Znudziły ci się ziemniaki i masz już dosyć dań z makaronem? Sięgnij po ryż do obiadu. Jeśli nie lubisz zwykłego, białego ryżu, wybierz kolorowy ryż do obiadu z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Pomysłów jest wiele, może być on ugotowany, podsmażony lub przyrządzony w formie klasycznego risotto.
Dania kuchni azjatyckiej goszczą coraz częściej na naszych stołach. Chętnie przygotowujemy curry i to na wiele sposobów, słodko-kwaśne zupy, tamaryndowe krewetki czy tajskie noodle z woka. Z coraz mniejszą obawą sięgamy po nieznane nam niegdyś przyprawy i składniki. Wciąż jednak nie możemy przekonać się do pędów bambusa. A to ogromny błąd, ponieważ zupa bambusowa to prawdziwa gratka dla smakoszy.
Banany w cieście kojarzą nam się z czymś miękkim i słodkim. Właśnie taki jest ten deser – rozpływający się w ustach i przepyszny! Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a wiele przepisów i dodatków pozwala odkrywać banany w cieście na nowo z każdą kolejną recepturą. Sprawdzają się nie tylko na niedzielne śniadania dla małych i dużych łasuchów, ale i jako smaczny deser. Nie ma nic lepszego na kinderparty niż banany w cieście francuskim z Nutellą.
Frytki znane są od wieków. Te kupowane w sieciach fast food, przy ulicy czy domowe. Wszystkie mają swój specyficzny smak i aromat. Frytki francuskie to wyjątkowy przysmak, który święci triumfy zarówno w budkach przy ulicy, jak i w eleganckich restauracjach. Warto przyrządzić je również w domu, by wyczarować przepyszny dodatek do obiadu czy kolacji.
Cukinia to wartościowe, pełne witamin i minerałów warzywo, które często gości w naszej kuchni. Wszyscy znamy placuszki z cukinii, surówki oraz nadziewane łódeczki. Warto jednak poznać jeszcze jeden pyszny wariant podania tego warzywa. Jest nim puree z cukinii, które przygotowuje się szybko, a zjada jeszcze szybciej.
Często jako dorośli na nowo odkrywamy smak warzyw znienawidzonych w dzieciństwie. Tak nierzadko bywa ze szpinakiem – po latach doceniamy jego smak i aromat. W połączeniu z chrupiącym, lekko maślanym ciastem francuskim i intensywnym w smaku czosnkiem zyskuje w naszych oczach i często gości na naszych stołach. Szpinak w cieście francuskim to świetna przekąska, a także danie obiadowe, do którego mało kogo trzeba namawiać.
Czy może być coś pyszniejszego niż delikatne ziemniaczki zapiekane w śmietanowym sosie? Brzmi jak bajka i nie bez powodu francuskie ziemniaki (gratin dauphinois) można zaliczyć do grona tzw. comfort food. Jest to danie, które kojarzy nam się dobrze, smakuje nam, ale i też jest prawdziwą bombą kaloryczną. To swego rodzaju pocieszyciel w pełne szarości dni. Przygotowanie francuskich ziemniaków jest dziecinnie proste. Pozwól oczarować się temu niepozornemu daniu, które zawsze wygrywa walkę: jedzenie kontra przygnębienie.
Polacy uwielbiają kotlety – mielone, schabowe, a także filety z drobiu smażone w panierce. Podawane z ziemniakami i surówkami są symbolem niedzielnego obiadu. Jednak nawet nasze ulubione danie może się z czasem znudzić. Wtedy czas na zmiany. Świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów będzie filet z kurczaka po parysku.
Francuska zupa cebulowa wywodzi się z kuchni wiejskiej. Gotowali ją niegdyś ludzie ubodzy, głównie ze względu na niewielką ilość składników. Przez lata przepis przeszedł sporą metamorfozę i dzisiaj francuska zupa cebulowa jest wzbogacana o białe wino i luksusowy ser gruyère.
Prezent na 18. urodziny dla dziewczyny powinien być oryginalny, ciekawy i zapaść jej w pamięć. Osiągnięcie dojrzałości to wyjątkowy czas w życiu młodej dziewczyny, dlatego warto celebrować ten dzień prezentem, który podkreśli ważność jej święta. Jakie prezenty będą odpowiednie? Propozycje na ciekawe prezenty na 18.
Testując nowe smaki, koniecznie trzeba sięgnąć po wędzone tofu. Zasmakuje nie tylko jaroszom. Tofu można podać na kanapce, w sałatce i jako danie główne – możliwości jest wiele, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Poznaj przepisy z tofu wędzonym.
Szukając zdrowych i efektownych dań, warto zwrócić uwagę na pstrąga w galarecie. Ryba ta jest lekkostrawna, a jeśli jest zalana galaretą, ciekawie wygląda. Dobrze przyrządzone danie szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jak w prosty sposób możesz zrobić pstrąga w galarecie bez ości i w całości.
Ryby są źródłem cennych aminokwasów i kwasów omega-3. Pstrąg gotowany na parze nie tylko dostarczy wartościowych składników odżywczych, ale będzie też smaczny i lekkostrawny. W jaki sposób przygotować pstrąga łososiowego i tęczowego na parze?
Pstrąg wędzony dobrze komponuje się z sałatką lub pastą kanapkową. Będzie stanowił ciekawe i smaczne urozmaicenie codziennych posiłków. Z czym jeszcze można go serwować? Sprawdź, jak wiele możliwości daje pstrąg wędzony i jak można go podawać.
Do risotto z grzybami leśnymi nadają się m.in. prawdziwki, podgrzybki i kurki, ostatecznie można użyć też innych jadalnych grzybów lub ich mieszanki. Risotto grzybowe dobrze komponuje się także z warzywnymi składnikami oraz kurczakiem.
Wśród ryb słodkowodnych, pstrąg cieszy się największym powodzeniem. Pstrąg z piekarnika jest szybki w przygotowaniu, więc można go przyrządzić nawet w ciągu tygodnia. Pstrąg z piekarnika może być w folii i bez, w jaki sposób go przyrządzić?
Risotto z warzywami i kurczakiem jest bardzo popularne. To danie pożywne, smaczne i proste w przygotowaniu. Można zrobić je w klasycznej wersji z mięsem i warzywami, ale można też zrezygnować z wina (które jest w standardowej wersji) i przyrządzić risotto z kurczakiem dla dzieci, albo zrezygnować z parmezanu i bulionu, żeby otrzymać fit risotto z kurczakiem.
Krewetki kojarzą się z kuchnią tajską, a dzięki risottu z krewetkami można nieco tajskiego klimatu wprowadzić do swojego domu. Risotto z krewetkami i szparagami, groszkiem, pomidorami. Sprawdź, jaki jest przepis na risotto z krewetkami w różnych odsłonach i wybierz swój ulubiony smak.
Osoby, które lubią orientalną kuchnię, koniecznie muszą przyrządzić wyśmienity i aromatyczny rosół chiński. Robi się go prosto, a zapachem przypraw i dodatków przeniesie każdego na Wschód. Sprawdź, jak łatwo można przyrządzić rosół chiński z kurczakiem.
Risotto z warzywami sprawdza się jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Warzywa do risotto można dobrać dowolnie, do potrawy często dodaje się też mięso lub owoce morza albo grzyby. Przepis na risotto z warzywami jest prosty, a danie można szybko wykonać, jeśli zna się podstawowe zasady robienia dobrego risotto.
Chcąc przygotować orientalne danie, nie trzeba być znakomitym kucharzem. Ryż w curry można przyrządzić w krótkim czasie i z wykorzystaniem niewielu składników. Sprawdź, jak zrobić ryż curry z warzywami lub smażony i zaskocz swoich domowników smakiem ryżu w zupełnie nowej odsłonie.
Najczęściej używany ryż do risotto to taki, którego ziarna są okrągłe lub wyraźnie owalne. To, jaki ryż na risotto zostanie wybrany, ma znaczenie podczas gotowania potrawy, wpływa na czas przyrządzania i wymaga użycia odpowiednich dodatków.
Wśród uniwersalnych zestawień produktów spożywczych, jest ryż z jajkiem. Mając te dwa składniki, można przygotować szybki obiad, kolorową sałatkę i danie kuchni chińskiej. Sprawdź, jak niewiele trzeba, by zrobić sałatkę z ryżem i jajkiem lub ryż po chińsku z warzywami i jajkiem.
Ryż z warzywami i kurczakiem można przyrządzić na patelni albo w piekarniku. W zależności od tego, czy ma to być ryż z kurczakiem i warzywami fit, czy w wersji z masłem albo sosem, poszczególne przepisy mogą różnić się nie tylko składnikami, ale i sposobem przyrządzenia. Zobacz sprawdzony przepis na danie z ryżem warzywami i kurczakiem.
Szybkie danie z ryżem i warzywami, np. ryż curry z warzywami i rybą lub kurczakiem, to danie nie tylko proste, ale i pyszne. W zależności od własnych upodobań możesz podać biały lub brązowy ryż z warzywami jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Sprawdź, jakie są podstawowe przepisy na ryż z warzywami.
Eksperymentując z przygotowaniem dań kuchni chińskiej, koniecznie trzeba wypróbować przepis na sajgonki warzywne. Są pyszne i proste. Poza tym nie muszą być daniem czysto wegetariańskim. Smaczne są również sajgonki z kurczakiem i warzywami lub sajgonki z mięsem mielonym i warzywami.
Sałatka będzie pasowała do każdego obiadu. Dobrą sałatkę można zrobić z różnych produktów, które są w większości kuchni. Dietetyczne sałatki do obiadu będą czymś, po co sięgną nie tylko osoby będące na diecie. Sałatka na obiad z kurczakiem lub makaronem – jak ją przygotować?
Sajgonki z kurczakiem to niebanalna propozycja na urozmaicenie wielu spotkań towarzyskich. Przepis na sajgonki z kurczakiem lub pieczarkami nie jest wcale skomplikowany.
Wśród przystawek cieszących się popularnością jest z pewnością sałatka z makaronem i kurczakiem. Można przygotować ją na wiele sposobów. Za każdym razem może smakować nieco inaczej. Sprawdź przepisy na sałatkę z makaronem i kurczakiem gyros, z ogórkiem konserwowym lub brokułami.