Zobacz też: Pączki Andrzeja Polana z kremem z białej czekolady lub powidłami. Pycha! >>>
W kuchni polskiej, również w tradycyjnym cukiernictwie, obecne są klasyczne wypieki, które wszyscy doskonale znamy z kuchni naszej mamy, babci czy cioci. Często trudno odtworzyć smaki znane nam z dzieciństwa, jednak warto spróbować, wykorzystując liczne przepisy dostępne w książkach kucharskich czy Internecie. Warto również zachęcić seniorów z własnej rodziny do spisywania w wolnym czasie przepisów, z których korzystają. Przygotowanie ciasta drożdżowego nie jest skomplikowane, a urozmaicić je można dodając sezonowe owoce, budyń, ser czy typowy dla tego wypieku dodatek – kruszonkę.
Zobacz też: Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy! >>>
Ciasto drożdżowe z kruszonką – przepis
Ciasto drożdżowe z kruszonką to typowe, podstawowe ciasto, jakie znamy z kuchni naszej babci. Jednak często te najprostsze przepisy wydają się najbardziej wymagające. Tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką nie wymaga wyszukanych składników, jednak warto zarezerwować sobie na jego upieczenie nieco czasu – proces jego przygotowania wymaga odstawienia ciasta do wyrośnięcia. Jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką? Do jego przygotowania potrzebne będzie:
- 500 g mąki,
- 50 g drożdży,
- ½ szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 80 g margaryny,
- 1 jajko i dodatkowo 1 żółtko,
- sól.
Do przygotowania najbardziej podstawowej wersji kruszonki potrzebne będzie:
- 200 g mąki,
- 100 g margaryny,
- 5 łyżek cukru.
Zobacz też: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>
Do wykonania tego przepisu potrzebna będzie również blacha o wymiarach około 25 cm na 37 cm.
Należy rozpocząć od rozrobienia drożdży: do ½ szklanki mleka wkładamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość wlewamy do garnka, przykrywamy ręcznikiem lub lnianą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż drożdże wyrosną. Następnie przelewamy je do naczynia, dodajemy 500 g mąki, 80 g margaryny, 3 łyżki cukru, jajko i szczyptę soli. Ręcznie wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne, następnie ponownie przykrywamy je i odstawiamy do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Następnie wkładamy je do nasmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
OWOCE POD IMBIROWĄ KRUSZONKĄ Składniki:
- 1 kg mieszanych owoców
- 1 limonka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4-5 łyżek brązowego cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g stopionego masła
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mielonych migdałów
- ćwierć szklanki płatków owsianych
- pół szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki imbiru
- 100 g herbatników imbirowych
Ulubione sezonowe owoce (lub owoce mrożone) układamy w naczyniu żaroodpornym. Obieramy te, które wymagają obrania, pozbawiamy je pestek, duże kroimy w mniejsze kawałki. Najlepiej nie mieszać ze sobą zbyt wielu ich rodzajów, ograniczmy się do 3.
Owoce mieszamy ze skórką otartą z limonki oraz wyciśniętym z niej sokiem, cukrem waniliowym, brązowym cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
Przygotowujemy kruszonkę – roztopione masło wlewamy do miski z mąką, mielonymi migdałami, płatkami owsianymi, cukrem pudrem i imbirem. Mieszamy początkowo łyżką, później zagniatamy aż utworzą się grudki.
Herbatniki imbirowe kruszymy, ale niezbyt drobno. Kawałeczki ciasteczek mieszamy z kruszonką i wysypujemy na owoce.
Całość pieczemy w 180oC przez około 30-40 minut. Owoce powinny zmięknąć, a kruszonka musi być chrupiąca i złocista.
WARZYWA ZAPIEKANE POD PIKANTNĄ KRUSZONKĄ Warzywa
- 2 bataty
- 2 czerwone cebule
- 2 małe cukinie
- 1 mały kalafior
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki kurkumy
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
Kruszonka
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g płatków owsianych
- 2 łyżki sezamu
- 2 gałązki tymianku
- pół łyżeczki soli
- 100 g masła
- 50 g tartego parmezanu
- 50 g tartego cheddaru
Bataty obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Rozprowadzamy je na blasze piekarnika, polewamy łyżką oliwy i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 C na około 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy resztę warzyw – cebule kroimy w piórka, cukinię w większą kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa polewamy resztą oliwy, mieszamy z kuminem, kurkumą, cynamonem, miodem, solą i pieprzem (do smaku). Dokładamy je do batatów i znów pieczemy około 20 minut.
Przygotowujemy kruszonkę – mąkę, płatki owsiane, sezam, posiekany tymianek i sól mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy je aż uzyskamy konsystencję kruszonki. Na koniec dokładamy oba rodzaje sera i ponownie łączymy składniki.
Kruszonkę rozsypujemy na warzywach i ostatni raz wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut.
Po upieczeniu zostawiamy na minimum 5 minut do przestygnięcia.
Jak zrobić kruszonkę na ciasto drożdżowe?
Samo ciasto drożdżowe jest ważne, jednak nie byłoby tak pyszne bez dodatku kruszonki. Przepis na dobre ciasto drożdżowe z kruszonką można modyfikować poprzez dodawanie różnych składników właśnie do kruszonki. Podstawową wersję kruszonki przygotowuje się poprzez dokładne utarcie mąki, cukru oraz masła lub margaryny. Aby powstała dobra kruszonka na ciasto drożdżowe , połączyć należy:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g masła.
Wszystkie te składniki dokładnie ucieramy w palcach, aż powstaną sypkie grudki.
Kruszonka na ciasto drożdżowe – przepis na kruszonkę z dodatkami
Jako urozmaicenie przepisu sprawdzi się migdałowa kruszonka na ciasto drożdżowe. Do jej przygotowania potrzebne będzie:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 50 g tłuczonych migdałów.
Migdały najlepiej utłuc tłuczkiem przez ściereczkę lub kupić już rozdrobnione. Następnie należy wymieszać je z cukrem i mąką i na koniec dodać miękkie masło, rozcierając w palcach masę, aż powstaną drobne grudki.
Dla miłośników kakaowych dodatków sprawdzi się przepis na kakaową kruszonkę do ciasta. Do jej przygotowania potrzebne będzie:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 łyżki kakao gorzkiego.
Tak jak w poprzednich propozycjach, wszystkie składniki należy zmieszać ze sobą i rozcierać w palcach do powstania sypkich grudek.
Typowo jesienną propozycją ciasta może być ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką . W tej wersji do przygotowania cynamonowej kruszonki potrzebne będzie:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Sam sproszkowany cynamon można dodać również do ciasta.
Dobrą propozycją do urozmaicenia ciasta drożdżowego jest kruszonka z likierem Amaretto oraz migdałami, doskonale pasująca do ciasta ze śliwkami. Do jej przygotowania potrzebne będzie:
- 160 g mąki,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 80 g płatków migdałowych,
- 2 łyżki likieru Amaretto.
Najpierw należy zmieszać i wyrobić mąkę, masło oraz cukier. Następnie dodać płatki migdałowe i likier i jeszcze raz ucierać w palcach, aż składniki się połączą.
Składnikiem, który jest łatwo dostępny i również pozwoli nieco urozmaicić ciasto drożdżowe z kruszonką są wiórki kokosowe. Do przygotowania kokosowej kruszonki potrzebne będzie:
- 150 g mąki,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 100 g wiórków kokosowych.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ucieramy do powstania grudek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN