Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe z serem? Każda gospodyni zadaje sobie to pytanie. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z serem! Dzięki temu przepisowi ciasto drożdżowe stanie się Twoim popisowym deserem, i to o każdej porze roku – dzięki sezonowym owocom!
Ciasto drożdżowe z serem
Od dawna szukasz idealnego przepisu na ciasto drożdżowe z serem , jednak za każdym razem masz wrażenie, że coś się nie udaje? Być może ciasto jest zbyt suche, nie jest wystarczająco puszyste, a może za mało słodkie. Na szczęście w końcu nadszedł koniec Twoich problemów. Proponujemy Ci wygodny i szybki przepis na szybkie ciasto drożdżowe z serem – dzięki niemu ciasto wyjdzie idealne, i to za każdym razem!
Aby przygotować ciasto drożdżowe z serem na 12 porcji, potrzebujesz:
· 0,5 kilograma mąki,
· pół kostki drożdży,
· 2 szklanek mleka,
· pół kostki margaryny do pieczenia ciast,
· 4 łyżek cukru,
· szklanki mleka 3,2% tłuszczu,
· 3 jajek ,
· 500 gramów półtłustego twarogu,
· 4 łyżek cukru,
· 2 jajek,
· łyżeczki cukru waniliowego.
Przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta drożdżowego z serem wyjmij składniki z lodówki i zaczekaj, aż zyskają temperaturę pokojową. Ten prosty trik w istotny sposób wpływa na to, jak wyjdzie Twój placek drożdżowy z serem .
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do miski włóż drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wlej szklankę ciepłego (ale niezbyt gorącego!) mleka i odstaw je na pół godziny. Możesz zostawić ciasto blisko grzejnika, włączonego piekarnika lub w kuchni, jeśli jest ciepło – ważne, aby nie stało w zbyt chłodnym miejscu. Ciasto powinno w tym czasie zwiększyć swoją objętość około pięciu razy. Jeśli tak się nie stanie, musisz przygotować je od nowa – bez obaw, w końcu zyskasz wystarczające doświadczenie i będziesz przygotowywać rozczyn z zamkniętymi oczami!
Następnie zacznij przygotowywać drożdżowe ciasto . Do dużej miski wsyp cukier, mąkę i masło i dokładnie wymieszaj. Dodaj drożdże i jajka i wymieszaj ciasto ponownie – powinno być idealnie gładkie i pozbawione wszelkich grudek. Standardowy czas wyrabiania ciasta to około 10-15 minut. Kiedy będzie gotowe, przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto. Pora na przygotowanie sera! Wyłóż twaróg półtłusty do miski i rozgnieć go widelcem – im bardziej się do tego przyłożysz, tym gładsze będzie ciasto, jednak postaraj się nie przesadzić w żadną stronę. Dodaj dwa jajka, cztery łyżki cukru i łyżeczkę cukru waniliowego i bardzo dokładnie wymieszaj. Ser do ciasta drożdżowego powinien być półtłusty, aby miało ono doskonałą konsystencję.
Wcześniej przygotowane ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt. Na wierzch wyłóż twarogowe nadzienie i zawiń ciasto w roladę. Wkładając roladki do piekarnika, ułóż je łączeniem ciasta do dołu – dzięki temu będzie wyglądało o wiele lepiej. Na wierzch możesz rozbić jajko i wysmarować ciasto drożdżowe z serem białkiem – dzięki temu będzie bardziej lśniące i apetyczne.
Zapiekaj ciasto w temperaturze 160 stopni przez około 30-40 minut. Kiedy ciasto zapiecze się na złoty kolor, będzie gotowe. Po wyjęciu z piekarnika możesz nałożyć na nie ulubiony lukier. Twoje ciasto drożdżowe zawijane z serem jest gotowe, smacznego!
Możesz również pozwolić sobie na różne eksperymenty kulinarne. Przygotuj ciasto drożdżowe z serem i truskawkami , z serem i śliwkami lub z serem i jagodami . Warto wykorzystywać owoce sezonowe – dzięki nim ciasto drożdżowe będzie miało bardziej orzeźwiający i interesujący smak, a dodatkowo zwiększy się jego wartość odżywcza – dzięki pysznym, soczystym owocom. Ciekawą propozycją jest również ciasto drożdżowe z serem i makiem – o ile Twoja rodzina lubi mak i nie ma przeciwwskazań do jego spożywania, możesz swobodnie je przyrządzić. Ciasto drożdżowe z serem i makiem sprawdzi się szczególnie w okresie świątecznym, kiedy jesteśmy przesyceni słodkościami – ponadto mak ma wiele naprawdę cennych właściwości zdrowotnych, dlatego warto urozmaicić przy jego pomocy ciasto drożdżowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN