Często jako dorośli na nowo odkrywamy smak warzyw znienawidzonych w dzieciństwie. Tak nierzadko bywa ze szpinakiem – po latach doceniamy jego smak i aromat. W połączeniu z chrupiącym, lekko maślanym ciastem francuskim i intensywnym w smaku czosnkiem zyskuje w naszych oczach i często gości na naszych stołach. Szpinak w cieście francuskim to świetna przekąska, a także danie obiadowe, do którego mało kogo trzeba namawiać.
Czy może być coś pyszniejszego niż delikatne ziemniaczki zapiekane w śmietanowym sosie? Brzmi jak bajka i nie bez powodu francuskie ziemniaki (gratin dauphinois) można zaliczyć do grona tzw. comfort food. Jest to danie, które kojarzy nam się dobrze, smakuje nam, ale i też jest prawdziwą bombą kaloryczną. To swego rodzaju pocieszyciel w pełne szarości dni. Przygotowanie francuskich ziemniaków jest dziecinnie proste. Pozwól oczarować się temu niepozornemu daniu, które zawsze wygrywa walkę: jedzenie kontra przygnębienie.
Polacy uwielbiają kotlety – mielone, schabowe, a także filety z drobiu smażone w panierce. Podawane z ziemniakami i surówkami są symbolem niedzielnego obiadu. Jednak nawet nasze ulubione danie może się z czasem znudzić. Wtedy czas na zmiany. Świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów będzie filet z kurczaka po parysku.
Francuska zupa cebulowa wywodzi się z kuchni wiejskiej. Gotowali ją niegdyś ludzie ubodzy, głównie ze względu na niewielką ilość składników. Przez lata przepis przeszedł sporą metamorfozę i dzisiaj francuska zupa cebulowa jest wzbogacana o białe wino i luksusowy ser gruyère.
Prezent na 18. urodziny dla dziewczyny powinien być oryginalny, ciekawy i zapaść jej w pamięć. Osiągnięcie dojrzałości to wyjątkowy czas w życiu młodej dziewczyny, dlatego warto celebrować ten dzień prezentem, który podkreśli ważność jej święta. Jakie prezenty będą odpowiednie? Propozycje na ciekawe prezenty na 18.
Testując nowe smaki, koniecznie trzeba sięgnąć po wędzone tofu. Zasmakuje nie tylko jaroszom. Tofu można podać na kanapce, w sałatce i jako danie główne – możliwości jest wiele, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Poznaj przepisy z tofu wędzonym.
Szukając zdrowych i efektownych dań, warto zwrócić uwagę na pstrąga w galarecie. Ryba ta jest lekkostrawna, a jeśli jest zalana galaretą, ciekawie wygląda. Dobrze przyrządzone danie szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jak w prosty sposób możesz zrobić pstrąga w galarecie bez ości i w całości.
Ryby są źródłem cennych aminokwasów i kwasów omega-3. Pstrąg gotowany na parze nie tylko dostarczy wartościowych składników odżywczych, ale będzie też smaczny i lekkostrawny. W jaki sposób przygotować pstrąga łososiowego i tęczowego na parze?
Pstrąg wędzony dobrze komponuje się z sałatką lub pastą kanapkową. Będzie stanowił ciekawe i smaczne urozmaicenie codziennych posiłków. Z czym jeszcze można go serwować? Sprawdź, jak wiele możliwości daje pstrąg wędzony i jak można go podawać.
Do risotto z grzybami leśnymi nadają się m.in. prawdziwki, podgrzybki i kurki, ostatecznie można użyć też innych jadalnych grzybów lub ich mieszanki. Risotto grzybowe dobrze komponuje się także z warzywnymi składnikami oraz kurczakiem.
Wśród ryb słodkowodnych, pstrąg cieszy się największym powodzeniem. Pstrąg z piekarnika jest szybki w przygotowaniu, więc można go przyrządzić nawet w ciągu tygodnia. Pstrąg z piekarnika może być w folii i bez, w jaki sposób go przyrządzić?
Risotto z warzywami i kurczakiem jest bardzo popularne. To danie pożywne, smaczne i proste w przygotowaniu. Można zrobić je w klasycznej wersji z mięsem i warzywami, ale można też zrezygnować z wina (które jest w standardowej wersji) i przyrządzić risotto z kurczakiem dla dzieci, albo zrezygnować z parmezanu i bulionu, żeby otrzymać fit risotto z kurczakiem.
Krewetki kojarzą się z kuchnią tajską, a dzięki risottu z krewetkami można nieco tajskiego klimatu wprowadzić do swojego domu. Risotto z krewetkami i szparagami, groszkiem, pomidorami. Sprawdź, jaki jest przepis na risotto z krewetkami w różnych odsłonach i wybierz swój ulubiony smak.
Osoby, które lubią orientalną kuchnię, koniecznie muszą przyrządzić wyśmienity i aromatyczny rosół chiński. Robi się go prosto, a zapachem przypraw i dodatków przeniesie każdego na Wschód. Sprawdź, jak łatwo można przyrządzić rosół chiński z kurczakiem.
Risotto z warzywami sprawdza się jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Warzywa do risotto można dobrać dowolnie, do potrawy często dodaje się też mięso lub owoce morza albo grzyby. Przepis na risotto z warzywami jest prosty, a danie można szybko wykonać, jeśli zna się podstawowe zasady robienia dobrego risotto.
