pomidorów, na rosole, z przecieru – która wersja jest tą najlepszą? Pora, by wybrać swój ulubiony przepis.
Zupa z soczewicy zielonej czy czerwonej to proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Taka potrawa jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, dlatego warto ją wypróbować.
Angielskie śniadanie, tzw. english breakfast, jest już znane na całym świecie. Zdecydowanie nie należy do propozycji wegetariańskich, jednak z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Ale czy to dobry wybór na początek dnia?
Biszkopt przez jednych jest uznawany za najłatwiejsze ciasto na świecie. Inni uważają, że ciasto biszkoptowe łatwo zepsuć, jeśli tylko popełni się drobny błąd. Jak sprawić, żeby nie opadł, żeby nie było zakalca i abyśmy mogli postawić przed rodziną np. przepyszny biszkopt z truskawkami?
Ciasto cytrynowe możemy upiec na wiele sposobów. Z herbatnikami, kremem, masą śmietankową. Jest lekkie, delikatnie kwaskowate i puszyste. Doskonałe na każdą okazję.
Ciasto bananowe to dobry pomysł na wypiek o każdej porze roku. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, smaczne i pożywne. Możemy upiec je w wersji fit, ale także z czekoladą czy serkiem. Banany dostępne są przez cały rok, co umożliwia delektowanie się bananowym ciastem bez ograniczeń.
Ciasto drożdżowe jest jednym z najpopularniejszych, a przy tym prostych w przygotowaniu ciast. Jego nazwa pochodzi od używanego w nim środka spulchniającego, czyli właśnie drożdży piekarniczych.
Pyszne ciasto czekoladowe to nieodłączny element wielu imprez, na przykład urodzin. Jak zrobić pyszne, łatwe ciasto czekoladowe? Przepisy na deser
Ciasto krówka to doskonały deser na przyjęcia ze znajomymi czy po rodzinnym obiedzie. Możesz nawet przygotować ciasto krówka bez pieczenia, np. na herbatnikach lub krakersach.
Ciasto jogurtowe to pyszny deser, który Twoi bliscy pokochają. Można je przyrządzić w różnych wersjach, np. ciasto jogurtowe z owocami, i zawsze wyjdzie doskonale!
Ciasto murzynek to bardzo popularny wypiek, a przy tym niezwykle łatwy w wykonaniu. To idealny deser dla miłośników czekolady! Zobacz, jak go zrobić i wybierz swój ulubiony przepis na ciasto murzynek!
Idealne ciasto na tartę to ciasto uniwersalne, doskonale kruche, dające się łatwo pokroić, ale nie rozpadające się. Tarta to potrawa, którą możemy serwować na słodko lub słono, dlatego również ciasto do tarty może być słodkie lub wytrawne. Do przygotowania tarty możemy użyć również ciasta drożdżowego bądź francuskiego.
Ciasto zebra to wypiek, który jest równie prosty, co niesamowity. Przepis na nie to lista niewyszukanych produktów, które można znaleźć w każdym sklepie. Ponadto ciasto zebra jest dobre zarówno na dużą blachę, jak i na tortownicę.
Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia. Nie powinna być spożywana później niż 2-3 godziny przed snem. Dobrze, jeśli jest potrawą sycącą i lekkostrawną. W okresie jesienno- zimowym warto przygotowywać kolacje na ciepło.
Dorsz czarniak to ryba, która występuje m.in. w Morzu Północnym i w Bałtyku. Mięso dorsza czarniaka posiada właściwości prozdrowotne. Przepisy z dorszem czarniakiem z reguły są proste, a ich realizacja nie jest czasochłonna.
Drugie śniadanie można nazwać „fit” jedynie wtedy, gdy będzie składało się ze zdrowych składników. Powinno ono zawierać odpowiednią ilość węglowodanów złożonych, białka i tłuszczu. Pomysłem na drugie śniadanie fit nie jest drożdżówka i kawa z mlekiem.
Dorsz czarny cieszy się dużą popularnością w Niemczech, Norwegii czy Islandii. Mięso dorsza czarnego ma wartość odżywczą, którą doceniają zwolennicy zdrowego trybu życia. Dorsz czarny można podawać z warzywami, ryżem i koniecznie z plasterkiem cytryny.
Tradycyjna zupa fasolowa to nie tylko smaczna i pożywna zupa domowa, ale także świetne danie restauracyjne, które powoli zaczyna być coraz bardziej popularne. Jaki na zupę fasolową przepis jest najlepszy? W jaki sposób ją przygotować? Sprawdzamy!
Snikers to bogate, sycące i niezwykle smaczne ciasto z orzechami i masą krówkową. Jego wykonanie zajmuje nieco czasu. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po kilkunastu godzinach przechowywania w lodówce. Ciasto doskonale prezentuje się na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto snikers bez problemu znajdziemy w Internecie.
Ciasto z budyniem to jeden z najłatwiejszych deserów. Można je przygotować bez pieczenia. Ciasto z budyniem można urozmaicić owocami, np. jabłkami, truskawkami, malinami lub podać z galaretką.
Ciasto WZK podawane jest często w kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych. Wuzetka to czekoladowe ciastko z bitą śmietaną lub kremem serowo-śmietanowym polane polewą czekoladową, ozdobione różyczką ze śmietany. Doskonale miękkie, rozpływające się w ustach ciastko.
Ciasto z makiem to idealny bożonarodzeniowy deser. Szybkie ciasto z makiem można zrobić na spodzie biszkoptowym, kruchym, a nawet francuskim. Przepis na ciasto z makiem może uwzględniać również inne składniki, np. owoce, które urozmaicą smak deseru.
Ciasto z owocami da się przygotować zarówno latem, jak i zimą. Kiedy za oknem śnieg i mróz, można upiec szybkie ciasto z owocami mrożonymi. Dobry przepis na ciasto z owocami nie musi być skomplikowany – za upieczenie takiego ciasta może zabrać się nawet osoba pczątkująca.
Ciasto z jabłkami to deser o wielu twarzach – można je wzbogacić o dodatkowe składniki, które sprawią, że będzie jeszcze smaczniejsze. Ciasto z jabłkami i budyniem czy ciasto z jabłkami i galaretką będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli zostanie przygotowane z jabłkami z odmian antonówka lub szara reneta.
Ciasto z truskawkami to wbrew pozorom deser nie tylko na lato. Korzystając z mrożonych owoców, można zrobić pyszne ciasto z truskawkami i galaretką, czy też proste ciasto z truskawkami i jagodami. Deser ten można również przygotować bez pieczenia, np. jak sernik na zimno.
Ciasto ze śliwkami to pyszny, szybki i prosty deser na każdą okazję. Przygotowywane może być na spodzie drożdżowym, kruchym lub ucieranym na oleju. Dużą popularnością cieszy się również ciasto jogurtowe ze śliwkami.
Tradycyjna zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni czeskiej i morawskiej. Ma niesamowite właściwości uodparniające, dlatego stanowi świetny wybór zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, ale nie tylko. Nietuzinkowy smak czeskiej zupy czosnkowej sprawi, że znaczna część z Was zakocha się w niej już od pierwszego przyrządzenia!
Zupa grochowa sporządzana jest z grochu łupanego, często na wędzonce lub z dodatkiem kiełbasy. Podawana z chlebem i ziemniakami, najlepsza jest w wersji gęstej i zawiesistej. Sprawdza się jako danie obiadowe, a także potrawa podawana na imprezach plenerowych.
Zupa jarzynowa to jedna z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym zdrowych zup, jakie można sobie wyobrazić. Fenomenalny jest jej smak, wygląd i aromat. Co więcej, każdy może dodać do niej takie składniki, jakie tylko zapragnie. My podajemy nasze! Zupa jarzynowa – przepis na rozgrzewające i zdrowe danie.
Zupa, po której nie trzeba już jeść drugiego dania? Oczywiście gulaszowa! Przedstawiamy Wam prosty przepis na pyszną zupę po węgiersku.