Sezon na jabłka mamy bardzo długo, więc warto z nich korzystać pełnymi garściami. Bogactwo odmian stwarza nam duże pole do popisu w kwestii przepisów. Możemy wybierać między wieloma smakami. Oprócz spożywania tych wartościowych owoców na co dzień warto pokusić się o przyrządzenia na ich bazie czegoś słodkiego.
Dzieci lubią kaprysić przy jedzeniu. Jak “upiec dwie pieczenie na jednym ogniu” i podać im coś, co lubią, a jednocześnie przemycić wartościowe składniki? Recepta jest prosta – deser z galaretką to strzał w dziesiątkę!
Deser lodowy z owocami jest na honorowym miejscu w menu niemal każdej restauracji. Kilka gałek lodów podanych z bitą śmietana i owocami nie jest jednak szczytem kulinarnej sztuki. Jak zatem przyrządzić ten deser kreatywnie? Jest na to kilka sposobów.
Nie trzeba zajadać się tuczącym ciastem, żeby posmakować każdego dnia odrobiny słodyczy. Zdrową i pyszną alternatywą jest deser jogurtowy z owocami, który można dowolnie modyfikować, tak, aby w każdej odsłonie zachwycał smakiem i rozbudził zmysły.
Kiedy nadchodzi sezon na truskawki, powinniśmy z nich korzystać pełnymi garściami, dosłownie i w przenośni. Te owoce to istna bomba witaminowa, a do tego mają działanie antynowotworowe. Są pyszne same w sobie, ale dobrym pomysłem będzie także deser z truskawkami na szybko.
Śmiało można o nim powiedzieć „serek uniwersalny”, bo nadaje się praktycznie do wszystkiego. Mascarpone można wykorzystać do dań obiadowych, bo świetnie łagodzi smak potraw, ale także podkreśla ich aromat. Może sprawdzić się jako dodatek do mięs, ryb, warzyw, zup, a nawet owoców morza.
Jeśli chodzi nam po głowie coś słodkiego, zamiast biec do sklepu po niezdrowe batoniki, żelki czy ciastka pełne chemii, lepiej zrobić w domu szybki deser bez pieczenia. Będzie o wiele zdrowszy i bardziej wartościowy, a przy komponowaniu składników możemy się zdać na kulinarną improwizację.
Podczas gorących, letnich dni nie ma nic lepszego niż smaczny deser. Przygotowanie deseru na zimno nie zajmie nam wiele czasu, a z pewnością zachwyci smakiem wszystkich domowników. Szybkie i proste desery na zimno – przepisy.
Dorsza można przygotować na wiele sposobów. Ta smaczna ryba powinna pojawiać się na naszych stołach regularnie, ponieważ jest bogata w składniki odżywcze. Poznaj sprawdzone przepisy na pieczonego dorsza.
Często zastanawiamy się, jak zrobić lekki, dietetyczny obiad. Dobry dietetyczny obiad z kurczaka, z makaronem, a może obiad bez mięsa? Poznaj najlepsze przepisy na obiad w wersji fit!
Jak usmażyć karpia? Kluczowe jest przygotowanie ryby i namaczanie jej przez noc w lodówce. Smażony karp smakuje wyśmienicie w wersji z chrupiącą panierką oraz smażony w samej mące. Poznaj dwa wyjątkowe przepisy i masę wigilijnych trików i patentów na to, jak smażyć karpia.
Piwo jest najstarszym i najczęściej spożywanym napojem alkoholowym w Polsce i na świecie. Zazwyczaj sięgamy po piwa dużych koncernów ze sklepowej półki i nie zdajemy sobie sprawy, że domowe piwo może smakować znacznie ciekawiej. Jak zrobić piwo domowym sposobem?
Baozi – pierożki lub bułeczki przyrządzane na parze, to symbol Chin. Znane i kochane w Azji od tysięcy lat, podbiły również serca Europejczyków. Podawane są w restauracjach lub sprzedawane na sztuki na ulicznych straganach. Pierożki nadziewa się farszem mięsnym lub warzywnym i zawsze podaje z dodatkiem sosu sojowego.
Dorsz (inaczej wątłusz) to ryba zaliczana do rodziny dorszowatych. Głównym przedstawicielem tego dumnego rodu jest dorsz atlantycki. Ryba ma bardzo smaczne mięso i jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Jak zatem przygotować filet z dorsza?
Pstrąg z piekarnika nie jest skomplikowanym daniem! Wystarczą świeże zioła, masło i warzywa aby wyczarować pyszne danie. Pstrąg z piekarnika w folii czy pstrąg z piekarnika bez folii? Wybierz Twój ulubiony przepis!
Dorsz norweski, podobnie jak nasz dorsz bałtycki, jest źródłem witamin i zdrowych składników odżywczych. Prezentujemy przepis na dorsza norweskiego i zdradzamy, jak wybrać dobrą rybę.
Dorsz czarny często jest mylony z dorszem atlantyckim. Nie jest to ta sama ryba, jednak jest porównywalnie smaczna. Można ją zaserwować między innymi w zdrowej wersji z porem i pieczarkami i z sosem maślano-czosnkowym.
Makaron ze szpinakiem jest daniem, które - w zależności od wykonania i pozostałych składników - może być szybkim posiłkiem lub wykwintną potrawą, która pojawi się na stole podczas wizyty gości. Jak przygotować ekspresowo makaron ze szpinakiem i serem, a jak makaron ze szpinakiem i kurczakiem?
Chociaż nie każdy lubi ryby, dobry przepis na szczupaka może sprawić, że się do nich przekonamy. Wiedząc, jak przyrządzić szczupaka, możemy mieć pyszny obiad lub danie, które będzie uświetnieniem każdej uroczystości. Jak przygotować dobrego szczupaka z piekarnika, z grilla i faszerowanego?
Sandacz jest rybą słodkowodną, która jest zdrowa i smaczna, ale często niedoceniana. Tymczasem jest zdrowy i smaczny. Na sandacza jest wiele przepisów – do wyboru jest m.in. sandacz z piekarnika, sandacz w galarecie, sandacz w śmietanie i po angielsku. Jak przyrządzić sandacza, by był smaczny?
Boleń staje się rybą coraz popularniejszą. Zagadnieniem jednak problematycznym jest, na co łowić bolenie. Znamy odpowiedź na to pytanie!
Karasie, mimo iż osiągają niewielkie rozmiary i wielu traktuje je jako niewarte połowu ryby, mają również pyszne mięso, którego warto spróbować. Zapoznajcie się zatem z rodzajami karasi oraz sposobami na karasie.
Knysza z gyrosem, knysza z kurczakiem, knysza z warzywami - wariacji na temat tego dania jest sporo. Podpowiadamy, czym jest knysza i jak smacznie ją przyrządzić.
Małże, ze względu na swoje walory smakowe i wartości odżywcze, mogą być ciekawym uzupełnieniem naszego menu. Warto wiedzieć, jak ugotować małże i jak je prawidłowo jeść.
Słodycze na prezent to trafny pomysł i niemal zawsze się sprawdza, wywołując uśmiech na twarzy obdarowanego. Jeśli są to czekoladki, to radość z nich jest podwójna, bo jak powszechnie wiadomo, ich pałaszowanie uwalnia endorfiny, czyli hormony szczęścia.
Makaron z łososiem to apetyczne i proste do przyrządzenia danie. Przygotuje się je na bazie dowolnego rodzaju makaronu, wędzonego łososia oraz rozmaitych dodatków, np. cukinii, szpinaku czy szparagów. Makaron z łososiem stanowi doskonałe połączenie z kremowym, gęstym sosem śmietanowym.
Makaron z pesto jest daniem smacznym, sycącym i zdrowym. Można je zrobić w ekspresowym tempie, a wszystkim będzie smakować. Sprawdź jak można zrobić zielone i czerwone pesto w domu. Jak przygotować makaron z pesto bazyliowym i z suszonych pomidorów. Wypróbuj przepis na makaron z pesto i kurczakiem lub makaron z pesto i tuńczykiem.
Większość z nas lubi makaron. Cenimy go za szybkość przygotowania i prostotę dań z jego udziałem. Jakie są przepisy na makaron z serem białym, jak przygotować makaron z serem żółtym i z czym będzie dobrze komponował się makaron z serem pleśniowym? Sprawdź, jak w kilkanaście minut można przygotować makaron z serem, który zasmakuje całej rodzinie!
Jak przygotować cienkie ciasto do pizzy? Sekret udanego cienkiego ciasta to odpowiedni rodzaj mąki oraz sposób wyrabiania. Super cienkie ciasto na pizzę to często efekt wielu prób i sprawdzania różnych przepisów.
Dietetyczna pizza jest zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla tradycyjnej pizzy wypiekanej z mąki pszennej. Dietetyczne ciasto na pizzę przygotuje się, wykorzystując tartego i gotowanego kalafiora, którego łączy się z jajkami i ziołami: bazylią i oregano. Dietetyczną wersję ciasta na pizzę przyrządzi się także na bazie płatków owsianych.