Najczęściej kupowanym produktem drożdżowym bez wątpienia są bułki drożdżowe z serem czy budyniem, dostępne we wszystkich sklepikach szkolnych, kioskach czy cukierniach. Niestety, nie mamy wtedy pewności, co dokładnie jemy, a osoby, które przykładają dużo uwagi do ilości spożywanego tłuszczu czy przyswajanych kalorii, mają dodatkowo utrudnione zadanie. Dlatego miłośnicy wypieków cukierniczych powinni spróbować samodzielnie upiec puszyste ciasto drożdżowe z owocami . Co prawda przygotowanie takiego ciasta nie jest szybkie – zajmuje to kilka godzin ze względu na konieczność odstawiania drożdży i ciasta do wyrośnięcia, jednak puszyste drożdżowe ciasto z owocami wynagradza poświęcony na jego przygotowanie czas.
Jakie wybrać owoce do ciasta drożdżowego?
Proste ciasto drożdżowe z owocami to doskonały pomysł na weekendowe przygotowanie wypieków, choć wiele osób zastanawia się, jakie do ciasta drożdżowego wybrać owoce . Dobrze sprawdzą się wszelkie drobne owoce, takie jak maliny, jeżyny, truskawki, śliwki, jagody czy porzeczki. Typowym owocem do ciasta jest także pocięty na małe kawałki rabarbar, który świetnie komponuje się z truskawkami. Piekąc ciasto z rabarbarem, warto dodać nieco więcej cukru ze względu na kwaskowatość tego owocu. Dobrym pomysłem jest również dodanie jabłka lub gruszki pokrojonych na drobną kostkę lub cienkie plasterki. Do ciasta drożdżowego można dołożyć także banany czy brzoskwinie. Oprócz owoców można do ciasta dodać także bakalie, czekoladę czy kruszonkę. Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką zachowuje swoją świeżość przez kilka dni od upieczenia.
Ciasto drożdżowe z owocami
Wiele osób zastanawia się, czy można upiec smaczne ciasto drożdżowe z mrożonymi owocami . Jak najbardziej można w ten sposób wykorzystać zamrożone latem owoce, ważne tylko, żeby wcześniej je ocieplić przed dodaniem do ciasta, w innym przypadku puszczą dużo wody, która zepsuje nasze ciasto. Do przygotowania ciasta drożdżowego z mrożonymi wiśniami będziemy potrzebować:
· 500 g mąki,
· 40 g świeżych drożdży,
· 250 ml mleka,
· 3 łyżek roztopionego masła,
· jajka,
· 10 łyżek cukru,
· soli,
· 500 g wydrylowanych rozmrożonych wiśni.
Do przygotowania kruszonki na wierzch ciasta będziemy potrzebować:
· pół kostki zimnego masła,
· pół szklanki mąki,
· 4 łyżek cukru.
Do wykonania tego przepisu potrzebna będzie blacha o wymiarach 25x37 cm.
Przygotowanie ciasta trzeba zacząć od zrobienia rozczynu z drożdży. Należy połączyć lekko podgrzane mleko, łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i drożdże. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po około pół godzinie drożdże powinny zacząć pracować. Należy wtedy do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn drożdży, dodać resztę cukru, roztrzepane jajko i masło. Następnie należy zagnieść ciasto i odstawić je do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem blachy. Na wierzchu ciasta należy ułożyć wiśnie i posypać kruszonką. Ciasto odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia, następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Przepis na ciasto drożdżowe z owocami i białą czekoladą
Placek drożdżowy z owocami i kruszonką można urozmaicić, dodając białą czekoladę. Do przyrządzenia tego ciasta będziemy potrzebować:
· 4 szklanek mąki,
· szklanki cukru,
· 2 całych jajek i 2 żółtek,
· 2 łyżek cukru wanilinowego,
· 50 g drożdży,
· soli,
· pół kostki masła,
· pół szklanki mleka,
· 150 g białej czekolady,
· 4 jabłek,
· łyżeczki cynamonu.
Do wykonania tego przepisu potrzebna będzie blacha o wymiarach 25x37 cm.
Przygotowanie ciasta według tego przepisu należy rozpocząć od przygotowania jabłek. Należy je obrać, pokroić na plasterki oraz posypać cukrem i cynamonem. Następnie trzeba zrobić rozczyn z drożdży, mieszając 2 łyżeczki mąki, 2 łyżki mleka i jedną łyżeczkę cukru. Składniki należy wymieszać i odstawić pod przykryciem na około pół godziny. Następnie ubić jajka, żółtka i cukier waniliowy. Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do ubitych jajek należy wlać rozczyn, następnie wsypać mąkę, dodać sól, mleko z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie wyrobić ciasto. Gotowe należy wyłożyć do natłuszczonej blachy, ułożyć na wierzchu plastry jabłka i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Przed włożeniem do piekarnika jabłka można posypać kruszonką, która powstaje w wyniku ucierania w palcach masła, mąki i cukru.
Zobacz film: Najlepsze sposoby na ciasto drożdżowe
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto