Dorsz po angielsku to bardzo proste i szybkie danie. Jest niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie można zamówić je w niemal każdym barze szybkiej obsługi. Najlepszych odmian tego dania można spróbować na wybrzeżach Anglii i Szkocji. Danie to nie składa się jednak wyłącznie z ryby i frytek. Serwuje się je z surówkami, maślanką lub gotowanymi warzywami.
Farinata jest daniem żołnierskim. Powstało w czasach Imperium Rzymskiego. Żołnierze przebywający w pobliżu Genui przygotowywali proste placki z mąki z ciecierzycy i wody. Placki piekli na nagrzanych słońcem kamieniach lub nawet na własnych tarczach.
Co powinna mieć potrawa, by była jednocześnie pyszna, zdrowa i sycąca? Według niektórych, nieodzownym składnikiem zdrowego obiadu jest mięso – i zielone warzywa – a do nich węglowodanowa bomba, która nasyci nawet największego głodomora. Makaron penne z kurczakiem – i szpinakiem lub brokułami – spełnia wszystkie te warunki.
Połączenie mięsa, makaronu i warzyw to niemal gwarancja kulinarnego sukcesu. Sycące, efektowne, pełne smaków nadziewane muszle we włoskim stylu to pomysł na obiad, kolację, czy przekąskę na imprezę z przyjaciółmi.
Makaron nie musi być nudny! Wystarczy do ulubionego spaghetti, penne albo świderków dodać rozmaite warzywa i przyprawić danie aromatycznymi ziołami, żeby uzyskać pyszny i zdrowy obiad. Dania wegetariańskie z makaronem stwarzają wiele możliwości, by zadowolić nawet najbardziej wybredne gusta. Prezentujemy kilka prostych przepisów na makaron wegetariański.
Wszyscy, którzy kochają makaron, ale mają już dość spaghetti bolognese i penne w kremowym, serowym sosie, zastanawiają się zapewne, jak powiedzieć “dość” monotonii w kuchni. Rozwiązaniem ich dylematów mogą być sprawdzone przepisy na makaron z bobem. Makaron z bobem i boczkiem, suszonymi pomidorami, kurczakiem lub tuńczykiem – to tylko niektóre dania, dzięki którym przekonamy się, ile smaku dodaje potrawom ta niepozorna roślina strączkowa.
Pyszne, słodkie pomidory, delikatna, rozpływająca się w ustach cukinia, sycący makaron – wszystko to, podane na gorąco, ociekające od ostrych przypraw i wzmacniającej smak cebulki będzie doskonałym daniem na chłodne jesienno-zimowe dni. Przedstawiamy makaron z cukinią i pomidorami!
Makaron to podstawa kuchni włoskiej, podobnie jak szynka parmeńska. Jej ciekawy smak doskonale komponuje się z różnymi rodzajami makaronów. Sam makaron z szynką parmeńską nie wystarczy jednak do przygotowania pysznego obiadu. Potrzebny będzie jeszcze sos oraz inne dodatki. W ten sposób uda się wyczarować pyszne włoskie danie!
Dania z makaronu to doskonały pomysł na szybki i smaczny posiłek. Lubisz kuchnię włoską, ale nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanych potraw? Mamy dla Ciebie trzy proste przepisy na makaron z mascarpone - idealny na szybki obiad!
Pita to placki chętnie spożywane na Bliskim Wschodzie, najczęściej z pikantnymi sosami. Podstawowe składniki potrzebne do przygotowania pity to: mąka, woda i drożdże. Placki pęcznieją podczas pieczenia, dzięki czemu tworzy się kieszonka na farsz. Placki można piec na patelni lub w piekarniku.
Każde menu w pizzerii otwiera pizza Margarita, najpopularniejsza i najbardziej znana. Choć jest niezwykle uboga w składniki, swą nazwę zawdzięcza królowej. Nazwano ją bowiem na cześć Małgorzaty Sabaudzkiej, którą zachwycił smak skromnego placka.
Piadina to potrawa wywodząca się z północnych Włoch. Jest to cienki pszenny placek, który można wypełnić dowolnym farszem, najczęściej serem, sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Innymi dodatkami są np. rukola, szpinak, grzyby. Piadina występuje też w wersji na słodko z czekoladą bądź konfiturą.
Pierożki ravioli podawane są z różnym nadzieniem. Najczęściej są to ser ricotta, mięso lub warzywa. Ravioli to jedna z najbardziej lubianych i znanych potraw kuchni włoskiej.
Ragu to sos mięsny, podawany najczęściej z makaronem. Do jego wykonania potrzebujemy rozdrobnionego mięsa, mleka, wina, bulionu, koncentratu pomidorowego i specjalnej mieszanki warzyw.
Ricotta jest składnikiem wielu dań, szczególnie kuchni włoskiej, bowiem z tego właśnie kraju pochodzi. Choć formalnie powinien on być nazywany produktem mlecznym, nazwa ser ricotta przylgnęła do niego na stałe.
Naleśniki są daniem, które kocha niemal każdy. Można je przyrządzić na miliony sposobów. Są tak uniwersalnym daniem, że wiele restauracji wręcz wyspecjalizowało się w przyrządzaniu naleśników. Do niektórych lokali ustawiają się nawet kolejki (np. warszawski Manekin). Naleśniki zapiekane ze szpinakiem to jedna z wersji naleśników, która zrobi wrażenie na rodzinie lub gościach.
Wraz z odejściem lata musimy pożegnać się także ze smakiem sezonowych warzyw i owoców. Przetwory to świetny sposób na to, żeby zachować aromat lata na dłużej! Prezentujemy prosty przepis na pyszne ogórki po cygańsku.
Choć dania z ryb są smaczne i stanowią cenne źródło składników odżywczych, na polskich stołach pojawiają się dość rzadko. Warto docenić ich walory zdrowotne, bo regularne jedzenie ryb zapobiega wielu dolegliwościom. Prezentujemy Wam przepis na uchę. To tradycyjna rosyjska zupa rybna. Jej wyrazisty smak przekona nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Panna cotta, czyli idealne połączenie pełnego smaku śmietanki, lekkości galaretki i cudownego waniliowego aromatu, to obowiązkowa pozycja w menu każdej szanującej się włoskiej restauracji. Przekonaj się, że można ją łatwo przygotować w domowej kuchni.
Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym jest popularnym daniem na wszelkiego rodzaju imprezach, czy to rodzinnych czy biznesowo-towarzyskich. Występuje w co najmniej kilku wersjach, aczkolwiek każdy z gotujących z pewnością nieco modyfikuje podstawowy przepis. Wątpliwości natomiast nie ulega, że głównym składnikiem sałatki są brokuły i w każdej, nawet bardzo oryginalnej wersji tej sałatki, to właśnie one stanowią podstawę dania.
Sałatka z rukolą i kurczakiem nie tworzy co prawda zaskakującego połączenia, natomiast odpowiednie urozmaicenie tego duetu za pomocą miodu, suszonych pomidorów, słonecznika albo mozzarelli może przynieść zaskakująco ciekawe efekty. Połączenie ostrej rukoli i delikatnego mięsa z kurczaka wystarczy bowiem tylko odrobinę doszlifować i na stole zjawia się prawdziwy kulinarny hit.
Śledzie po grecku to połączenie uwielbianej przez Polaków ryby i warzyw. Samo przygotowanie dania jest bardzo łatwe i zajmuje niewiele czasu, choć wcześniejsza obróbka ryby może potrwać nawet 1-2 godziny. Mimo to śledź po grecku jest doskonałym uzupełnieniem codziennego, jak i tego bardziej uroczystego obiadu.
Sznycel po wiedeńsku z dodatkiem jajka sadzonego to lekko zmieniona wersja tradycyjnego austriackiego przepisu. W oryginalnej wersji sznycel wiedeński podawany jest z plasterkiem cytryny. Sznycel po wiedeńsku i prawdziwy sznycel wiedeński to proste dania, które warto wykorzystać na co dzień i od święta.
Szybkie dania wegetariańskie są świetną alternatywą dla ciężkich i pracochłonnych potraw mięsnych. Szybki obiad wegetariański jest zdrowy i szybki w wykonaniu. Śniadania, obiady, kolacje i przekąski wykonane z naturalnych składników dobrze wpłyną na nasz organizm.
Tortilla ma formę okrągłego placka, a więc wystarczy uzupełnić jej nadzienie, by stworzyć pyszne danie. Jeśli lubisz dania, w których główną rolę odgrywa tortilla, przepis jest tak łatwy, że placki można wykonać samodzielnie z domu. Nie zajmuje to wiele czasu, a jest zdrowszą alternatywą dla tortilli ze sklepu.
Tortilla hiszpańska, tak jak i inne potrawy pochodzące z Hiszpanii, jest daniem prostym, a zarazem bardzo smacznym. Hiszpańska tortilla to lekko zmodyfikowana wersja tradycyjnego omletu, w którym oprócz jajek ważną rolę odgrywają odpowiednio przyrządzone ziemniaki.
Zastanawiasz się czy tortilla bezglutenowa jest dla Ciebie bezpieczna? Szukasz przepisów na smaczną tortillę bezglutenową? Sprawdź nasze przepisy na tortillę z mąki ryżowej lub kukurydzianej.
Meksykańska tortilla to smaczne ciasto stanowiące bazę innych południowoamerykańskich potraw. Zobacz, jak smakuje tortilla z mąki kukurydzianej – wypróbuj przepis na domowe ciasto.
Nie wiesz, co zabrać do pracy na drugie śniadanie? Masz w domu tortillę i nie wiesz, jak możesz ją wykorzystać? Tortilla z jajkiem to danie, dzięki któremu nie będziesz już mieć takich dylematów. Tortilla z tuńczykiem i jajkiem albo tortilla z awokado i jajkiem będą świetną propozycją zarówno na śniadanie, jak i kolację. Idealnie sprawdzą się również jako lunch do pracy.
Tradycyjna tortilla ma nadzienie z mięsem, jednak można przygotować smaczną wegetariańską wersję tego dania. Wypróbuj przepisy na tortillę z farszem wegetariańskim.