Chcąc przygotować orientalne danie, nie trzeba być znakomitym kucharzem. Ryż w curry można przyrządzić w krótkim czasie i z wykorzystaniem niewielu składników. Sprawdź, jak zrobić ryż curry z warzywami lub smażony i zaskocz swoich domowników smakiem ryżu w zupełnie nowej odsłonie.
Najczęściej używany ryż do risotto to taki, którego ziarna są okrągłe lub wyraźnie owalne. To, jaki ryż na risotto zostanie wybrany, ma znaczenie podczas gotowania potrawy, wpływa na czas przyrządzania i wymaga użycia odpowiednich dodatków.
Wśród uniwersalnych zestawień produktów spożywczych, jest ryż z jajkiem. Mając te dwa składniki, można przygotować szybki obiad, kolorową sałatkę i danie kuchni chińskiej. Sprawdź, jak niewiele trzeba, by zrobić sałatkę z ryżem i jajkiem lub ryż po chińsku z warzywami i jajkiem.
Ryż z warzywami i kurczakiem można przyrządzić na patelni albo w piekarniku. W zależności od tego, czy ma to być ryż z kurczakiem i warzywami fit, czy w wersji z masłem albo sosem, poszczególne przepisy mogą różnić się nie tylko składnikami, ale i sposobem przyrządzenia. Zobacz sprawdzony przepis na danie z ryżem warzywami i kurczakiem.
Szybkie danie z ryżem i warzywami, np. ryż curry z warzywami i rybą lub kurczakiem, to danie nie tylko proste, ale i pyszne. W zależności od własnych upodobań możesz podać biały lub brązowy ryż z warzywami jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Sprawdź, jakie są podstawowe przepisy na ryż z warzywami.
Eksperymentując z przygotowaniem dań kuchni chińskiej, koniecznie trzeba wypróbować przepis na sajgonki warzywne. Są pyszne i proste. Poza tym nie muszą być daniem czysto wegetariańskim. Smaczne są również sajgonki z kurczakiem i warzywami lub sajgonki z mięsem mielonym i warzywami.
Sałatka będzie pasowała do każdego obiadu. Dobrą sałatkę można zrobić z różnych produktów, które są w większości kuchni. Dietetyczne sałatki do obiadu będą czymś, po co sięgną nie tylko osoby będące na diecie. Sałatka na obiad z kurczakiem lub makaronem – jak ją przygotować?
Sajgonki z kurczakiem to niebanalna propozycja na urozmaicenie wielu spotkań towarzyskich. Przepis na sajgonki z kurczakiem lub pieczarkami nie jest wcale skomplikowany.
Wśród przystawek cieszących się popularnością jest z pewnością sałatka z makaronem i kurczakiem. Można przygotować ją na wiele sposobów. Za każdym razem może smakować nieco inaczej. Sprawdź przepisy na sałatkę z makaronem i kurczakiem gyros, z ogórkiem konserwowym lub brokułami.
Kurczak po meksykańsku w tortilli to smakowity i szybki obiad. Z pewnością bardziej zasmakuje twojej rodzinie niż kolejny nudny schabowy, dlatego warto poznać sposoby przyrządzania tego dania. Nawet jeśli nie jesteś mistrzem kulinariów, nie obawiaj się – przepisy nie są skomplikowane. Każdy sobie z nimi poradzi!
Pyszny wykwintny obiad podawany na specjalne okazje, jeszcze bardziej zyska na jakości, jeśli zostanie przygotowany z produktów świeżych i sezonowych. Aromatyczny, kolorowy i pełen różnych smaków, może być prosty do przygotowania.
Surówka to podstawa każdego obiadu. Dopełnia smak mięsa, ryb, smakuje również podana samodzielnie. Do jej przygotowania należy wybierać produkty sezonowe i świeże. Regularnie jedzone dostarczają wielu witamin i składników odżywczych. Warto eksperymentować i łączyć ze sobą nietypowe smaki. Jak przygotować surówkę do obiadu? Wybieramy najsmaczniejszą.
Japońska zupa to danie, które występuje w wielu wersjach: rybnej, warzywnej lub z dodatkiem mięsa wieprzowego. Jest popularna na całym świecie i jedzona chętnie również w Polsce (też w formie błyskawicznych zupek japońskich). Japońskie zupy są gęste, aromatyczne, kolorowe, pełne smaku i zapachów. Jak przygotować tradycyjne japońskie zupy? Sprawdź, jakie są rodzaje zup japońskich.
Zupa wonton to najpopularniejsza zupa kuchni chińskiej. Ze względu na swój smak gości w wielu kuchniach orientalnych. Jej podstawą jest bulion wieprzowy, pierożki wonton i makaron ryżowy. Przygotowanie zupy jest dość czasochłonne. Jak przygotować zupę i pierożki wonton?
Tajskie zupy zyskują coraz większą popularność w kuchniach całego świata. Sycące, rozgrzewające i bardzo aromatyczne, łączą smaki słodkie z ostrymi, aromat warzyw, mogą być podawane z krewetkami lub kurczakiem - wpisują się w gusta wielu smakoszy. Jest wiele wariacji na temat tajskiej zupy. Jak przygotować prostą tajską zupę krewetkową? Czym charakteryzuje się kuchnia tajska?